Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA pada Warzone

9

Call of Duty: Warzone ialah tambahan kegemaran peminat kepada siri penembak tentera tahunan Call of Duty. Digantikan oleh penggantinya, Warzone 2.0, tajuk battle royale memfokuskan pada pengalaman berbilang pemain PvP. Tetapi anda tidak mahu akaun permainan anda bertukar menjadi zon perang antara anda dengan penggodam dan pencuri akaun. Pengesahan dua faktor (2FA) ialah salah satu kaedah keselamatan yang paling konsisten untuk banyak apl permainan, dan anda boleh menghidupkannya untuk Warzone melalui tetapan akaun Activision anda.

Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA pada Warzone

Jadi, mari lihat cara mendayakan 2FA dalam Call of Duty: Warzone 2.0 untuk melindungi akaun dan data peribadi anda dengan lebih baik.

Menghidupkan 2FA

Ikuti langkah ini dan anda akan menyediakan 2FA untuk “Warzone 2.0” atau tajuk Call of Duty yang lain dan akaun Activision anda dalam masa yang singkat:

 1. Lawati Halaman Activision 2FA.
 2. Log masuk ke akaun anda.
 3. Pilih Privasi & Tetapan dalam pilihan akaun anda.
 4. Cari butang Sediakan Pengesahan Dua Faktor dan klik padanya. Gunakan butiran akaun Call of Duty anda di sini. Ini mungkin akaun Activision anda atau akaun terpaut pada platform seperti Battle.net, Steam, Xbox atau PlayStation.
 5. Muat turun dan pasang apl Google Authenticator untuk telefon atau tablet anda. Ketik ikon + dalam Pengesah dan imbas kod QR dari halaman Activision 2FA anda. Kemudian, taipkan kod daripada Pengesah.

Apabila anda mendayakan 2FA, anda juga akan menerima beberapa kod sandaran. Simpan kod ini di luar peranti mudah alih anda. Sekiranya anda kehilangan akses kepada peranti yang memegang apl Google Authenticator, anda memerlukan kod sandaran untuk memulihkan akses atau membawa apl itu ke peranti baharu.

Mengapa Melakukannya?

Anda mungkin telah melakukannya dengan baik setakat ini, hanya menggunakan kata laluan untuk akaun permainan anda dan tertanya-tanya, “Mengapa perlu bersusah payah dengan 2FA?” Terdapat beberapa sebab yang baik.

Peningkatan Pelanggaran Data

Anda mungkin perasan bahawa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelanggaran data pada tapak web dari semua saiz telah menjadi semakin biasa. Mungkin ada yang masih ingat kegagalan penyingkiran Rangkaian PlayStation pada 2014, yang merupakan insiden besar pada masa itu. Walau bagaimanapun, nampaknya insiden sebegitu semakin meningkat, dengan apa-apa sahaja daripada laman web yang lebih kecil dan berpotensi dipersoalkan kepada syarikat besar di bahagian penerima.

Insentif Monetari

Walaupun sebarang pelanggaran data boleh mendatangkan akibat yang mengerikan, terutamanya dengan potensi kecurian identiti, akaun yang dikaitkan dengan perbelanjaan kewangan anda amat terdedah. Di satu pihak, penggodam mungkin ingin mencuri maklumat kad kredit atau data peribadi anda untuk keuntungan kewangan.

Sebaliknya, jika anda seorang yang telah melaburkan banyak masa dan wang ke dalam permainan, akaun anda sendiri mungkin bernilai. Penceroboh mungkin mendapat insentif dengan idea menjual akaun anda kepada pembida tertinggi. Dalam keadaan seperti ini, 2FA bertindak sebagai penjaga pintu, memastikan hanya anda yang mempunyai akses kepada akaun anda.

Insentif Dalam Permainan

Pada nota yang lebih positif, mendayakan 2FA membuka lebih banyak permainan kepada anda. Anda hanya boleh memberi hadiah kepada rakan anda dalam permainan jika anda mendayakan ciri ini. Salah satu item yang boleh anda hadiahkan ialah Battle Pass bermusim yang berharga. Memandangkan item ini biasanya memerlukan wang sebenar, Activision meletakkan kunci 2FA di sekelilingnya untuk mengelakkan penyalahgunaan akaun.

Dalam sesetengah kes, permainan malah mempunyai rangsangan XP untuk menggalakkan pengguna mendayakan lapisan pelindung tambahan pada akaun mereka.

Mencari Suis Mati

Jika anda ingin mematikan 2FA, anda boleh melakukannya dengan cara ini:

 1. Log masuk ke akaun Activision anda.
 2. Pergi ke tetapan Privasi & Keselamatan.
 3. Pilih Lumpuhkan Pengesahan Dua Faktor.

Mengapa seseorang boleh mematikannya? Mungkin anda sedang menukar telefon dan perlu menetapkannya semula, atau mungkin anda mendapati ia terlalu menyusahkan (perbatuan anda mungkin berbeza-beza sama ada ini sebab yang baik). Perlu diingat tanpa 2FA, akaun anda menjadi buah yang tidak dapat dielakkan untuk pengacau digital.

Menyelesaikan masalah Isu 2FA

Jika anda cuba menyediakan 2FA dan ia berdegil, adalah idea yang baik untuk menyemak halaman sokongan Activision. Di sana, anda akan menemui senarai isu biasa, seperti jika anda tidak menerima kod pengesahan atau jika anda dikunci daripada akaun anda.

