Cara Menggunakan Teleporter di Terraria

113

Di Terraria, Teleporter boleh membantu anda mengangkut watak anda dari satu lokasi ke lokasi lain tanpa had perjalanan. Ia adalah objek latar depan yang bukan sahaja berguna untuk mengangkut, tetapi untuk menukar lokasi antara pemain. Jika anda ingin membina Teleporter di Terraria, ia hanya akan mengambil masa beberapa saat, malah lebih sedikit masa diperlukan untuk menggunakannya.

Cara Menggunakan Teleporter di Terraria

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang cara membina dan menggunakan Teleporter di Terraria. Selain itu, kami akan melalui proses menggunakan Ramuan Teleport dan cara melakukan perkara ini dalam permainan mudah alih.

Menggunakan Teleporter

Apabila pemain ingin berpindah ke lokasi lain serta-merta, mereka boleh menggunakan Teleporter. Ia merupakan mekanisme latar depan yang membantu pemain bergerak dari satu titik ke titik lain. Berbanding dengan kebanyakan objek latar depan dalam permainan ini, yang menghalang pemain daripada bergerak, Teleporter ialah objek latar depan bukan blok.

Untuk mendapatkan item baharu di Terraria, anda mesti mencarinya, membinanya daripada bahan yang anda kumpul atau beli, atau dapatkannya dengan mengalahkan musuh. Apabila bercakap mengenai Teleporters, anda perlu membelinya daripada Steampunker.

Steampunker ialah watak tidak boleh dimainkan (NPC) yang daripadanya anda boleh membeli pelbagai item. Ambil perhatian bahawa Steampunker ialah watak Hardmode, tetapi anda juga boleh memanggil NPC ini dalam dunia pra-Hardmode. Untuk melakukan ini, anda perlu mengalahkan bos mekanikal, Destroyer, Twins, atau Skeleton Prime. Anda tidak perlu mengalahkan ketiga-tiga mereka; seorang bos mekanikal akan lakukan. Ia juga perlu mempunyai rumah kosong yang sesuai jika anda ingin melahirkan Steampunker.

Perlu diingat bahawa anda perlu membeli dua Teleporter. Anda memerlukan beberapa alatan dan pendawaian untuk membina Teleporter anda. Wayar diperlukan untuk anda memautkan dua Teleporter, manakala mekanisme pencetus boleh menjadi Suis atau Plat Tekanan. Anda boleh memilih warna wayar, tetapi ini tidak akan menjejaskan keupayaan Teleporter untuk mengangkut anda ke pangkalan yang lain.

Sebaik sahaja anda memanggil Steampunker, inilah yang anda perlukan untuk membina Teleporter.

 1. Cari Mekanik.
 2. Pilih sepana daripada kedai (biru, hijau, kuning atau merah).
 3. Beli dua Suis atau dua Plat Tekanan.
 4. Anda perlu membeli 1 Pemotong Wayar dan Wayar yang mencukupi untuk menyambungkan teleporter.
 5. Pergi ke Steampunker.
 6. Klik pada pilihan “Beli” dalam kotak pop timbul.
 7. Beli dua teleporter.

Ia akan dikenakan bayaran dua syiling emas dan lima puluh syiling perak untuk satu Teleporter. Berita baiknya ialah Teleporter sentiasa tersedia, tidak seperti item lain yang tidak selalu ditemui. Sebaik sahaja anda mempunyai semua bahan dan alatan yang anda perlukan untuk Teleporter, mari lihat bagaimana anda boleh membina dan menggunakannya.

 1. Cari perhentian di mana anda akan meletakkan Teleporter. Ia mestilah permukaan bongkah pepejal.
 2. Letakkan Teleporter kedua di mana sahaja anda mahu.
 3. Sambungkan mereka menggunakan wayar.
 4. Letakkan peranti pencetus pada kedua-dua Teleporter.
 5. Klik kanan pada kedua-dua mekanisme pencetus untuk mengaktifkannya.
 6. Pijak Teleporter.

Itu sahaja yang ada. Anda akan segera diangkut ke pangkalan kedua dengan hanya memijak Teleporter. Menggunakan Teleporter di Terraria akan mengalihkan anda ke lokasi yang dikehendaki dalam masa satu saat. Anda tidak perlu berurusan dengan masa muat, dan anda tidak perlu membelanjakan syiling tambahan atau Mana (senjata ajaib). Walau bagaimanapun, walaupun Teleporter berguna, mereka juga meninggalkan portal terbuka untuk pemain lain, NPC dan musuh.

Anda boleh memautkan satu Teleporter ke berbilang destinasi, tetapi anda harus menggunakan wayar berwarna berbeza untuk dua destinasi yang mungkin. Memandangkan terdapat empat pilihan warna untuk wayar, anda boleh mencipta lapan destinasi untuk satu Teleporter. Jika anda menyambungkan tiga atau lebih Teleporter kepada satu warna wayar, dan jika NPC atau musuh memijak satu Teleporter, mereka akan dibawa ke mana-mana Teleporter yang paling jauh.

Apa yang menarik tentang Teleporters ialah anda boleh melepasi satu walaupun anda berada tiga jubin ketinggian di atasnya. Perkara yang sama berlaku untuk Teleporter yang ditanam dua jubin dalam. Ambil perhatian bahawa jika anda memasukkan Teleporter tiga ketinggian jubin di atas, itulah cara anda akan tiba di destinasi.

