Cara Menghidupkan atau Mematikan Mod Pembangun pada TV Hisense

50

TV Hisense telah mendapat tarikan sebagai alternatif bajet yang baik untuk kualiti gambar yang hebat dan ciri pintar moden. Tetapi terdapat juga ciri tersembunyi yang penuh dengan selok-belok dan pilihan jika anda bersedia untuk pergi menggali.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Mod Pembangun pada TV Hisense

Ciri ini ialah Mod Pembangun. Dan bertentangan dengan apa yang mungkin dicadangkan oleh namanya, ia bukan hanya untuk perkakasan TV atau pembangun perisian. Panduan ini akan membantu anda membuka kunci ciri ini dan semua yang disertakan bersamanya.

Membuka kunci Mod Pembangun

Bagi peminat teknologi dan pembangun aplikasi, mod pembangun pada TV Hisense boleh membuka banyak ciri dan tetapan lanjutan. Berikut ialah satu cara untuk menjadikannya berfungsi:

  1. Hidupkan TV Hisense anda.
  2. Pergi ke menu utama dan pilih “Tetapan.”
  3. Cari bahagian “Perihal Peranti”.
  4. Dalam fesyen Android tradisional, anda mesti mengetik “Nombor Binaan” tujuh kali untuk mengaktifkan pilihan pembangun. Gesaan mungkin muncul meminta pengesahan.

Pengguna di Stack Overflow dan Reddit mendapati bahawa cara konvensional mengetik “Nombor Binaan” tidak berkesan untuk beberapa model Hisense yang lebih baharu, seperti Laser TV. Untuk membolehkan mod ini berfungsi pada TV ini, cuba yang berikut:

  1. Gunakan alat kawalan jauh anda untuk pergi ke menu utama dan kemudian tatal ke bawah ke “Tetapan.”
  2. Sekali dalam “Tetapan,” tatal ke bawah sehingga anda melihat “Sistem” dan pilihnya.
  3. Cari “Pilihan Pembangun” dalam “Sistem” di mana anda boleh mendayakannya.
  4. Di sini, anda akan menemui togol yang perlu anda tukar kepada “hidup”.
  5. Mesej amaran mungkin muncul. Klik “OK” selepas itu.
  6. Mulakan semula TV Laser Hisense dengan kembali ke menu utama, memilih “Tetapan,” kemudian “Sistem,” dan akhirnya, “Mulakan semula TV”.

Jika anda tidak lagi mahu mod ini kelihatan, terdapat pilihan untuk melumpuhkannya dalam mod pembangun itu sendiri. Anda juga boleh mengosongkan cache dan memadam data. Tindakan ini akan mengalih keluar “Pilihan Pembangun” daripada tetapan anda, dengan berkesan mematikan mod.

Ciri-ciri Mod Pembangun

Mod Pembangun TV Hisense, seperti kebanyakan TV pintar moden, mempunyai banyak alat dan ciri yang berguna dan mudah terbina di dalamnya. Mereka membenarkan pembangun dan peminat teknologi menggunakan arahan, penyesuaian dan cerapan tentang operasi TV.

Berikut ialah beberapa ciri menonjol ini yang anda boleh main-main dan mencuba pada TV Hisense anda sendiri.

Penyahpepijatan USB

Penyahpepijatan USB boleh dikatakan punca nombor satu ramai orang pergi ke lubang arnab untuk menemui dan membuka kunci Mod Pembangun. Jika anda ingin memautkan TV anda ke komputer atau peranti lain melalui USB, anda mungkin memerlukan Mod Pembangun untuk mendayakan ini.

Sambungan ini memberi manfaat terutamanya kepada pembangun aplikasi yang boleh menguji perisian mereka di TV sebelum mengeluarkannya. Tetapi ia bukan hanya untuk mereka. Jika anda ingin memasang sesuatu yang tidak tersedia di kedai rasmi atau memindahkan beberapa data, anda akan menggunakan Penyahpepijatan USB. Akhir sekali, jika anda mengubah suai TV anda dan mahu ia melakukan perkara yang biasanya tidak dapat dilakukan, penyahpepijatan USB ialah cara ke hadapan.

Sentiasa berjaga

Jika anda ingin menghalang skrin daripada menjadi gelap, seperti pada zaman dahulu, tanpa sebarang gesaan atau kemungkinan gangguan, anda boleh menggunakan ciri ini. Ia menghalang skrin anda daripada menjadi hitam semasa TV anda kekal dihidupkan dan dipalamkan. Ini berguna jika anda sedang produktif di TV anda, sama ada membangunkan sesuatu atau belajar.

Kemas Kini GPU View

Ciri ini menunjukkan kepada anda kekerapan apl atau permainan menyegarkan visualnya pada skrin. Ini berguna jika anda seorang apl atau pembangun permainan berasaskan Android. Tetapi ia juga bagus untuk pengguna biasa yang ingin menguji had TV mereka atau mengalami sebarang masalah kadar bingkai atau prestasi grafik dalam sesetengah aplikasi atau permainan.

