Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Vizio

97

Kapsyen tertutup atau sari kata sangat berguna. Mereka boleh membantu orang yang mengalami masalah pendengaran atau orang yang tidak memahami bahasa sepenuhnya. Anda juga boleh menggunakan kapsyen untuk membantu mempelajari bahasa baharu sama sekali.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Vizio

Anda boleh menghidupkan atau mematikan kapsyen tertutup pada TV Vizio dengan mudah. Baca dan ketahui cara melakukannya. Selain itu, ketahui cara menyesuaikan kapsyen tertutup mengikut keinginan anda. Jika anda menggunakan kapsyen digital, anda boleh menukar dan menyesuaikannya.

Ini amat berguna kepada orang yang memerlukan kapsyen saiz lebih besar untuk keterlihatan yang lebih baik.

Cara Kapsyen Dekat Berfungsi pada TV Vizio

Anda boleh menggunakan kapsyen tertutup atau sari kata pada TV Vizio anda pada bila-bila masa anda mahu. Ia mudah didayakan atau dilumpuhkan, berdasarkan pilihan anda. Saya, untuk satu, sentiasa menggunakan kapsyen tertutup, kerana ia membantu saya mengikuti dialog secara keseluruhan.

Walaupun anda mempunyai pemahaman yang sempurna tentang bahasa Inggeris, sesetengah watak dalam rancangan dan filem mempunyai aksen yang tebal, atau mereka hanya sukar untuk difahami. Atas sebab ini, nampaknya wajar untuk mengekalkan CC, tetapi sesetengah orang mendapati kapsyen mengganggu, yang juga merupakan perkara yang sah.

Bagaimanapun, berikut ialah cara anda boleh mendayakan atau melumpuhkan kapsyen tertutup pada Vizio TV anda:

Gunakan Alat Jauh

Jika anda masih mempunyai alat kawalan jauh asal pada Vizio TV anda, anda akan dapati ia mempunyai butang Kapsyen Tertutup. Untuk mematikan kapsyen pada TV Vizio anda hanya tekan butang itu dan ia akan dihidupkan atau dimatikan secara automatik bergantung pada status CC semasa.

Perlu diingat, peletakan butang CC berbeza bergantung pada alat kawalan jauh yang anda gunakan. Jika anda menggunakan Alat Kawalan Jauh Universal, anda mungkin tidak mempunyai butang ini sama sekali.

Matikan Kapsyen Tertutup dalam Tetapan

Jika atas sebab tertentu anda menghadapi masalah mematikan Kapsyen Tertutup, cuba pergi melalui tetapan. Sesetengah arahan ini mungkin berbeza-beza bergantung pada model anda, tetapi anda sepatutnya dapat mengikutinya dengan mudah.

Hidupkan TV Vizio anda.

Vizio

Ketik butang Menu pada alat kawalan jauh anda.

Butang mungkin berbeza-beza bergantung pada model TV anda, tetapi ia harus mudah dikesan.

Ketik pada Tetapan HDTV.

Ketik pada pilihan Kapsyen Tertutup atau CC.

Pilih Kapsyen Tertutup Digital atau Analog. Hidupkan atau Matikan Kapsyen Tertutup bergantung pada pilihan peribadi anda.

Mari Bercakap Mengenai CC Digital

Dibengkalai sejak sekian lama, kapsyen tertutup Analog adalah perkara yang sudah berlalu. Kebanyakan syarikat TV moden hanya menyokong kapsyen digital. Walau bagaimanapun, kapsyen analog mungkin masih mempunyai kegunaannya. Walau bagaimanapun, satu-satunya masa ini berguna ialah apabila anda menggunakan pengaturcaraan TV biasa, yang biasanya dikenali sebagai “over the air”. Ini adalah saluran percuma yang TV anda ambil melalui antena, anda tidak membayar sepeser pun untuknya.

CC Digital jauh lebih menarik kerana ia membolehkan anda menukar dan menyesuaikan kapsyen sesuka hati. Masukkan menu kapsyen pada Vizio TV anda sekali lagi:

 1. Hidupkan TV.
 2. Tekan butang V atau VIA (Vizio Internet Apps) pada alat kawalan jauh.
 3. Pilih Tetapan HDTV.
 4. Ketik pada pilihan Kapsyen Tertutup.
 5. Pilih Kapsyen Tertutup Digital.
 6. Kini anda boleh melaraskan semua tetapan kapsyen tertutup mengikut keutamaan anda. Anda mungkin perlu memilih pilihan Kapsyen tersuai daripada menu, bergantung pada model TV anda.
 7. Kemudian, anda boleh menambah atau mengurangkan saiz teks, warna, dsb.

Kapsyen digital pastinya lebih baik kerana ia memberi anda beberapa pilihan. Anda boleh menukar tetapan ini kembali kepada lalai jika anda tidak menyukai perubahan tersebut.

Adakah Terdapat Cara untuk Melumpuhkan CC Sepenuhnya?

Kami gembira anda bertanya kerana ada cara. Berikut ialah cara untuk melumpuhkan kapsyen tertutup pada TV Vizio:

 1. Hidupkan TV anda.
 2. Tekan butang V.
 3. Pilih Persediaan dan sahkan dengan OK.
 4. Pilih CC dan sahkan.
 5. Hidupkan atau Matikan kapsyen, bergantung pada pilihan anda.
 6. Simpan perubahan dengan menekan Keluar pada alat kawalan jauh anda.

Itu sangat mudah, bukan? Terdapat beberapa situasi apabila kapsyen tertutup sangat mengganggu dan menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan. Jika anda seorang perfeksionis, anda mungkin akan terganggu dengan sari kata yang buruk. Anda tidak perlu bersabar dengan itu, hanya lumpuhkan mereka dan teruskan menonton rancangan atau filem anda.

Ikuti langkah yang sama untuk menghidupkan semula sari kata apabila anda selesai menonton, supaya anda tidak lupa bahawa anda telah melumpuhkannya. Sudah tentu, anda boleh menghalangnya secara kekal jika anda suka.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup

Perkara yang perlu dilakukan apabila CC kekal dihidupkan

Kapsyen tertutup ialah ciri yang menonjol pada hari ini jadi hampir setiap peranti yang anda gunakan mempunyai pilihan untuk menghidupkannya. Jika anda telah mematikan sari kata pada Vizio anda namun sari kata itu kekal, ia berkemungkinan kerana peranti yang disambungkan memaparkannya.

Buka Tetapan pada peranti bersambung yang anda gunakan untuk menstrim kandungan dan sahkan bahawa sari kata dimatikan. Jika ia dihidupkan, itulah sebab mematikannya melalui tetapan Vizio tidak berfungsi.

Adakah Anda Mematikan CC Dihidupkan atau Dimatikan?

Kapsyen tertutup ialah penyelamat dalam sesetengah senario, dalam senario lain ia tidak berguna. Jika anda menonton filem asing, ia sangat membantu. Dan seperti yang kami katakan, anda juga boleh menggunakannya untuk mula mempelajari bahasa, atau menyegarkan bahasa Sepanyol atau Perancis anda, contohnya.

Adakah anda pernah melihat kapsyen yang sangat teruk sehingga anda terpaksa mematikannya? Bagaimanakah anda menyukai kapsyen anda, lebih besar atau lebih kecil? Adakah mereka mengganggu anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.