Cara Menggunakan VLOOKUP dalam Excel

40

Pengiraan sejumlah besar data dalam Excel boleh menjadi sukar dan memakan masa, itulah sebabnya automasi membantu. Jika anda kerap menggunakan Excel, anda akan terbiasa dengan semua cirinya yang membolehkan anda mengira dan menyenaraikan nombor dengan cepat. Tetapi jika anda menggunakan berbilang hamparan dan perlu merujuk satu hamparan, mencari angka secara manual boleh mengecewakan.

Cara Menggunakan VLOOKUP dalam Excel

Di sinilah VLOOKUP masuk. Carian menegak atau VLOOKUP membantu anda memilih maklumat khusus daripada blok data yang besar. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara menggunakannya.

Cara Menggunakan VLOOKUP dalam Excel

Pilih Nilai

Untuk contoh ini, kami akan menggunakan telefon pintar sebagai nilai. Kami akan mempunyai iPhone (A2), Samsung (A3), Xiaomi (A4), Nokia (A5) dan Google Pixel (A6). Ini ialah nilai carian yang anda akan gunakan untuk mencari data pada setiap satu. Anda boleh memilikinya di mana-mana sahaja yang anda suka, tetapi untuk memudahkan navigasi, biarkan ia kelihatan hampir dengan nilai VLOOKUP yang anda cari.

Pilih Julat Nilai

Pilih sel di sebelah nilai anda di mana anda ingin mencipta julat nilai. Pastikan anda memulakan sel anda dengan (=VLOOKUP) dan kemudian pilih semua nilai yang anda mahu. Julat anda akan kelihatan seperti (A2:B5). Dalam kes ini, A2 berada dalam lajur nilai dan B5 akan datang daripada nilai julat yang anda cuba cari. Pada peringkat ini, formula anda akan kelihatan seperti ini: (=VLOOKUP (A5, A2:B5).

A5 ialah nilai asal yang anda cari data. Sentiasa sertakan atau penemuan anda mungkin tidak tepat.

Lajur Nilai Pulangan

Setelah anda mengetahui nilai yang anda cari dan julat nilai yang dipilih, anda perlu memberitahu Excel lokasi nilai pulangan anda. Beri perhatian di sini kerana anda tidak akan menggunakan sistem penamaan biasa yang digunakan lajur Excel. Mengira dari kiri, pilih nombor dalam julat yang dipilih bergantung pada nilai pulangan yang anda berminat untuk mencari.

Contohnya: (=VLOOKUP (A5, A2:B5; 3;0)

Mendapatkan Nilai Pulangan Tepat atau Anggaran

Dalam langkah terakhir, anda ingin memberitahu Excel untuk mencari nilai anggaran atau tepat kepada anda. Lakukan ini dengan menaip “FALSE” atau “TRUE.” Melakukan ini akan membantu anda untuk mengetahui sama ada hujah anda adalah salah. Ini bermakna Excel tidak dapat mencari data yang sepadan.

Jika data anda BENAR, Excel akan memberikan anda nilai yang sehampir mungkin dengan perkara yang anda cari, yang memudahkan segala-galanya.

Jika anda mengikuti empat fungsi ini seperti yang diarahkan, anda akan mendapat nilai carian anda dan mengurangkan tekanan yang mungkin diperlukan untuk mencari nilai anda. Pada ketika ini, anda tidak sepatutnya berasa gentar.

Mengapa VLOOKUP Tidak Berfungsi?

Apabila bekerja dengan set data yang besar, mudah untuk mencampur-adukkan perkara terutamanya jika anda tidak memesannya dengan betul. Ini boleh menjadi punca masalah anda dengan VLOOKUP. Berikut ialah beberapa ralat biasa yang mungkin anda hadapi menggunakan VLOOKUP.

Excel Tidak Dapat Mencari Nilai

Jika anda gagal memadankan nilai pada hamparan dengan nilai pada fungsi VLOOKUP anda, anda akan menerima mesej ralat #NA. Ini kerana VLOOKUP tidak menganggap mereka sepadan. Untuk membetulkan perkara ini, anda perlu memasukkan nilai anda sekali lagi dan memastikan nilai tersebut sepadan.

Anda Tidak Mempunyai Nilai dalam Lajur Pertama

Sebelum anda memasukkan sebarang argumen lain, anda mesti mempunyai nilai dalam lajur pertama selepas anda membuka kurungan VLOOKUP. Kegagalan untuk melakukan ini mengakibatkan ralat #NA. Betulkan ini dengan menyusun nilai anda dalam susunan yang betul.

Nilai LOOKUP Kecil

Jika anda mendapat padanan yang sesuai yang lebih kecil daripada semua nilai lain yang anda gunakan pada jadual anda, anda akan mendapat ralat #NA.

Nilai LOOKUP yang panjang

VLOOKUP menyokong sehingga 255 aksara panjang. Jika anda memasukkan lebih lama daripada itu, Excel akan mengembalikan ralat #NA. Untuk membetulkannya, pastikan anda berpegang pada panjang yang sesuai. Sebagai alternatif, jika anda mesti mempunyai panjang aksara yang lebih panjang, gunakan formula INDEX, MATCH sebaliknya.

