Cara Menghidupkan Sambungan Wi-Fi pada TV LG

35

TV LG ialah pintu masuk anda kepada 100+ program. Kandungannya terdiri daripada saluran berita dan sukan kepada filem dan siri TV yang menjadi sohor kini. Anda boleh menonton kandungan daripada pelbagai perkhidmatan penstriman, melihat koleksi media peribadi anda atau bermain permainan kegemaran anda. Tetapi untuk mengakses semua yang dinyatakan di atas, anda memerlukan sambungan internet yang kukuh dan stabil.

Cara Menghidupkan Sambungan Wi-Fi pada TV LG

Menyambungkan TV LG pintar anda kepada Wi-Fi adalah perkara yang mudah. Bergantung pada peranti yang tersedia, anda boleh mencapainya dalam beberapa cara. Tetapi lebih baik untuk mengenali mereka semua.

Cara Menghidupkan Wi-Fi pada TV LG melalui Alat Jauh

TV Pintar LG anda mungkin telah tiba dengan Alat Kawalan Jauh Ajaib yang membolehkan anda mengendalikan TV dan peranti lain yang disambungkan. Selain daripada bertindak seperti alat kawalan jauh biasa, ia juga merupakan alat kawalan jauh skrin dan kursor.

Jika TV LG anda tiba dengan alat kawalan jauh tersebut, ikuti langkah ini untuk menyambungkannya ke rangkaian Wi-Fi:

 1. Tekan ikon gear pada alat kawalan jauh anda untuk melancarkan “Tetapan Pantas.”
 2. Navigasi ke “Rangkaian.”
 3. Pilih “Sambungan Wi-Fi.”
 4. Cari nama rangkaian Wi-Fi anda pada senarai.
 5. Jika rangkaian anda selamat, anda perlu memasukkan kata laluan melalui papan kekunci maya alat kawalan jauh anda.
 6. Tekan “Sambung.”
 7. Tunggu beberapa saat untuk sambungan diwujudkan. Sambungan yang berjaya harus muncul sebagai tanda semak di sebelah rangkaian Wi-Fi yang dipilih.

Ambil perhatian bahawa arahan untuk setiap model TV LG mungkin berbeza. Jika anda mendapati diri anda tersesat pada bila-bila masa, rujuk manual TV LG khusus anda. Jika manual anda menawarkan arahan yang tepat ini, masalahnya mungkin dengan rangkaian anda atau LG TV anda.

Cara Menghidupkan Wi-Fi pada TV LG melalui Ethernet

Mendayakan sambungan internet pada TV LG anda juga boleh dilakukan melalui kabel Ethernet. Sudah tentu, untuk ini berfungsi, TV LG anda perlu mempunyai port Ethernet dan berada berhampiran penghala anda. Kemudian, sertai kedua-duanya melalui kabel Ethernet, dan anda sudah bersedia untuk mengakses kandungan TV LG kegemaran anda.

Petua Penyelesaian Masalah Wi-Fi TV LG

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, beberapa isu mungkin timbul semasa menghidupkan Wi-Fi TV LG. Sebagai contoh, togol sambungan rangkaian mungkin tidak mahu kekal dihidupkan. Atau mungkin, nama rangkaian anda mungkin tiada daripada senarai rangkaian yang tersedia.

Berikut ialah beberapa penyelesaian yang mungkin untuk isu biasa.

Sahkan Kata Laluan Wi-Fi Anda

Sememangnya, langkah pertama ialah mengesahkan bahawa anda telah menaip kata laluan Wi-Fi yang sah ke dalam LG TV. Kata laluan pada LG TV adalah sensitif huruf besar-besaran, jadi pada percubaan anda yang seterusnya untuk menyambung ke Wi-Fi, klik untuk menunjukkan kata laluan bagi memastikan anda telah memasukkan kata laluan yang betul.

Jika mengesahkan kata laluan tidak menyelesaikan masalah, teruskan ke penyelesaian seterusnya.

