Cara Menghentikan Iklan Pop Timbul pada Telefon Android

97

Iklan timbul ialah isu biasa dengan kebanyakan peranti mudah alih, tanpa mengira sistem pengendalian. Lebih kerap daripada tidak, masalahnya terletak pada apl yang dipasang pada peranti anda. Jika anda tertanya-tanya cara untuk membuang iklan pop timbul pada telefon Android anda, kami sedia membantu.

Cara Menghentikan Iklan Pop Timbul pada Telefon Android

Dalam panduan ini, kami akan memberikan arahan tentang melumpuhkan iklan pop timbul pada telefon Android – sama ada anda ingin menghentikan iklan tertentu atau menyingkirkannya sepenuhnya. Selain itu, kami akan menjawab beberapa soalan lazim yang berkaitan dengan pemberitahuan pop timbul pada peranti Android.

Cara Menghentikan Iklan Pop Timbul pada Telefon Android

Iklan pop timbul mungkin dipaparkan atas sebab yang berbeza. Berikut ialah cara mudah untuk mengenal pasti apl yang bertanggungjawab terhadap iklan tersebut dan menyingkirkannya:

 1. Buka Tetapan telefon anda.
 2. Navigasi ke ”Apl & Pemberitahuan,” kemudian ketik ”Lanjutan,” kemudian ”Akses Apl Khas.”
 3. Ketik ”Paparan” pada apl lain. Anda akan melihat senarai semua apl dengan kebenaran untuk memaparkan iklan pop timbul.
 4. Semak senarai untuk apl yang anda tidak mahu melihat pemberitahuan pop timbul daripadanya atau yang kelihatan mencurigakan. Ketik nama apl dan alihkan butang togol di sebelah “Benarkan paparan ke atas apl lain” ke kedudukan ”Mati”.

Cara Menghentikan Iklan Pop Timbul Mengikut Apl

Mungkin beberapa iklan yang anda lihat adalah hasil daripada apl. Jika anda lebih suka mengekalkan apl itu, tetapi melumpuhkan keupayaannya untuk memajukan iklan, lumpuhkan pilihan skrin secara berlebihan.

Langkah-langkah berbeza-beza bergantung pada versi AndroidOS yang dijalankan oleh telefon anda dan pengilang. Untuk melumpuhkan tindanan gambar untuk apl dan, oleh itu, iklan, ikut langkah di bawah:

 1. Buka Tetapan dan ketik pada Apl.
 2. Ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik Akses Khas.
 4. Ketik Muncul di atas.
 5. Togol suis di sebelah setiap apl yang anda mahu hadkan, supaya ia bertukar menjadi kelabu.

Kini, apl ini tidak boleh menghantar iklan pop timbul pada telefon anda. Jika anda mendapati mana-mana yang anda tidak perlukan lagi, kembali ke halaman Apl dan nyahpasangnya.

Bagaimana untuk Menghentikan Iklan Pop Timbul pada Telefon Android di YouTube?

Berita baik! Anda boleh menyingkirkan iklan pop timbul YouTube melalui Tetapan peranti anda. Untuk melakukannya, ikut arahan di bawah:

 1. Buka Tetapan peranti anda.
 2. Navigasi ke ”Apl & Pemberitahuan.”
 3. Ketik ”Lihat Semua Apl” dan tatal ke bawah sehingga anda menemui YouTube.
 4. Buka tetapan YouTube dan ketik ”Pemberitahuan.”
 5. Alihkan butang togol di sebelah pemberitahuan yang tidak diingini ke kedudukan ”Mati”. Contohnya, anda boleh mematikan pemberitahuan untuk video yang disyorkan tetapi menyimpan pemberitahuan untuk strim langsung.
 6. Jika anda ingin membuang semua pemberitahuan YouTube, alihkan butang togol di sebelah “Tunjukkan pemberitahuan” kepada kedudukan ”Mati”.

Bagaimana untuk Menghentikan Iklan Pop Timbul pada Skrin Kunci Telefon Android?

Jika anda ingin mengehadkan pemberitahuan pada skrin kunci anda, anda boleh berbuat demikian dalam Tetapan telefon anda. Sama seperti arahan di atas, pilihan mungkin berbeza-beza bergantung pada versi AndroidOS dan pengilang. Jika anda menghadapi masalah mencari Tetapan Pemberitahuan Skrin Kunci, gunakan bar carian untuk pergi terus ke tetapan.

Untuk melumpuhkan pemberitahuan pop timbul pada skrin kunci telefon anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka Tetapan telefon anda.
 2. Navigasi ke ”Apl & Pemberitahuan,” kemudian ketik ”Konfigurasikan Pemberitahuan.”
  Nota: Sesetengah versi mempunyai pilihan ini di bawah tab Skrin Kunci.
 3. Tatal ke bawah ke bahagian Tunjukkan Pemberitahuan dan ketik ”Pemberitahuan pada Skrin Kunci.”
 4. Pilih “Jangan tunjukkan pemberitahuan”. Perubahan akan digunakan secara automatik.

Bagaimana untuk Menghentikan Iklan Pop Timbul pada Telefon Android LG?

