Cara menghidupkan Pengesanan Kemalangan Kereta pada Google Pixel 4 anda

85
Ikon Google Pixel 4 AndroidPIT
© NextPit

Google telah mula memikirkan tentang keselamatan jalan raya. Setelah membuat kemajuan besar dengan perkhidmatan Android Autonya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ciri baharu telefon pintar Pixel 4 dan Pixel 4 XL boleh mengesan secara automatik apabila anda mengalami kemalangan kereta dan menawarkan bantuan! Begini cara menggunakannya.

Jika anda memiliki telefon pintar Pixel 4 baharu, anda mungkin perasan apl prapasang yang tidak dikenali yang dipanggil Keselamatan Peribadi. Sebelum anda tergesa-gesa untuk menyahpasangnya, luangkan masa beberapa minit untuk mengkonfigurasi tetapan bagi pengesanan kemalangan kereta automatik. Ia hanya boleh menyelamatkan nyawa anda!

Aplikasi ini mampu membunyikan penggera untuk memastikan bijih anda ok, dan juga menghubungi 911 jika kemalangan memerlukannya. Begini caranya untuk mendayakan ciri keselamatan yang berguna ini hanya dalam beberapa langkah cepat dan mudah.

Cara menghidupkan pengesanan kemalangan kereta pada telefon pintar Pixel 4 anda

  1. Buka laci apl anda dan cari apl Keselamatan Peribadi
  2. Jika ini kali pertama anda membuka apl, anda perlu melakukan beberapa persediaan asas
  3. Setelah berada di halaman utama apl, ketik ikon gear di bahagian atas sebelah kiri untuk pergi ke Tetapan
  4. Anda akan melihat pengesanan kemalangan kereta berhampiran bahagian bawah menu
  5. Togol suis kepada hidup
aplikasi keselamatan google

Anda akan mendapati apl Keselamatan Peribadi diprapasang pada Pixel 4 / © NextPit anda

Sekarang, sekiranya anda melanggar kereta anda, Pixel anda akan bergetar dan membunyikan penggera. Pembantu Google kemudian mula masuk dan akan bertanya kepada anda sama ada semuanya ok. Anda boleh sama ada memberitahu telefon anda bahawa semuanya ok dengan menyebut “batal”. Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh menyebut “kecemasan” dan Pixel 4 anda akan menghubungi 911. Telefon anda juga akan memaparkan lokasi tepat anda supaya anda boleh memberitahu perkhidmatan kecemasan tempat untuk mencari anda. Anda juga boleh mengetik butang yang sesuai pada paparan jika ia lebih mudah daripada menggunakan Google Assistant.

pengesanan kemalangan kereta google

Mudah-mudahan, anda tidak akan memerlukan ciri ini! / © Pembangun XDA

Di negara manakah terdapat pengesanan kemalangan kereta?

Pada masa ini, pengesanan kemalangan kereta hanya tersedia di Amerika Syarikat dan hanya dalam bahasa Inggeris. Masih tiada kata rasmi mengenai bila ia akan melanda wilayah lain, termasuk Eropah. Pada peranti Google Pixel 4 kami di Berlin, Jerman, ciri ini terdapat dalam apl Keselamatan Peribadi tetapi kami tidak dapat mendayakannya, seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah. Mudah-mudahan, Google akan mengembangkan ciri ini ke lebih banyak wilayah dan bahasa tidak lama lagi.

pengesanan kemalangan kereta google2

Malangnya, pengesanan kemalangan kereta belum tersedia di Eropah lagi / © NextPit

Adakah anda ingin melihat ciri ini dilancarkan ke lebih banyak wilayah? Jika anda tinggal di Amerika Syarikat dan memiliki telefon pintar Pixel 4, adakah anda telah mendayakannya? Beritahu kami.