Cara menggunakan Titik Jalan Kompas dan Backtrack pada Apple Watch

121
Menggunakan Titik Jalan dan Laluan Belakang pada Apple Watch Ultra

Apple Watch mendahului carta jam tangan pintar terlaris di seluruh dunia, dan atas sebab yang kukuh. Dalam acara Far Out pada 7 September 2022, gergasi teknologi itu melancarkan Apple Watch Ultra, Apple Watch SE, Apple Watch Series 8 dan watchOS 9.

Apa yang membuatkan ramai orang teruja, terutamanya peminat luar, ialah apl Kompas yang direka bentuk semula. Ia memaparkan dua ciri baharu, Titik Jalan dan Backtrack, meningkatkan permainan bagi mereka yang gemar mengemudi kawasan pedalaman.

Berikut ialah segala-galanya yang anda perlu tahu tentang menggunakan Titik Jalan Kompas dan Laluan Belakang pada Apple Watch anda!

Apakah ciri Titik Jalan Kompas dan Laluan Belakang?

Barisan baharu Apple Watches dilengkapi dengan pelbagai ciri baharu, termasuk Pengesanan Ranap, Mod Kuasa Rendah dan navigasi Titik Jalan Apple Watch. Titik Laluan dan Laluan Kompas ialah ciri Apple Watch baharu yang disertakan dengan Kompas yang diubah suai.

Aplikasi Compass kini menawarkan paparan hibrid yang menunjukkan kepada anda paparan digital dan dail kompas analog. Menghidupkan Digital Crown jam tangan anda memberi anda paparan tambahan yang menunjukkan maklumat lokasi yang berkaitan seperti latitud, longitud, ketinggian dan condong.

Apa lagi? Ia memaparkan pandangan orienteering, di mana ciri Titik Jalan Kompas dan Backtrack terbina dalam.

Titik Jalan Kompas membolehkan anda menandakan tempat menarik atau lokasi dengan mudah dan cepat dalam apl. Hanya ketik ikon Titik Jalan Kompas atau butang Tindakan pada Apple Watch Ultra untuk melepaskan titik laluan.

Apabila anda memilih satu titik, peranti anda akan memberi anda pandangan disasarkan arah titik jalan dan anggaran sejauh mana ia daripada anda.

Backtrack menggunakan GPS untuk mencipta laluan visual berdasarkan tempat anda telah pergi. Setelah peranti anda mengesan bahawa anda keluar dari grid, ciri Backtrack dihidupkan secara automatik di latar belakang. Ia membantu anda mengesan jalan kembali jika anda keliru atau tersesat.

Apple Watches manakah yang serasi?

Semua Apple Watches yang ditambahkan baru-baru ini pada barisan Apple, iaitu Apple Watch Ultra, Apple SE, dan Apple Watch Series 8, mempunyai ciri Waypoint dan Backtrack dalam apl Compass mereka.

Nota: Mengalih keluar apl Kompas daripada Apple Watch anda turut mengalih keluar ciri Titik Jalan Kompas dan Laluan Belakang yang dibenamkan dalam apl.

Ciri-ciri ini disertakan dengan watchOS 9, dan mana-mana Apple Watch sejak Watch SE dan Siri 6 akan dapat menjalankan perkara yang sama. Inilah senarainya.

 • Apple Watch Ultra
 • Siri Apple Watch 8
 • Siri Apple Watch 7
 • Siri Apple Watch 6
 • Apple Watch SE

Anda juga memerlukan iPhone 8 atau lebih baharu yang dijalankan pada iOS 16 atau lebih baharu. Selain itu, tidak semua ciri tersedia pada semua peranti, bahasa atau wilayah.

Malangnya, ciri tersebut tidak akan tersedia untuk anda jika anda memiliki Apple Watch Series 5 atau lebih lama.

Mempunyai jam tangan yang layak tetapi tidak tahu cara mengemas kininya? Baca artikel kami tentang cara mengemas kini ke watchOS 9.

