Cara Menghidupkan VRR pada TV Sony

96

Sony menawarkan beberapa TV permainan terbaik, menjamin kualiti gambar yang menakjubkan dan pengalaman bunyi yang mengasyikkan. Namun, anda boleh menjadikan permainan pada TV Sony lebih baik dengan mendayakan mod Kadar Segar Semula Boleh Ubah (VRR). Mod VRR akan meningkatkan dengan ketara pengalaman permainan anda dengan meningkatkan responsif dan menurunkan kependaman. Nasib baik, menghidupkan mod ini agak mudah, dengan syarat model TV anda menyokongnya. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menghidupkan dan mematikan VRR pada TV Sony.

Cara Menghidupkan VRR pada TV Sony

Menghidupkan VRR dengan TV Sony

Secara umumnya, TV menawarkan pengalaman lancar yang konsisten untuk menonton filem dan rancangan TV. Ini dimungkinkan oleh kadar penyegaran tetap mereka. Walau bagaimanapun, permainan video tidak begitu konsisten.

Malah, permainan video biasanya menggabungkan perubahan adegan yang drastik, menyebabkan kadar bingkai berkurangan secara mendadak semasa konsol memuatkan maklumat baharu. Peralihan mengejut ini boleh menyebabkan ketinggalan dan koyak skrin. Di situlah VRR berperanan.

Selepas mendayakan mod VRR pada TV anda, ia akan memadankan kadar segar semula TV dengan kadar bingkai permainan, sekali gus memberikan pengalaman permainan yang lancar.

Malangnya, ciri inovatif ini tidak tersedia pada semua model TV Sony. Jadi, sebelum cuba mendayakan mod VRR, anda mesti menyemak dahulu sama ada TV anda menyokongnya.

Cara Semak sama ada Sony TV Anda Menyokong VRR

Untuk VRR berfungsi pada TV anda, ia perlu disokong oleh setiap pautan dalam rangkaian permainan. Ini bermakna TV dan konsol permainan anda mesti menyokong VRR dan anda perlu menggunakan kabel serasi HDMI 2.1.

Kabel adalah penting dalam rantaian ini kerana VRR adalah sebahagian daripada teknologi HDMI 2.1. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mempunyai HDMI 2.1 tidak semestinya bermakna mempunyai pilihan VRR. Jadi, anda harus menyemak spesifikasi TV anda untuk memastikan ia menyokong VRR.

Mengenai TV Sony, beberapa ciri HDMI 2.1 hadir pada TV terpilih yang dikeluarkan pada 2019. Walau bagaimanapun, ciri VRR hanya terdapat pada model tertentu yang dikeluarkan pada 2020 dan seterusnya.

Berikut ialah cara untuk menyemak sama ada Sony TV anda menyokong VRR:

 1. Lawati Laman web Sokongan Sony.
 2. Pilih “TV, Monitor & Projektor” di bawah “Semua”.
 3. Menggunakan menu lungsur yang sama, pilih kategori TV anda.
 4. Tatal ke bawah sehingga anda menemui model TV anda.
 5. Klik pada tab TV anda untuk membuka halaman produknya.
 6. Pilih pilihan “Spesifikasi” di bawah nama model.
 7. Navigasi ke bahagian “Kesambungan”.
 8. Semak sama ada “VRR” ditulis di bawah tab “Ciri yang dinyatakan dalam HDMI 2.1”.

Jika VRR hadir, anda boleh meneruskan ke langkah seterusnya.

Kemas kini TV Anda

Sebelum menghidupkan mod VRR, adalah penting untuk memastikan TV Sony anda dikemas kini. Secara umumnya, kemas kini perisian meningkatkan prestasi, yang merupakan kunci untuk bermain permainan di TV. Walau bagaimanapun, mengemas kini sistem Sony TV anda amat penting disebabkan beberapa isu lepas dengan keserasian VRR.

Iaitu, ramai pengguna menyedari bahawa mengaktifkan mod VRR pada TV Sony dengan Pemproses Kognitif XR mematikan ciri pemalapan lampu latar. Akibatnya, kontras HDR tidak begitu baik semasa VRR dihidupkan.

Nasib baik, kemas kini dari Jun 2022 menangani isu ini, membolehkan VRR dan pemalapan tempatan wujud bersama secara harmoni.

Cara Mengemas kini Sony Google TV

Jika anda memiliki Google TV, anda boleh menyemak dengan cepat sama ada Sony TV anda adalah terkini:

 1. Tekan butang “Tetapan Pantas” pada alat kawalan jauh TV anda.
 2. Pergi ke ikon “Tetapan”.
 3. Pilih pilihan “Sistem”.
 4. Navigasi ke bahagian “Perihal”.
 5. Pilih tab “Kemas kini perisian sistem”.
 6. Jika tersedia, pilih butang “Kemas kini perisian”.

Apabila tab “Kemas kini perisian sistem” memaparkan mesej “Perisian anda terkini”, anda boleh pergi. Anda juga boleh mendayakan pilihan “Semak kemas kini secara automatik” untuk memastikan anda tidak perlu mengemas kini perisian secara manual pada masa hadapan.

Bagaimana untuk Mengemas kini Sony Android TV

Mengemas kini Sony Android TV anda ialah proses yang agak mudah. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh TV anda.
 2. Pilih “Bantuan” pada skrin. Jika anda tidak melihat pilihan, pergi ke ikon “Apl”.
 3. cari tab “Bantuan”.
 4. Pilih pilihan “Kemas kini perisian sistem”.
 5. Pilih butang “Semak kemas kini perisian sistem”.

