Cara Menghilangkan Penyakit dalam DAYZ

110

DAYZ ialah permainan yang penuh dengan orang yang hiruk-pikuk dan dijangkiti di negara pasca-soviet Chernarus. Memandangkan virus yang tidak diketahui melanda orang ramai, ia menjadikan permainan ini sebagai pengembaraan survival taktikal yang realistik. Dengan itu datang pelbagai jangkitan yang memerlukan rawatan, dengan anggapan anda tidak dapat mencegah jangkitan itu dari awal. Pencegahan adalah kunci, tetapi rawatan selalunya diperlukan, tidak kira seberapa keras anda berusaha untuk menjaga kesihatan.

Cara Menghilangkan Penyakit dalam DAYZ

Anda bukan sahaja menghalang dan melawan penyakit dan jangkitan di Republik Chernarus Soviet, tetapi anda juga terserempak dengan zombi yang dijangkiti dengan pantas dan agresif, pemain bermusuhan dan haiwan. Oleh itu, pencegahan jangkitan adalah lebih daripada sekadar mengelak dan berjaga-jaga. Sukar untuk mengelakkan orang yang menyebarkan penyakit di sekeliling, sama seperti dalam realiti.

Anda mesti mencari makanan, air bersih, pakaian dan peralatan. Ini adalah satu permainan survival yang tidak memudahkan pemainnya.

Memerangi penyakit adalah salah satu perkara yang paling mencabar untuk dilakukan di DAYZ kerana kekurangan sumber perubatan. Ia juga tidak membantu bahawa terdapat peraturan yang sangat ketat untuk dipatuhi mengenai interaksi dengan makanan dan barangan jika anda ingin mengelak daripada jatuh sakit. Tetapi itulah sebabnya ia sangat menyeronokkan tetapi realistik pada masa yang sama.

Jika anda ingin tahu cara mengubati penyakit di DAYZ, gunakan tali untuk perjalanan. Terdapat beberapa daripada mereka yang anda perlu tahu.

Cara Menghilangkan Penyakit dan Isu Kesihatan di DAYZ

Bergantung pada jenis penyakit, terdapat penyelesaian yang berbeza untuk masalah tersebut. Adalah penting untuk memahami bahawa semua pil mempunyai beberapa jenis kesan pada semua penyakit dalam permainan.

Walau bagaimanapun, setiap pil juga mempunyai tujuan yang jelas, jadi adalah penting untuk mengetahui apa yang perlu diambil bergantung pada penyakit yang dialami oleh mangsa anda.

Berikut ialah senarai perkara yang boleh menjejaskan kesihatan watak anda dan cara anda boleh merawatnya.

1. Cara Menghilangkan Taun/Water Sickness di DAYZ

Minum air yang tercemar adalah punca nombor satu penyakit taun. Ia juga boleh berlaku jika anda makan atau minum dengan tangan berdarah.

Gejala termasuk muntah, dehidrasi, dan penglihatan kabur. Rawatan untuknya ialah Pil Tetracycline.

Ini adalah penyakit yang paling biasa di DAYZ, itulah sebabnya sangat penting untuk membersihkan bekas air dengan Tablet Klorin.

Anda mesti mula merawat Taun dengan cepat kerana ia boleh menyebabkan anda lambat dan sangat terdedah kepada serangan. Penglihatan terjejas juga boleh menghalang anda daripada melakukan tugas dan aktiviti tertentu.

Pencegahan selalunya merupakan penawar terbaik kerana mencari pil tidak selalunya mudah. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dielakkan jika anda tidak mahu mendapat Taun di DAYZ.

  1. Minum terus dari sungai, tasik atau kolam.
  2. Minum dari mana-mana sumber air dengan tangan berdarah.
  3. Minum air dari kantin atau botol yang digunakan oleh mangsa yang terselamat yang dijangkiti Taun.
  4. Minum air dari botol atau kantin yang baru bertelur.

Pencegahan adalah sangat penting untuk diingati kerana setiap penerima air baru yang bertelur mempunyai peluang 50% untuk mempunyai patogen.

2. Cara Menghilangkan Influenza dalam DAYZ

Penangkapan virus Influenza sering berlaku kerana pendedahan hujan yang berlebihan. Anda juga boleh menangkapnya jika anda berada pada suhu rendah terlalu lama atau jika mangsa lain yang terselamat menjangkiti anda.

Pil Tetracycline menyembuhkan Influenza dan menghalang anda daripada menyebarkannya kepada mangsa lain yang terselamat.

3. Cara Menghilangkan Selsema dalam DAYZ

Sekarang mari kita bercakap tentang penyakit yang paling biasa dalam permainan-selsema biasa, atau hanya selesema.

Terdapat dua cara untuk menghilangkan selsema dalam DAYZ: Pil Tetracycline dan melawan selsema secara semula jadi.

Memastikan mangsa anda tetap hangat boleh membantu merawat jangkitan, tetapi prosesnya mengambil masa yang lebih lama daripada alternatif yang lebih mudah untuk makan beberapa Pil Tetracycline.

Dijangkiti selsema hanya biasa semasa musim sejuk. Ia memerlukan hujan dan cuaca sejuk untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk jangkitan.

Petua Pro: Anda boleh melawan selsema anda dengan lebih cepat jika anda menggabungkan Pil Tetracycline dengan Pil Multivitamin. Yang terakhir sedikit meningkatkan kesannya.

4. Cara Menghilangkan Salmonella dalam DAYZ

Salmonella adalah penyakit yang anda boleh dapatkan daripada makan daging mentah atau tidak dimasak. Seperti Kolera, ia menjelma melalui muntah.

