Cara Menghentikan E-mel Daripada Pergi ke Spam dalam Gmail

346

Peti masuk Gmail anda boleh diisi dengan agak cepat, dan selalunya, e-mel yang anda terima ialah promosi dan iklan. Gmail menggunakan pelbagai penapis pratetap untuk menentukan sama ada e-mel yang anda terima dalam peti masuk utama anda adalah tulen atau spam. Walaupun sistem ini berfungsi pada kebanyakan masa, masalah berlaku apabila e-mel yang berpotensi penting terus ke folder spam anda. Nasib baik, terdapat beberapa kaedah berbeza yang boleh anda gunakan untuk menghalang e-mel daripada dihantar ke spam.

Cara Menghentikan E-mel Daripada Pergi ke Spam dalam Gmail

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang cara untuk menghentikan e-mel daripada dihantar ke spam dalam Gmail. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara menangani isu ini pada apl mudah alih Gmail.

Cara Menghalang E-mel Daripada Pergi ke Spam dalam Gmail pada PC

Terdapat banyak sebab mengapa e-mel dibenderakan sebagai spam dalam Gmail. Kebanyakan e-mel pergi ke spam disebabkan oleh penapis spam Gmail yang dipratakrifkan. Dalam kebanyakan kes, ia adalah sesuatu yang lebih jelas, seperti e-mel yang mengandungi pautan promosi atau perkataan “spam”. Jika orang itu menghantar e-mel yang sama kepada sejumlah besar penerima, semua e-mel itu mungkin akan terus ke spam. Alamat e-mel palsu dan mesej daripada pengirim yang tidak disahkan juga boleh mempunyai label amaran spam.

Jika e-mel tidak lulus ujian spam, ia akan dihantar secara automatik ke folder spam yang ditetapkan pada akaun Gmail anda. Anda tidak akan menerima pemberitahuan pun apabila ini berlaku. Malah e-mel yang anda hantar boleh menjadi spam orang lain. Ini boleh berlaku jika alamat IP anda telah ditandakan sebagai spam oleh Google atau penerima. Ia juga boleh berlaku jika terdapat ralat tipografi dalam e-mel atau jika terdapat masalah dengan pengepala.

Jika anda menerima e-mel penting yang dihantar ke spam 30 hari yang lalu, ia akan dipadamkan secara automatik. Itulah sebabnya jika anda menjangkakan e-mel yang penting dan tidak menjumpainya, anda sentiasa dinasihatkan untuk menyemak folder spam anda sekiranya e-mel itu berakhir di sana. Walaupun ini nasihat yang baik, terdapat beberapa cara yang lebih mudah untuk menghalang e-mel daripada dihantar ke spam dalam Gmail.

Yang pertama ialah dengan membuat penapis tersuai. Walau bagaimanapun, anda perlu melakukan ini untuk satu alamat e-mel pada satu masa. Lebih khusus lagi, jika Gmail terus menghantar e-mel daripada seorang pengguna kepada spam, anda boleh memastikan perkara ini tidak berlaku lagi. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara ia dilakukan:

 1. Pergi ke Gmail dan log masuk ke akaun anda.
 2. Taipkan “dari:” dan alamat e-mel yang anda tidak mahu pergi ke spam dalam bar carian di bahagian atas skrin. Anda juga boleh hanya menambah nama domain pengguna.
 3. Klik pada ikon penapis di sebelah kanan bar carian.
 4. Navigasi ke butang “Buat penapis”.
 5. Tandai kotak “Jangan sekali-kali hantar ke Spam”.
 6. Lakukan perkara yang sama untuk kotak “Gunakan juga penapis pada perbualan yang sepadan”.
 7. Klik pada butang “Buat Penapis” sekali lagi.

Itu sahaja. Jika anda hanya menandai kotak pertama, sebarang e-mel yang dihantar daripada alamat yang anda taipkan tidak akan dihantar ke spam lagi. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengalih keluar sebarang e-mel terdahulu daripada orang ini daripada folder spam, anda perlu menyemak kotak kedua juga.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda perlu mengulangi proses ini untuk setiap alamat e-mel yang anda tidak mahu pergi ke spam. Ciri penapis agak mudah kerana ia membolehkan anda menguruskan peti masuk anda dalam pelbagai cara lain. Contohnya, anda boleh menggunakannya untuk mengarkibkan e-mel secara automatik, memadamkannya, memajukannya ke alamat lain atau menambahkannya ke kategori.

Terdapat satu lagi cara untuk membuat penapis spam, dan ia melalui tetapan Gmail. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Gmail.
 2. Pergi ke ikon “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Klik pada butang “Lihat semua tetapan” pada menu lungsur.
 4. Pilih tab “Penapis dan Alamat Disekat” di bahagian atas skrin.
 5. Navigasi ke “Buat penapis baharu.”
 6. Masukkan alamat e-mel yang akan digunakan penapis. Anda juga boleh menambah perkataan khusus yang mungkin mengandungi e-mel dan butiran lain.
 7. Pergi ke “Buat penapis.”
 8. Klik pada kotak “Jangan hantar ke spam” dan “Juga gunakan penapis pada perbualan yang sepadan”.
 9. Pilih butang “Buat penapis” sekali lagi.

