Cara menggunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera keselamatan

14
kamera keselamatan telefon pintar
© nextpit

Mahu memberikan nafas baru ke dalam telefon pintar lama anda dengan mengubahnya menjadi kamera keselamatan? Begini cara anda melakukannya. Latihan ini bukan sahaja memberikan telefon pintar lama anda tujuan baharu, malah anda boleh pergi bercuti dengan menambahkan ketenangan fikiran. Berita baiknya ialah, anda tidak memerlukan banyak aksesori untuk bermula dan apl kamera keselamatan tersedia dengan banyaknya pada kedua-dua platform iOS dan Android.

Terdapat banyak sebab untuk menggunakan telefon pintar sebagai kamera keselamatan. Apabila anda sedang bercuti, anda boleh memerhatikan rumah anda tidak kira sejauh mana anda berada. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan telefon pintar lama anda sebagai monitor bayi dan biarkan ia duduk di atas teres untuk ketenangan fikiran. Mungkin anda selalu ingin membeli kamera haiwan peliharaan untuk melihat mana antara anak berbulu anda yang nakal semasa anda tiada?

Apakah peranti yang diperlukan untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera keselamatan? Kami telah menyertakan beberapa pintasan di bawah untuk membantu anda menyelam terus ke bahagian yang berkaitan dengan lebih pantas:

 1. Telefon pintar lama. Mata bonus jika ia mempunyai kamera sudut ultra lebar!
 2. Apl kamera keselamatan percuma untuk Android dan iOS
 3. Lekapan telefon pintar untuk meletakkannya dengan selamat
 4. Bekalan kuasa yang sesuai untuk memastikan telefon pintar berjalan

Penafian: Di dalam empat dinding anda sendiri, anda sudah tentu dibenarkan merakam sesuka hati – selagi pelawat anda mengetahuinya. Jika anda ingin menggunakan kamera keselamatan untuk kawasan di luar rumah anda, sila semak terlebih dahulu kepada tahap kesahihannya.

AndroidPIT LG G6 9324

Adakah anda masih mempunyai telefon pintar lama? Kemudian gunakannya sebagai kamera keselamatan! / © NextPit

1. Telefon pintar lama. Mata bonus jika ia mempunyai kamera sudut ultra lebar!

Pertama sekali, telefon pintar yang anda ingin gunakan sebagai kamera keselamatan harus tetap berfungsi, sudah tentu. Tetapi itu sahaja, WLAN yang diperlukan sudah tersedia pada semua telefon pintar moden. Perkara yang sama berlaku untuk kemungkinan memasang aplikasi. Kamera juga tersedia pada semua telefon pintar, tetapi terdapat perbezaan yang perlu diambil perhatian.

kanta klip

Dengan lampiran telefon pintar semurah itu anda boleh menjadikan kamera anda lebih fleksibel / © Selvim

Jika anda ingin memantau kawasan seluas mungkin dengan telefon pintar anda, model dengan kamera sudut ultra lebar akan menjadi pilihan yang ideal. Sudah tentu, ini hanya masuk akal jika telefon pintar dilengkapi dengan sensor sedemikian dalam API Camera2 yang boleh digunakan oleh aplikasi pihak ketiga. Untuk telefon pintar yang lebih lama, hanya kamera utama yang berkemungkinan besar boleh digunakan untuk aplikasi luaran. Dalam kes ini, anda juga boleh mendapatkan lampiran kanta mudah.

2. Apl kamera keselamatan percuma yang sesuai untuk Android atau iOS

Langkah kedua ialah memasang aplikasi kamera keselamatan pada telefon pintar anda. Bergantung pada apl yang anda gunakan, terdapat pelbagai ciri yang tersedia. Sebelum kita pergi ke apl itu sendiri, berikut ialah ikhtisar ringkas tentang ciri biasa yang boleh anda jangkakan.

 • Penstriman video: Sudah tentu, apl kamera keselamatan sepatutnya boleh menghantar strim video ke peranti anda.

