Cara menghidupkan macOS Betas daripada Tetapan Sistem dengan 13.4

54
Bagaimana untuk mendayakan macOS Betas daripada Tetapan Sistem pada Mac

Perkara yang perlu diketahui:

 • Untuk mendayakan macOS Betas daripada Tetapan Sistem, anda mesti mendaftar untuk Program Pembangun Apple atau Program Perisian Apple Beta.
 • Hidupkan macOS Betas: Klik logo Apple > Tetapan Sistem > Umum > Pilih Kemas Kini Perisian > Pilih butang (i) > Klik pada butang di sebelah Kemas Kini Beta > Pilih Beta Pembangun.
 • Pilihan ini tersedia pada macOS Ventura 13.4 atau lebih baru.

Melalui penambahbaikan perisian, Apple sentiasa berusaha untuk menyediakan lebih banyak kemudahan kepada pengguna. Satu tambahan baru-baru ini ialah kemudahan untuk mendayakan macOS Betas daripada Tetapan Sistem. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam panduan ini untuk menukar dengan mudah!

Bagaimana untuk mendayakan kemas kini macOS beta daripada Tetapan Sistem

 1. Klik logo Apple () → Pilih Tetapan Sistem.
 2. Pergi ke Umum → Pilih Kemas Kini Perisian.
 3. Pilih butang (i) di sebelah Kemas Kini Beta.
 4. Klik pada butang di sebelah Kemas Kini Beta.
 5. Pilih Beta Pembangun atau Beta Awam yang ingin anda muat turun.
  • Jika anda tidak mempunyai akaun beta pembangun, anda hanya akan melihat beta awam.
  • Sekiranya anda mendaftar untuk program pembangun dengan ID Apple yang berbeza, pilih Gunakan ID Apple yang berbeza untuk kemas kini beta.
 6. Pilih Selesai untuk mengesahkan.

Mac anda akan memuat turun dan memasang kemas kini beta terbaharu secara automatik jika anda ada muat turun automatik dihidupkan.

Faedah mendayakan kemas kini beta pada Mac

 • Akses awal kepada ciri baharu: Anda berpeluang menguji ciri dan penambahbaikan akan datang dengan kemas kini beta sebelum ia tersedia kepada orang ramai.

 • Pembetulan pepijat dan peningkatan prestasi: Versi beta kerap membuat banyak penambahbaikan dengan membetulkan pepijat yang wujud dalam versi perisian yang stabil sebelumnya.

 • Maklum balas dan pengaruh: Anda dibenarkan memberi maklum balas kepada pembuat perisian supaya ia boleh disesuaikan dengan pengguna yang mungkin mempunyai keperluan yang serupa.

 • Keserasian dipertingkat: Kemas kini beta mungkin termasuk peningkatan keserasian yang menjamin operasi lancar dengan persediaan semasa anda jika anda bergantung pada aplikasi atau peranti tertentu.

Risiko mendayakan kemas kini beta pada Mac

 • Kestabilan: Memandangkan perisian masih dalam fasa ujian, ia mungkin mempunyai pepijat, masalah kestabilan atau masalah keserasian yang menyebabkan ranap, kehilangan data atau tingkah laku lain yang tidak dijangka yang mengganggu aliran kerja anda.

 • Keserasian: Sangat mungkin versi beta mungkin tidak serasi sepenuhnya dengan aplikasi dan peranti pihak ketiga, menyebabkan masalah keserasian dan prestasi.

 • Kehilangan data: Saya amat menasihati anda untuk menyimpan sandaran fail dan data anda kerana versi beta sangat tidak stabil dan terdedah kepada kehilangan data atau rasuah.

 • Sokongan terhad: Apple menyediakan sokongan terhad untuk perisian beta jika dibandingkan dengan keluaran stabil. Daripada menawarkan bantuan penyelesaian masalah yang meluas, sokongan mereka tertumpu terutamanya pada pengumpulan maklum balas pengguna dan laporan pepijat.

 • Ketersediaan apl terhad: Sesetengah pembangun mungkin memutuskan untuk tidak menyediakan apl mereka pada versi beta macOS, mengehadkan akses anda kepada aplikasi atau ciri tertentu sehingga terdapat versi stabil tersedia. Akibatnya, anda mungkin terlepas beberapa apl.

Selain itu, anda boleh membaca artikel kami tentang cara menurunkan taraf macOS anda jika anda memutuskan untuk beralih daripada versi beta kepada versi stabil dan tidak pasti di mana untuk bermula.

Soalan Lazim

Bagaimana jika saya menghadapi masalah dengan Mac saya selepas memasang kemas kini beta?

Jika anda mengalami masalah dengan Mac anda selepas memasang kemas kini beta, anda boleh memulakan semula Mac anda, mengalih keluar perisian beta dan memasang semula versi stabil terkini macOS atau berhubung dengan Sokongan Apple.

Saya bukan pembangun, tetapi saya ingin mencuba kemas kini beta. Apa yang boleh saya lakukan?

Tidak kira sama ada anda seorang pembangun atau tidak, anda boleh memuat turun pengaturcara beta awam macOS kerana ia tersedia untuk semua orang. Lawati Laman web Program Perisian Beta Apple untuk mendaftar untuk program beta.

Mengakhiri…

Jika anda memilih untuk mendayakan kemas kini beta pada Mac anda, saya menasihati anda untuk mencipta partition berasingan hanya untuk menguji atau berbuat demikian pada peranti kedua. Dengan melakukan ini, anda boleh mengurangkan sebarang kemungkinan kesan pada aliran kerja dan data utama anda.

Apakah pendapat anda tentang program beta pada macOS? Beritahu saya dalam komen!

Baca Lagi:

 • Bagaimana untuk mendayakan kemas kini iOS Beta daripada Tetapan pada iPhone dalam iOS 16.4
 • Bagaimana untuk menurunkan taraf iOS beta kepada iOS stabil
 • Bagaimana untuk memuat turun iOS awam beta pada iPhone

Profil Pengarang

Bhaskar

Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.

Profil Pengarang

Jibin

Jibin Joseph ialah Editor Kandungan di iGeeksBlog dan mempunyai perhatian yang sangat baik terhadap perincian. Dia seorang pembaca yang rakus, dengan minat yang terdiri daripada falsafah dan sejarah kepada geopolitik dan teknologi. Apabila tidak membaca atau membetulkan tatabahasa, anda akan mendapati dia terlibat dalam perbincangan tentang bola sepak. Anda boleh mengikutinya di Twitter dan Instagram di @4ibin.