Cara Mengikuti Hashtag di Twitter

215

Walaupun ramai orang telah lama menggunakan Twitter dan mempunyai akaun Twitter yang disahkan, bilangan orang yang mengejutkan tidak pernah menggunakan perkhidmatan tersebut sebelum ini atau baru bermula. Salah satu perkara menarik yang boleh anda lakukan ialah mengikuti hashtag. Artikel ini membincangkan apa itu, cara menggunakannya dan cara mengikuti hashtag di Twitter. Pengetahuan ini akan menjadikan rangkaian sosial paling dinamik di dunia lebih mudah untuk dinavigasi.

Mengikuti Hashtag di Twitter

Malangnya, Twitter tidak menjadikannya semudah LinkedIn, contohnya, tetapi anda masih boleh mengikuti hashtag.

Terdapat tiga cara yang diketahui untuk mengikuti hashtag di Twitter.

 • Di dalam Twitter
 • Menggunakan Tweetdeck
 • Menggunakan apl web luaran

Pilihan 1: Ikut Hashtag Twitter Menggunakan Penyemak Imbas

 1. Buka halaman utama di Twitter, yang biasanya merupakan halaman lalai.
 2. Lakukan carian hashteg di bar carian sebelah kanan atas (sertakan hashtag dalam istilah carian).
 3. Sebaik sahaja di halaman pulangan carian, tandai halaman itu dalam penyemak imbas anda.
 4. Klik penanda halaman pada bila-bila masa anda mahu melihat apa yang berlaku dengan hashtag itu.

Proses ini adalah cara kasar tetapi mudah untuk mengikuti hashtag, tetapi ia berfungsi. Satu-satunya kelemahan ialah ia tidak begitu dinamik. Jika anda menjejaki nama atau syarikat anda, ia berfungsi dengan baik, kerana hashtag tidak akan banyak berubah. Jika anda menjejaki perubahan hashtag atau Topik Arah Aliran, anda perlu mengulanginya untuk setiap satu.

Pilihan 2: Gunakan Circleboom untuk Mengikuti Hashtag di Twitter

Circleboom adalah sumber yang sangat baik untuk pengguna Twitter. Anda boleh menyahikuti akaun secara besar-besaran, memadam Tweet dan mencari hashteg. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka Twitter pada penyemak imbas anda. Kemudian, buka tab baharu dan buat anda Pengurusan Twitter Circleboom akaun.
 2. Klik Cari pada menu di sebelah kiri. Kemudian, pilih Carian Langsung.
 3. Masukkan hashtag yang anda ingin ikuti dalam kotak carian.
 4. Kini, anda akan melihat senarai pengguna yang boleh anda ikuti yang kerap menggunakan hashtag.

Anda juga boleh menambah pengguna ke Senarai Twitter untuk mencari mereka dengan cepat di Twitter. Circleboom memudahkan untuk mengikuti orang lain di satu tempat.

Pilihan 3: Gunakan Tweetdeck untuk Mengikuti Hashtag di Twitter

Tweetdeck ialah aplikasi bebas yang kemudiannya diperoleh Twitter. Tweetdeck menjadikan kerja dengan Twitter lebih mudah dan lebih disesuaikan, daripada hashtag yang anda ikuti hingga memaparkan akaun yang menarik minat anda. Tweetdeck menjadikannya mudah dan berkesan. Semua minat anda tersedia pada satu skrin dengan tapak web ini. Berikut ialah cara menggunakan aplikasi tersebut.

 1. Buka https://tweetdeck.twitter.com dan log masuk ke akaun Twitter anda.
 2. Di bawah lajur “Arah Aliran”, anda melihat senarai dengan carian hangat semasa dan hashteg yang boleh anda semak.
 3. Untuk menjana lajur hashteg yang diperibadikan, klik ikon “+” dalam menu menegak paling kiri.
 4. Dalam pilihan menu yang muncul, pilih “Cari.”
 5. Dalam tetingkap carian yang muncul, taip carian hashtag anda dan pilih daripada senarai atau tekan “Enter.”
 6. Tatal sisi ke sebelah kanan antara muka untuk melihat hasil carian anda.
 7. Untuk mengalihkan lajur anda ke kiri atau kanan, klik ikon “tiga garisan menegak” di bahagian atas sebelah kiri lajur carian. Luncurkannya ke kiri atau kanan ke lokasi yang anda inginkan.

Malangnya, Tweetdeck hanya tersedia pada pelayar web. Anda boleh menambahkan tapak web pada skrin utama anda sebagai penanda halaman tanpa mengira sistem pengendalian anda, sama ada pada desktop, tablet atau telefon pintar. Tambahkan halaman sebagai penanda halaman atau tab rumah.