Semak Sambungan Wi-Fi Anda Dengan Peranti Lain

Penyelesaian kedua ialah menyemak sama ada sambungan Wi-Fi berfungsi dengan betul. Anda boleh mengesahkannya dengan memeriksa sambungan pada peranti lain yang dipautkan ke Wi-Fi yang sama atau menambah yang baharu. Menyambungkan peranti lain ke Wi-Fi tanpa masalah bermakna TV LG adalah masalah.

Jika anda menentukan masalah sebenarnya adalah dengan Wi-Fi, cuba mulakan semula penghala terlebih dahulu. Anda juga boleh memulakan semula TV LG anda, untuk berjaga-jaga. Tunggu sekurang-kurangnya lima minit sebelum percubaan seterusnya. Jika ini tidak membuahkan hasil, hubungi pembekal perkhidmatan internet anda untuk mendapatkan bantuan.

Kemas kini Lokasi TV LG

Lokasi TV LG anda mungkin menghalang sambungan daripada diwujudkan. Menukarnya seketika mungkin perkara yang diperlukan oleh TV LG anda untuk menyambung ke Wi-Fi anda.

Berikut ialah cara menukar lokasi TV LG seketika:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Pergi ke “Semua Tetapan.”
 3. Navigasi ke “Umum.”
 4. Cari “Lokasi.”
 5. Tekan “Negara Perkhidmatan LG.”
 6. Tukar negara semasa kepada mana-mana negara dalam senarai. Ini akan menjadikan LG TV anda ditetapkan semula.
 7. Selepas TV LG ditetapkan semula, ulangi langkah di atas untuk mencari tetapan lokasi yang sama dan tetapkan lokasi kepada “Tetapkan Secara Automatik.”

Tetapkan Semula Kilang TV LG anda

Jika mula semula biasa tidak menyelesaikan isu rangkaian, anda mungkin mahu cuba melakukan tetapan semula kilang.

Untuk menetapkan semula kilang TV LG, lakukan perkara berikut:

 1. Tekan butang “Rumah”.
 2. Navigasi ke “Umum.”
 3. Pilih “Tetapkan semula kepada tetapan awal.”

Matikan Tetapan Mula Pantas

Sesetengah TV LG mempunyai ciri Mula Pantas yang telah menjadi punca masalah sambungan Internet pada masa lalu. Mematikannya mungkin menyelesaikan masalah semasa anda.

Untuk melumpuhkan “Mula Pantas”, lakukan yang berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Klik “Umum.”
 3. Matikan “Mula Pantas.”
 4. Matikan dan cabut plag LG TV.
 5. Pegang butang kuasa TV LG selama 30 saat.
 6. Palamkan dan hidupkan LG TV semula.

Hubungi Sokongan LG TV

Akhir sekali, jika tiada langkah yang diterangkan sebelum ini membantu anda menghidupkan Wi-Fi LG TV, menghubungi Perkhidmatan Sokongan TV LG adalah satu-satunya penyelesaian yang tinggal. Mereka akan dapat membantu anda dengan masalah semasa anda.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk menyambungkan LG TV ke rangkaian tersembunyi?

Anda boleh menyambung ke rangkaian wayarles tersembunyi dengan TV LG anda. Anda hanya perlu mengklik pada “Rangkaian wayarles tersembunyi” dalam bahagian sambungan Wi-Fi pada tetapan TV LG anda. Kemudian, taipkan nama rangkaian dan berikan kata laluan yang betul.

Bagaimana untuk menyambungkan LG TV ke Wi-Fi melalui PBC?

Jika penghala anda menyokong fungsi WPS, anda boleh memilih pilihan “Sambung melalui WPS PBC” dalam tetapan sambungan rangkaian TV LG anda dan pautan ke Wi-Fi dengan cara ini. Tekan butang WPS pada penghala anda seterusnya, dan anda selesai.

Sambung ke Kandungan Kegemaran Anda

Dengan LG Smart TV, anda mempunyai kandungan kegemaran anda di hujung jari anda. Sama ada perkhidmatan penstriman popular atau televisyen kabel anda, anda boleh mengakses semuanya sebaik sahaja anda membuat sambungan dengan Wi-Fi anda. Dan ketiadaan alat kawalan jauh tidak boleh menghalang anda.

Adakah anda sudah cuba menghidupkan Wi-Fi pada TV LG anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah kaedah yang anda gunakan.