Cara Menghantar GIF dalam iMessage

16

GIF ialah ciri hebat untuk digunakan untuk menyampaikan mesej khas kepada seseorang. Sama ada untuk menggambarkan emosi atau situasi anda, ia adalah lebih berkesan untuk melakukannya dengan imej animasi daripada emoji ringkas. Jika anda sedang mencari cara untuk menghantar GIF melalui apl iMessage anda, anda telah datang ke tempat yang betul.

Cara Menghantar GIF dalam iMessage

Artikel ini berkongsi arahan terperinci tentang menghantar GIF dalam iMessage menggunakan iPhone, iPad dan Mac. Anda akan belajar cara menggunakan papan kekunci lalai peranti anda tetapi turut berkongsi GIF daripada tapak web pihak ketiga.

Tanpa berlengah lagi, mari selami terus.

Cara Menghantar GIF dalam iMessage pada iPhone

Terdapat dua cara berbeza untuk menghantar GIF pada iPhone – menggunakan papan kekunci lalai atau melalui apl pihak ketiga. Papan kekunci lalai iOS menyokong carian GIF terus dalam iMessage. Semua iPhone yang berjalan pada iOS 10 dan seterusnya mempunyai ciri ini. Jika anda tergolong dalam kategori ini, ikuti langkah di bawah.

Hantar GIF Menggunakan Papan Kekunci Lalai iOS

Berikut ialah cara menghantar GIF dalam iMessage menggunakan tetapan papan kekunci lalai:

 1. Buka apl iMessage pada iPhone anda.

 2. Pilih sembang yang anda mahu hantar GIF.

 3. Senarai ikon akan muncul di bahagian bawah skrin. Pilih ikon merah yang memaparkan kaca pembesar. Ia adalah ciri “#images”.

 4. Masukkan kata kunci untuk GIF anda ke dalam kotak carian. Contohnya, jika anda ingin menghantar GIF ucapan tahniah, anda boleh menaip “Selamat Hari Lahir” atau “Tahniah” atau kata kunci yang serupa bergantung pada majlis.

 5. Pilih GIF yang anda suka dengan mengetik padanya.

 6. Ketik Hantar.

Apl iMessage juga membolehkan anda menambah ulasan pada GIF. Hanya taip mesej di bawah GIF sebelum menekan Hantar, dan mesej akan dihantar bersama-sama dengan GIF.

Seperti yang anda lihat, menghantar GIF menggunakan papan kekunci lalai iOS hanya memerlukan beberapa langkah mudah.

Walau bagaimanapun, mungkin anda tidak menjumpai GIF yang anda suka dan sebaliknya memutuskan untuk mencari di web. Jika ya, mari kita terokai cara berkongsi GIF ke iMessage daripada apl lain.

Kongsi GIF daripada Apl Lain

Mungkin galeri lalai iOS tidak mempunyai GIF yang memindahkan emosi yang ingin anda sampaikan. Nasib baik, anda boleh mencari di luar kotak iOS dan memilih hampir mana-mana GIF di internet. Sebagai contoh, GIHPY ialah pangkalan data GIF terkemuka di dunia, dan anda juga boleh menghantarnya dari sana.

Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Cari GIF yang anda suka di GIPHY atau mana-mana tapak web lain.

 2. Ketik pada GIF untuk membukanya.

 3. Ketik dan tahan GIF dan pilih Salin.

 4. Buka perbualan iMessage di mana anda ingin menghantar GIF itu.

 5. Ketik pada kotak teks, ia akan memaparkan papan kekunci anda.

 6. Ketik pada kotak teks sekali lagi, ia akan memaparkan gesaan Tampal, ketik padanya.

 7. Anda akan melihat pratonton imej GIF dalam kotak teks anda. Tekan Hantar apabila bersedia.

Cara Menghantar GIF dalam iMessage pada iPad

GIF menambah dos keseronokan dan dinamik ke dalam perbualan. Kadangkala, tiada cara yang lebih baik untuk menyampaikan perasaan kita selain dengan imej animasi. Nasib baik, menghantar GIF pada iPad adalah tugas yang benar-benar mudah. Jika anda menggunakan iOS 10 atau seterusnya, anda akan dapat menghantar imej animasi menggunakan papan kekunci lalai iPad anda.

Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Seperti yang anda telah meneka, buka apl iMessage pada iPad anda.
 2. Navigasi ke urutan sembang yang anda mahu hantar GIF.

 3. Pilih ikon kaca pembesar merah di bahagian tengah di bahagian bawah skrin.

 4. Taip kata kunci untuk GIF anda ke dalam kotak carian. Contohnya, jika anda ingin menghantar GIF mesej khas, anda boleh menaip “Cepat sembuh” atau “Tahniah,” atau yang serupa.