 • Pengesanan Pergerakan: Apl sepatutnya boleh menghantar pemberitahuan tolak kepada anda setiap kali ia mengesan gerakan. Sebaik-baiknya, anda akan dapat menutup kawasan seperti tingkap atau menetapkan tahap sensitiviti supaya anda tidak mencetuskan penggera setiap kali terdapat perubahan dalam keadaan pencahayaan.

 • Audio dua hala: Anda bukan sahaja boleh mendengar apa yang berlaku di hadapan kamera keselamatan, tetapi anda juga boleh menghantar suara anda. Mungkin kucing anda akan meninggalkan pasu di atas meja sahaja apabila ia mendengar suara anda.

 • Storan awan: Sesetengah apl menawarkan fungsi storan awan. Dengan cara ini, sebahagian daripada rakaman video akan sentiasa kekal dalam awan. Jika seorang pencuri berpotensi merobek telefon pintar anda dari dinding, anda masih boleh mengakses rakaman yang dirakam sebelum detik itu.

 • Sambungan terus: Jika anda memilih untuk tidak mempunyai rakaman sensitif rumah anda yang dihoskan dalam talian di awan, maka anda harus memilih apl yang membenarkan sambungan p2p terus antara telefon pintar kamera keselamatan dan telefon pintar atau PC anda.

Pilihan 1: Kamera Keselamatan Alfred

aplikasi kamera alfred

Sangat kemas: Beginilah rupa apl Alfred Security Camera pada iPhone / © NextPit

Mungkin apl paling popular untuk menukar semula telefon pintar anda menjadi kamera keselamatan ialah apl Alfred Security Camera. Antara muka bersih manakala proses persediaan adalah mudah. Anda hanya memasang aplikasi pada telefon pintar lama anda dan pada telefon semasa anda. Untuk menyambung, log masuk dengan akaun Google atau Apple anda, atau imbas kod QR untuk menyambung. Anda kemudian boleh menetapkan telefon pintar kepada peranan masing-masing.

Ia benar-benar mengambil masa kurang daripada tiga minit seperti yang dijanjikan di tapak web pembekal sebelum anda dapat melihat imej telefon pintar lain daripada peranti utama anda. Mengakses imej kamera melalui penyemak imbas juga akan berfungsi tanpa sebarang masalah. Selain penghantaran video (sama ada melalui kamera utama atau depan), Alfred menawarkan komunikasi dua hala dan juga siren penggera (adakah itu membantu melawan kucing nakal? Mungkin sekali sahaja sebelum mereka menjadi bijak).

Tahap pengesanan gerakan boleh dilaraskan dari segi kepekaan, tetapi pelindung zon malangnya tidak tersedia dalam versi percuma. Alfred Security Camera menyimpan semua peristiwa yang dikesan sepanjang tujuh hari yang lalu; di mana versi premium membenarkan dua kali ganda jumlah masa.

Jika anda membayar $4.99 setiap bulan (atau $2.49 setiap bulan dalam langganan tahunan), anda akan menerima video berkualiti HD, rakaman lebih lama apabila gerakan dikesan, fungsi pengesanan manusia dan fungsi penjadualan pengesanan gerakan (cth pada waktu malam dan semasa waktu bekerja). Dan, sudah tentu, tidak akan ada lagi iklan jahat yang mengganggu anda.

Satu lagi perkara positif ialah sokongan pelanggan aktif pembekal, yang mengandungi forum yang sangat aktif di tapak web dan di kedai aplikasi.

Muat turun Alfred Security Camera untuk Android (4.7 bintang) dan iOS (4.7 bintang) hari ini!

Pilihan 2: WardenCam

wardencam

WardenCam tidak begitu mewah, tetapi versi Pro agak berpatutan / © NextPit

Seperti Kamera Keselamatan Alfred, WardenCam juga pantas dan mudah disediakan. Apl ini tersedia pada kedua-dua platform iOS dan Android. Selepas log masuk pada pelbagai peranti, kamera keselamatan telefon pintar anda sedia untuk digunakan serta-merta. Julat fungsi sangat serupa dengan pengesyoran pertama kami, tetapi antara muka pengguna tidak begitu digilap manakala iklannya lebih mengganggu.