Cara membuat dan memaparkan Titik Jalan Kompas pada Apple Watch

Anda boleh menggunakan Titik Jalan Kompas untuk melepaskan titik laluan penting supaya Apple Watch anda boleh membantu anda mencari jarak dan arah antara titik ini. Untuk mula menggunakan ciri ini:

 1. Buka apl Kompas.
 2. Ketik ikon Titik Jalan Kompas, yang kelihatan seperti anak panah di dalam gelembung mesej.
 3. Sesuaikan titik laluan dengan menambahkan label dan memilih warna atau simbol untuknya → ketik Selesai.
 4. Lihat Titik Jalan Kompas, ketik pada mana-mana daripada tiga skrin Kompas → putar Digital Crown untuk memilih titik laluan → ketik Pilih.
  Anda seharusnya melihat jarak dan arah ke titik laluan pilihan anda. Sebagai contoh, anda akan menemui sesuatu seperti “2.5 batu di sebelah kanan anda.”
 5. Tatal ke bahagian bawah skrin untuk melihat titik laluan pada peta, termasuk koordinatnya.
mencipta dan melihat Waypoint pada Apple Watch

Tambahkan komplikasi Titik Jalan Kompas pada muka Apple Watch anda

Jika anda perlu merujuk kembali pada titik laluan tertentu, katakan khemah anda atau kereta anda yang diletakkan, anda boleh menambah titik laluan pada muka jam anda dengan menambahkannya sebagai Komplikasi.

Komplikasi Apple Watch ialah sedikit maklumat daripada apl tertentu yang ingin anda lihat pada muka jam anda. Ini membolehkan anda melawat semula dan menavigasi titik laluan yang telah anda buat atau yang terakhir anda lihat dengan pantas.

Nota: Ini hanya berfungsi pada Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 dan lebih baru.

 1. Dengan muka jam ditunjukkan, sentuh dan tahan paparan → ketik Edit.
 2. Wajah tonton yang menawarkan komplikasi terletak pada skrin terakhir, jadi anda perlu meleret ke kiri sehingga anda sampai ke penghujung.
 3. Pilih komplikasi dengan mengetiknya → putar Digital Crown kepada Titik Jalan Kompas. Kemudian lakukan salah satu daripada yang berikut:
  – Ketik mana-mana tiga titik laluan pertama yang disenaraikan untuk menambahkannya sebagai komplikasi.
  – Ketik Lagi → pilih antara titik laluan, Titik Laluan Terakhir Dilihat atau Titik Laluan Kereta Letak.
 4. Simpan perubahan anda dengan menekan Digital Crown. Ketik wajah untuk menetapkannya sebagai wajah lalai anda.
 5. Pada muka jam anda, ketik komplikasi untuk melihat titik laluan dalam apl Kompas.

Jejaki langkah anda dengan ciri Backtrack Apple Watch

Anda juga boleh mengesan langkah anda jika anda tersesat semasa menggunakan ciri Backtrack Apple Watch anda.

Nota: Ciri ini berguna apabila anda berada di tempat yang jauh atau bertutup padat.

Untuk menggunakannya:

 1. Buka apl Kompas → ketik ikon Backtrack (yang ada jejak kaki) → ketik Mula untuk mula merakam laluan yang anda lalui. Ia akan menunjukkan lokasi tempat anda mula-mula mengetik ikon Backtrack.
 2. Hanya ikut laluan untuk kembali ke tempat yang disematkan.
 3. Sebaik sahaja anda kembali, ketik ikon Backtrack sekali lagi → ketik Padam Langkah.
Sumber: Apple

Mengakhiri…

Ciri Titik Laluan Kompas dan Laluan Belakang dibina ke dalam apl Kompas Apple Watch. Ini adalah ciri yang mesti ada jika anda peminat aktiviti luar atau pengembara yang gemar melawat kawasan pedalaman.

Adakah anda telah menggunakan ciri ini? Apakah pendapat anda tentang mereka, dan di manakah anda menggunakannya? Mengapa tidak berkongsi pengembaraan anda di bawah?

Baca lebih lanjut:

 • Sejarah Apple Watch
 • Apple Watch Siri 8 lwn Apple Watch Ultra
 • Petua dan kiat Apple Watch yang berguna: Jadilah profesional!