Cara menggunakan Telegram sebagai storan awan untuk fail dan foto anda

50
Telegram isyarat
© Arkitek Farknot/Shutterstock

Tahun lepas, Telegram mengumumkan ciri storan awan tanpa had untuk aplikasi pemesejannya. Beberapa minggu kemudian, aplikasi TeleDrive telah dilahirkan. Perkhidmatan web menggunakan ciri IM sebagai perkhidmatan storan awan kendiri, yang boleh anda akses daripada telefon mudah alih atau komputer meja anda. NextPit menunjukkan kepada anda cara menggunakannya.

 • Baca juga: Kajian Telegram: Aplikasi messenger yang mesra pengguna dan selamat

Apl itu memulakan fasa beta awamnya pada November 2021, selepas beberapa bulan ujian tertutup. Ringkasnya, TeleDrive mengakses API messenger untuk memuat naik, memuat turun dan mengakses fail pada akaun Telegram pengguna dengan antara muka yang menyerupai perkhidmatan seperti Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, Apple iCloud dan lain-lain.

 • Berkaitan: Penyelesaian storan awan terbaik pada telefon pintar

Nota: Ini ialah pelaksanaan tidak rasmi bagi ciri Telegram, menggunakan API rasmi apl. Ada kemungkinan pembangun Telegram boleh menyekat akses kepadanya pada masa hadapan, jadi kami tidak mengesyorkan anda menggunakan TeleDrive pada persekitaran kritikal misi. Fail yang disimpan menggunakan antara muka aplikasi, walau bagaimanapun, boleh diakses melalui aplikasi Telegram biasa pada bila-bila masa.

Cara menggunakan Telegram sebagai storan awan tanpa had

Untuk mula menggunakan TeleDrive, anda perlu log masuk ke perkhidmatan menggunakan penyemak imbas anda — berfungsi pada kedua-dua desktop dan mudah alih — menggunakan akaun Telegram anda. Untuk berbuat demikian:

 1. Buka teledriveapp.com dalam pelayar anda.
  1. Sebagai alternatif, perkhidmatan ini menawarkan pelayan di Jerman: ge.teledriveapp.com dan AS: us.teledriveapp.com.
 2. Ketik pada Daftar Sekarang.
 3. Taipkan nombor telefon anda yang didaftarkan dengan akaun Telegram anda dan tekan Hantar kod.
 4. Sahkan kod yang dihantar ke aplikasi Telegram dan ketik Log Masuk.
NextPit TeleDrive 1

Pendaftaran adalah pantas dan membawa anda terus ke antara muka utama / © NextPit

Bergantung pada tetapan mudah alih dan penyemak imbas anda, halaman web menawarkan pilihan untuk membuat pintasan dalam skrin utama, membolehkan anda membuka TeleDrive sebagai aplikasi web tulen, tanpa elemen penyemak imbas — bar alat dan elemen antara muka yang lain.

Ciri TeleDrive: Pemain media, perkongsian fail, seret dan lepas, dan banyak lagi

Antara muka web TeleDrive masih dalam pembangunan, tetapi sudah menawarkan beberapa ciri bagus:

 • Seret dan lepas, menjadikannya mudah untuk memuat naik fail daripada pengurus fail.

 • Rakam dan muat naik video terus dari halaman — selepas memberikan kebenaran yang diperlukan, sudah tentu.

 • Pilihan untuk menapis folder, imej, video, audio, dokumen dan fail yang tidak diketahui.
 • Akses bukan sahaja kepada fail anda, tetapi juga fail yang dikongsi dengan anda oleh kenalan.
 • Pemain media serasi dengan format video dan gambar yang popular.

Satu lagi ciri yang dipinjam daripada perkhidmatan storan awan tradisional ialah pilihan untuk berkongsi dan menghantar fail daripada antara muka utama. Kedua-duanya tersedia dalam Telegram secara lalai, tetapi TeleDrive menambah pilihan untuk berkongsi fail dengan pautan web mudah.

NextPit TeleDrive 02

Anda boleh memajukan fail terus kepada kenalan, atau berkongsinya menggunakan URL / © NextPit

Ingat, fail yang dimuat naik menggunakan TeleDrive boleh diakses seperti biasa menggunakan folder Mesej Tersimpan Telegram dalam senarai kenalan utama.

Anda boleh menyemak Kod sumber TeleDrive pada GitHubdan juga Dasar Privasi apl menerangkan apl mengumpul beberapa maklumat peribadi yang berkaitan dengan log masuk, termasuk e-mel, nama pengguna, alamat IP, jenis penyemak imbas, OS dan lain-lain.

Walaupun ruang storan tidak terhad, sekurang-kurangnya menurut Telegram, apl TeleDrive mengehadkan lebar jalur harian kepada 1.5 GB, dan memuat naik serta memuat turun kepada maksimum 2 GB. Penggunaan platform tanpa had memerlukan langganan tahunan, yang berharga $10. Kos lain ditanggung oleh penaja korporat, tetapi pembangun TeleDrive mengumumkan rancangan untuk memasukkan iklan di tapak web.

 • Berkaitan: Telegram: Semua yang anda perlu tahu tentang aplikasi pemesejan

Adakah anda menyukai petua ini untuk berkongsi dan mengakses fail dalam talian? Manakah kaedah pilihan anda untuk storan awan? Kongsi petua dan cadangan anda dalam komen di bawah!