Cara Menghantar Video Besar Dari iPhone Anda

12

iPhone menawarkan keupayaan kamera yang hebat untuk menangkap video yang menakjubkan. Jika anda baru sahaja merakam momen kegemaran anda dan ingin berkongsi dengan rakan dan keluarga anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Penjelas ini akan membantu anda dengan cara mudah untuk menghantar video besar daripada iPhone anda.

Cara Menghantar Video Besar Dari iPhone Anda

Menghantar video yang dirakam atau sedia ada daripada iPhone anda mungkin kedengaran mudah, tetapi semuanya berpunca daripada saiz fail. Walaupun fail video kecil yang menduduki beberapa megabait boleh dihantar dengan mudah melalui teks, iMessage atau e-mel, menghantar video dengan saiz fail besar memerlukan alternatif lain yang menarik seperti iCloud, Google Drive dan AirDrop. Selain itu, anda boleh menggunakan aplikasi pemesejan segera seperti WhatsApp dan Telegram untuk menghantar video daripada iPhone anda dengan mudah.

Cara Menghantar Video Besar Dari iPhone Anda

1. Menggunakan iMessage

Jika anda telah mengkonfigurasi MMS atau mendayakan iMessage pada iPhone anda, anda boleh menghantar video. Walau bagaimanapun, setiap satu mempunyai had saiz fail masing-masing.

Sebagai contoh, MMS membenarkan anda menghantar video 200-300KB (bergantung pada rangkaian pembawa anda), manakala iMessage mempunyai had 100MB setiap mesej. Akibatnya, video yang dihantar sangat dimampatkan dan dihantar dengan kualiti yang rendah, berbanding dengan peleraian asalnya.

 1. Buka apl Messages dan pilih perbualan untuk menghantar video baharu. Sebagai alternatif, tekan butang Karang di bahagian atas sebelah kanan dan pilih kenalan yang anda inginkan.
 2. Ketik + di sudut kiri bawah.
  buat teks baharu
 3. Tekan Kamera untuk merakam video baharu. Anda juga boleh mengetik Foto untuk memilih video sedia ada daripada peranti anda.
  gunakan Kamera atau apl Foto sedia ada
 4. Untuk memilih video sedia ada, tukar kepada Album dan semak imbas Video di bawah Jenis Media. Pilih video pilihan anda untuk dihantar dan ketik Selesai di bahagian atas sebelah kanan.
  pilih video pada iPhone
 5. Akhir sekali, tekan butang Hantar hijau atau biru. Warna terdahulu menandakan MMS, manakala warna yang terakhir menunjukkan video dihantar melalui iMessage.

2. Gunakan Gmail atau Mail Drop

Selain teks/iMessage, anda boleh menggunakan Gmail untuk menghantar video sebagai lampiran daripada iPhone anda. Anda boleh menghantar sehingga 25MB lampiran, tetapi ia tidak sepatutnya melanggar had saiz yang ditentukan secara kolektif.

Jika saiz fail video anda melebihi 25MB, Gmail akan memuat naik fail secara automatik ke Google Drive dan menambah pautan ke e-mel anda untuk perkongsian mudah. Had saiz fail video maksimum untuk pautan Google Drive bergantung pada storan akaun Google anda dan boleh dikembangkan dengan langganan Google One.

 1. Buka apl Gmail dan ketik Karang di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Taip alamat penerima dan tekan butang Lampirkan.
  karang e-mel baharu dalam Gmail dan tambahkan lampiran
 3. Kembangkan Semua di sebelah Foto.
 4. Ketik Album di bahagian atas dan tekan Video.
  lampirkan video pada Gmail
 5. Pilih video yang anda inginkan dan ketik Pilih untuk memuktamadkan pemilihan.
 6. Akhir sekali, tekan Hantar untuk menghantar e-mel video. Jika lampiran melebihi 25 MB, Gmail akan membuat dan memasukkan pautan Google Drivenya secara automatik dalam e-mel anda.
  hantar video menggunakan Gmail

Seperti Gmail, anda boleh menghantar fail video besar sehingga 5GB sebagai lampiran dengan ciri Mail Drop Apple yang menggunakan iCloud.

Walau bagaimanapun, lampiran e-mel dalam Apple Mail tidak dikira dengan storan iCloud anda dan tamat tempoh secara automatik selepas 30 hari. Selanjutnya, Mail Drop menawarkan had storan 1TB percuma yang disegarkan secara automatik apabila lampiran lama tamat tempoh. Begini cara anda boleh menggunakan ciri Mel Drop untuk menghantar video besar daripada iPhone anda:

 1. Buka apl Mel pada iPhone anda dan log masuk dengan akaun iCloud anda.
 2. Tulis e-mel baharu kepada penerima yang anda inginkan dan lampirkan fail video anda (sehingga 5GB).
 3. Klik butang hantar Biru dan ketik Gunakan Mel Drop apabila digesa.
 4. Viola! Anda telah berjaya berkongsi video daripada iPhone anda menggunakan ciri Mel Dropnya.

