Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Sony (2022)

126

Jadi anda mempunyai TV pintar Sony yang serba baharu? Hebat, anda akan dapat menikmati video kegemaran anda pada skrin Ultra-HD yang jernih dan jernih! Salah satu perkara terbaik mengenainya ialah berpuluh-puluh tetapan yang berkaitan dengan main balik video pada TV Sony anda, membolehkan anda menyesuaikan pengalaman anda agar sesuai dengan keperluan anda.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Sony (2022)

Artikel ini memfokuskan pada menghidupkan dan mematikan kapsyen tertutup (CC) untuk mendapatkan sari kata untuk video anda. Sony telah menjadikannya sangat mudah untuk mendayakan/melumpuhkan CC. Walau bagaimanapun, jika anda mengklik butang CC pada alat kawalan jauh, sari kata mungkin tidak dimainkan. Hasil ini adalah mengapa ia membayar untuk melihat dengan teliti semua pilihan dan menu yang tersedia.

1. Semak Sumber Video untuk Ketersediaan CC

Ketersediaan dan tetapan Kapsyen Tertutup bergantung pada peranti yang anda gunakan sebagai sumber video. Contohnya, TV anda mungkin disambungkan ke kotak set atas satelit, kotak kabel, Amazon Fire Stick/TV atau Apple TV. Jika disambungkan melalui kabel atau kotak set atas, anda mesti menggunakan menu peranti (bukan TV anda) untuk menghidupkan/mendayakan CC. Begini cara melakukannya:

Pergi ke menu peranti, navigasi ke “Tetapan”, kemudian pilih “Pilihan.” Cari “Keutamaan” di bawah “Pilihan” dan klik pada “Pilihan TV.” Menu berikut harus menyenaraikan “Kapsyen.” Klik padanya dan pastikan ia dihidupkan.

Mereka yang mempunyai sambungan analog jenis RCA (penyambung merah, putih dan kuning) dan bukannya HDMI boleh menghidupkan CC melalui menu Sony TV. Walau bagaimanapun, masih dinasihatkan untuk melakukannya pada kotak set atas dan kabel anda.

Petua pakar: Pastikan CC dihidupkan, tanpa mengira peranti penstriman/main balik video yang anda sambungkan ke Sony TV. Anda boleh mematikannya dengan cepat melalui alat kawalan jauh apabila main balik bermula.

2. Semak/Laraskan Pilihan Menu TV Sony

TV Sony menyokong CC digital dan analog, sekiranya anda tidak menggunakan kotak atas set atau kabel coax digital. Kedua-dua pilihan tersedia dalam tetapan TV. Tetapi garis besar dan menu yang tepat mungkin berbeza sedikit berdasarkan model anda. Penjelasan berikut akan membantu anda menavigasi ke bahagian yang betul pada kebanyakan TV Sony.

Cara Menghidupkan atau mematikan Kapsyen Tertutup Sony TV

Semak Kapsyen Tertutup Digital

Lancarkan menu TV, pilih “Keutamaan,” dan navigasi ke “Persediaan”, yang merupakan salah satu pilihan di sebelah kanan. Navigasi ke bawah ke Kapsyen Tertutup (CC) dalam tetingkap utama dan pilih “Penglihatan Kapsyen.” Pilihan ini boleh menjadi “Lanjutan” atau “Asas,” dan terdapat dua ciri tambahan.

Awak boleh pilih “CC Digital: CC1” atau “Pilihan CC Digital: Sebagai siaran,” Untuk sebahagian besar, salah satu daripada mereka berfungsi dengan baik. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa CC Digital membenarkan anda menukar warna fon, saiz dan jenis teks. Menu ini tersedia di bawah “Kapsyen Tertutup (CC),” sudah tentu.

Semak Kapsyen Tertutup Analog

Profil “CC1” berfungsi dengan kebanyakan perkhidmatan penstriman/penyiaran video untuk CC analog. Jika tidak, anda juga boleh mencuba pilihan “CC2,” “CC3” dan “CC4”. Bagi tetapan lain, ia perlu diformatkan kepada “Paparan CC: HIDUP” dan “CC1 Analog” (atau sebarang profil tambahan).

Jadi apakah perbezaan antara CC analog dan digital? CC analog hanya boleh memaparkan teks putih pada latar belakang hitam, manakala CC digital membolehkan anda menyesuaikan sari kata. Dan menurut Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC), pengedar harus memberikan anda peralatan yang menyokong kedua-dua format.

Nota: CC pada Sony Bravia berada di bawah “Kebolehaksesan”, tetapi ia mungkin juga berada di bawah menu yang berbeza pada model lain.

3. Periksa Alat Kawalan Jauh Sony TV

Dengan CC didayakan pada TV dan set-top box/kabel, anda sepatutnya dapat menghidupkan dan mematikan sari kata dengan cepat melalui alat kawalan jauh Sony anda. Bergantung pada model anda, lokasi butang CC mungkin berbeza-beza, tetapi biasanya di bahagian bawah alat kawalan jauh, betul-betul di bawah kelantangan dan penggoncang saluran.

Sony TV Cara Menghidupkan atau mematikan Kapsyen Tertutup

Tekan butang sekali untuk menghidupkan CC. Anda mungkin digesa untuk mengesahkannya melalui tetingkap pop timbul. Tekan butang sekali lagi jika anda ingin mematikannya.

4. Semak Ketersediaan Penyiar untuk Kapsyen Tertutup

Sesetengah penyiar HDTV tidak menghantar isyarat CC, yang bermaksud ia tidak akan berfungsi tidak kira apa yang anda lakukan. Jika ya, hubungi pembekal anda untuk mengetahui cara mendapatkan sari kata. Selain itu, terdapat juga rancangan TV atau episod yang tidak menyiarkan CC. Dalam kes ini, hampir tiada apa yang boleh anda lakukan.

Dengan CC dihidupkan, anda mungkin mengalami sedikit kelewatan dalam sari kata apabila bertukar antara saluran. Selain itu, sesetengah peranti penstriman/media mungkin tidak menampilkan CC, menjadikan anda menyambungkan peranti itu ke TV Sony anda melalui kabel HDMI, S-video atau komposit dan sebaliknya menghidupkan CC dalam menu TV.

Gunakan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh untuk mengakses menu CC dan membuat perubahan yang diperlukan.


Memandangkan ciri CC Sony, anda sepatutnya tidak menghadapi sebarang masalah untuk menyediakan sari kata. Perkara penting yang perlu diingat ialah ia bukan sahaja mengenai TV. Contohnya, jika anda menikmati video pada Sony anda melalui Apple TV, anda boleh mendayakan CC daripada kedua-dua peranti.