Sebelum anda meminta sokongan, semak sama ada e-mel dan nombor telefon anda dikemas kini dalam tetapan akaun. Semak Google Authenticator dan lihat sama ada ia mengecam akaun anda dan menyegerak dengan betul. Jika anda telah menukar telefon dan memindahkan data anda, terdapat kemungkinan pemindahan data apl Authenticator telah gagal, jadi anda mungkin perlu memulakan semula. Jika anda tidak boleh masuk ke Pengesah, cuba salah satu kod sandaran anda. Jika ia juga tidak berfungsi, dan anda tidak boleh masuk semula ke akaun anda, mungkin sudah tiba masanya untuk menghubungi Activision secara terus.

Langkah Keselamatan Tambahan

Di luar 2FA (atau sebaliknya, jika anda memutuskan ia bukan untuk anda), cara lain untuk melindungi akaun anda adalah di tangan anda. Ia boleh menjadi idea yang baik untuk menukar kata laluan anda dari semasa ke semasa dan menggunakan pengurus kata laluan. Jadikan kata laluan sukar untuk dipecahkan – campurkan dalam nombor, simbol dan kedua-dua huruf besar dan kecil. Elakkan perkara seperti hari lahir anda atau perkara lain yang mudah diteka atau maklumat peribadi anda. Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan kata laluan yang sama yang anda gunakan di tempat lain.

Berhati-hati dengan penipuan pancingan data. Ini ialah e-mel atau mesej yang berpura-pura menjadi sesuatu yang bukan, seperti e-mel palsu daripada Activision yang memberitahu anda bahawa akaun anda akan digantung dalam masa dua hari jika anda tidak mengklik pautan itu. Jangan klik mana-mana pautan yang anda tidak percayai, dan walaupun anda mempercayai sumbernya, semak dua kali dan tiga kali untuk mendapatkan kepastian. Jika ia kelihatan hanyir, seperti e-mel yang mempunyai aksara yang luar biasa atau pemformatan yang pelik, ia hampir pasti.

Kesan 2FA terhadap Permainan

Banyak permainan, termasuk Warzone, sering memberi ganjaran kepada pemain untuk mendapatkan akaun mereka. Begini cara ia boleh memberi kesan kepada permainan anda dalam Call of Duty:

 • Mendayakan 2FA dalam Warzone adalah perlu untuk menggunakan ciri pemberian hadiah dalam permainan. Ciri ini membolehkan anda menghantar item dalam permainan kepada rakan, tetapi hanya jika anda telah mendayakan 2FA pada akaun anda.
 • Terdapat acara khusus dalam Black Ops Cold War Musim 4 (antara 17 dan 30 Jun 2021) di mana, menggunakan ciri Pemberian, pemain diberi ganjaran Token XP Double Battle Pass selama 60 minit percuma. Ini membayangkan bahawa terdapat ganjaran sekali-sekala untuk menggunakan 2FA, terutamanya bersama-sama dengan ciri atau acara tertentu dalam permainan.
 • Walaupun ganjaran khusus untuk mendayakan 2FA dalam Warzone boleh berbeza-beza dan mungkin terikat pada acara atau ciri tertentu, faedah umum untuk mendapatkan akaun anda kekal berterusan. Dengannya, hanya anda boleh mengakses akaun anda dan kandungannya, yang amat penting dalam permainan yang anda melaburkan masa dan mungkin sejumlah wang yang banyak.

Mengapa Keselamatan Permainan Penting

Bayangkan anda telah membina pemuatan pembunuh, naik pangkat, dan tiba-tiba, seseorang merampas akaun anda. Langkah keselamatan seperti 2FA melindungi diri maya anda dan usaha serta pencapaian anda, sama seperti yang anda lakukan di dunia nyata.

Dan ia bukan hanya mengenai akses tanpa kebenaran. Terdapat juga risiko kehilangan akses kepada pembelian digital. Ramai pemain melabur dalam kulit, pas pertempuran dan item dalam permainan yang lain. Dengan akaun tidak terjamin, anda mempertaruhkan statistik dan pelaburan anda.

Apabila semua orang mengambil langkah untuk melindungi akaun mereka, ia mewujudkan kesan riak. Lebih sedikit akaun yang terjejas bermakna lebih sedikit peluang untuk tingkah laku yang mengganggu, seperti menipu atau menghantar spam, yang boleh merosakkan pengalaman untuk semua orang. Apabila setiap pemain menjamin akaun mereka dengan 2FA, ia menjadikan permainan lebih selamat dan lebih menyeronokkan untuk orang lain.

Selain itu, komuniti yang mengambil berat tentang keselamatannya boleh, secara teori, menghalang penggodam yang berpotensi. Jika mereka tahu bahawa sebahagian besar pangkalan pemain dilindungi dengan baik, mereka mungkin kurang menyasarkan permainan itu.

Zon Perang yang Selamat

Ia tidak terlalu sukar untuk mendayakan 2FA pada akaun anda. Ia boleh menjadi sedikit kerumitan, tetapi faedahnya tidak dapat dinafikan. Ia adalah sesuatu yang anda akan biasa gunakan dengan cepat tetapi boleh melindungi akaun anda dengan berkesan daripada penggodam dan pencuri yang ingin mengeksploitasi kelemahan untuk kepentingan peribadi.

Adakah anda mempunyai pengalaman menggunakan 2FA dalam permainan Call of Duty? Adakah anda mempunyai petua lain untuk melindungi akaun dalam talian dan mengelakkan penceroboh? Kongsi pandangan anda di bahagian komen di bawah.