Cara Menggunakan WhatsApp pada iPad

126

Masih tiada aplikasi WhatsApp rasmi tersedia di App Store yang akan berfungsi pada iPad. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan rangkaian melalui antara muka web. Jika anda tidak biasa dengan platform dalam talian ini, jangan risau. Kami telah mencipta untuk anda panduan langkah demi langkah mudah yang akan membantu anda menyediakan semuanya dalam beberapa minit.

Cara Menggunakan WhatsApp pada iPad

Gunakan WhatsApp pada iPad

Pengguna WhatsApp yang sudah menggunakan aplikasi pada komputer mereka akan mendapati panduan di bawah sangat biasa, kerana platform yang digunakan untuk iPad adalah sama. Seperti yang dinyatakan, masih tiada aplikasi tersedia untuk iPad, bermakna satu-satunya cara untuk menggunakannya adalah melalui pelayar internet.

Panduan di bawah akan membantu anda menyegerakkan akaun WhatsApp anda pada iPad anda dengan iPadOS terkini. Dengan versi sebelum iPadOS 12, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

  1. Buka Safari dan pergi ke web.whatsapp.com. Dengan versi terkini iPadOS, versi desktop WhatsApp Web akan dipaparkan secara automatik. Dengan versi sebelumnya, anda akan mendapat halaman utama yang lebih lama. Tahan butang muat semula sehingga pilihan “Muat tapak desktop” muncul dan ketik padanya.
  2. Pada halaman utama anda akan menemui kod QR. Biarkan halaman terbuka dan pergi ke telefon anda yang telah dipasang WhatsApp.
  3. Daripada apl WhatsApp pada telefon anda, pergi ke “Tetapan.”
  4. Ketik pada “Peranti Terpaut.” Kamera anda akan dibuka.
  5. Imbas kod QR yang ditunjukkan pada iPad.
  6. Halaman penyemak imbas harus memuat semula dan memaparkan semua aktiviti WhatsApp anda.

Dan begitu sahaja, anda akan dapat mula menggunakan WhatsApp pada iPad anda. Anda boleh membuat pintasan ke apl pada skrin utama anda untuk mengakses WhatsApp dengan cepat pada masa hadapan. Begini cara melakukannya:

  1. Buka WhatsApp Web dalam pelayar internet anda.
  2. Ketik pada ikon “Kongsi” di penjuru kanan sebelah atas.
  3. Pilih “Tambah ke Skrin Utama” daripada menu yang dipaparkan.
  4. Pilih “Tambah.”

Kini anda akan mempunyai ikon WhatsApp pada skrin utama anda yang akan membawa anda ke versi web apl dengan serta-merta.

Jika anda menggunakan WhatsApp Business, prosesnya akan sama. Bagi mereka yang belum pernah mendengar tentang WhatsApp Business, versi apl itu telah menjadi popular antara perniagaan kecil dan pemula. Ia membolehkan anda membuat keseluruhan profil dengan maklumat perniagaan anda, membuat katalog dan respons automatik, antara ciri lain.

Kali pertama anda menyegerakkan akaun WhatsApp anda, mungkin mengambil sedikit masa untuk semua mesej dimuatkan, ia bergantung pada sambungan Internet anda dan bilangan mesej yang anda ada pada apl. Bahagian yang terbaik ialah, akaun anda akan kekal disambungkan sehingga anda memutuskan untuk log keluar.

Walaupun kami sepenuh hati menggalakkan penggunaan sumber rasmi apl dan program, mungkin terdapat sesetengah pengguna yang bukan peminat versi Web WhatsApp dan lebih suka memasang apl. Bagi pengguna tersebut, terdapat aplikasi pihak ketiga yang tersedia di App Store yang patut dicuba. Antara yang paling popular ialah Messenger untuk WhatsApp, Whats Web App dan Messaging untuk WhatsApp pada iPad.

Sebagai perbandingan, antara muka web WhatsApp tidak memerlukan pemasangan apl luaran, yang mungkin merasakan ia menjejaskan keselamatan peranti kami atau maklumat yang kami kongsi. Ingat WhatsApp menggunakan teknologi penyulitan hujung ke hujung yang menjamin privasi mesej dan fail yang kami kongsi dengan mana-mana pengguna WhatsApp lain.

Kebanyakan apl ini tersedia secara percuma tetapi perlu diingat bahawa ia mungkin tidak menggunakan teknologi yang sama untuk menjamin keselamatan mesej anda. Semak dengan teliti sebelum memuat turun sebarang perisian pihak ketiga.

Bolehkah saya Menggunakan WhatsApp pada iPad Tanpa Telefon?

Seperti yang dijelaskan dalam panduan di atas, menggunakan WhatsApp pada iPad hanya boleh dilakukan dengan mengimbas kod QR yang dipaparkan pada halaman utama Web WhatsApp. Atas sebab itu, anda tidak boleh mengakses akaun WhatsApp anda pada iPad anda melainkan anda mempunyai akaun aktif pada telefon anda. Ini mungkin berubah sebaik sahaja apl rasmi dilancarkan, tetapi kami perlu menunggu untuk melihat apa yang WhatsApp sediakan untuk kemas kini masa hadapan.

Dengan versi dalam talian apl, setelah penyegerakan telah dimuktamadkan, anda tidak perlu bergantung pada telefon anda untuk menggunakannya. Walau bagaimanapun, ia perlu kekal bersambung ke Wi-Fi. Jika tidak, anda akan kehilangan sambungan pada iPad anda dan tidak akan menyegerakkan mesej anda dengan betul.

Adakah WhatsApp Web Serupa dengan Apl?

Menggunakan WhatsApp pada iPad anda akan membolehkan anda menghantar dan menerima mesej, bertukar-tukar fail media, dan juga menghantar nota suara. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa batasan, sama seperti semasa anda menggunakan WhatsApp dari komputer anda. Yang paling penting ialah anda tidak akan dapat membuat panggilan.

Satu lagi had penting ialah kelajuan rangkaian. Anda mungkin melihat sedikit kelewatan dalam penerimaan mesej dan navigasi umum melalui rangkaian. Memandangkan ini bukan aplikasi, ia adalah perkara biasa. Jika anda suka navigasi respons pantas, anda perlu terus menggunakan telefon anda buat masa ini.

Dengan sambungan Wi-Fi yang stabil, WhatsApp Web boleh ditetapkan untuk memajukan pemberitahuan dan panggilan dengan pasti. Ini membolehkan anda bekerja dari skrin yang lebih besar dan tanpa menukar peranti semasa projek.

WhatsApp pada iPad

Jika anda tertanya-tanya tentang menggunakan WhatsApp pada iPad anda, kami harap panduan ini berguna untuk anda. Ingat mungkin terdapat beberapa batasan mengenai perkara yang boleh dan tidak boleh anda lakukan, tetapi ciri utama WhatsApp akan tersedia dan berfungsi dengan sempurna. Dengan pengenalan apl PC yang lebih baru, WhatsApp mungkin mengeluarkan apl yang serasi dengan iPad tidak lama lagi.

Tinggalkan kami ulasan di bawah memberitahu kami semua tentang pengalaman anda menggunakan WhatsApp pada iPad anda.