Dari segi fungsi, anda juga akan menemui pengesanan gerakan, yang membolehkan kawalan masa. Apabila dikesan, apl itu menghantar pemberitahuan tolak kepada anda dan menyimpan rakaman dalam awan sehingga 30 hari, dengan sokongan untuk Google Drive atau Dropbox.

Terdapat juga pilihan untuk mengaktifkan siren amaran. WardenCam juga menawarkan versi Pro tanpa sebarang iklan. Ciri termasuk resolusi 1080p dan 60 hari storan dalam talian. Perkara yang baik ialah, anda boleh mengaktifkan versi premium dengan membayar yuran sekali sebanyak $5.99 tanpa sebarang langganan lanjut selepas itu.

Muat turun WardenCam di sini untuk Android (4.0 bintang) dan iOS (3.7 bintang) hari ini!

Pilihan 3: IP Webcam

ip kamera web

Dengan IP Webcam anda boleh melakukan (hampir) segala-galanya mengenai penstriman video pada telefon pintar Android anda. Walau bagaimanapun, apl itu tidak begitu mesra pengguna / © NextPit

Antara aplikasi kamera pengawasan yang disemak di sini, IP Webcam adalah yang paling fleksibel. Walau bagaimanapun, antara muka kurang digilap manakala proses konfigurasi boleh menjadi sedikit rumit. Tetapi terdapat juga banyak kemungkinan dengan IP Webcam.

Anda boleh sama ada mengakses strim video melalui rangkaian tempatan menggunakan peranti lain atau di seluruh dunia melalui perkhidmatan awan percuma, ivideon. Dengan apl pihak ketiga Monitor Tinycam, malah boleh menikmati audio dua hala. Jika dikehendaki, IP Webcam boleh memuat naik rakamannya ke Dropbox atau pelayan FTP.

Ciri lain termasuk pengesanan gerakan dan hingar, apatah lagi penunjuk hayat bateri. Tidak seperti aplikasi yang disebutkan di atas, IP Webcam boleh mengakses semua kamera yang telah dikongsi melalui API Camera2. Di NextPit, kami telah pun menggunakan IP Webcam semasa strim langsung untuk bergantung pada telefon pintar Android sebagai kamera wayarles disambungkan ke WLAN yang sama. Dalam versi percuma, IP Webcam menunjukkan iklan yang tidak mengganggu, yang boleh anda hapuskan dengan bayaran sekali sebanyak $4.99.

Muat turun IP Webcam untuk Android di sini (3.9 bintang)

3. Lekapkan telefon pintar untuk meletakkannya dengan selamat

Pertama, beberapa perkataan tentang kedudukan kamera keselamatan telefon pintar. Jika anda ingin menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera keselamatan terhadap kemungkinan penceroboh, maka anda harus memilih kedudukan di mana pencuri pasti perlu melepasi. Biasanya, ini akan menjadi lorong atau tangga. Jika, sebaliknya, telefon pintar adalah untuk memantau bayi atau haiwan peliharaan, maka sudah tentu bilik kanak-kanak atau tempat kegemaran haiwan kesayangan anda untuk kenakalan akan menjadi pilihan yang ideal.

telefon pintar pelekap di dinding

Dengan pelekap dinding ini, anda boleh meletakkan telefon pintar anda di mana-mana sahaja / © Ayizon

Petua: Anda biasanya akan menemui lebih banyak aksesori untuk tablet – dan apabila digunakan secara kreatif, telefon pintar anda juga sesuai dengan kebanyakan pelekap tablet.