Untuk mengelakkan mengemas kini sistem secara manual setiap kali, tetapkan pilihan “Semak kemas kini secara automatik” kepada “Hidup.” Selepas itu, TV anda akan memuat turun kemas kini baharu apabila disambungkan ke Internet atau semasa mod siap sedia, bergantung pada model.

Cara Mendayakan Format Dipertingkat HDMI untuk VRR

Selepas memastikan model TV anda menyokong mod ini dan mengemas kini sistem anda, tiada apa yang perlu dilakukan selain mendayakan VRR pada Sony TV anda:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh TV anda.
 2. Pergi ke “Tetapan.”
 3. Pilih tab “Saluran & Input” di bawah bahagian “Tetapan Umum”.
 4. Navigasi ke pilihan “Input luaran”.
 5. Klik pada tab “Format isyarat HDMI”.
 6. Pilih port HDMI yang anda mahu gunakan sebagai VRR.
 7. Pilih pilihan “Format dipertingkatkan (VRR)” di bawah menu “Format isyarat HDMI” untuk port yang dipilih.

Input HDMI yang dipilih akan dimasukkan ke dalam mod permainan, jadi pastikan anda menyambungkan konsol permainan anda ke port HDMI tertentu itu. Ambil perhatian bahawa sesetengah model TV Sony akan mempunyai pilihan “Format dipertingkat (VRR)” hanya pada penyambung “HDMI 3” dan “HDMI 4”, jadi gunakannya.

Selepas mendayakan mod VRR, anda sudah bersedia pada bahagian TV Sony. Walau bagaimanapun, anda juga perlu menukar sistem permainan anda.

Dayakan VRR pada Konsol Permainan Anda

Mendayakan mod VRR pada Sony TV anda tidak akan membantu jika konsol permainan anda tidak menyokong mod ini. Anda akan dapat memanfaatkan sepenuhnya kadar bingkai yang dilaraskan secara dinamik jika anda memiliki PS5 atau Xbox Series X atau Series S.

Jika konsol anda menyokong VRR, hanya beberapa klik sahaja yang diperlukan untuk meraih faedah visualnya yang luar biasa.

Bagaimana untuk Mendayakan VRR pada Xbox

Anda boleh mendayakan VRR pada konsol Xbox anda (Siri X atau Siri S) dalam tiga langkah mudah:

 1. Navigasi ke “Tetapan.”
 2. Pilih tab “Mod video”.
 3. Semak pilihan “Benarkan kadar penyegaran berubah”.

Bagaimana untuk Mendayakan VRR pada PS5

Walaupun Sony mengambil sedikit masa untuk mengejar Microsoft, ciri VRR akhirnya telah diperkenalkan dengan pelancaran PlayStation 5. Berikut ialah cara untuk mendayakan VRR pada konsol PS5 anda:

 1. Lancarkan “Tetapan.”
 2. Pilih pilihan “Skrin dan Video”.
 3. Pergi ke “Output Video.”
 4. Togol pilihan “VRR” kepada “Hidup.”

Bagaimana untuk Mematikan VRR pada Sony TV

Walaupun VRR melakukan keajaiban untuk pengalaman permainan anda, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk menikmati kandungan TV biasa. Jadi, sebaik sahaja anda selesai bermain permainan, anda mungkin mahu mematikan mod VRR. Selain itu, VRR tidak disokong pada semua permainan, dan ada yang lebih teruk berbanding tanpanya.

Tidak kira mengapa anda memerlukan VRR dimatikan, prosesnya akan menjadi mudah kerana ia mengikut langkah tepat yang digunakan untuk menghidupkan ciri:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh TV anda.
 2. Navigasi ke “Tetapan.”
 3. Pergi ke tab “Saluran & Input”.
 4. Pilih pilihan “Input luaran”.
 5. Klik pada tab “Format isyarat HDMI”.
 6. Cari HDMI yang telah anda pilih untuk digunakan sebagai VRR.

Sebaik sahaja anda berada dalam menu “format isyarat HDMI”, anda boleh memilih mana-mana pilihan yang tinggal:

 • Format standard
 • Format dipertingkatkan
 • Format dipertingkatkan (Dolby Vision)

Tidak kira pilihan anda, mod VRR akan dilumpuhkan.

VRR Adalah Nama Permainan

Pengenalan mod VRR telah menyelesaikan isu menjengkelkan iaitu koyak skrin yang dialami ramai pemain semasa menggunakan konsol mereka. Ia juga membenarkan pembangun permainan mencuba lebih banyak usaha yang bercita-cita tinggi dan menumpukan pada kreativiti dan bukannya menyasarkan nombor muat semula khusus untuk sepadan dengan kadar TV.

Atas sebab ini, menggunakan mod VRR adalah penting untuk menikmati pengalaman permainan yang sangat lancar dengan masa tindak balas yang pantas dan butiran imej yang benar-benar nyata. Paling penting, mod ini sangat mudah untuk dihidupkan dan dimatikan, membolehkan anda beralih kembali ke program TV yang dijadualkan dengan lancar.

Adakah anda mengalami masalah dengan koyak skrin semasa bermain pada TV Sony anda? Pernahkah anda cuba menghidupkan mod VRR? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.