Cara Menghantar Mesej pada Dokumen Google

97

Dokumen Google menawarkan pasukan dan rakan sekerja di seluruh dunia, keupayaan untuk bekerjasama dalam projek dalam talian dengan lancar dan cekap. Bekerja secara solo atau serentak pada bila-bila masa sepanjang hari tanpa mengira zon waktu.

Cara Menghantar Mesej pada Dokumen Google

“Itu cukup bagus. Bagaimana pula dengan kebolehan berkomunikasi antara satu sama lain? Adakah anda tertakluk kepada hanya meninggalkan komen?”

Itu salah satu cara untuk melakukannya. Bukan cara yang sangat baik walaupun. Anda sentiasa boleh bersembang menggunakan apl atau platform media sosial seperti Slack atau Facebook Messenger. Mereka berfungsi dan berkemungkinan besar setiap orang mempunyai akaun Facebook. Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan semua pihak ketiga itu, melompat-lompat dan berbual di sana dalam Dokumen Google.

“Dokumen Google mempunyai fungsi sembang juga?”

Ia berlaku! Buka sahaja dan mula menaip. Lebih suka pertuturan-ke-teks berbanding bunyi klak-klak pada papan kekunci anda? Selagi anda mempunyai persediaan mikrofon pada PC anda, itu hanyalah beberapa langkah mudah untuk anda bermula.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara anda boleh bersembang dalam Dokumen Google.

Berkomunikasi Dalam Dokumen Google

Komunikasi dalam Dokumen Google sangat mudah dicapai tanpa menggunakan sumber atau apl luar. Semasa bekerja serentak dengan rakan sekerja anda, anda boleh menarik kotak sembang, menaip mesej dan menghantarnya. Sesiapa sahaja yang sedang bekerja dalam Dokumen akan menerima mesej yang sama seperti fungsi sembang digunakan untuk komunikasi terbuka.

Untuk mula menggunakan fungsi sembang:

 1. Biarkan Dokumen Google dibuka di hadapan anda.
 2. Anda juga memerlukan orang lain yang sedang bekerja pada Dokumen pada masa yang sama atau fungsi itu tidak akan hadir untuk digunakan. Penonton tanpa nama tidak akan dikira kerana sembang hanya tersedia kepada mereka yang dokumen itu dikongsi secara khusus.
 3. Terletak di bahagian atas sebelah kanan tetingkap, klik Sembang.
 4. Masukkan apa sahaja mesej yang anda mahu dan tekan Hantar butang atau tekan sahaja Masuk.
 5. Apabila anda tidak lagi memerlukan fungsi sembang, klik tutup di penjuru kanan sebelah atas tetingkap sembang.

Apabila anda menutup tetingkap sembang, anda belum lagi dialih keluar daripada sembang itu sendiri. Mesej masih akan diterima semasa perbualan diteruskan. Pengguna yang sedang berada dalam dokumen yang tidak membuka tetingkap sembang mereka akan mempunyai titik merah muncul di atasnya Sembang ikon. Ini akan menunjukkan kepada mereka bahawa seseorang telah menghantar mesej yang belum mereka baca. Mereka yang membuka tetingkap sembang akan menerima mesej semasa ia ditaip.

Semua orang yang log masuk ke Dokumen Google pada masa ini boleh melihat mesej tersebut. Satu-satunya pengecualian adalah daripada akaun tanpa nama. Mereka tidak dapat melihat sembang mahupun mereka yang sedang mengambil bahagian dalam perbualan.

Sebaik sahaja anda menutup Dokumen Google atau log keluar daripadanya, ia akan dialih keluar secara automatik daripada sembang. Jika mereka kembali ke dalam dokumen, semua sembang yang telah diterima serta semua mesej yang dihantar semasa ketiadaan mereka tidak akan kelihatan.

Sembang tidak akan disimpan dan tiada cara untuk mengeksportnya. Jika anda ingin menyimpan arkib sesi sembang sebelumnya, anda perlu berbuat demikian dengan mengambil tangkapan skrin perbualan. Bagi mereka yang bekerjasama melalui penggunaan peranti mudah alih, anda hanya perlu membuka fail. Anda sudah boleh bersembang tanpa sebarang langkah tambahan.

Menggunakan Ucapan-ke-Teks

Dalam Dokumen Google, semua yang anda perlukan ialah mikrofon yang berfungsi dan PC untuk membuang sembang asas untuk pilihan pertuturan-ke-teks yang lebih bebas tangan. Anda boleh menjeda dan menyambung semula imlak pada bila-bila masa melalui penggunaan arahan lisan.

Sebelum anda bermula:

 1. Pastikan mikrofon anda disediakan dengan betul dan berfungsi sepenuhnya.
 2. Pada masa ini, pertuturan ke teks hanya tersedia kepada pengguna PC dan tidak berfungsi daripada peranti mudah alih anda.
 3. Fungsi ini berfungsi paling baik apabila suara anda jelas, jadi pastikan persekitaran kerja anda bebas daripada bunyi latar belakang yang tidak diperlukan.

