Cara menghidupkan Mod Gelap pada iPhone: Panduan lengkap

43
Cara menghidupkan Mod Gelap pada iPhone

Saya tahu sakit mata yang mencengkam kerana melayari skrin iPhone yang terang pada tengah malam. Terima Mod Gelap dalam hidup anda untuk menyingkirkan ini. Dalam panduan ini, saya akan berkongsi cara mendayakan Mod Gelap pada iPhone anda supaya anda boleh mempunyai estetika minimalis, cara untuk menjimatkan hayat bateri atau mengurangkan ketegangan mata.

Cara menghidupkan Mod Gelap pada iPhone

iOS membolehkan anda menggunakan tema gelap merentas antara muka dan apl dalam satu ketikan. Jadi, anda tidak perlu mendayakan mod gelap untuk setiap apl. Selain itu, pelbagai kaedah wujud untuk meletakkan iPhone anda dalam mod gelap atau melumpuhkannya. Mari kita lalui:

Kaedah 1: Dari Pusat Kawalan

 1. Leret ke bawah dari penjuru kanan sebelah atas skrin utama anda.
 2. Tekan dan tahan bar kecerahan.
 3. Ketik Mod Gelap.
  Jika anda mencari skrin yang lebih gelap, laraskan peluncur kecerahan mengikut keselesaan anda.

  Ketik peluncur kecerahan, mod gelap di pusat kawalan

Proses ini akan menggelapkan antara muka pengguna dan mempamerkan kesan menariknya dalam semua apl yang serasi.

Kaedah 2: Dari Tetapan

 1. Akses Tetapan → Navigasi ke Paparan & Kecerahan.
 2. Dayakan Mod Gelap.

  Buka Tetapan, pilih Paparan & Kecerahan, pilih Mod Gelap

Peranti anda kini akan menukar penampilannya dengan sewajarnya. Jika anda ingin mengembalikan perubahan ini, cuma ikut langkah sekali lagi dan pilih Mod Cahaya.

Cara menghidupkan/mematikan Mod Gelap secara automatik pada iPhone atau iPad

Jika anda ingin menyelamatkan diri daripada kerumitan menukar visual iPhone anda secara manual, terdapat cara mudah untuk berbuat demikian.

 1. Pergi ke Tetapan → Paparan & Kecerahan.
 2. Togol pada mod Automatik → Ketik Pilihan.
 3. Pilih Jadual Tersuai → Tetapkan rangka masa untuk mod Cerah dan Gelap.

  Hidupkan atau matikan Mod Gelap secara automatik pada iPhone atau iPad

Dengan berbuat demikian, anda boleh mengautomasikan pengaktifan Mod Gelap untuk iPhone anda untuk tempoh masa yang ditetapkan.

Faedah menggunakan Mod Gelap pada iPhone dan iPad

Dengan pemahaman tentang cara Mod Gelap boleh didayakan atau dilumpuhkan pada peranti anda, mari lihat beberapa faedahnya.

 • Mod Gelap mengurangkan ketegangan mata dan keletihan visual dengan ketara dengan meminimumkan pancaran cahaya biru daripada peranti anda.
 • Ia menggalakkan kelonggaran dan kualiti tidur yang lebih baik, terutamanya apabila menggunakan peranti untuk tempoh yang lama dalam persekitaran yang lebih gelap atau pada waktu malam.
 • Antara muka yang gelap memberikan penampilan yang anggun dan bergaya kepada apl dan menu, menjadikannya menarik secara visual.
 • Mod Gelap pada skrin OLED menjimatkan hayat bateri dengan menerangi lebih sedikit piksel, menghasilkan penggunaan yang berpanjangan.
 • Dengan mengurangkan silau skrin dan meningkatkan nisbah kontras, Mod Gelap meningkatkan kebolehcapaian untuk individu yang cacat penglihatan atau kepekaan terhadap cahaya terang.

Ringkasnya, mendayakan Mod Gelap pada peranti iPhone dan iPad memberikan faedah ergonomik, meningkatkan kecekapan tenaga, meningkatkan estetika dan menggalakkan keterangkuman, meningkatkan pengalaman pengguna merentas pelbagai konteks.

Soalan Lazim

Adakah Mod Gelap menjejaskan keterlihatan apl atau kandungan?

Mod Gelap direka untuk meningkatkan keterlihatan dalam keadaan cahaya malap. Kebanyakan apl dan kandungan menyesuaikan diri dengan baik kepada tema gelap, tetapi sesetengahnya mungkin memerlukan pelarasan oleh pembangun apl untuk kebolehbacaan yang optimum.

Mengapa saya tidak dapat mencari Mod Gelap pada iPhone saya?

Apple telah memasukkan Mod Gelap seluruh sistem dalam iOS 13. Jadi, jika anda mempunyai iPhone 6S atau lebih baharu, anda boleh menggunakan tema gelap.

Mengapa iPhone saya tersekat dalam Mod Gelap?

Jika anda tidak boleh bertukar kembali kepada tema Cahaya pada iPhone anda, cuba lumpuhkan mod Automatik daripada menu Paparan & Kecerahan dalam Tetapan.

Mod gelap meningkat!

Semasa hari beralih ke malam, tiba masanya untuk meredupkan lampu pada iPhone anda. Saya harap panduan komprehensif ini telah membantu anda mendayakan Mod Gelap dengan mudah pada iPhone anda. Jadi, rehatkan mata anda, jimatkan bateri itu dan rangkul keanggunan sisi gelap.

Terima kasih kerana membaca. Sila luangkan sedikit masa untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menghidupkan Mod Gelap pada Mac
 • Bagaimana untuk menghidupkan Mod Gelap Instagram pada iPhone
 • Bagaimana untuk menghidupkan Mod Gelap Facebook pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Yash Tiwari - Pengarang

Yash

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Yash ialah individu yang didorong dengan minat terhadap teknologi dan kesannya terhadap dunia kita. Matlamatnya adalah untuk mendidik dan memaklumkan kepada orang lain tentang kemajuan terkini dalam teknologi dan bagaimana mereka boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Selaras dengan itu, dia sangat menikmati anime dan Marvel Cinematic Universe, jika tidak menulis.