Cara Menghentikan Instagram daripada Mengezum Secara Automatik

27

Instagram adalah binatang pelik. Walaupun ia sangat mesra pengguna, beberapa aspek daripadanya akan membuatkan anda terpaksa meminta bantuan Google dalam kekecewaan. Ini benar terutamanya jika masalahnya berkaitan dengan menyiarkan foto. Lagipun, Instagram adalah medium sosial paling popular di dunia dan ia berdasarkan foto.

Nasib baik, jika anda menghadapi masalah dengan platform ini, penyelesaian selalunya sudah tersedia. Orang yang banyak menggunakan Instagram mungkin tidak semestinya pakar, tetapi mereka pastinya mahir Instagram.

Salah satu isu utama mengenai penyiaran di Instagram ialah ia hampir secara eksklusif aplikasi mudah alih. Saiz skrin memainkan peranan penting dalam kebanyakan telefon dan bergantung pada model, saiz berbeza-beza. Dengan nisbah bidang maksimum 4:5 untuk siaran potret (4 piksel lebar dengan 5 piksel tinggi), Instagram tidak mesra foto tinggi; foto bersaiz potret adalah nama permainan di sini. Malangnya, kebanyakan foto telefon tinggi, yang menjadikan Instagram mengezumnya supaya sesuai dengan nisbah 4:5.

Penyelesaian yang Jelas

Disebabkan fakta bahawa Instagram mengehadkan anda kepada nisbah 4:5 yang disebutkan, aplikasi itu sendiri menawarkan penyelesaian kepada isu ini.

Penyelesaian yang Jelas

Apabila memuat naik gambar tinggi ke Instagram sebagai siaran, pilihan untuk menjadikannya sesuai dengan nisbah 4:5 terletak di hujung kiri dalam pratonton foto. Walau bagaimanapun, pilihan ini agak terhad, terutamanya dengan telefon dengan skrin besar, kerana ia tidak boleh “zum keluar” foto secara maksimum. Ini menghalang pemuat naik daripada menyiarkan imej dalam saiz penuhnya.

Menggunakan Editor

Sememangnya, anda boleh menggunakan aplikasi Foto pada Windows untuk mengubah saiz gambar. Walau bagaimanapun, ini memerlukan anda menghantar foto ke PC anda dan kemudian menghantarnya semula ke telefon anda untuk muat naik, kerana versi web Instagram tidak membenarkan anda memuat naik foto. Satu lagi masalah dengan editor lalai pada Windows ialah pilihan nisbah aspek 4:5 tidak wujud. Walaupun ia berlaku, ia hanya akan mengezum gambar masuk, bagaimanapun.

Sudah tentu, anda boleh mengubah saiznya secara manual dan mengharapkan yang terbaik, tetapi ini mungkin mengambil sedikit masa sehingga anda mendapat perkara yang betul.

Menggunakan Editor

Menggunakan Apl Luaran

Malangnya, Instagram tidak menawarkan pilihan lain untuk melaraskan foto tinggi. Pertaruhan terbaik anda ialah menggunakan salah satu daripada 3rd aplikasi parti. Apl di bawah, bagaimanapun, telah dibuat dengan mengambil kira pengguna mudah alih, bermakna anda hanya boleh menggunakannya pada telefon anda. Itu menghilangkan keperluan untuk komputer. Berikut ialah dua aplikasi hebat yang boleh membantu.

Kapwing

Kapwing ialah apl percuma yang menyelesaikan masalah nisbah aspek untuk anda dalam tiga langkah mudah: anda memuat naik foto, mengubah saiznya kepada 4:5 dalam apl, memuat turunnya dan menyiarkannya di Instagram.

