Cara Menghidupkan atau Mematikan Sarikata pada TV YouTube

13

YouTube menawarkan penonton beberapa ciri kebolehaksesan untuk meningkatkan pengalaman menonton mereka. Dua daripadanya ialah sari kata dan kapsyen tertutup. Dengan kemajuan terkini dalam teknologi pembelajaran AI, semakin banyak video menawarkan pilihan untuk menyarikata video anda.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Sarikata pada TV YouTube

Kebolehcapaian ini juga telah dibawa ke YouTube TV, dengan platform penstriman menawarkan sari kata dalam pelbagai bahasa, diformatkan mengikut keinginan anda. Artikel ini akan membimbing anda melalui pengaktifan sari kata YouTube TV, tidak kira platform.

Mendayakan dan Melumpuhkan Sarikata mengikut Platform

Sebagai perkhidmatan penstriman, YouTube TV dikehendaki secara sah untuk menawarkan penonton akses kepada kapsyen tertutup. Ini memberikan kebolehcapaian yang mudah kepada penonton yang mengalami masalah pendengaran. Kedua-dua ini dan sari kata juga boleh berguna apabila menonton rancangan di tempat yang bising. Mengetahui cara untuk membolehkan mereka adalah satu kemestian.

Syukurlah, sari kata dan kapsyen tertutup YouTube TV tidak pernah terlalu jauh daripada jangkauan pada mana-mana peranti tontonan. Pemain menjadikan menghidupkan dan mematikannya sangat mudah. Jika anda perlu menukar bahasa sari kata atau kapsyen anda, anda perlu mengikuti beberapa langkah lagi. Berikut ialah pecahan tentang cara melakukan kedua-duanya untuk semua platform utama.

Pelayar web

Apabila menonton melalui penyemak imbas web, YouTube TV berfungsi agak hampir dengan pengalaman YouTube biasa anda. Jika anda seorang yang gemar menonton, ini sepatutnya mudah:

 1. Semasa menonton, klik ikon CC di penjuru kanan sebelah bawah skrin anda untuk mendayakan dan melumpuhkan kapsyen tertutup atau sari kata.
 2. Untuk menukar bahasa, klik ikon Tetapan di sebelah ikon CC.
 3. Dalam menu timbul, pilih Sarikata/CC.
 4. Anda boleh memilih bahasa daripada pilihan yang disediakan, atau mematikan keseluruhan ciri.

Apl Mudah Alih

Untuk mengelakkan kekacauan pada skrin yang lebih kecil, apl YouTube TV akan menyembunyikan pilihan menu semasa video dimainkan. Untuk menogol sari kata, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan:

 1. Semasa menonton strim, ketik skrin untuk mendedahkan antara muka.
 2. Ketik ikon CC untuk menghidupkan atau mematikan kapsyen.
 3. Untuk menukar bahasa anda, ketik butang Lagi (Android) atau ikon Tetapan (Apple). Kedua-duanya terletak di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 4. Dalam menu yang muncul, pilih Kapsyen dan pilih bahasa anda.

TV

Peranti penstriman dan TV pintar yang berbeza akan menyediakan kaedah akses yang sedikit berbeza untuk menghidupkan dan mematikan sari kata anda. Garis besar umum akan tetap sama, walaupun. Jadi, jika anda sedang duduk di atas sofa, ambil alat kawalan jauh anda yang boleh dipercayai dan ikuti langkah berikut:

 1. Tekan butang arah pada alat kawalan jauh anda untuk memanggil antara muka.
 2. Menggunakan butang arah jauh anda, navigasi melalui ikon sehingga anda mencapai CC. Pilihnya dengan butang OK anda. Ini akan menghidupkan atau mematikan kapsyen dan sari kata.
 3. Untuk menukar bahasa anda, akses ikon Tetapan dan pilih sama ada Kapsyen atau Sarikata/CC, bergantung pada peranti anda.
 4. Pilih bahasa anda atau matikan keseluruhan ciri.

TV pintar yang berbeza juga menawarkan cara yang lebih pantas untuk tetapan ini melalui kekunci khas pada alat kawalan jauhnya. Berikut adalah beberapa contoh:

 • Butang Bintang untuk Roku TV.
 • Butang Menu untuk Vizio TV.
 • Butang Tetapan pada TV LG anda.

Dayakan Sarikata secara Lalai

Jika anda pengguna tetap sari kata atau kapsyen tertutup, mengapa tidak mendayakannya merentas semua video daripada tetapan akaun anda? Menukar tetapan universal anda akan memastikan anda boleh menikmati kapsyen bukan sahaja untuk TV YouTube, tetapi untuk semua video di platform YouTube. Anda boleh membuat perubahan ini dengan mudah melalui penyemak imbas atau apl anda.

