Cara Menggunakan Warna Isian dalam Procreate

12

Walaupun terdapat banyak alat seni digital, Procreate menonjol atas sebab tertentu. Ia direka bentuk untuk melukis seni asli menggunakan stylus dan tablet, memberikan anda pengalaman pensel dan kertas. Selain itu, anda boleh mengesan alat elemen visual dengan mudah, tetapi menggunakannya untuk mengisi warna tidak jelas.

Cara Menggunakan Warna Isian dalam Procreate

Walau bagaimanapun, sama ada anda telah berinteraksi dengan Procreate atau seorang pemula, anda boleh belajar mengisi warna dalam pelbagai cara dengan sedikit bimbingan.

Artikel ini menerangkan lima cara yang berbeza untuk mengisi warna pada Procreate. Teruskan membaca untuk mengetahui kaedah yang sesuai untuk anda.

Cara Mengisi Warna pada Procreate

Procreate ialah karya agung bagi sesiapa yang meminati seni digital. ini iPad dan iPhone alat dilengkapi dengan lebih 200 berus tersuai terbina dalam, menambah serba boleh pada karya seni anda. Selain daripada berus, Procreate mempunyai baldi cat moden dan ColorDrop yang membantu anda mengisi kawasan tertutup dengan warna. Alat ini boleh menjimatkan banyak masa yang anda akan bazirkan dengan bersusah payah mengelak daripada melewati garisan.

Perkara yang menarik tentang Procreate ialah membolehkan anda melakukan satu perkara dalam pelbagai cara. Di sini kita membincangkan lima cara mengisi warna pada Procreate.

Mengisi Warna dengan Lapisan Rujukan

Adakah anda hidup untuk mencipta seni yang bersih dan menjaga anda seni garisan utuh? Mengisi warna dengan lapisan rujukan boleh membantu anda menghidupkan impian. Kaedah ini menambah lapisan pada seni anda, memastikan lukisan garisan asas dan bahagian warna anda berasingan.

Lapisan rujukan berfungsi bersama-sama dengan ColorDrop. Ia memilih bahagian tertutup kerja barisan anda yang ingin anda lukis. ColorDrop kemudiannya boleh menyeret dan melepaskan warna ke dalam kawasan tertutup. Kaedah ini membolehkan anda melukis dengan cepat dan bereksperimen dengan beberapa warna.

Bagaimanakah anda mengisi warna pada Procreate menggunakan lapisan rujukan? Ikut arahan ini:

 1. Buat garis seni yang bersih pada kanvas anda atau buka yang sedia ada.
 2. Ketik di mana-mana bahagian dalam seni bersih menggunakan jari atau stilus anda untuk membuka tetapannya. Bar alat muncul di sudut kanan atas.
 3. Pilih “ikon lapisan” (menyerupai dua petak bersambung) daripada bar alat.
 4. Lapisan aktif anda dipilih dan diserlahkan dengan warna biru pada panel anda. Klik padanya untuk membuka lebih banyak pilihan.
 5. Pada menu lungsur yang terbuka ke kiri, tatal ke bawah dan ketik pada “Rujukan.” Ini menjadikan lapisan seni garisan anda sebagai rujukan untuk langkah seterusnya.
 6. Pergi ke panel lapisan anda dan ketik butang “Tambah” di sebelah kanan. Pilih lapisan lain di atas rujukan anda. Sekarang anda sudah bersedia untuk mula melukis.
 7. Dengan lapisan baharu diserlahkan pada seni baris anda, navigasi ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik ikon “Bulatan”. Anda kini boleh memilih warna yang anda inginkan daripada warna yang muncul.
 8. Ketik warna, kemudian seret dan lepaskannya ke bahagian tertutup seni anda. Bahagian tertutup bermakna semua tepi sesuatu bentuk bersentuhan. Jika ia tidak disambungkan, isi warna tidak akan berfungsi.
 9. Pilih “Teruskan pengisian” di bahagian atas untuk mengisi warna ke lebih banyak bahagian. Apabila anda selesai, kembali ke tetapan lapisan dan tukar tetapan daripada “Rujukan” kepada biasa.

Mengisi Warna dengan Seret Warna

Mengisi warna dengan menyeret adalah mudah dan tidak akan mengambil banyak masa anda. Ia berfungsi sama dengan kaedah rujukan. Satu-satunya perbezaan ialah anda tidak perlu menambah lapisan lain pada seni garis sedia ada anda. Jadi, apa-apa warna yang anda tambahkan menjadi satu dengan seni anda. Kaedah ini mungkin kurang mudah jika anda ingin mencuba pelbagai warna.

Inilah cara anda mengisi warna dengan menyeret pada Procreate:

 1. Buat seni garis bersih atau buka seni yang disimpan daripada peranti anda.
 2. Ketik mana-mana bahagian dalam baris seni untuk membuka tetapan.
 3. Pilih ikon “Bulatan” di penjuru kanan sebelah atas dan pilih warna yang anda inginkan.
 4. Seret dan lepaskan warna dalam bahagian tertutup lukisan anda.
 5. Ketik “Teruskan pengisian” untuk mengisi lebih banyak bahagian tertutup lukisan anda.

