Cara Menghidupkan atau Membetulkan Bluetooth dalam Windows 10

101

Sama ada anda ingin menggunakan sepasang fon kepala Bluetooth, memindahkan fail atau menyambung secara wayarles ke telefon anda, anda perlu tahu cara mengakses Bluetooth pada PC anda selain pada telefon anda. Menghidupkan Bluetooth dalam Windows 10 adalah sangat mudah dan mudah. Walau bagaimanapun, beberapa ralat boleh berlaku, menjadikan perkara itu bermasalah.

Inilah cara untuk menghidupkan atau membetulkan Bluetooth dalam Windows 10.

Bagaimana untuk Mengaktifkan Bluetooth dalam Windows 10

Jika PC anda mempunyai fungsi Bluetooth, Windows 10 menampilkannya secara automatik. Jika anda mempunyai peranti dan peranti itu tidak dipaparkan, berikut ialah cara untuk mengaktifkannya.

Pilihan #1: Menghidupkan Bluetooth melalui Tetapan

 1. Klik ikon “Menu Mula” Windows, dan kemudian pilih “Tetapan.”
 2. Dalam menu Tetapan, pilih “Peranti,” dan kemudian klik pada “Bluetooth & peranti lain.”
 3. Tukar pilihan “Bluetooth” kepada “Hidup.” Ciri Bluetooth Windows 10 anda kini seharusnya aktif.

Pilihan #2: Menghidupkan Bluetooth menggunakan Papan Kekunci

 1. Cari ikon “Bluetooth” pada papan kekunci anda dan klik padanya untuk menghidupkan Bluetooth.
 2. Jika ikon muncul dalam Kekunci Fungsi di bahagian atas, anda mungkin perlu menekan dan menahan butang “Fn” terlebih dahulu, diikuti dengan kekunci “Bluetooth”. Senario ini bergantung pada konfigurasi papan kekunci semasa PC anda.

Berpasangan dengan Peranti

Ciri Bluetooth tidak membuat apa-apa perubahan pada komputer anda, selain daripada menggunakan bateri anda. Walau bagaimanapun, ia memberi anda pilihan untuk menyambung ke pelbagai peranti berdaya Bluetooth, seperti fon kepala, fon telinga, PC, telefon pintar dan jam tangan kecergasan.

Menyambungkan komputer anda ke peranti Bluetooth semudah mencarinya dalam senarai dalam menu “Bluetooth & peranti lain”. Sudah tentu, peranti perlu ditetapkan kepada mod berpasangan dan mesti boleh ditemui. Anda boleh mendapatkan butiran tentang cara memasangkan mana-mana peranti Bluetooth dalam manual arahannya—baik, hampir.

Untuk menyambung ke peranti, klik padanya daripada senarai produk Bluetooth yang ditemui, dan kemudian pilih “Sambung.” Pautan harus ditubuhkan dengan cepat.

Penyelesaian masalah

Malangnya, fungsi Bluetooth pada komputer Windows 10 diketahui bertindak. Walaupun kaedah yang dinyatakan sebelum ini adalah rasmi dan merupakan cara paling mudah untuk menghidupkan Bluetooth, kaedah tersebut kadangkala tidak berfungsi. Tindakan terpantas ialah memulakan semula peranti anda. Selepas PC anda but semula, cuba hidupkan ciri Bluetooth sekali lagi.

Adakah Komputer Anda Menyokong Bluetooth?

windows 10 bagaimana untuk menghidupkan bluetooth

Jika tiada apa-apa yang berjaya setakat ini, cuba gunakan “Pengurus Peranti” untuk melihat sama ada Bluetooth disenaraikan. Ambil perhatian bahawa PC anda mungkin menyokong fungsi Bluetooth dan masih tidak muncul dalam senarai peranti. Senario itu berlaku apabila tiada pemacu Bluetooth disediakan untuk penyesuai luaran atau komponen dalaman. Walau bagaimanapun, peranti Bluetooth dalaman biasanya dikesan, sama ada dipasang atau tidak.

 1. Klik pada bar carian Cortana dan taip “Pengurus Peranti,” dan pilihnya daripada senarai.
 2. Cari entri Bluetooth dalam “Pengurus Peranti.” Jika anda melihatnya, maka PC menyokong Bluetooth, tetapi ia mungkin tidak berfungsi dengan betul. Lokasi Bluetooth dalam “Pengurus Peranti” termasuk Bluetooth, Penyesuai rangkaian dan Peranti lain. Jika item dan pemacu tidak disenaraikan, teruskan ke langkah 3.
 3. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, PC anda masih boleh menyokong Bluetooth dan tidak menunjukkannya dalam Pengurus Peranti. Dalam kes itu, anda perlu memasang pemacu yang sesuai.

Jika anda menemui peranti Bluetooth dalam Pengurus Peranti dan anda masih tidak dapat menghidupkannya, isunya terletak di tempat lain.