Anda boleh memuat turun apl iPhone daripada anda Stor aplikasi dan gunakannya dengan segera. Sebaik sahaja anda telah memuat naik imej, navigasi ke bahagian Ubah Saiz dalam apl Kapwing, dan cari pilihan Potret FB/Twitter, kerana ini juga menggunakan nisbah 4:5. Jangan gunakan pilihan Instagram 1:1 kerana ini akan mengecilkan imej anda dan menjadikannya segi empat sama.

Sekarang, cuma muat turun foto sedia Instagram dan siarkannya.

Padan Segiempat

Square Fit juga merupakan apl percuma, tetapi ia mempunyai versi berbayar yang memberikan anda lebih banyak ciri. Pengguna iOS boleh menemuinya di Stor aplikasi.

Muat naik foto yang anda inginkan menggunakan butang kamera di sudut kiri dengan “BARU” di atasnya. Ubah pilihan dalam apl sehingga anda mempunyai gambar ideal anda. Semuanya mudah dan mudah kerana aplikasinya sebenarnya menyerupai Instagram.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya menyiarkan berbilang gambar dengan saiz yang berbeza?

Instagram direka bentuk di sekitar fotografi dan kreativiti, jadi ia boleh menjadi sangat mengecewakan apabila anda tidak dapat menyesuaikan saiz foto anda dengan tepat seperti yang kelihatan terbaik. yang lain dalam mod potret, Instagram akan mengubah saiz semuanya menjadi lebih seragam.u003cbru003eu003cbru003eCara untuk memintas fungsi ini ialah dengan menggunakan salah satu aplikasi pihak ketiga yang telah kami nyatakan, skala foto anda, letakkan latar belakang putih di belakang imej, ubah saiznya menggunakan nisbah 4:5 kemudian muat naik ke akaun Instagram anda.

Bolehkah saya menyiarkan foto panorama?

Disebabkan oleh keperluan saiz, kemungkinan besar anda tidak akan mempunyai pilihan untuk memuatkan keseluruhan foto panorama ke dalam satu gambar. Anda masih boleh melakukannya, tetapi anda perlu menggunakan photoshop untuk menyelesaikan kerja. Menggunakan aplikasi seperti Adobe Photoshop, anda perlu mengubah saiz foto anda ke bawah dan menambah latar belakang untuk menjadikannya sesuai dengan nisbah 4:5.u003cbru003eu003cbru003eAnda juga boleh menggunakan aplikasi kedai foto untuk memotong foto panorama kepada separuh dan menyiarkannya secara berasingan menggunakan berbilang pilihan foto. Walaupun ini bukan penyelesaian yang sempurna, ia membenarkan anda kebebasan untuk menyiarkan keseluruhan gambar panorama pada platform.

Siaran orang lain dizum masuk. Apa yang boleh saya lakukan?

Kami sebenarnya mempunyai u003ca href=u0022https://social.techjunkie.com/fix-instagram-zooming-in/u0022u003earticle hereu003c/au003e untuk anda yang menggariskan pelbagai pembetulan apabila Instagram anda menghadapi masalah dengan zum. Berbanding dengan isu yang telah kami bincangkan dalam artikel, sesetengah pengguna telah menyatakan isu dengan siaran yang mengezum apabila mereka tidak sepatutnya.u003cbru003eu003cbru003eAnda boleh cuba mengemas kini apl, mengosongkan cache atau bermain-main dengan tetapan dalam apl untuk membetulkan isu-isu.

Menyiarkan Kandungan Hebat

Bagi sesetengah orang, keseluruhan isu 4:5 di Instagram mungkin kelihatan remeh, tetapi sesetengah orang menggunakan platform media sosial ini untuk mendapatkan wang. Kualiti kandungan adalah penting di sini dan perkara kecil seperti menyiarkan foto betul-betul seperti yang anda maksudkan yang membuat perbezaan yang besar.

Adakah anda tahu cara lain untuk mengubah saiz gambar tinggi agar sesuai dengan nisbah aspek 4:5 Instagram? Kongsikan pendapat dan idea anda di bahagian komen di bawah.