Terdapat beberapa had pada jarak perjalanan pada versi Nintendo 3DS, versi Windows Phone, versi konsol generasi lama dan versi Cina lama permainan. Jika anda menggunakan mana-mana versi ini, anda hanya boleh melakukan perjalanan sejauh 2,000 jubin.

Terraria Cara Menggunakan Ramuan Teleport

Ramuan Teleport juga dikenali sebagai Ramuan Lubang Cacing di Terraria. Anda hanya boleh menggunakan Wormhole Potion dalam mod berbilang pemain kerana ia membolehkan anda mengangkut dari lokasi anda ke lokasi ahli pasukan yang lain. Anda secara teknikal boleh mengumpul Ramuan Lubang Cacing dalam permainan pemain tunggal, tetapi ia akan menjadi sia-sia.

Perbezaan utama antara Ramuan Lubang Cacing dan Teleporter ialah anda memerlukan rakan untuk menggunakan ramuan tersebut. Teleporter, sebaliknya, boleh digunakan pada bila-bila masa anda mahu dan sentiasa tersedia. Anda hanya boleh menggunakan Wormhole Potion untuk mengangkut ahli pasukan yang sama. Tiada jarak perjalanan untuk Ubat Lubang Ulat.

Untuk membuat Ramuan Lubang Cacing, anda memerlukan tiga bahan: Air Botol, Ikan Specular dan Blinkroot. Tiga bahan ini hanya akan cukup untuk satu Ubat Lubang Ulat. Stesen kraf juga diperlukan, yang boleh menjadi Botol Bertempat atau Jadual Alkimia. Kadangkala mungkin untuk mencari Ramuan Lubang Ulat siap pakai dalam dada di lapisan gua. Anda juga boleh menerima Wormhole Potion daripada penurunan bonus daripada lendir, jenis musuh yang paling biasa di Terraria.

Seperti semua ramuan lain di Terraria, Ubat Wormhole boleh digunakan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berinteraksi dengannya seperti yang anda lakukan dengan ramuan lain. Jika anda berminat dengan cara menggunakan Ramuan Lubang Cacing di Terraria, inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Buka peta
 2. Cari rakan yang anda mahu teleport pada peta.
 3. Klik pada ikon mereka.

Anda akan segera diangkut kepada ahli pasukan itu, walaupun anda tidak “mengambil” ramuan itu terlebih dahulu. Ramuan itu akan dialih keluar daripada inventori anda dan anda perlu membuat yang baharu jika anda ingin mengembara ke lokasi lain.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, anda tidak boleh menggunakan Ubat Lubang Ulat dengan pemain yang bukan sebahagian daripada pasukan anda. Anda juga tidak boleh menggunakan ramuan ini untuk teleport kepada pemain yang telah melumpuhkan peta mini mereka. Anda boleh, walau bagaimanapun, teleport kepada pemain yang tidak berada dalam talian pada masa ini.

Ubat Wormhole bukan sahaja berguna dalam situasi apabila anda ingin teleport ke pemain lain. Anda juga boleh menggunakannya semasa pergaduhan bos. Ia akan sangat berguna dalam pertarungan Wall of Flesh, di mana bos dihadkan kepada satu lokasi.

Cara Menggunakan Teleporter di Terraria Mobile

Terraria tersedia di Google Play dan juga Stor aplikasi. Jika anda ingin memainkan Terraria pada peranti Android, anda tidak boleh melumpuhkan UI sentuh, tetapi anda boleh memainkannya dengan papan kekunci USB.

Jika anda ingin membina dan menggunakan Teleporters dalam versi mudah alih, anda akan melakukannya menggunakan kaedah yang sama seperti untuk versi komputer. Satu-satunya perkara yang berbeza ialah kawalan. Tetapi apabila anda membiasakannya, ia mudah digunakan.

Untuk membina Teleporter, anda perlu membeli semua alatan yang diperlukan daripada Steampunker. Seperti dalam versi PC, anda perlu mengalahkan bos mekanikal untuk melahirkan Steampunker. Sebaik sahaja NPC ini tiba, inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Gunakan pad kawalan di sebelah kiri bawah skrin untuk pergi ke Steampunker.
 2. Ketik pada pilihan “Beli” pada mesej pop timbul.
 3. Cari Teleporter di kedai dan ketik dua kali untuk membeli dua.
 4. Cari Mekanik.
 5. Beli wayar dan dua mekanisme pencetus. Ia boleh menjadi Suis atau Plat Tekanan.
 6. Letakkan Teleporter pertama di mana sahaja anda mahu.
 7. Letakkan satu mekanisme pencetus pada Teleporter.
 8. Letakkan mekanisme pencetus kedua pada Teleporter kedua.
 9. Sambungkan mereka dengan wayar.
 10. Aktifkan kedua-dua mekanisme pencetus.

Sekarang, apa yang anda perlu lakukan ialah menggunakan kawalan untuk menavigasi ke Teleporter pertama dan berdiri di atasnya. Ia secara automatik akan mengangkut anda ke pangkalan kedua.

Walaupun anda boleh menggunakan Teleporters dalam permainan mudah alih, Wormhole Potion tidak tersedia dalam apl mudah alih.

Manfaatkan Teleporter di Terraria

Teleporter ialah objek latar depan yang membolehkan anda mengembara dari satu lokasi ke lokasi lain di Terraria. Bukan sahaja ia sangat berguna, tetapi ia mudah untuk dibina dan digunakan. Selepas anda membina Teleporter, anda akan dapat menggunakannya tanpa had bilangan kali.

Adakah anda pernah membina Teleporter di Terraria sebelum ini? Awak angkut ke mana? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.