Nombor Muncul sebagai Teks

Kadangkala apabila menggunakan Excel, nombor anda mungkin berubah menjadi teks. Jika ini berlaku, anda tidak akan dapat menjana nilai yang anda cari. Sebaliknya, ralat #NA muncul. Jika ini berlaku, tukar semua teks kepada nilai angka terlebih dahulu untuk mendapatkan nilai anda.

Ruang dalam Nilai LOOKUP

Jika anda secara tidak sengaja meletakkan ruang antara nilai anda, anda akan mendapat ralat #NA. Untuk membetulkan ini, letakkan nilai carian anda dalam formula =VLOOKUP dan gunakan fungsi TRIM untuk mengalih keluar semua ruang.

Jadual Anda Berkembang

Apabila menambah baris tambahan, anda juga perlu mengemas kini VLOOKUP anda supaya ia memasukkannya dalam proses pengkomputeran. Untuk melakukan ini, formatkan julat yang anda gunakan supaya sebarang perubahan akan ditambahkan. Untuk melakukan ini, pilih julat sel yang ingin anda formatkan, pergi ke Laman Utama, kemudian Format sebagai Jadual. Pilih gaya yang anda mahu gunakan. Dalam kawasan Reka Bentuk, tukar nama jadual anda.

VLOOKUP Hanya Berfungsi dengan Data di sebelah Kanan

Pastikan anda menyusun semua maklumat anda di sebelah kanan nilai carian anda. VLOOKUP mengendalikan maklumat bermula dengan perkara di sebelah kiri dan kemudian menjadualkannya dengan perkara di sebelah kanan. Jika anda mencampur-adukkan data, data itu tidak akan mengambil kira perkara di sebelah kiri, bermakna anda akan mendapat maklumat yang salah.

Elakkan Pendua

VLOOKUP tidak boleh memisahkan maklumat yang kelihatan sama. Contohnya, jika anda mempunyai dua jenama Telefon Pintar yang sama – Samsung Galaxy S22 dan Samsung Galaxy S22 Plus – VLOOKUP akan menggunakan yang muncul pertama kali dalam senarai. Terpulang kepada anda untuk membezakan maklumat.

Laluan Tidak Betul atau Tidak Lengkap

Apabila menggunakan berbilang hamparan dan menghantar bacaan yang tidak lengkap daripada salah satu daripadanya, VLOOKUP akan mengembalikan ralat #VALUE. Pastikan formula anda kelihatan seperti ini:

=VLOOKUP(lookup_value, '[workbook name]sheet name'!table_array, col_index_num, FALSE).

=VLOOKUP(lookup_value, ‘[workbook name]nama helaian’!table_array, col_index_num, FALSE).

Memahami VLOOKUP dalam Excel

Untuk menggunakan VLOOKUP dengan berkesan, data anda pada hamparan mesti disusun secara menegak untuk pengenalan. Yang menyatakan, ciri ini menggunakan empat elemen untuk memilih data anda. Menggunakan pembuka ini – =VLOOKUP(), anda perlu memasukkan empat elemen anda dalam kurungan untuk mendapatkan data yang anda cari. Elemen yang anda akan masukkan dalam kurungan termasuk:

  • Nilai yang anda cari
  • Julat nilai yang anda gunakan
  • Lajur di mana nilai pulangan terletak
  • Nilai pulangan tepat atau anggaran

Mari tuliskan formula supaya anda boleh melihat bagaimana ia akan muncul dalam Excel:

=VLOOKUP (Nilai, Julat Nilai, Lajur nilai pulangan, Nilai Pulangan Tepat (BENAR) atau Nilai Pulangan Anggaran (FALSE).

Jika ini terdengar menakutkan, anggap ia sebagai inventori tempat anda menyimpan rekod produk anda. Ia sepatutnya lebih mudah sekarang kerana kami telah memberi anda panduan langkah demi langkah tentang cara anda harus menggunakan elemen ini.

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda mendayakan VLOOKUP dalam Excel?

Anda boleh mendayakan VLOOKUP dengan pergi ke tab “Formula” dalam Pustaka Fungsi, kemudian “Sisipkan Fungsi.” Cari VLOOKUP atau dalam “Pilih Kategori”, pilih “Cari & Rujukan.” Pada “Pilih & Fungsi”, pilih “VLOOKUP.” Pada tab “Argumen Fungsi”, taipkan Formula VLOOKUP dan klik “OK.”

Urus Data Dengan Mudah dengan VLOOKUP

Jika anda baru bermula dengan pengiraan data pada Excel, VLOOKUP mungkin sukar untuk dikuasai. Tetapi jika anda seorang pakar, anda tahu berapa banyak masa dan usaha yang boleh menjimatkan anda. Anda tidak perlu memasukkan data secara manual atau mencarinya. Apa yang anda perlukan ialah menggunakan semua fungsi yang diperlukan yang disediakan oleh Excel untuk menjalankan timbunan nombor.

Jika anda menghadapi masalah, kami telah menunjukkan kepada anda apa itu dan cara anda boleh mengatasinya. Ia boleh berasa sangat menggembirakan tetapi ambil masa anda. Lebih banyak anda menggunakan VLOOKUP, anda akan menjadi lebih baik.

Untuk apa anda menggunakan VLOOKUP? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.