3. Melalui iCloud

Jika anda menghadapi kesukaran menghantar fail video besar daripada iPhone anda, storan awan ialah penyelesaian terbaik anda. Beberapa pembekal perkhidmatan awan seperti Google Drive dan Dropbox menawarkan storan percuma untuk memuat naik dan berkongsi fail anda dengan mudah. Selain itu, anda boleh menggunakan perkhidmatan awan asli Apple, iCloud, untuk memuat naik dan menjana pautan yang boleh dikongsi untuk menghantar video kepada sesiapa sahaja. Anda mendapat 5GB storan iCloud percuma dengan akaun Apple anda, yang boleh anda kembangkan dengan yuran langganan nominal.

 1. Akses iCloud dalam apl penyemak imbas Safari dan Log Masuk ke akaun anda.
 2. Ketik Foto.
  buka video yang disegerakkan dalam iCloud anda
 3. Tekan Album di bahagian bawah sebelah kanan dan ketik Video.
 4. Pilih video disegerakkan yang anda inginkan dan ketik Kongsi di bahagian bawah sebelah kiri.
  menyemak imbas video pada iCloud
 5. Tekan Salin Pautan.
 6. Akhir sekali, salin pautan dan kongsi dengan penerima. Sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada pautan ini boleh melihat video yang dikongsi.
  Jana dan kongsi pautan akses iCloud

4. Gunakan Telegram atau WhatsApp

Apl pemesejan segera seperti WhatsApp, Telegram dan Facebook Messenger ialah alternatif lain yang hebat untuk berkongsi video daripada iPhone anda. WhatsApp menawarkan had saiz video lalai sebanyak 64MB dan 32MB kepada pengguna internet yang pantas dan perlahan untuk menghantar video. Selanjutnya, jika anda menghantar video yang besar, anda perlu memangkasnya kepada 6 minit sebelum menghantar.

Sekatan ini, bagaimanapun, boleh dielakkan dengan mudah dengan menghantar fail video besar anda sebagai dokumen. WhatsApp membolehkan anda menghantar dokumen sehingga 2GB dalam saiz fail dengan mudah. Ini bermakna anda boleh berkongsi fail video sehingga 2GB terus dengan kenalan anda menggunakan WhatsApp.

 1. Buka kenalan yang anda inginkan dalam WhatsApp dan ketik ikon Lampiran.
 2. Tekan Galeri dan pilih video yang ingin anda kongsi. Jika fail video besar, anda boleh menghantarnya sebagai Dokumen.
 3. Akhir sekali, ketik butang Hantar berwarna hijau.

Bagi Telegram, anda boleh berkongsi fail video dengan kenalan anda sehingga 2 GB setiap fail, menjadikannya platform yang popular untuk perkongsian fail. Begini cara anda boleh menghantar video kepada seseorang daripada iPhone anda di Telegram:

 1. Buka Telegram dan semak imbas perbualan yang anda inginkan.
 2. Ketik ikon Lampiran di bahagian bawah.
 3. Kembangkan Galeri dan pilih video yang ingin anda hantar.
  hantar video melalui Telegram
 4. Akhir sekali, ketik butang Hantar biru di bahagian bawah sebelah kanan.
  kongsi video menggunakan Telegram

Sebagai alternatif, anda boleh menghantar video dengan Facebook Messenger jika anda lebih suka menggunakannya melalui WhatsApp dan Telegram. Tetapi pastikan untuk memampatkan dan mengubah saiz video sebelum menghantarnya, kerana Facebook Messenger mempunyai had saiz video 25MB.

5. Melalui AirDrop

Akhir sekali, dengan AirDrop, anda boleh menghantar video tanpa had dari iPhone anda ke peranti Apple berdekatan. Untuk bermula, semua peranti mesti berada berdekatan dan disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama untuk kelajuan pemindahan yang pantas.

 1. Buka video yang ingin anda kongsi dalam apl Foto.
 2. Ketik Hantar di bahagian bawah kiri dan pilih AirDrop.
  hantar video melalui Airdrop
 3. Tunggu beberapa saat untuk menemui peranti Apple berdekatan dan ketik peranti yang ditemui untuk menghantarnya.
 4. Penerima akan menerima pop timbul pemindahan untuk menerima atau menolaknya. Setelah diterima, pemindahan video akan dimulakan dalam mod yang disulitkan.

Jangan Lepaskan Perkongsian Video

Tidak kira saiz fail, menghantar video daripada iPhone anda tidak memerlukan sebarang pengangkatan berat. Anda boleh menggunakan ciri terbina seperti iMessage, Mail Drop dan AirDrop untuk berkongsi video dengan mudah dengan peranti Apple yang jauh atau berdekatan. Selain itu, anda boleh bergantung pada perkhidmatan storan awan dan apl pemesejan segera untuk menghantar video anda dengan selamat dari satu hujung ke hujung yang lain.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh menghantar video dari iPhone saya ke Android?

Anda boleh menghantarnya melalui Gmail atau menggunakan perkhidmatan storan awan seperti Dropbox dan Google Drive untuk memuat naik dan berkongsi pautan video. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan bantuan aplikasi pemesejan segera seperti WhatsApp dan Telegram untuk menghantar sebarang video dengan mudah.

Bolehkah anda menghantar video panjang daripada iPhone tanpa AirDrop?

Anda boleh menggunakan ciri MailDrop untuk menghantar video panjang sebagai lampiran e-mel. Walau bagaimanapun, sekatan saiz fail ialah 5GB. Semak langkah di atas untuk butiran yang tepat.