Cara menghidupkan Pengesahan Kunci Kenalan iMessage dalam iOS 17 pada iPhone

43
Cara menghidupkan Pengesahan Kunci Kenalan iMessage dalam iOS 17 pada iPhone

Apple menawarkan suite ciri privasi yang hebat. Dengan iOS 17.2, Apple telah memperkenalkan ciri baharu yang digelar iMessage Contact Key Verification untuk meningkatkan keselamatan yang ditawarkan oleh penyulitan hujung ke hujung konvensional. Jika ciri ini menarik minat anda, ketahui ciri ini, cara ia berfungsi dan cara menghidupkan Pengesahan Kunci Kenalan iMessage pada iPhone.

Apakah Pengesahan Kunci Kenalan iMessage?

Selepas Perlindungan Data Lanjutan, Pengesahan Kunci Kenalan iMessage ialah ciri privasi terbaharu daripada Apple yang membolehkan pengguna menyemak sama ada orang yang mereka bercakap adalah benar-benar orang yang mereka katakan dan bukan penyerang yang menyamar sebagai orang itu.

Ciri ini menyediakan lapisan keselamatan tambahan untuk pengguna seperti wartawan, aktivis hak asasi manusia dan pegawai kerajaan yang menghadapi risiko lebih tinggi untuk menghadapi serangan siber canggih yang bergantung pada keselamatan pintu belakang.

iMessage-Contact-Key-Verification

Mengikut nota keluaran Apple untuk iOS 17.2 Beta, Pengesahan Kunci Kenalan menggunakan Ketelusan Kunci untuk mengesahkan secara automatik sama ada kunci perkakasan sepadan dengan kunci yang telah dilog dalam pangkalan data yang boleh disahkan.

 • Jika anda ingin menggunakan ciri ini, anda mesti mengemas kini semua peranti yang dilog masuk ke akaun iCloud anda kepada iOS 17.2 Beta, macOS 14.2 Beta atau watchOS 10.2 Beta.
 • Jika pengguna telah mendayakan Pengesahan Kunci Kenalan dan kunci tidak sepadan, mereka akan dimaklumkan tentang percanggahan tersebut dalam perbualan Mesej dan Tetapan ID Apple.
 • Untuk keselamatan tambahan, pengguna dengan Pengesahan Kunci Kenalan iMessage yang didayakan pada peranti mereka boleh membandingkan Kod Pengesahan Kenalan secara peribadi, melalui FaceTime atau panggilan selamat yang lain. Mereka juga boleh memilih untuk membuat atau mengedit kenalan mereka dan menyimpan kunci awam untuk menghidupkan pengesahan Kunci Kenalan.
 • Jika anda memiliki sebarang peranti yang tidak disokong, anda masih boleh terus menggunakannya, tetapi anda perlu log keluar daripada iMessage pada peranti ini sebelum mendayakan ciri tersebut.

Bagaimana untuk mendayakan Pengesahan Kunci Kenalan iMessage pada iPhone

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik sepanduk Apple ID dengan nama anda.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Pengesahan Kunci Kenalan.

  pergi-ke-apple-id-banner-contect-key-verification

 4. Ketik Teruskan → Togol pada Pengesahan dalam iMessage.

  ketik-terus-dan-togol-pada-pengesahan-dalam-imessage

Soalan Lazim
Bagaimanakah saya boleh mengesahkan secara manual sama ada iMessages saya selamat?

Untuk menyemak sama ada iMessages anda selamat, anda boleh berkongsi kod pengesahan awam dengan orang di bahagian penerima. Jika kod itu sepadan dengan kod yang mereka lihat dalam iMessage, mereka boleh tahu bahawa anda yang mereka bersembang. Untuk mencari kod pengesahan anda, navigasi ke Tetapan → sepanduk ID Apple → Pengesahan Kunci Hubungi → Tunjukkan Kod Pengesahan Awam.

Adakah selamat untuk berkongsi Kod Pengesahan Awam saya?

Ya, adalah selamat untuk berkongsi Kod Pengesahan Awam anda, kerana ini tidak mengandungi sebarang maklumat peribadi. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu berkongsi Kod Pengesahan anda secara peribadi atau melalui panggilan suara/FaceTime yang selamat untuk berada di pihak yang lebih selamat.

Bagaimanakah CKV lebih baik daripada penyulitan hujung ke hujung tradisional?

Pengesahan Kunci Kenalan adalah lebih baik daripada penyulitan hujung ke hujung tradisional kerana ia menambahkan lapisan keselamatan tambahan dengan mengesahkan identiti orang yang anda sedang bersembang. Ini membantu menghalang penyerang daripada menyamar sebagai seseorang yang anda kenali dan mendapat akses kepada perbualan peribadi anda.

Mengakhiri…

Secara keseluruhannya, pengenalan Pengesahan Kunci Kenalan untuk iMessage dengan iOS 17.2 seharusnya memudahkan pengguna iPhone memastikan perbualan mereka adalah tertutup tanpa perlu risau tentang kerajaan, penggodam dan pelakon jahat lain memintas mereka.

Apakah pendapat anda tentang ciri baharu ini? Adakah anda akan menggunakannya pada peranti anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Baca juga:

 • Cara menjana dan menggunakan Kunci Pemulihan Apple ID pada iPhone atau iPad
 • Cara menggunakan Perlindungan Data Lanjutan untuk iCloud pada iPhone
 • Cara menggunakan Laporan Privasi Apl pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.