Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA pada Android

55

Mendapat akses kepada akaun Google seseorang pada asasnya bermakna memperoleh akses kepada keseluruhan kehadiran dalam talian mereka. Walaupun bentuk perlindungan dalam talian yang paling biasa digunakan, kata laluan sahaja tidak mencukupi untuk memastikan akaun anda selamat. Lagipun, kata laluan boleh diteka, digodam atau pancingan data. Adalah penting untuk menambah lapisan keselamatan tambahan, yang dikenali sebagai pengesahan dua faktor (2FA).

Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA pada Android

Jika anda tidak pasti bagaimana untuk melakukannya, anda telah datang ke tempat yang betul. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menghidupkan atau mematikan 2FA menggunakan peranti Android anda.

Cara Mendayakan 2FA pada Peranti Android

Mendayakan pengesahan dua faktor adalah penting untuk keselamatan dalam talian. Anda akan gembira mengetahui bahawa prosesnya agak mudah dan akan membawa anda tidak lebih daripada beberapa minit. Selepas itu, orang yang tidak dibenarkan tidak akan dapat mengakses Gmail anda, penanda halaman yang disimpan atau sejarah Internet, walaupun mereka mempunyai kata laluan anda.

Ikut langkah ini untuk menghidupkan 2FA pada peranti Android anda.

 1. Pergi ke anda Akaun Google.
 2. Ketik tab “Keselamatan” dalam panel navigasi di bahagian atas.
 3. Tatal ke bahagian “Log masuk ke Google”.
 4. Tekan pilihan “Pengesahan 2 Langkah”.
 5. Tekan butang “Bermula” di bahagian bawah halaman.
 6. Masukkan kata laluan anda untuk mengesahkan identiti anda, dan ketik “Seterusnya” untuk log masuk.
 7. Taipkan nombor telefon anda.
 8. Pilih “Mesej teks” di bawah “Bagaimana anda mahu mendapatkan kod?”
 9. Masukkan kod pengesahan yang telah anda hantar untuk mengesahkan ia berfungsi dan tekan “Seterusnya”.
 10. Tekan butang “Hidupkan” untuk memuktamadkan proses.

Walaupun kod pengesahan ini ditetapkan sebagai langkah kedua secara lalai, kod tersebut boleh terdedah kepada penggodaman berasaskan nombor telefon. Atas sebab itu, adalah lebih baik untuk memilih langkah lain atau menambah lebih banyak pilihan keselamatan. Mari lihat pilihan anda.

Google Prompts

Gesaan Google membolehkan anda mengesahkan dengan cepat anda log masuk ke akaun Google anda pada peranti lain dengan mengetik pemberitahuan pada telefon anda. Ia lebih mudah digunakan daripada kod pengesahan. Mereka boleh melindungi anda daripada penggodaman akaun berasaskan nombor telefon dan memberi anda lebih banyak maklumat tentang percubaan log masuk.

Malangnya, tidak semua peranti Android menyokong langkah ini. Jika anda ingin menggunakan gesaan Google sebagai sebahagian daripada proses 2FA, anda memerlukan telefon pintar Android dengan kemas kini Perkhidmatan Google Play.

Kunci Keselamatan

Kunci keselamatan ialah langkah kedua yang lebih selamat daripada kod pengesahan. Anda boleh menggunakannya untuk meningkatkan perlindungan pancingan data. Anda boleh membeli kunci keselamatan fizikal, atau anda boleh mendapatkan kunci keselamatan Bluetooth atau NFC terbina dalam telefon.

Selepas menambah kunci keselamatan yang diingini, anda boleh mengikut arahan pada skrin untuk memasangkan peranti pada kali seterusnya anda log masuk daripada penyemak imbas lain.

Ambil perhatian bahawa pilihan ini hanya tersedia untuk peranti Android 8.0 dan lebih tinggi.

Apl Pengesah Google

Jika anda menggunakan kod pengesahan sebagai langkah kedua anda, anda memerlukan sambungan Internet dan perkhidmatan mudah alih untuk menerima kod tersebut. Memandangkan ini tidak selalu mungkin, kami mencadangkan anda menyediakan apl kod pengesahan alternatif, seperti Pengesah Google.

Apl ini berfungsi walaupun anda berada di luar talian dan mengelakkan anda daripada menunggu kod pengesahan. Ia akan mencipta kod pengesahan sekali yang boleh anda ambil dan masukkan pada skrin log masuk.

Kod Sandaran

Kod sandaran berguna untuk anda sediakan sekiranya anda kehilangan telefon anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendayakan langkah ini dan mencetak atau memuat turun kod 8 digit yang dijana. Ingat untuk menyimpan kod ini di tempat yang selamat dan jangan sekali-kali memberikannya kepada sesiapa pun.

Cara Melangkau Langkah Kedua pada Peranti Dipercayai

Walaupun selamat, menyediakan langkah pengesahan kedua setiap kali anda log masuk pada telefon atau komputer anda boleh menjadi sangat menjengkelkan. Anda boleh menarik diri daripada pilihan ini untuk peranti yang anda kerap gunakan dan tidak berkongsi dengan sesiapa. Apa yang diperlukan ialah menandai kotak “Jangan tanya lagi” apabila anda log masuk menggunakan peranti yang dipercayai.

Jika anda menjual peranti yang dipercayai sebelum ini atau mula berkongsi dengan orang lain, anda harus mengalih keluar peranti itu daripada senarai dipercayai anda.

 1. Lawati anda Akaun Google.
 2. Buka tab “Keselamatan” di bahagian atas.
 3. Cari bahagian “Log masuk ke Google”.
 4. Ketik pilihan “Pengesahan 2 Langkah”.
 5. Tatal ke bawah ke bahagian “Peranti yang anda percayai”.
 6. Tekan butang “Batalkan Semua” di sebelah peranti yang dimaksudkan.

Sebagai alternatif, anda boleh menekan butang “Batalkan semua” untuk mengalih keluar semua peranti yang dipercayai. Langkah ini disyorkan apabila melumpuhkan pengesahan dua faktor.

Cara Melumpuhkan 2FA pada Peranti Android

Jika anda perlu mematikan pengesahan dua faktor, prosesnya lebih mudah daripada menghidupkannya.

Untuk melumpuhkan 2FA pada telefon atau tablet Android anda, lakukan perkara berikut.

 1. Buka anda Akaun Google.
 2. Pergi ke “Keselamatan” dalam panel navigasi di bahagian atas.
 3. Tatal ke bahagian “Log masuk ke Google”.
 4. Ketik pilihan “Pengesahan 2 Langkah”.
 5. Jika perlu, sahkan itu anda dengan memasukkan kata laluan anda.
 6. Tekan butang “Matikan”.
 7. Sahkan tindakan dengan mengetik “Matikan” sekali lagi.

Lindungi Aset Anda

Akaun Google anda ialah aset berharga yang harus dilindungi pada setiap masa. Mendayakan pengesahan dua faktor membantu anda melindungi akaun anda dan mempunyai ketenangan fikiran tidak kira dari mana anda mengakses akaun anda. Lebih banyak langkah kedua yang anda tambahkan, lebih banyak anda boleh yakin bahawa akaun anda selamat daripada pelakon jahat.

Pernahkah anda cuba mendayakan pengesahan dua faktor pada akaun Google anda? Langkah kedua manakah yang paling menarik minat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.