Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Pintar Samsung

115

Kapsyen tertutup sangat berguna. Bukan sahaja kapsyen menjadikan TV boleh diakses oleh mereka yang mengalami masalah pendengaran, tetapi ia juga bagus untuk mengikuti rancangan anda walaupun dalam keadaan bising di dalam bilik yang sesak atau untuk menamatkan sesi menonton pesta selepas semua orang tidur.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Pintar Samsung

Kapsyen juga boleh membantu apabila anda cuba mempelajari bahasa baharu. Tidak kira sebab anda telah memperkenalkan kapsyen tertutup ke dalam hidup anda, tidak syak lagi bahawa kapsyen itu sangat membantu. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan kapsyen tertutup pada TV Pintar Samsung.

Kapsyen tertutup, atau CC, berbeza daripada sari kata apabila ia berkaitan dengan sokongan televisyen, dan kami akan menerokainya juga. Mula-mula, mari kita lihat cara menghidupkan dan mematikan kapsyen tertutup pada TV Pintar Samsung. Proses ini mungkin sangat serupa dengan pelbagai set televisyen, tetapi sudah tentu, memandangkan setiap pengeluar melakukan segala-galanya sedikit berbeza, perkataan dan laluan yang tepat mungkin berbeza-beza.

MENGHIDUPKAN Kapsyen Tertutup dengan TV Pintar Samsung

Untuk menghidupkan kapsyen tertutup pada TV pintar Samsung, anda perlu mengakses menu melalui alat kawalan jauh. Dari sana, kami menggunakan menu Kebolehaksesan.

 1. Hidupkan TV anda dan tekan Menu pada alat kawalan jauh Samsung anda.
 2. Pilih Kebolehcapaian daripada menu Umum.
 3. Pilih Tetapan Kapsyen dan pilih Kapsyen untuk menghidupkan kapsyen
 4. Pilih Mod Kapsyen untuk melaraskan bahasa kapsyen.
 5. Pilih Pilihan Kapsyen Digital untuk menukar gaya fon, saiz, warna, warna latar belakang dan banyak lagi.

Pada TV Samsung yang lebih lama atau di kawasan yang berbeza, menu mungkin berbeza. Contoh lain untuk mendayakan kapsyen tertutup kelihatan seperti ini:

 1. Hidupkan TV anda dan pilih Menu pada alat kawalan jauh Samsung anda.
 2. Pilih Persediaan dan Keutamaan.
 3. Pilih Kapsyen dan kemudian OK.
 4. Laraskan kapsyen jika anda mempunyai pilihan untuk.

Walau bagaimanapun, perlu diingat, kapsyen terhad kepada rancangan yang menyediakannya, jadi jika anda telah mengikuti arahan ini dan masih tidak mendapat kapsyen, anda mungkin menonton rancangan tanpa kapsyen. Sebaliknya, jika anda menonton perkhidmatan langganan seperti Netflix, anda mungkin perlu menghidupkan kapsyen dalam perkhidmatan itu sendiri.

Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Pintar Samsung

Jika anda tidak lagi memerlukan kapsyen tertutup, anda boleh mematikannya dengan cara yang sama seperti anda menghidupkannya.

 1. Tekan Menu pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pilih Kebolehcapaian daripada menu Umum.
 3. Togol matikan Kapsyen Tertutup di bahagian atas skrin.

Anda tidak perlu mengacaukan tetapan kapsyen, kerana anda telah melakukannya dan tetap mematikannya. Jika anda mempunyai persediaan menu yang berbeza seperti contoh kedua di atas, hanya ulangi itu tetapi pilih mati dan bukannya hidup. Hasilnya sepatutnya sama.

Pintasan Kebolehcapaian

TV Pintar Samsung yang lebih baharu juga mempunyai keupayaan untuk menggunakan Pintasan Kebolehcapaian untuk ciri yang biasa digunakan yang boleh meningkatkan pengalaman televisyen bagi mereka yang mempunyai pelbagai kebolehan.

Untuk menggunakan Pintasan, tekan dan tahan butang “Redam” pada Alat Jauh Pintar anda (atau kekunci Kelantangan untuk alat kawalan jauh yang tidak mempunyai butang Redam).

Bagaimana Jika Kapsyen Tertutup Saya Tidak Dimatikan?

Bagaimana jika anda melakukan perkara di atas, tetapi kapsyen tertutup tidak akan dimatikan? Ini adalah isu yang sangat biasa dengan semua persediaan TV, terutamanya jika anda mempunyai tetamu, penjaga rumah, pengasuh atau sesuatu yang lain. Jika seseorang telah mendayakan CC dan anda cuba melumpuhkannya, tetapi ia tidak akan hilang, kemungkinan ia bukan tetapan pada TV anda sendiri.

Kapsyen tertutup juga boleh didayakan pada sumbernya. Itulah kotak kabel anda, kotak satelit atau mana-mana peranti pada masa ini di pasaran yang membolehkan anda menonton pelbagai program pada TV Pintar anda. Pastikan anda menyemak tetapan pada peranti sumber anda dan matikan kapsyen tertutup di sana juga. Walaupun anda mematikannya pada TV anda, jika ia telah didayakan pada peranti sumber anda, ia akan dihantar ke TV juga.

