Cara Menghentikan Chrome Meminta Simpan Kata Laluan

87

Setiap kali anda melog masuk ke tapak web di Google Chrome, tetingkap pop timbul bertanya sama ada anda mahu penyemak imbas menyimpan kata laluan anda. Jika anda menerima, Google Chrome akan menyimpan kata laluan anda untuk tapak web itu dan menyegerakkan tetapan merentas semua peranti yang anda log masuk ke akaun Google anda. Sesetengah tapak web menggunakan kod sekali sahaja untuk kata laluan, di mana Chrome sentiasa meminta untuk menyimpan kod yang tidak akan digunakan semula. Nasib baik, terdapat cara untuk melumpuhkan ciri Chrome ini.

Cara Menghentikan Chrome Meminta Simpan Kata Laluan

Dalam artikel ini, kami akan melalui proses menghentikan Chrome daripada meminta anda menyimpan kata laluan anda pada peranti yang berbeza. Kami juga akan membincangkan tentang langkah berbeza yang boleh anda ambil untuk meningkatkan pengurus kata laluan Chrome.

Cara Menghentikan Chrome Meminta Simpan Kata Laluan pada PC

Sama seperti pelayar web moden yang lain, Google Chrome mempunyai pengurus kata laluan terbina dalam. Apabila anda mula-mula membuat akaun di tapak web, ia biasanya memberi anda pilihan untuk log masuk dengan akaun Google, Facebook, Amazon atau Apple anda. Jika anda memilih untuk mendaftar dengan akaun Google anda, anda perlu menyediakan tapak web dengan kata laluan.

Setelah proses pendaftaran selesai, tetingkap kecil akan muncul di penjuru kanan sebelah atas skrin, meminta anda sama ada anda mahu Chrome mengingati nama pengguna (dalam kes ini, ia akan menjadi alamat e-mel anda) dan kata laluan.

Jika anda memilih pilihan “Simpan”, anda biasanya tidak perlu log masuk ke tapak web itu semula. Google akan melakukannya untuk anda. Sebaliknya, jika anda memilih “Jangan sekali-kali”, Chrome tidak akan meminta anda menyimpan kata laluan anda di tapak web itu lagi. Tetapi hanya kerana anda memberitahu Chrome untuk tidak menyimpan kata laluan untuk tapak web tertentu itu tidak bermakna mesej yang sama tidak akan muncul untuk tapak web lain yang anda daftarkan pada masa hadapan.

Pilihan ketiga ialah klik pada “X” di sudut kanan atas mesej pop timbul. Melakukan ini berguna apabila anda tidak mahu memutuskan sama ada untuk membenarkan Chrome menyimpan kata laluan anda pada masa itu. Jadi, jika anda mematikan mesej pop timbul, ia akan muncul semula pada kali seterusnya anda melog masuk ke tapak web yang sama.

Memastikan Chrome mengingati kata laluan anda adalah mudah pada komputer peribadi dan peranti mudah alih anda. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan komputer riba kerja anda untuk mendaftar sesuatu, anda mungkin tidak mahu kata laluan anda disimpan. Perkara yang sama berlaku untuk log masuk ke akaun pada komputer awam atau semasa anda menggunakan komputer riba rakan anda.

Nasib baik, mematikan ciri ini adalah sekeping kek, dan ia hanya akan mengambil sedikit masa anda. Untuk melumpuhkan tetingkap timbul “Simpan Kata Laluan” pada Chrome pada PC anda, ini yang anda perlu lakukan:

 1. Buka Google Chrome pada komputer anda.
 2. Klik pada tiga titik di sudut kanan atas skrin.
 3. Pilih pilihan “Tetapan” pada menu lungsur.
 4. Navigasi ke tab “Autolengkap” pada bar sisi kiri.
 5. Teruskan ke “Pengurus Kata Laluan.”
 6. Togol matikan suis “Tawaran untuk menyimpan kata laluan” di bahagian atas halaman.

Itu sahaja yang ada. Tindakan ini akan melumpuhkan ciri ini secara automatik pada semua peranti anda yang anda log masuk ke akaun Google anda.

Terdapat cara yang lebih cepat untuk mematikan mesej pop timbul. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara ia dilakukan:

 1. Buka Google Chrome.
 2. Klik pada foto profil anda di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas.
 3. Pilih ikon kunci pada menu pop timbul. Ini ialah pintasan ke “Pengurus Kata Laluan” Chrome dalam tab “Autolengkap”.
 4. Togol matikan suis “Tawaran untuk Simpan Kata Laluan”.

Selagi anda berada di sini, anda boleh mengurus kata laluan anda dalam pelbagai cara. Betul-betul di bawah pilihan “Tawaran untuk Simpan Kata Laluan” ialah pilihan “Log Masuk Auto”. Pilihan ini membolehkan anda melog masuk ke tapak dan apl secara automatik. Walau bagaimanapun, jika anda mematikan ciri “Simpan Kata Laluan”, anda tidak akan dapat menggunakan pilihan ini.

Jika anda ingin menambah lapisan keselamatan tambahan, anda boleh meminta Chrome menyemak kata laluan anda setiap kali anda log masuk ke tapak atau apl. Sebaik sahaja anda menatal ke bawah, anda akan melihat semua kata laluan yang anda benarkan Chrome simpan dan kata laluan yang anda beritahu Chrome jangan simpan. Jika anda mahu, anda boleh menambah dan mengalih keluar tapak web secara manual daripada kedua-dua senarai ini.