Pilihan 1: Lekap di dinding

Pilihan yang paling fleksibel ialah pelekap dinding yang memerlukan penggerudian. Anda boleh memasangkannya dengan dua hingga empat skru biasanya di hampir mana-mana tempat. Sudah tentu, kelebihan itu juga berganda sebagai kelemahan terbesarnya: anda perlu menggerudi lubang di dinding, tiada dua cara mengenainya.

Pilihan 2: Pelekat, cawan sedutan atau pelekap magnetik

Pilihan yang lebih ringkas tetapi kurang fleksibel ialah pelekap magnet, cawan sedutan atau pelekat untuk telefon pintar. Secara logiknya, yang pertama hanya akan berfungsi pada permukaan logam jadi sebaiknya semak terlebih dahulu sama ada magnet akan serasi dengan permukaan pilihan. Akhir sekali, cawan sedutan dan pelekap pelekat hanya sesuai untuk permukaan licin.

Pilihan 3: (Jadual) Tripod

Pilihan lain ialah menggunakan tripod. Ini boleh menjadi Gorillapod yang anda hanya boleh melilit lampu lantai atau meletakkan di atas meja. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tripod sangat mudah dilihat dan oleh itu mudah untuk pencuri yang berpotensi untuk mencapai dan mengalih keluar.

4. Bekalan kuasa yang sesuai untuk memastikan telefon pintar berjalan

Akhir sekali, anda memerlukan penyesuai kuasa untuk menghidupkan telefon pintar yang digunakan sebagai kamera keselamatan. Saya pasti anda mempunyai sekotak penyesuai kuasa terletak di suatu tempat di dalam rumah. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan kabel USB yang lebih panjang untuk tujuan pengecasan. Spesifikasi USB 2.0 yang berkaitan membenarkan maksimum lima meter; jadi apa-apa lagi mungkin tidak berfungsi.

Untuk menyembunyikan kabel, anda boleh sama ada menggunakan trunking – atau hanya membeli kabel rata yang sebahagian besarnya tidak kelihatan, yang kemudian anda boleh gam pada plaster dengan gam panas atau paku ke bawah dengan pengapit kabel.

Lebih banyak idea sistem kamera keselamatan:

Anda kini mengetahui asas mutlak untuk menukar telefon pintar lama anda kepada kamera keselamatan. Walau bagaimanapun, masih terdapat ruang untuk penambahbaikan, jadi berikut adalah beberapa lagi idea yang ingin kami buang:

 • Panel solar berfungsi dengan baik jika anda ingin menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera keselamatan di balkoni atau di taman. Ini membolehkan anda berasa tenang, mengetahui bahawa peranti anda tidak akan kehabisan jus dan boleh dikuasakan selama-lamanya. Cuma pastikan telefon pintar dan bank kuasa dipasang di lokasi yang dilindungi cuaca atau memenuhi keperluan IP yang sepadan.
 • Kad SIM untuk kebebasan daripada WLAN: Jika kawasan rumah anda lebih besar daripada liputan rangkaian WLAN anda, maka anda juga boleh melengkapkan telefon pintar kamera keselamatan anda dengan kad SIM. Terdapat banyak pembawa mudah alih yang bersedia memberikan anda SIM kedua secara percuma atau dengan bayaran yang kecil. Walau bagaimanapun, pastikan anda menyemak jumlah data yang digunakan oleh apl pilihan anda – dan sama ada ini akan melebihi kontrak anda atau tidak.
 • Menggunakan telefon pintar kedua sebagai monitor kekal: Dengan telefon pintar kedua yang dipasang secara kekal, anda juga boleh membina sistem loceng pintu pintar dengan ciri interkom. Dan jika anda tiada di rumah, anda juga boleh menggunakan fungsi interkom untuk meminta pembawa bungkusan meninggalkan bungkusan anda di teras, contohnya.

Adakah anda mempunyai telefon pintar lama yang terletak di sekeliling? Temui idea baharu dalam menggunakannya semula dalam artikel berikut:

 • Cara menggunakan telefon pintar lama anda sebagai dashcam
 • 11 cara untuk menggunakan semula telefon pintar lama anda