Kemas kini Pemacu Bluetooth

Setiap kali ciri pada komputer Windows tidak berfungsi, anda harus sentiasa mencari kemas kini. Seperti kebanyakan komponen, penyesuai Bluetooth memerlukan perisian untuk berfungsi, dan kemas kini Windows 10 telah diketahui merosakkan pemacu dan fungsi peranti.

Pemacu dikemas kini sama ada secara manual atau automatik. Kaedah manual mungkin agak membosankan, tetapi ia akan berjaya. Hanya ketahui peranti Bluetooth yang komputer anda gunakan (dari Pengurus Peranti). Kemudian, cari nama peranti dan muat turun pemacu dari tapak web rasmi.

Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun program pihak ketiga yang secara automatik memuat turun mana-mana pemacu yang hilang ke komputer anda. Perkhidmatan ini selalunya merupakan pilihan berbayar. Walau bagaimanapun, berhati-hati jika anda memilih perisian pihak ketiga. Sesetengah program lebih sesuai untuk memasang pemacu yang salah. Sandarkan pemacu sistem anda (sekurang-kurangnya) sebelum menggunakan perisian untuk mengemas kini komponen sistem anda.

Selepas memasang pemacu (satu cara atau yang lain), mulakan semula komputer anda dan cuba hidupkan Bluetooth semula.

Mendayakan Semula Perisian Bluetooth

Kadangkala, ralat sistem berlaku yang menyebabkan komponen berhenti berfungsi dengan betul. Situasi ini sering berlaku dengan komponen Bluetooth, dan tindakan terbaik ialah memberikan peranti “panggilan bangun”.

 1. Pergi ke “Pengurus Peranti” dan cari komponen Bluetooth anda. Pengurus Peranti - Bluetooth
 2. Klik kanan padanya dan pilih “Lumpuhkan peranti.” Pengurus Peranti - Bluetooth - Lumpuhkan
 3. Sekarang, klik kanan entri sekali lagi dan pilih “Dayakan peranti.” Pengurus Peranti - Bluetooth - Dayakan
 4. Mulakan semula komputer anda dan cuba hidupkan Bluetooth sekali lagi.

Jika mendayakan dan melumpuhkan gagal menyelesaikan masalah Bluetooth anda, cuba nyahpasang pemacu sebaliknya. Kadangkala, pemasangan baharu adalah semua yang diperlukan oleh peranti. Jangan risau, kerana ini tidak akan mengacaukan peranti atau menjadikannya hilang daripada senarai melainkan anda memilih untuk memadamkan pemacu.

Perkhidmatan Sokongan Bluetooth

Sekarang, kita perlu menyelidiki lebih mendalam. Jika tiada penyelesaian di atas berjaya, sudah tiba masanya untuk menggunakan ciri “Jalankan”.

 1. Tahan kekunci “Windows” dan tekan “R” untuk membuka tetingkap “Run”.
 2. Taip “services.msc” tanpa petikan dalam kotak arahan, dan kemudian tekan “Enter” atau klik “OK.”
 3. Tetingkap baharu akan muncul dengan senarai entri. Klik kanan pada “Perkhidmatan Sokongan Bluetooth” dan pilih “Mula.” Jika anda tidak boleh mengklik pilihan Mula, pilih “Mulakan semula”.
 4. Melainkan anda mahu mengulangi proses di atas setiap kali anda memulakan komputer anda, terdapat satu lagi langkah yang perlu diambil. Dalam tetingkap “Perkhidmatan”, klik “Perkhidmatan Sokongan Bluetooth” sekali lagi. Navigasi ke “Jenis permulaan” yang terdapat dalam tab “Umum” dan pilih “Automatik.” Klik “Guna” dan kemudian “OK” jika perlu.

Apa Lagi Yang Boleh Menyebabkan Kegagalan Bluetooth?

Walaupun satu atau lebih kaedah di atas biasanya menyelesaikan masalah Bluetooth dalam Windows 10, terdapat kemungkinan kecil anda masih bergelut untuk membolehkan Bluetooth berfungsi. Dalam kes ini, menghubungi pengilang atau peruncit anda akan menjadi pertaruhan terbaik anda. Jika tidak, mendapatkan penyesuai Bluetooth USB akan membantu.

Kadangkala, ia semudah terlupa untuk memasang atau memasang semula papan/peranti Bluetooth dengan secukupnya semasa melakukan pemadaman komputer riba atau desktop, sama ada untuk pembersihan atau pembaikan. Senario itu akan menyebabkan Bluetooth hilang daripada Pengurus Peranti dan menjadikannya tidak berfungsi.

Menghidupkan Bluetooth

Sistem profil Bluetooth membolehkannya menyokong pelbagai jenis perkakasan

Bluetooth ialah ciri mudah pada komputer Windows. Walau bagaimanapun, itu biasanya tidak berlaku. Terdapat banyak perkara yang boleh menjadi salah dengannya, daripada perkakasan kepada isu perisian. Sebelum melakukan apa-apa lagi, semak sama ada komputer anda menyokong Bluetooth pada mulanya (banyak yang lebih lama tidak) dan kemas kini perisian. Kemungkinan besar, sekurang-kurangnya satu daripada kaedah harus berfungsi.