Cara Menghentikan Chrome Meminta Simpan Kata Laluan pada iPhone

Google Chrome juga meminta anda menyimpan kata laluan anda pada iPhone anda. Tetapi gesaan pop timbul kelihatan berbeza pada apl mudah alih. “Simpan Kata Laluan?” tab akan dipaparkan di bahagian atas skrin anda apabila anda mula-mula membuat akaun tapak web menggunakan akaun Google anda. Anda boleh mengetik butang “Simpan” di sebelah kanan atau pilih ikon tetapan.

Jika anda memilih pilihan kedua, menu akan muncul dari bahagian bawah skrin. Di sini, anda boleh melihat nama tapak, nama pengguna anda dan kata laluan anda. Di bawah, anda mempunyai dua pilihan: “Simpan” dan “Jangan Sekali-kali Untuk Tapak Ini.”

Jika anda meminta Chrome untuk tidak menyimpan kata laluan anda, ia akan berbuat demikian untuk tapak web tersebut. Jadi, jika anda ingin menghentikan Chrome daripada meminta untuk menyimpan kata laluan anda untuk semua tapak web yang anda daftar, anda perlu melakukannya dalam tetapan Chrome.

Untuk mematikan ciri “Simpan Kata Laluan” pada iPhone anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan apl Google Chrome pada iPhone anda.
 2. Ketik pada tiga titik di sudut kanan bawah skrin anda.
 3. Pilih ikon kunci “Pengurus Kata Laluan” pada menu.
 4. Matikan pilihan “Tawaran untuk Simpan Kata Laluan” di bahagian atas menu.

Jika anda menatal ke bawah halaman “Pengurus Kata Laluan”, anda akan menemui bahagian “Kata Laluan Disimpan”. Semua kata laluan yang anda simpan untuk tapak web yang anda log masuk dengan akaun Google anda akan berada di sini. Ini berguna jika anda ingin mencari semua akaun yang dikaitkan dengan akaun Google anda.

Selain itu, anda boleh melihat kata laluan yang anda beritahu Google untuk tidak disimpan. Jika anda mahu, anda boleh mengalih keluar beberapa tapak dan apl daripada senarai ini. Untuk melakukan ini, ketik pada pilihan “Edit” di penjuru kanan sebelah bawah, pilih semua tapak yang ingin anda alih keluar dan ketik “Selesai.”

Jika anda kembali ke Pengurus Kata Laluan, anda boleh melihat kata laluan yang anda simpan dalam apl lain pada telefon anda. Anda juga boleh meminta Chrome menyemak kata laluan yang terjejas.

Cara Menghentikan Chrome Meminta Simpan Kata Laluan pada iPad

Jika anda mempunyai iPad, anda boleh melumpuhkan gesaan “Simpan Kata Laluan” pada apl Google Chrome. Mungkin lebih mudah untuk anda melakukan ini pada iPad anda, kerana ia adalah skrin yang lebih besar. Begini caranya:

 1. Buka apl Google Chrome pada iPad anda.
 2. Navigasi ke pilihan “Tetapan”.
 3. Pilih “Pengurus Kata Laluan” pada senarai pilihan.
 4. Togol suis “Tawaran untuk Simpan Kata Laluan” kepada “mati” pada halaman.

Itu sahaja. Semua perubahan akan ditukar dan disegerakkan ke peranti lain secara automatik. Jika anda mengubah fikiran anda pada satu ketika, anda sentiasa boleh memulihkan tetapan kepada keadaan sebelum ini. Ulangi langkah yang sama dan togol suis kelabu supaya ia menjadi biru.

Sebab anda mungkin mahu menghalang Chrome daripada menyimpan kata laluan anda pada peranti anda adalah kerana anda hanya merancang untuk menggunakan akaun itu sekali atau dua kali. Jadi, Chrome tidak perlu menyimpan kata laluan anda.

Cara Menghentikan Chrome Meminta Simpan Kata Laluan pada Peranti Android

Jika anda pengguna Android, inilah cara anda boleh menghentikan Chrome daripada meminta anda menyimpan kata laluan pada telefon anda:

 1. Jalankan apl Google Chrome pada peranti Android anda.
 2. Pilih tiga titik di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas.
 3. Pergi ke pilihan “Tetapan” pada menu lungsur.
 4. Teruskan ke “Kata Laluan.”
 5. Ketik pada pilihan “Simpan Kata Laluan” untuk mematikannya.

Perubahan akan disimpan secara automatik pada semua peranti yang anda log masuk ke akaun Google anda. Chrome pada Android memberi anda pilihan Pengurusan Kata Laluan yang sama seperti apl iPhone. Sebagai contoh, anda boleh mematikan pilihan “Auto Log Masuk” atau menghidupkannya semula.

Perlu diingat bahawa anda tidak perlu mengulangi proses ini pada apl mudah alih Google Chrome jika anda telah melakukannya pada komputer anda. Sebarang perubahan yang anda buat pada akaun Google anda disegerakkan secara automatik pada semua peranti anda yang anda log masuk ke akaun Google anda.

Urus Tetapan Kata Laluan Anda pada Google Chrome

Mungkin lebih mudah untuk meminta Chrome menyimpan kata laluan anda dan melog masuk anda ke tapak web dan apl secara automatik. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menggunakan komputer peribadi atau peranti mudah alih anda, pilihan ini tidak berbaloi. Itulah sebabnya perkara terbaik untuk dilakukan ialah melumpuhkan mesej pop timbul “Simpan Kata Laluan” supaya ia tidak mengganggu anda setiap kali anda melog masuk ke tapak web.

Pernahkah anda mematikan ciri “Simpan Kata Laluan” Chrome pada peranti anda sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang kami bincangkan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.