Perkara yang anda perlu lakukan untuk mula menggunakan pertuturan ke teks:

 1. Buka Dokumen Google di dalam Penyemak Imbas Chrome.
 2. Daripada menu di bahagian atas, klik pada Alatan dan kemudian Penaipan suara…
 3. Kotak mikrofon akan muncul jika aktif. Anda perlu mengkliknya untuk membolehkan mikrofon anda mula mendikte pertuturan ke teks.

  • Bercakap dengan jelas dan pada kadar biasa supaya pertuturan mudah diambil dan bebas daripada kesilapan.
 4. Apabila selesai dengan imlak, klik kotak mikrofon sekali lagi untuk menutupnya.

Jika pada bila-bila masa semasa ucapan anda, anda merasakan anda membuat kesilapan atau tersandung pada kata-kata anda, anda boleh menggunakan tetikus untuk membetulkannya. Hanya alihkan kursor ke tempat kesilapan itu dilakukan dan betulkan sebelum mematikan mikrofon.

Setelah kesilapan telah diperbetulkan, untuk meneruskan imlak, anda boleh mengalihkan kursor kembali ke tempat anda berhenti.

Perintah Suara & Tanda Baca

Penggunaan arahan suara hanya tersedia dalam bahasa Inggeris. Kedua-dua bahasa akaun dan bahasa untuk Dokumen Google juga mesti ditetapkan kepada bahasa Inggeris atau ia tidak akan berfungsi. Untuk melihat senarai penuh semua arahan yang tersedia, anda boleh menyemak arahan rasmi Artikel Pusat Bantuan atau sebut “bantuan arahan suara” ke dalam mikrofon anda semasa menaip suara.

Perintah yang tersedia untuk anda boleh membantu anda dalam mengedit dan memformat Dokumen Google semasa anda menggunakan pertuturan ke teks. Anda juga boleh menyebut tanda baca untuk meletakkannya di tempat yang sesuai. Senarai tanda baca yang boleh digunakan dan isyarat arahan:

 • Tempoh
 • Koma
 • Tanda seru
 • Tanda soal
 • Baris baru
 • Perenggan baharu

Tidak Dapat Menggunakan Fungsi Sembang

Anda dan pengguna lain berada dalam Dokumen Google dan cuba berkomunikasi, tetapi atas sebab tertentu, ikon Sembang tiada di mana-mana. Ini mungkin atas beberapa sebab yang berbeza:

 • Bermula dengan kemungkinan yang paling tidak mungkin bahawa anda mungkin di bawah umur. Ya, anda membacanya dengan betul. Jika anda kini berumur di bawah tiga belas tahun (boleh ditemui melalui profil akaun Google Gmail anda) ciri Sembang dimatikan secara automatik.
 • Seperti yang dinyatakan di atas, pengguna tanpa nama tidak boleh melihat atau mengambil bahagian dalam perbincangan di Google Docs. Mungkin anda tidak log masuk ke akaun Gmail anda (atau akaun yang salah) atau anda telah dialih keluar daripada projek itu. Semak bekas sebelum menjadi gila pada pemilik Dokumen kerana but anda tanpa notis.
 • Pentadbir boleh mematikan ciri Sembang jika anda sedang bekerja dengan G Suite. Perlu mengambilnya dengan sesiapa sahaja yang menjalankan keselamatan sistem anda di tempat kerja untuk mendayakannya. Anda juga mungkin dijemput untuk melihat dokumen oleh seseorang yang sedang menggunakan G Suite di mana pentadbir mereka juga telah melumpuhkan Chat.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak dapat melihat butang Sembang dalam Dokumen Google?

Jika anda tidak dapat melihat pilihan Sembang dalam Dokumen Google, itu bermakna anda sedang melihat dokumen itu sahaja atau mungkin terdapat ralat. Cuba buka semula dokumen atau muat semula halaman jika anda tahu bahawa orang lain sedang melihat dokumen yang sama.

Adakah Dokumen Google mempunyai fungsi sembang peribadi?

Memandangkan Google menawarkan pelbagai apl untuk berkomunikasi dengan individu, tiada pilihan sembang peribadi tersedia pada masa ini.

Bolehkah saya menggunakan ciri Sembang Dokumen Google pada peranti mudah alih?

Mulai pengeditan ini, tiada pilihan tersedia untuk menggunakan Sembang pada Dokumen Google dengan peranti mudah alih, kedua-dua Android dan iOS.

Mengekalkan Hubungan dengan Google Docs

Dokumen Google mempunyai pelbagai alatan terbina dalam yang mungkin tidak diketahui oleh ramai pengguna, salah satunya ialah keupayaan untuk menghantar mesej di dalamnya. Setelah anda mengetahuinya, anda sudah bersedia untuk meneruskan usaha komunikasi dan penyelarasan ke peringkat seterusnya.