Menghentikan iklan pop timbul pada telefon LG tidak jauh berbeza daripada melakukannya pada mana-mana peranti Android yang lain. Ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Tetapan telefon anda.
 2. Navigasi ke ”Apl & Pemberitahuan,” kemudian ketik ”Lanjutan,” kemudian ”Akses Apl Khas.”
 3. Ketik ”Paparan” pada apl lain. Anda akan melihat senarai semua apl dengan kebenaran untuk memaparkan iklan pop timbul.
 4. Semak senarai untuk apl yang anda tidak mahu melihat pemberitahuan pop timbul daripadanya atau yang kelihatan mencurigakan. Ketik nama apl dan alihkan butang togol di sebelah “Benarkan paparan ke atas apl lain” ke kedudukan ”Mati”.

Secara pilihan, anda boleh memasang apl penyekat iklan atau penyemak imbas tanpa iklan. Berikut ialah beberapa apl terbaik untuk peranti Android:

 1. AdBlocker percuma. Apl ini direka khusus untuk mengalih keluar iklan pop timbul tetapi mempunyai beberapa ciri tambahan seperti ramalan cuaca, tema penyemak imbas, keupayaan untuk melindungi penyemak imbas anda dengan kata laluan dan banyak lagi.
 2. AdGuard. Apl penyekat iklan mudah dengan kemungkinan untuk menggunakan penapis iklan tersuai.
 3. Pelayar DuckDuck Go. Penyemak imbas melakukan perkara yang sama seperti Google Chrome atau Mozilla Firefox tetapi bebas daripada sebarang iklan pop timbul.

Cara Menghentikan Google Ads pada Telefon Android

Untuk melumpuhkan iklan Google yang diperibadikan pada peranti Android anda, ikut panduan di bawah:

 1. Buka Tetapan peranti anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik ”Google.”
 3. Di bawah bahagian ”Perkhidmatan”, ketik ”Iklan.”
 4. Alihkan butang togol di sebelah “Tarik diri daripada Pemperibadian Iklan” ke kedudukan ”Mati”.

Jika anda ingin menghentikan iklan pop timbul di Google Chrome, ikut langkah di bawah:

 1. Lancarkan penyemak imbas Google Chrome.
 2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas skrin anda, kemudian pilih ”Tetapan” daripada menu lungsur.
 3. Ketik ”Tetapan Tapak.”
 4. Navigasi ke ”Tetimbul dan Ubah hala.”
 5. Pilih pilihan ”Disekat” di bahagian atas skrin anda.

Soalan Lazim

Dalam bahagian ini, kami akan memberikan maklumat lanjut tentang mengalih keluar iklan pop timbul pada peranti Android.

Bagaimana Saya Menghapuskan Iklan Pop Timbul?

Malangnya, tiada butang universal untuk melumpuhkan iklan pop timbul pada peranti Android sama sekali. Sebaliknya, anda perlu berurusan dengan iklan pop timbul daripada setiap apl secara individu. Navigasi ke Tetapan telefon anda, kemudian ke “Apl & Pemberitahuan.” Ketik ” Lanjutan,” kemudian ” Akses Apl Khas.”

Apabila anda mengetik ”Paparan” pada apl lain, anda akan melihat senarai apl yang mempunyai kebenaran untuk menghantar iklan pop timbul. Sekat iklan daripada apl tertentu dengan mengalihkan butang togol di sebelah “Benarkan paparan ke atas apl lain.” Pilihan lain ialah memasang apl penyekat iklan di gedung Google Play. Ciri dan keberkesanan apl sedemikian berbeza-beza, tetapi sesetengah daripadanya boleh menghentikan sebahagian besar iklan pop timbul pada telefon anda.

Bagaimanakah Saya Boleh Sekat Sepenuhnya Iklan Pop Timbul Tertentu?

Anda boleh menyekat iklan pop timbul daripada apl tertentu melalui Tetapan peranti anda. Navigasi ke tetapan Apl & Pemberitahuan. Ketik ”Lanjutan,” kemudian ”Akses Apl Khas.”

Apabila anda mengetik ”Paparan” pada apl lain, anda akan melihat senarai apl yang mempunyai kebenaran untuk menghantar iklan pop timbul. Sekat iklan daripada apl tertentu dengan mengalihkan butang togol di sebelah “Benarkan paparan ke atas apl lain.”

Mengapa Iklan Terus Muncul di Telefon Saya?

Iklan pop timbul boleh menjadi sangat menjengkelkan – walaupun anda telah melumpuhkan pemberitahuan pop timbul daripada kebanyakan apl, anda mungkin masih menerimanya. Kadangkala, ini mungkin berlaku apabila anda memasang apl baharu dan terlupa untuk melaraskan kebenaran.

Satu lagi sebab biasa ialah melawati tapak web yang tidak dikenali dalam penyemak imbas anda – dalam kes ini, cuba lumpuhkan iklan pop timbul terus melalui tetapan Google Chrome dan bukannya melalui tetapan peranti anda. Kami amat menasihati anda untuk memasang apl penyekat iklan atau antivirus untuk menghentikan iklan pop timbul daripada dipaparkan sama sekali.

Berhenti Mengganggu Pemberitahuan

Iklan pop timbul berterusan, mungkin, ciri aplikasi yang paling menjengkelkan dan mengganggu yang boleh dibayangkan. Mudah-mudahan, dengan bantuan panduan kami, anda telah menyingkirkan pemberitahuan yang tidak perlu pada peranti Android anda. Pastikan anda mengemas kini kebenaran pemberitahuan selepas memuat turun apl baharu dan pertimbangkan untuk memasang penyekat iklan untuk menjadikan hidup anda lebih mudah.

Adakah anda tahu mana-mana pelayar hebat yang bebas daripada iklan? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.