Kaedah kedua untuk menghalang e-mel daripada pergi ke spam dalam Gmail memerlukan anda mengalih keluar e-mel sebelumnya daripada folder spam secara manual. Begini caranya:

 1. Pergi ke Gmail dan log masuk ke akaun anda.
 2. Klik pada pilihan “Lagi” pada bar sisi kiri.
 3. Teruskan ke folder “Spam”.
 4. Cari e-mel yang ingin anda alih keluar daripada folder spam.
 5. Tandai kotak di sebelah alamat e-mel.
 6. Pilih pilihan “Bukan spam” di atas e-mel.

Anda juga boleh mengklik pada e-mel itu dan klik pada pilihan “Laporkan bukan spam”. Sebaik sahaja anda melakukan ini, sebarang mel akan datang daripada alamat e-mel ini tidak akan dihantar ke spam lagi.

Gmail menasihatkan anda untuk menambahkan pengguna pada senarai kenalan anda untuk menghalang e-mel mereka daripada dihantar ke spam. Gmail tidak pernah menghantar e-mel daripada kenalan anda kepada spam. Mencipta kenalan Gmail baharu adalah mudah dan anda hanya memerlukan beberapa saat sahaja. Begini caranya:

 1. Pergi ke Kenalan Google.
 2. Log masuk ke akaun Google anda jika anda belum melakukannya.
 3. Klik pada butang tambah di sudut kanan bawah.
 4. Pilih “Buat kenalan.”
 5. Masukkan maklumat hubungan, seperti nama pertama pengguna, nama keluarga, e-mel dan banyak lagi.
 6. Klik pada butang “Simpan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.

Anda juga boleh menambah lebih daripada satu kenalan sekali gus dengan memilih “Buat berbilang kenalan.” Satu lagi cara untuk menambahkan seseorang pada Kenalan Google anda ialah terus daripada e-mel. Apabila anda membuka e-mel yang anda terima daripada mereka, klik pada alamat e-mel mereka. Ikon kenalan akan muncul pada tetingkap pop timbul, dari mana anda boleh mengisi maklumat asas tentang orang itu dan menyimpannya ke kenalan anda.

Semua kaedah ini adalah kalis bodoh, dan ia akan menjimatkan masa anda daripada perlu menyemak folder spam anda. Apatah lagi bahawa anda tidak akan mengambil risiko kehilangan e-mel penting sekali lagi.

Cara Menghalang E-mel Daripada Pergi ke Spam dalam Gmail pada Peranti Mudah Alih

Anda juga boleh menghalang e-mel daripada pergi ke folder spam dalam Gmail pada telefon anda. Perlu diingat bahawa apl mudah alih Gmail tidak menawarkan banyak penyelesaian untuk menghalang e-mel daripada dihantar ke spam. Sebagai contoh, anda tidak boleh membuat penapis tersuai pada apl mudah alih. Itulah sebabnya adalah lebih baik untuk mengikuti langkah-langkah dari bahagian sebelumnya pada komputer anda.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk meminimumkan kemungkinan e-mel menjadi spam. Pertama, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk menetapkan e-mel sebagai bukan spam, jadi e-mel daripada alamat yang sama tidak akan dihantar ke spam pada masa hadapan. Ikuti langkah di bawah untuk berbuat demikian:

 1. Buka apl Gmail pada telefon anda.
 2. Ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pergi ke folder “Spam”.
 4. Cari e-mel yang tidak sepatutnya dilabelkan sebagai spam.
 5. Ketik pada pilihan “Laporkan bukan spam”.

Itu sahaja yang ada. Kali seterusnya anda menerima mel daripada alamat e-mel ini, ia tidak akan dihantar ke spam lagi. Pada sesetengah telefon, anda mungkin perlu mengetik e-mel dan kemudian pergi ke tiga titik di penjuru kanan sebelah atas. Pilihan “Laporkan bukan spam” akan ada di sana.

Walaupun anda tidak boleh membuat penapis untuk kenalan pada apl mudah alih Gmail, anda boleh menandai e-mel sebagai penting. Untuk melakukan ini, hanya tahan dan tekan e-mel sehingga medan menjadi biru. Ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas dan pilih “Tandakan sebagai penting.” Walaupun anda hanya menandai satu e-mel sebagai penting, Gmail akan mengenali alamat e-mel ini pada kali seterusnya mereka menghantar sesuatu kepada anda dan menandakan kesemuanya sebagai penting pada masa hadapan.

Jangan sekali-kali Mempunyai E-mel Penting Pergi ke Spam Lagi

Penapis spam Gmail berguna, tetapi ia juga kadangkala boleh salah dan menghantar e-mel penting kepada spam. Terdapat beberapa cara untuk menghalang perkara ini, tetapi yang paling berkesan ialah membuat penapis untuk alamat e-mel tertentu. Anda juga boleh menambah sahaja alamat e-mel tersebut pada kenalan anda dan Gmail tidak akan menghantar e-mel tersebut kepada spam lagi.

Pernahkah anda cuba menghentikan e-mel daripada pergi ke spam dalam Gmail sebelum ini? Kaedah manakah yang anda gunakan untuk mencapai ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.