Untuk menukar tetapan kapsyen anda:

 1. Buka YouTube dan klik Avatar Profil anda di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Daripada menu lungsur, pilih Tetapan, kemudian Main semula dan prestasi.
 3. Dalam bahagian Sari kata dan kapsyen tertutup, anda akan melihat pilihan untuk menunjukkan kapsyen dan juga untuk memasukkan kapsyen yang dijana secara automatik. Terpulang kepada anda tetapi semak Sentiasa tunjukkan kapsyen.
 4. Anda kini sepatutnya mempunyai kapsyen untuk semua video anda di seluruh YouTube.

Tukar Sari Kata Anda

YouTube TV juga memberi anda peluang untuk menyesuaikan saiz dan penampilan kapsyen dan sari kata anda. Sama seperti platform standard, anda boleh meningkatkan lagi pilihan kebolehaksesan anda melalui Tetapan, apabila menonton mana-mana video.

Dalam menu sari kata atau kapsyen anda (bergantung pada platform anda), pilih “Pilihan” dan anda akan melihat beberapa tetapan. Berikut ialah pecahan pantas:

 • Keluarga fon: Di sini anda boleh menukar fon anda. Fon serif mengandungi tirus dan kelihatan lebih elegan, manakala fon sans serif lebih ringkas dan mudah dibaca dari jauh. Anda juga boleh memilih antara jarak huruf yang lebih luas (monospace) atau lebih rapat berkelompok (berkadar).

 • Warna fon: Pilih warna fon anda. Cuba elakkan warna terang pada video terang.

 • Saiz fon: Tingkatkan sari kata anda untuk kebolehbacaan.

 • Warna Latar Belakang: Pilih warna latar belakang tepat di belakang kapsyen. Adalah idea yang baik untuk membezakan ini dengan warna fon anda.

 • Kelegapan Latar Belakang: Tukar ketelusan latar belakang ini.

 • Warna Tetingkap: Tukar warna keseluruhan tetingkap sari kata. Ini ialah keseluruhan kawasan tempat sari kata boleh dipaparkan.

 • Kelegapan Tetingkap: Mengawal sama ada kapsyen dikelilingi oleh kotak teks gelap. Secara lalai, ia adalah 0%, iaitu telus sepenuhnya.

 • Gaya Tepi Watak: Jika keterlihatan adalah masalah, anda boleh cuba menambah pelbagai tetapan tepi pada fon anda, seperti bayang-bayang jatuh.

 • Kelegapan Fon: Ketelusan semua huruf.

 • Tetapkan Semula: Tetapkan semula semua tetapan kepada lalai dan mulakan semula.

Had Sari Kata dan Kapsyen

Pilihan kapsyen TV YouTube mencerminkan kemajuan teknologi yang menakjubkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun kapsyen tertutup yang lebih lama bergantung pada seseorang yang menulis kapsyen tertutup dalam masa nyata (stenografi manual), atau sari kata yang dibuat oleh syarikat produksi (kapsyen selepas pengeluaran), banyak syarikat kini beralih kepada kuasa AI untuk menjana kapsyen untuk video . Penjanaan automatik ialah salah satu pilihan sedemikian yang ditawarkan oleh YouTube TV dan, walaupun hasilnya kadangkala agak lemah, ia berada dalam ruang yang lebih baik berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Walaupun YouTube TV menawarkan pengguna keupayaan untuk mendayakan kapsyen dan sari kata, tidak setiap video akan menawarkan pelbagai bahasa, malah keupayaan untuk menukar tetapan. Apatah lagi, sari kata selalunya kurang disesuaikan untuk menangkap berbilang suara pada skrin sekaligus.

TV langsung terkenal goyah apabila melibatkan pilihan kapsyen dan apa yang ditawarkan tidak boleh dilaraskan oleh penonton. Rancangan, filem atau siri prarakaman biasanya mempunyai pilihan kapsyen dan bahasa yang baik, tetapi sukan langsung atau berita mungkin tidak. Anda mendapat apa yang diberikan, malangnya. Nasib baik, kemajuan dalam AI sepatutnya menjadikan kapsyen TV Langsung lebih biasa pada tahun-tahun akan datang.

Jangan Sarikata Sari Kata Anda

YouTube TV telah menjadikan penstriman kabel mudah dan mudah merentas berbilang platform. Ciri sari kata tidak terkecuali daripada peraturan ini. Walaupun kapsyen mungkin dihadkan oleh video dan jenis TV yang berbeza, platform penstriman akan sentiasa memudahkan anda mendayakan, melumpuhkan dan menyesuaikannya pada bila-bila masa anda boleh. Jadi, sudah tiba masanya untuk kembali ke sofa. Rancangan anda sedang menunggu.

Berapa kerap anda meletakkan sari kata dan untuk apa anda menggunakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.