Cara Menghentikan Iklan yang Tidak Diingini Selepas Menggunakan Apl atau Laman Web

115

Apabila anda menutup apl dan penyemak imbas pada peranti anda, anda akan terkejut bahawa banyak kali, iklan dalam talian tiba-tiba muncul dan boleh mengecewakan apabila anda menutupnya satu demi satu. Iklan ini mungkin memberi amaran kepada anda bahawa keselamatan peranti anda telah terjejas atau item pada troli beli-belah dalam talian anda kini dijual.

Cara Menghentikan Iklan yang Tidak Diingini Selepas Menggunakan Apl atau Laman Web

Apabila anda mengklik iklan tersebut, anda secara tidak sedar akan berkongsi maklumat peribadi anda apabila pengiklan mula menjejaki aktiviti anda.

Dan jika anda telah memasang apl pada peranti anda, aktiviti harian anda juga dipantau dan direkodkan. Cebisan maklumat yang dikumpul digunakan oleh pembangun apl untuk meningkatkan perkhidmatannya… atau sekurang-kurangnya itulah yang kami percaya.

Beberapa aplikasi paling terkenal yang diketahui mengumpulkan banyak maklumat daripada penggunanya termasuk Facebook, Google, Messenger, PayPal, Waze, DoorDash, The Weather Channel, Mint, Coinbase dan YouTube.

Kebanyakan maklumat yang dikumpul disyaki dijual kepada pengiklan supaya pengguna boleh menerima iklan yang disasarkan. Dan memandangkan iklan diperibadikan terbukti lebih berkesan, pengiklan sanggup membayar untuk maklumat anda dengan kos yang tinggi.

Jadi bagaimana anda menyekat penjejak dalam talian pihak ketiga tersebut?

Menghalang Apl dan Tapak Web daripada Mengumpul Maklumat Anda

1. Gunakan penyekat trafik berasaskan DNS

Banyak organisasi menyokong pencegahan pengedaran perisian hasad melalui URL dan apl berniat jahat supaya pengguna boleh dilindungi setiap kali mereka pergi ke dalam talian. Kumpulan ini menyusun senarai pautan yang disyaki yang mungkin berbahaya kerana mereka membawa perisian hasad.

Walau bagaimanapun, ia boleh memenatkan untuk mengesahkan senarai ini sebelum anda memuat turun aplikasi atau melawat tapak web. Itu kerana pangkalan data ini mengandungi item yang berbeza.

Penyelesaian yang baik ialah menggunakan alat seperti penyekat trafik berasaskan DNS ExpressVPN Pengurus Ancaman yang sumber semua senarai penjejak dan hos perisian hasad yang tersedia secara terbuka dan akan menyekat senarai ini pada apl anda secara automatik.

Apa yang anda perlu lakukan ialah mengaktifkan ciri percuma ini sebaik sahaja anda menyambung ke ExpressVPN dan peranti iOS, Linux atau Mac anda akan dihalang daripada berkomunikasi dengan semua pelayan yang disenaraihitamkan berdasarkan pangkalan data sumber yang dikemas kini.

2. Konfigurasikan tetapan peranti atau penyemak imbas anda

Jika anda mempunyai peranti Android atau pengguna penyemak imbas Firefox, anda boleh mencuba mana-mana petua konfigurasi tetapan berikut yang kami senaraikan dalam ini jawatan. Langkah-langkah yang disenaraikan dalam panduan akan menghalang peranti atau penyemak imbas anda daripada membuka iklan pop timbul dan tapak mencurigakan yang mengumpul maklumat.

3. Padamkan aplikasi spam

Anda mungkin tidak mengetahui berapa banyak apl yang telah dipasang dalam peranti anda, dan sebahagian daripadanya mungkin menjadi punca iklan spam. Penyelesaian terbaik ialah melakukan audit ke atas apl anda yang dipasang dan padamkan apl yang anda tidak kerap gunakan dan apl yang berpotensi menjadi spammer.

4. Jangan log masuk ke apl menggunakan akaun rangkaian sosial anda

Apabila anda menggunakan akaun rangkaian sosial anda untuk melog masuk ke apl, anda membenarkan apl itu mengumpul semua maklumat rangkaian sosial yang anda siarkan. Ini termasuk lokasi anda, suka, pilihan, rakan dan juga akaun yang anda lawati.

Sentiasa gunakan e-mel yang berasingan dan kata laluan unik semasa log masuk ke apl.

5. Gunakan pelayar yang menghalang penjejakan

Daripada menggunakan Google, anda boleh memilih untuk menyemak imbas melalui enjin carian seperti DuckDuckGo yang melindungi privasi pengguna dengan menapis hasil carian sebelum memaparkannya pada skrin anda. Ia juga menghalang penjanaan hasil daripada ladang kandungan.

Begitu juga, anda boleh memasang sambungan penyemak imbas seperti Decentraleyes untuk menyekat permintaan daripada mencapai perpustakaan yang dihoskan Google, atau Privacy Badger untuk menghalang pengiklan dan penjejak pihak ketiga daripada menjejaki aktiviti anda.

6. Jalankan Pemeriksa Privasi Google

Jika anda terus menggunakan Google, manfaatkan Pemeriksa Privasinya supaya anda boleh mengenal pasti maklumat yang dikumpulnya. Dengan berbuat demikian, anda boleh melaraskan tetapan privasi anda mengikut tahap yang anda suka.

7. Padamkan sejarah carian anda dengan kerap

Dengan memadamkan kuki pada enjin carian anda, sejarah penyemakan imbas anda dipadamkan setiap kali anda keluar. Dengan berbuat demikian, anda boleh mengekalkan sejarah anda daripada terdedah.

8. Jangan simpan nama pengguna atau kata laluan anda pada penyemak imbas anda

Anda mungkin tergoda untuk menyimpan nama pengguna dan kata laluan pada penyemak imbas anda untuk log masuk yang lebih mudah dan pantas. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dibenarkan untuk menghalang penjejak pihak ketiga daripada menjejaskan maklumat anda.

Apakah VPN yang menawarkan perlindungan terbaik terhadap penjejak pihak ketiga?

ExpressVPN menghalang pelanggaran data dengan mengawal kebocoran data semasa pertukaran maklumat antara pihak. Tanpanya, pengendali pelayan DNS anda atau ISP anda boleh log setiap tapak web yang anda lawati — walaupun semasa anda menggunakan VPN. Ciri keselamatan tambahan ini boleh memastikan sesi dalam talian anda tertutup kerana

ExpressVPN tidak log mana-mana data anda. Di samping itu, ExpressVPN didaftarkan di British Virgin Islands di mana tiada undang-undang pengekalan data tidak seperti di negara lain yang memerlukan penyedia perkhidmatan VPN merekod aktiviti pelanggan.

Ramai penganalisis dan penyemak produk juga bersetuju bahawa ExpressVPN tidak dapat ditandingi dalam hal privasi dan langkah keselamatannya yang kukuh, kehadiran pelayan global dan keupayaan terowong berpecah yang sangat baik.

Bersedia untuk menggunakan VPN berbayar? Cuba ExpressVPN!

Jika anda mahukan VPN yang menawarkan ciri keselamatan teguh dan geo-spoofing yang boleh anda percayai, mula menjadikan setiap pengalaman penyemakan imbas selamat dan kukuh dengan memilih anda ExpressVPN merancang hari ini. Nikmati internet dengan privasi dan keselamatan!