Mengisi Warna mengikut Pilihan

Jika seni anda mempunyai garis besar yang tebal, anda akan segera mengisi warna dengan kaedah ini. Sebaliknya, anda mungkin merasa bosan jika seni garisan anda mempunyai garisan nipis. Satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian ialah mengisi warna menggunakan kaedah ini sukar kerana ia memerlukan anda memilih bahagian khusus seni garisan anda secara manual untuk mengisi warna.

Langkah-langkah berikut menghuraikan tentang mengisi warna dengan pemilihan:

 1. Buka seni garis sedia ada atau buat satu.
 2. Pergi ke Galeri di penjuru kiri sebelah atas dan pilih ikon “S”. Ini mengaktifkan pilihan pemilihan.
 3. Menu akan muncul di bahagian bawah dengan empat pilihan: Automatik, Freehand, Rectangle dan Ellipse. Pilih “Freehand” untuk membuat pilihan anda melalui stylus atau sentuhan.
 4. Di bawah pilihan pemilihan, klik ikon “Tambah” dan “Isi warna” untuk mengaktifkannya. Pilihan “Tambah” membolehkan anda membuat beberapa pilihan, manakala “Isi warna” secara automatik mengisi pilihan anda dengan warna yang telah anda aktifkan dalam pemilih warna.
 5. Dengan mod tangan bebas diaktifkan, pergi ke seni baris anda dan buat pilihan. Ia secara automatik mengisi dengan warna. Anda boleh membuat lebih banyak pilihan sehingga anda berpuas hati.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan ColorDrop dan bukannya isian Warna. Sebaik sahaja anda membuat pilihan, seret dan lepaskan warna daripada “Panel warna” di penjuru kanan sebelah atas.

Mengisi Warna dengan Kunci Alpha

Kebanyakan artis biasanya mengambil banyak masa melukis di sekitar sempadan seni garis. Sisihan sedikit akan menambah lebih banyak kerja membuat asal dan membuat semula. Tetapi apabila menggunakan kunci Alpha, anda boleh memintas halangan ini. Dengan kunci Alpha aktif, anda hanya perlu memilih lapisan dan melukis tanpa perlu risau tentang melampaui sempadan.

Walau bagaimanapun, kaedah ini kurang sesuai kerana ia menggabungkan semua lapisan menjadi satu selepas disimpan. Oleh itu, anda tidak akan dapat menyesuaikan kerja anda atau membuat asal lukisan anda.

Gunakan langkah berikut untuk mengisi warna menggunakan kunci Alpha:

 1. Cipta karya seni yang anda ingin isi warna atau buka yang sedia ada.
 2. Ketik di mana-mana bahagian dalam seni garis untuk mengaktifkan tetapan.
 3. Pilih ikon “Lapisan” di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik lapisan aktif anda (yang diserlahkan dengan warna biru).
 5. Pada menu yang terbuka ke kiri, dayakan “Kunci Alpha”. Setelah kunci alfa aktif, anda boleh kembali ke seni anda dan cat lapisan pilihan anda. Selepas melukis, ingat untuk mematikan kunci alfa daripada tetapan.

Mengisi Warna dengan Sapuan Berus

Ini adalah cara manual untuk mengisi warna pada karya seni anda. Walaupun ia adalah cara yang menyeronokkan untuk mencari kelonggaran daripada seni, anda mungkin mendapati ia memakan masa jika anda ingin melukis dengan lebih pantas. Terdapat juga risiko tinggi melukis di luar sempadan. Tetapi anda boleh menggunakan pemadam untuk mengeluarkan sapuan yang tidak diingini.

Anda boleh mengisi warna menggunakan berus dan sapuan pada Procreate menggunakan langkah-langkah ini:

 1. Buka karya seni anda dan ketik di mana-mana dalam sempadannya.
 2. Pada menu yang muncul, klik ikon “Bulat” untuk memilih warna yang anda inginkan.
 3. Klik ikon “Pen studio” dan mula melukis seni anda. Untuk bergerak lebih pantas, anda boleh membesarkan berus dengan memilih tanda tambah di sebelah kanan skrin.

Jadikan Seni Procreate Anda Berwarna-warni

Semua kaedah di atas akan membantu anda mengisi warna dalam seni anda. Sesetengah kaedah adalah pantas dan berpegang pada garisan sahaja, manakala yang lain membenarkan percubaan yang lebih kreatif. Anda boleh menyesuaikan proses pewarnaan anda kepada pelbagai gaya artistik yang memenuhi keperluan anda. Ingat, latihan adalah kunci untuk menguasai ciri pewarna Procreate.

Pernahkah anda mencuba mana-mana kaedah pengisian warna ini dalam Procreate? Kongsi pendapat anda dan beritahu kami yang paling sesuai untuk anda di bahagian komen di bawah.