Cara Menghuruf Abjad dalam Excel

28

Mencari data dalam hamparan boleh menjadi mimpi ngeri jika ia tidak disusun dengan cekap. Nasib baik, hamparan Microsoft Excel memberi pengguna cara untuk menyusun dan menyusun abjad dalam susunan menaik atau menurun. Anda juga boleh menentukan abjad dalam baris atau lajur.

Cara Menghuruf Abjad dalam Excel

Walaupun abjad mungkin tidak berfungsi dengan sesetengah data, ia boleh berfungsi dengan baik untuk menyelaraskan maklumat yang mengandungi nama, alamat dan kategori.

Artikel di bawah akan membincangkan cara dan kaedah yang berbeza untuk mengabjad data anda dalam Excel.

Mengabjadkan Lajur dalam Microsoft Excel

Anda boleh menggunakan pilihan isihan pantas dalam Excel untuk mengisih data anda dalam tertib menaik atau menurun. Kaedah ini membolehkan jadual anda kekal komprehensif dan lengkap dengan mengalihkan data ke dalam lajur yang sesuai. Cari keutamaan isihan pantas yang diterangkan di bawah:

 1. Buka hamparan Microsoft Excel.
 2. Pilih lajur yang mengandungi data yang anda ingin abjadkan dan pilih pengepala lajur khusus itu.
 3. Pergi ke reben di bahagian atas skrin dan pilih tab untuk “Data.”
 4. Pilih “Isih dan Tapis.”
 5. Jika anda ingin mengisih data anda dalam tertib menaik, kemudian pilih pilihan “ZA” (Z hingga A). Jika anda ingin mengisih data anda dalam tertib menurun, kemudian pilih pilihan “AZ” (A hingga Z).

Selepas perkara di atas, semua data dalam hamparan anda akan mengikut abjad mengikut pilihan yang anda pilih (menaik atau menurun).

Mengabjadkan Baris dalam Microsoft Excel

Pilihan isihan pantas membolehkan anda mengisih data anda ke dalam lajur tetapi tidak berhenti di situ. Anda juga boleh mengisih data dan mengabjadkannya dalam satu baris. Pilihan ini hampir sama dengan langkah untuk menyusun abjad dalam lajur, dengan perbezaan langkah tambahan:

 1. Lancarkan hamparan anda dalam Microsoft Excel.
 2. Pilih jadual dengan data yang anda mahu abjadkan dan klik pada keseluruhan jadual, tidak termasuk pengepala jadual.
 3. Pilih tab “Data” daripada reben hamparan.
 4. Pergi ke “Isih dan Tapis” dan pilih “Isih.”
 5. Sebaik sahaja anda berada dalam tetingkap “Isih”, pergi ke bahagian atas skrin anda dan pilih “Pilihan”.
 6. Klik “Isih Kiri ke Kanan” dan kemudian sahkan tindakan itu.
 7. Pilih “Pesanan” untuk jadual lungsur turun yang lain, dan kemudian klik pada “A hingga Z” atau “Z ke A” untuk melengkapkan penyusunan abjad baris anda.

Mengabjadkan Data Anda dalam Excel melalui Butang Penapis

Artikel ini telah menggariskan pilihan isihan pantas untuk mengabjad data anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan kaedah lain melalui butang “Penapis”. Pendekatan penapis menawarkan lebih banyak kemudahan kerana ia menggabungkan semua pilihan dan hanya menunggu pengesahan anda. Ia lebih cepat dan memerlukan lebih sedikit langkah:

 1. Buka hamparan kepada set data yang anda ingin abjadkan.
 2. Pilih pengepala lajur set data untuk ditapis.
 3. Pergi ke bahagian atas skrin dan pilih tab “Data” dan pilihan “Penapis”.
 4. Anda akan melihat anak panah lungsur kecil (di sudut kanan bawah) pada setiap pengepala lajur yang anda pilih.
 5. Pilih anak panah ini untuk menu lungsur turun yang lain.
 6. Pilih mana-mana pilihan yang anda lebih suka untuk mengikut abjad data anda.

Menggunakan Fungsi “SORT” untuk Mengabjadkan Data Anda

Terdapat cara tambahan untuk menyusun abjad data anda: dengan menggunakan fungsi “SORT”. Kaedah ini mungkin kelihatan agak menakutkan pada mulanya, tetapi ia agak mudah apabila anda memahami langkah-langkahnya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami maksud setiap komponen dan maksudnya sebelum masuk ke langkah.

Fungsi “SORT” terdiri daripada:

 • Tatasusunan – Ini terpakai pada julat yang anda ingin isih.
 • sort_index1 – Ini merujuk kepada baris atau lajur tertentu yang anda ingin susun.
 • sort_order1 – Ini terpakai pada susunan yang diingini di mana anda ingin mengisih data anda (cth, tertib menaik atau menurun).
 • sort_index2 – Ini digunakan pada lajur yang anda ingin susun dengan menambahkan lebih banyak tahap.
 • sort_order2 – Ini terpakai kepada organisasi pengisihan untuk Tahap 2.

Apabila menggunakan fungsi SORT, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa komponen di atas semuanya adalah pilihan kecuali untuk tatasusunan. Jika anda tidak menentukan susunan isihan tertentu, anda boleh menambah seberapa banyak tahap yang anda mahu, dengan maksimum 128. Excel akan mengisihnya ke dalam tertib menaik secara lalai.

Soalan Lazim

Adakah terdapat jalan pintas untuk menyusun data mengikut abjad dalam Microsoft Excel?

ya. Jika anda ingin menyusun data anda mengikut abjad, gunakan pintasan “Alt + Shift + S” untuk mengakses kotak “Isih Dialog”. Pilih lajur yang anda ingin susun dan susunan yang anda ingin susun data anda. Setelah langkah ini selesai, anda boleh mengesahkan dengan mengklik “OK.”

Kami Suka Cemerlang

Mencuba mencari data yang berkaitan dalam hamparan boleh menjadi usaha yang mengecewakan dan memakan masa. Nasib baik, Microsoft Excel telah memudahkan pilihan pengisihan untuk penggunanya. Daripada penapisan asas kepada kaedah yang lebih maju, anda boleh memilih tahap pengisihan yang memenuhi keutamaan anda. Dan jika anda berasa sangat mencabar atau ingin menjadi master Excel, anda boleh mencuba kaedah “SORT”. Pastikan anda menyimpan salinan dahulu, untuk berjaga-jaga!

Apakah kaedah kegemaran anda untuk mengisih dan menapis hamparan? Adakah anda menggunakan kaedah reben yang telah dicuba dan benar, atau adakah anda menggunakan teknik yang lebih maju? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.