Sebagai contoh, pada Roku, lakukan ini:

 1. Tekan kekunci ‘*’ pada alat kawalan jauh Roku anda.
 2. Pilih Kapsyen Tertutup dan togolnya kepada Mati.
 3. Tekan kekunci ‘*’ sekali lagi untuk keluar dari menu.

Kotak kabel dan satelit dan peranti lain akan berbeza-beza tetapi mengakses Menu dan kemudian Tetapan biasanya merupakan tempat yang baik untuk bermula.

Jika kapsyen tersekat (contohnya, perkataan yang sama) pada skrin anda, maka anda harus mematikan TV anda dan biarkan selama 15 saat. Anda juga boleh mencabut TV anda sepenuhnya selama 15 saat, kemudian pasangkannya semula. Apabila dimulakan semula, Kapsyen Tertutup akan hilang.

Apakah Perbezaan antara Kapsyen Tertutup dan Sarikata?

Di permukaan, kapsyen tertutup kelihatan hampir sama dengan sari kata. Bagi mereka yang mengalami masalah pendengaran, perbezaannya mungkin besar.

Sari kata ialah transkripsi semua dialog dalam adegan yang ditunjukkan. Ia direka untuk sesiapa sahaja yang tidak boleh menggunakan audio asal dan untuk rancangan TV atau filem yang tidak mempunyai versi alih suara untuk tetap mengikuti apa yang sedang berlaku dan menikmati rancangan TV atau filem. Ia direka terutamanya untuk orang yang tidak memahami bahasa, bukan untuk mereka yang mengalami masalah pendengaran, walaupun ia boleh digunakan oleh kedua-duanya.

Lihat kapsyen tertutup, dan anda masih akan melihat dialog teks, tetapi anda juga akan melihat lebih banyak lagi. Anda harus melihat penerangan tentang sebarang bunyi latar belakang, serta kesan bunyi utama dan sebarang audio dalam tempat kejadian. Kapsyen tertutup juga akan membezakan antara watak yang menyatakan baris mana, dan jika watak bercakap di luar skrin, ini akan dinyatakan dalam kapsyen. Ideanya adalah untuk menambahkan lebih banyak maklumat kepada penonton untuk melibatkan lebih banyak kandungan penting yang mungkin terlepas apabila bunyi tidak hadir.

Sari kata direka untuk mereka yang menghadapi masalah memahami bahasa atau memerlukan terjemahan visual perkataan yang dituturkan. Kapsyen tertutup direka khusus untuk mereka yang cacat pendengaran untuk menyampaikan seberapa banyak adegan yang praktikal supaya penonton dapat menikmati keseronokan maksimum daripadanya. Walaupun kapsyen tertutup tidak akan menyebut setiap bunyi lightsaber dalam adegan pergaduhan Star Wars, ia akan memberitahu penonton apabila R2D2 berbunyi bip dan meledak.

Bergantung pada keperluan peribadi anda, sari kata mungkin mencukupi untuk anda menikmati persembahan sepenuhnya, manakala yang lain memerlukan kapsyen tertutup untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman itu. Tanpa mengira pilihan peribadi anda, menyediakan kapsyen tertutup pada TV Pintar Samsung adalah proses yang agak mudah.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menukar sari kata saya?

Ya! Sama ada ia terlalu kecil atau terlalu telus, anda boleh menukar sari kata pada TV Samsung anda. Pada TV anda, pergi ke Tetapan > Umum > Kebolehcapaian dan gunakan alat kawalan jauh anda untuk menogol antara saiz, warna, dsb. Gunakan pilihan pada alat kawalan jauh anda untuk kembali ke skrin utama TV anda, dan di sana anda akan melihat kapsyen anda yang dikemas kini .

Saya menghidupkan kapsyen tertutup saya, tetapi tiada apa-apa yang ditunjukkan. Apa yang sedang berlaku?

Anehnya, tidak semua kandungan mampu menghasilkan Kapsyen Tertutup. Ini bermakna rancangan yang anda tonton mungkin tidak menunjukkan sebarang kapsyen sama sekali. Jika ini berlaku, anda sentiasa boleh mencuba cara lain untuk menontonnya yang mungkin menyediakannya. Contohnya, jika anda menonton rancangan menggunakan kabel, semak untuk melihat sama ada ia tersedia di Hulu atau perkhidmatan penstriman lain.

Adakah terdapat apa-apa yang boleh saya lakukan jika saya tidak mempunyai alat kawalan jauh?

Tidak mempunyai alat kawalan jauh untuk TV anda menyukarkan perkara dan ia mengehadkan keupayaan anda untuk mengawal fungsi set anda. Kebanyakan TV Samsung mempunyai butang Menu fizikal yang terletak di sisi, belakang atau bawah. Klik butang ini dan gunakan butang kelantangan naik dan turun untuk menavigasi ke Kapsyen Tertutup. Dari sini, anda boleh menghidupkannya.