Buka Kunci OEM

Biasanya, buka kunci OEM akan membenarkan pembangun membuka kunci pemuat but peranti. Orang yang ingin mengakar peranti atau memasang perisian tegar tersuai juga akan menggunakan pilihan ini. Walau bagaimanapun, mod untuk TV yang melibatkan kucar-kacir dengan pemuat but adalah kurang biasa berbanding dengan telefon atau tablet berasaskan Android. Selain itu, pengubahsuaian ini berisiko, jadi hanya bereksperimen dengannya atas risiko anda sendiri dan jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Mod Warna Gambar sRGB

Mod Warna Gambar sRGB melaraskan output warna TV agar sepadan dengan ruang warna sRGB. Ruang warna ini biasa untuk penyemak imbas web dan beberapa apl mudah alih yang boleh dijalankan pada TV anda. Ciri ini boleh berguna untuk pembangun dan pereka yang mahukan ketepatan warna maksimum atau untuk pengguna yang ingin menyemak imbas web atau benar-benar menggali keupayaan Android pada TV mereka. Walau bagaimanapun, warna mungkin tidak kelihatan sempurna untuk bahagian TV sebenar TV pintar, jadi terpulang kepada anda untuk memutuskan sama ada mod ini berguna.

Mengapa Menggunakan Ciri Mod Pembangun?

Mod Pembangun bukan sekadar istilah mewah atau menu tersembunyi untuk menarik perhatian rakan anda. Ia mempunyai banyak fungsi mudah yang anda mungkin tidak sedar yang anda perlukan sehingga anda melakukannya. Sama ada anda seorang pembangun, peminat teknologi atau seseorang yang suka bermain-main, anda mungkin akan menggunakan ciri ini.

Mari kita menyelidiki sebab mengapa seseorang mungkin ingin mengambil kesempatan daripadanya.

Pembangunan dan Pengujian Apl

Seperti namanya, “khalayak sasaran” utama untuk mod pembangun ialah pembangun. Ia membolehkan pembangun perisian menguji dan meneliti apl mereka dalam situasi kehidupan sebenar untuk mengetahui bahawa ia berfungsi pada TV ini. Mereka boleh memeriksa prestasi, overhed dan pengalaman pengguna umum. Dan memandangkan perisian yang mereka bangunkan belum tersedia secara rasmi, mereka perlu menggunakan penyahpepijatan USB untuk membawa apl mereka ke TV pada mulanya.

Apl Muatan Sisi

Gedung aplikasi rasmi mungkin tidak mempunyai apl yang anda mahukan. Ia mungkin alat khusus, tidak tersenarai, atau mungkin anda memerlukan versi yang lebih lama jika yang rasmi tidak berfungsi untuk anda. Mod Pembangun, dan khususnya, Penyahpepijatan USB, membolehkan anda mengakses apl yang tidak disokong secara rasmi dan memuatkannya pada TV Hisense anda. Ini menawarkan banyak pilihan, tetapi gunakannya dengan bijak – hanya percaya apl daripada sumber yang boleh dipercayai.

Optimumkan Prestasi

Mod Pembangun memberi orang yang mahir teknologi kawalan ke atas prestasi TV. Anda boleh mengintip di bawah hud untuk melihat cara TV menggunakan sumbernya, jika ada yang menekankannya, dan tentukan apl yang mengambil lebih daripada bahagian sumber sistem yang saksama. Dengan cara ini, anda boleh menyelesaikan isu TV yang berprestasi buruk atau pepijat perisian lain yang mungkin.

Penyesuaian

Mod Pembangun pada sesetengah TV mungkin mempunyai ciri hebat lain untuk menyesuaikan TV anda dengan lebih lanjut, yang tidak tersedia dalam tetapan standard. Contohnya, anda boleh menukar animasi atau kelajuan penunjuk atau melaraskan ruang warna TV.

Gunakan TV Anda Seperti Pro

Mod Pembangun pada TV Hisense memberi manfaat kepada pembangun dan pengguna yang celik teknologi. Ia meningkatkan tahap kawalan dan penyesuaian yang anda ada pada TV anda. Walaupun, anda perlu memerhatikan langkah anda. Sesetengah tetapan ini membuka lebih banyak kemungkinan berisiko daripada yang lain, dan mengacaukan tetapan yang salah boleh mengacaukan prestasi TV anda. Pastikan anda mengetahui perkara yang dilakukan oleh setiap ciri sebelum anda menghidupkan suis.

Adakah anda ingin memuatkan beberapa apl tidak rasmi ke TV anda melalui penyahpepijatan USB? Atau adakah anda mempunyai keperluan khusus untuk Mod Pembangun? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.