 5. Pilih GIF yang anda suka dengan mengetik padanya.

 6. Jika anda ingin menambah ulasan untuk mengikuti GIF, lakukan dengan menaip mesej anda dalam kotak teks dan kemudian ketik pada Hantar.
ikon Hantar iMessage

Mungkin anda menggunakan iPad lama yang dijalankan pada versi sebelum iOS 10, atau anda tidak menemui GIF yang sesuai daripada galeri. Dalam kes itu, teruskan ke bahagian berikut.

Hantar GIF Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Anda sentiasa boleh melawati tapak web pihak ketiga dan menghantar GIF dari sana. Contohnya, GIPHY mempunyai berjuta-juta GIF yang boleh anda cari dan hantar melalui iMessage.

Berikut ialah cara untuk mencari dan menghantar GIF pada iMessage menggunakan alat pihak ketiga:

 1. Lawati tapak web yang memaparkan GIF yang anda suka dan ketik GIF untuk membukanya.

 2. Ketik dan tahan GIF, kemudian pilih Salin daripada tetingkap pop timbul.
 3. Buka benang yang anda mahu hantar GIF itu dan ketik pada kotak teks untuk memaparkan papan kekunci.
 4. Ketik pada kotak teks sekali lagi untuk memaparkan gesaan Tampal dan kemudian ketik padanya.

 5. Pratonton imej GIF akan muncul dalam kotak teks anda. Tekan Hantar apabila bersedia.

Jika anda menggunakan tapak web selain GIPHY, GIF yang anda hantar mungkin muncul sebagai pautan dan bukannya imej. Melainkan anda setuju dengan itu, pastikan alamat imej animasi yang anda kongsi berakhir dengan “.gif” supaya iMessage anda boleh memuatkannya seperti itu.

Cara Menghantar GIF dalam iMessage pada Mac

Mencari dan berkongsi GIF pada Mac tidak berbeza dengan melakukannya pada mana-mana peranti iOS lain. Anda hanya perlu mencari GIF dalam galeri dan tekan butang hantar. Jika Mac anda berjalan pada iOS 10 dan seterusnya, anda akan dapat melakukannya dari dalam papan kekunci lalai sistem. Jika tidak, anda boleh mencari satu dalam talian dan menghantarnya ke sembang.

Bergantung pada keperluan dan sistem pengendalian anda, ikuti langkah di bawah:

Hantar GIF Menggunakan Papan Kekunci Lalai Mac

Cara paling mudah untuk menghantar GIF pada sembang iMessage adalah melalui fungsi #images. Hanya ikuti langkah di bawah untuk arahan terperinci:

 1. Buka urutan mesej yang ingin anda hantar GIF pada apl Messages anda.

 2. Ketik pada ikon App Store di sebelah kiri kotak iMessage.

 3. Pilih #imej, ia adalah ikon merah dengan kaca pembesar di dalamnya.

 4. Taip kata kunci untuk GIF dalam kotak carian.

 5. Ketik pada GIF yang ingin anda hantar.

 6. (Pilihan) Masukkan mesej untuk disertakan bersama GIF.

 7. Tekan kekunci Return pada papan kekunci anda untuk menghantar mesej.

Hantar GIF Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Jika anda tidak menjumpai GIF yang anda suka, anda sentiasa boleh mencari di web dan menghantar GIF ke sembang iMessage anda. Apl Messages mengenali semua pautan yang berakhir dengan “.jpg” dan menampilkannya sedemikian sebaik sahaja anda menghantar pautan. Tetapi jika pautan tidak mempunyai penghujung itu, ia akan dihantar sebagai pautan biasa.

Anda boleh menggunakan GIPHY untuk menghantar imej GIF ke kotak sembang anda tanpa perlu risau tentang formatnya, kerana ia sentiasa dihantar sebagai GIF.

Begini cara berbuat demikian:

 1. Pergi ke www.giphy.com dan cari GIF yang anda suka. Anda boleh menggunakan tapak web lain, tetapi ketahui bahawa GIF anda mungkin tidak dihantar sebagai imej animasi.

 2. Klik pada GIF yang anda mahu hantar.

 3. Klik pada butang Kongsi di sebelah GIF.

 4. Pilih Salin Pautan GIF.

 5. Buka benang iMessage tempat anda ingin menghantar GIF itu dan tampal GIF ke dalam kotak teks.

 6. Tekan butang Kembali untuk menghantar GIF.

GIF iMessage Dijelaskan

Kadangkala, pelekat dan emoji tidak mencukupi untuk menyampaikan emosi kita, dan menghantar GIF ialah cara terbaik untuk dilakukan. Nasib baik, berbuat demikian pada iPhone, iPad dan Mac adalah mudah. Kebanyakan pengguna menggunakan papan kekunci lalai dan mencari GIF daripada ciri #images. Orang lain hanya menyalin pautan GIF dari mana-mana tapak web dan tampalkannya ke dalam kotak teks.

Apakah cara kegemaran anda untuk menghantar GIF? Adakah anda menggunakan ciri lalai atau mencari GIF yang sempurna dalam talian? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.