Gunakan Tapak Web Pihak Ketiga untuk Mengikuti Hashtag di Twitter

Terdapat beratus-ratus tapak web pihak ketiga yang membolehkan penjejakan hashtag, antara alat hebat lain. Ada yang percuma, manakala yang lain memerlukan wang. Berikut ialah empat yang patut anda lihat.

Banyak penjejak hashtag dan alat Twitter lain datang dan pergi, tetapi empat ini masih dalam talian dan berfungsi pada masa penulisan.

Jika anda perlu mengikuti hashtag di Twitter, anda kini tahu empat cara berbeza untuk melakukannya. Daripada individu yang ingin mengikuti kata kunci kepada syarikat yang ingin mengurus kehadiran media sosial mereka, senarai ini memenuhi keperluan mereka semua.

Apakah Hashtags?

Hashtags adalah sebahagian daripada kehidupan kita sekarang sehingga mereka mencari laluan mereka ke dalam corak pertuturan serta skrin kita. Digunakan untuk berhubung dengan orang lain, pelbagai sebab dan untuk membuat kenyataan, hashtag boleh membantu anda menjangkau pengikut dan pengguna media sosial yang berfikiran sama.

Hashtags berasal dari IRC pada abad ke-20, kerana pengguna aplikasi sembang IRC mahukan cara untuk mengkategorikan item ke dalam kumpulan. Pereka Silicon Valley bernama Chris Messina mencadangkan menggunakan hashtag pada perkhidmatan Twitter baharu tetapi ditembak oleh pencipta, yang mengatakan ia “terlalu kutu buku.”

Tidak berputus asa, Chris membawa ideanya kepada orang ramai, dan hashteg telah diterima pakai oleh komuniti pengguna Twitter terlebih dahulu, hanya kemudiannya memperoleh penerimaan yang tidak menyenangkan daripada syarikat itu. Terlepas dari latar belakangnya, hashtag kini menjadi ciri khas rangkaian, dan anda boleh melakukan banyak hal dengannya.

Hashtag digunakan sebelum kata kunci atau frasa untuk menjadikan tweet lebih mudah dicari. Menambah simbol ‘#’ sebelum perkataan akan membolehkan pengguna lain mencarinya dan mengikuti atau tweet semula. Hashtags digunakan dengan cara ini secara meluas oleh individu dan syarikat yang bersaing untuk mendapatkan perhatian di rangkaian. Anda boleh menggunakan hashtag di mana-mana sahaja dalam tweet, seperti pada permulaan, tengah atau akhir. Simbol itu diperhatikan oleh Twitter dan muncul dalam carian atau bahkan muncul dalam Topik Arah Aliran jika anda bernasib baik.

Mengikuti Hashtag Twitter: Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang hashtag Twitter.

Dari manakah hashtag di Twitter berasal?

Semua orang sudah biasa dengan hashtags, potongan teks yang mengikuti simbol # dalam siaran media sosial, contohnya, #pembelajaran. Konsep hashtag tidak dicipta oleh Twitter tetapi oleh pengguna Twitter.

Hashtag telah disokong dan diterima pakai oleh pengguna pada pelayan Internet Relay Chat (IRC) lama, dan Twitter menerima pakainya sebagai konvensyen pada tahun 2007. Tanpa mengira asal usulnya, mereka kini adalah cara orang mengatur pemikiran mereka di Twitter dan berkongsi siaran bertema.

Bolehkah saya mengikuti hashtag daripada apl?

Anda boleh mengikuti hashtag dalam apl Twitter, tetapi hanya dengan menggunakan pilihan Tweetdeck atau penanda halaman. Malangnya, versi apl Twitter tidak memberi anda pilihan untuk menyimpan carian.

Adakah menggunakan tapak web pihak ketiga selamat?

Soalan ini bergantung pada soalan yang anda gunakan. Lakukan penyelidikan anda sebelum memberikan sebarang akses laman web kepada maklumat peribadi atau laman media sosial anda? Proses itu boleh membuat semua perbezaan.

Bolehkah saya menyimpan carian Twitter?

Malangnya tidak. Pada satu masa, anda boleh mengklik pada tiga titik di sebelah kanan bar carian Twitter dan menyimpan carian anda. Tetapi, pada masa penulisan, ciri itu tidak tersedia, dan tidak ada sebarang perkataan dari Twitter tentang bila ia akan kembali.

Ada cara lain untuk mengikuti hashtag di Twitter? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!