Untuk menyembuhkan Salmonella, anda perlu mengambil Tablet Arang.

5. Cara Menghilangkan Keracunan Kimia dalam DAYZ

Keracunan kimia ialah penyakit yang memberi kesan kepada mangsa yang terselamat yang menelan salah satu daripada tiga perkara: tincture alkohol, petrol dan semburan disinfektan.

Kehilangan darah dan dehidrasi adalah dua gejala. Menyembuhkan penyakit memerlukan tablet arang.

6. Cara Menghentikan Serangan Jantung dalam DAYZ

Terlalu banyak kejutan atau kehilangan terlalu banyak darah dengan cepat boleh menyebabkan serangan jantung. Ia merosakkan kesihatan, menyebabkan mangsa yang terselamat tidak sedarkan diri, malah membawa kepada kematian.

Rawatannya memerlukan anda mempunyai Auto-Injector Epinephrine.

7. Cara Mengubati Penyakit Otak di DAYZ

Penyakit otak agak kelakar di DAYZ. Gejalanya termasuk gegaran rawak dan ketawa yang tidak terkawal.

Anda boleh menangkapnya dengan memakan daging manusia mentah yang dituai daripada pemain mati atau stik manusia.

Malangnya, satu-satunya cara untuk merawat penyakit otak adalah dengan membunuh mangsa anda yang terselamat.

8. Sebutan Khas – Cara Menghilangkan Reaksi Hemolitik dalam DAYZ

Tindak balas Hemolitik ialah satu penyakit yang anda tidak boleh rawat dalam DAYZ. Ia berlaku apabila anda mendapat darah yang tidak serasi daripada mangsa lain yang masih hidup dalam diri anda.

Jika anda mendapat Reaksi Hemolitik, anda akan melihat kedua-dua kehilangan darah dan kesihatan sebagai gejala. Menariknya, keadaan ini tidak membawa maut.

Ia juga tidak kekal, tetapi ia mempunyai tempoh yang sangat lama.

——

Sebagai penutup, amat mengagumkan betapa banyak perincian yang telah ditambahkan oleh pembangun DAYZ pada permainan sejak permulaannya yang sederhana sebagai mod permainan Arma II.

Sistem penyakit sahaja menyediakan dimensi baharu dan kompleks kepada permainan. Ia juga menjadikan permainan survival yang dahulu sukar menjadi lebih mencabar.

Sama ada bermain permainan bersendirian atau bersama rakan pada pelayan, anda mesti memberi perhatian kepada semua yang boleh menjejaskan kesihatan mangsa anda. Basuh tangan anda, jangan makan barang rosak, dan jauhi mangsa yang sakit yang lain.

Juga, pastikan anda menyimpan semua pil untuk disediakan untuk sebarang keadaan. Sama seperti dalam kehidupan sebenar, anda mencegah dan merawat. Kedua-duanya mesti bekerjasama.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang penyakit dan DAYZ.

Mengapa Saya Tidak Boleh Menghilangkan Penyakit dalam DAYZ?

Terdapat beberapa sebab anda tidak boleh menyingkirkan penyakit dan kembali ke landasan yang betul.

Sistem imun mangsa anda yang terselamat mungkin terlalu lemah. Anda juga mungkin tidak mengambil rawatan yang betul untuk penyakit anda.

Setiap penyakit DAYZ memerlukan rawatan khusus. Pengambilan pil yang salah mungkin masih memberi kesan positif, tetapi ia tidak mungkin membantu anda menghapuskan penyakit.

Penyakit seperti penyakit otak adalah sesuatu yang anda tidak boleh sembuh melainkan mangsa anda yang terselamat meninggal dunia dan beranak semula. Tiada pil atau peranti perubatan dalam permainan boleh membantu anda membetulkannya.

Satu lagi sebab sesetengah pemain tidak dapat menghilangkan penyakit adalah kerana mereka terus melakukan kesilapan yang sama. Mengambil pil untuk taun tetapi masih meminum air yang tercemar mungkin menghalang anda daripada sembuh.

Jika anda mengalami selsema tetapi kekal dalam persekitaran yang sejuk dan hujan, antibiotik mungkin tidak membantu.

Penyakit di DAYZ cuti pada kadar yang berbeza. Anda mungkin mempunyai sesuatu yang mengambil masa lebih lama untuk bertarung. Berada di sekeliling mangsa lain yang dijangkiti memberi anda pendedahan berterusan kepada sebarang jenis penyakit. Anda boleh merawat satu perkara tetapi turun dengan yang lain sejurus selepas itu.

Sesetengah gejala dalam permainan tidak menunjukkan penyakit. Contohnya, muntah boleh berlaku selepas mangsa yang terselamat makan berlebihan. Anda juga mungkin tidak dapat menghilangkan penyakit kerana anda tidak mempunyai penyakit, hanya gejala biasa.

Bolehkah DAYZ Menyembuhkan Penyakit?

Ya, adalah mungkin untuk menyembuhkan semua kecuali dua penyakit dalam DAYZ. Semuanya boleh dirawat kecuali penyakit otak dan reaksi hemolitik.

Kedua-dua penyakit itu tidak mempunyai rawatan dalam permainan, jadi satu-satunya penyelesaian anda adalah untuk membiak semula.

Bagaimanakah DAYZ Sahaja Dijangkiti?

Orang yang terselamat mempunyai dua cara untuk dijangkiti dalam DAYZ. Ia boleh berlaku apabila anda makan, minum, atau memakai sesuatu yang membawa pelbagai patogen.

Ia juga boleh berlaku jika anda tinggal berhampiran mangsa lain yang dijangkiti. Contohnya, selesema dan selsema boleh disebarkan melalui bersin.