Cara menghidupkan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone dalam iOS 17.3

30
Cara menghidupkan Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone dalam iOS 17.3

Memandangkan iPhone adalah peranti yang popular dan mahal, ia sering dicuri. Walaupun Cari Saya membantu mencari peranti anda, ia tidak memastikan data iPhone anda selamat daripada pencuri. Untuk menangani isu ini dan melindungi data anda sekiranya berlaku kecurian, Apple telah mengeluarkan ciri baharu yang dipanggil Stolen Device Protection dengan iOS 17.3 Beta 1. Blog ini akan membantu anda memahami apa itu Stolen Device Protection dan bagaimana anda boleh mendayakannya pada iPhone anda .

Nota: Sehingga berita ini ditulis, Stolen Device Protection hanya tersedia pada iOS 17.3 Developer dan Public Betas.

Bagaimanakah Perlindungan Peranti Dicuri berfungsi pada iPhone?

Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone

Perlindungan Peranti Dicuri ialah lapisan keselamatan tambahan yang menghalang sesiapa sahaja daripada menukar maklumat sensitif pada iPhone anda, seperti kata laluan Apple ID, bukti kelayakan log masuk dan banyak lagi.

Terdahulu, WSJ telah melaporkan peningkatan trend kecurian iPhone. Pencuri akan melihat pengguna memasukkan kod laluan 6 digit mereka, merampas peranti dan mengubah tetapan Apple ID untuk memenuhi keperluan mereka. Ini mungkin memaksa Apple menambah lapisan keselamatan tambahan.

Apabila Perlindungan Peranti Dicuri didayakan, menukar maklumat sensitif (seperti kata laluan Apple ID) memerlukan Face ID atau Touch ID untuk pengesahan. Selanjutnya, kelewatan satu jam akan berkuat kuasa jika perubahan diminta dari lokasi yang tidak dikenali.

Bahagian yang menarik ialah iPhone tidak akan meminta pengesahan ID ini jika ia mengesan anda berada di salah satu lokasi biasa anda, seperti rumah atau pejabat anda.

Kami berharap ini tidak akan berlaku, tetapi andaikan iPhone anda dicuri. Berikut ialah perkara yang akan berlaku jika anda telah mendayakan Perlindungan Peranti Curi pada iPhone anda:

 • Tiada sesiapa boleh mengakses atau menukar kata laluan/kunci laluan anda
 • Mod Hilang pada iPhone anda tidak boleh dimatikan
 • Tiada siapa boleh memohon Kad Apple
 • Kaedah pembayaran anda yang disimpan tidak boleh digunakan
 • Untuk mengakses ciri di atas, Face ID atau Touch ID anda adalah satu kemestian. Tambahan pula, jika Face ID atau Touch ID gagal, pengguna tidak akan mendapat pilihan untuk memasukkan kod laluan.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jika anda berada jauh dari lokasi biasa, menukar maklumat sensitif boleh dilakukan selepas kelewatan satu jam. Selepas itu, pengesahan Face ID atau Touch ID kedua akan diperlukan.

‌Cara Mendayakan ciri Perlindungan Peranti Dicuri dalam iOS 17.3

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih pilihan ID Wajah & Kod Laluan. Masukkan Kod Laluan anda apabila digesa.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Hidupkan Perlindungan di bawah pilihan Perlindungan Peranti Dicuri.

  Mendayakan Perlindungan Peranti Dicuri dalam iOS 17.3

 4. Anda sepatutnya melihat “Hidup” di sebelah Perlindungan Peranti Dicuri sekarang, bermakna ia didayakan pada iPhone anda.

Untuk mematikannya semula, ketik Matikan Perlindungan jika anda tidak mahu menggunakannya.

Perlindungan Peranti Dicuri Meningkatkan Keselamatan…

Perlindungan Peranti Dicuri Apple ialah ciri yang berharga, meningkatkan keselamatan iPhone anda apabila dikesan di lokasi yang tidak dikenali. Banyak data anda akan kekal selamat walaupun seseorang mendapatkan iPhone anda dan mengetahui Kod Laluan iPhone anda.

Kami mengesyorkan anda segera menghidupkan pilihan apabila menaik taraf iPhone anda kepada kemas kini iOS 17.3. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau cadangan lain mengenai panduan ini, sila tinggalkan di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • 6 Petua untuk Melindungi Skrin Kunci iPhone dan iPad anda
 • Bagaimana untuk menyemak status Kunci Pengaktifan iPhone dalam talian
 • Cara Menyediakan Pengesahan Dua Faktor (2FA) untuk Apple ID

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.