Cara Mengimbas Dokumen ke PDF dengan Apple Notes

79

Kebanyakan orang menggunakan Apple Notes untuk menulis dan menyegerakkan nota pada iCloud. Aplikasi ini memudahkan bukan sahaja akses anda kepada nota daripada pelbagai peranti Apple, ia juga memudahkan perkongsian nota. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berkongsi nota dengan semua orang dalam satu format. Sesetengah orang lebih suka membaca dokumen PDF. Nasib baik, mengimbas dan mengeksport nota dalam format PDF adalah agak mudah.

Cara Mengimbas Dokumen ke PDF dengan Apple Notes

Artikel ini menerangkan cara mengimbas dan menyimpan Apple Notes sebagai fail PDF.

Cara Mengimbas dan Menyimpan Nota Apple sebagai PDF

Apple Notes ialah aplikasi berdikari dengan banyak ciri praktikal. Jika anda bercadang untuk berkongsi nota sebagai PDF, anda boleh melakukannya dalam apl. Satu-satunya perkara yang apl tidak akan membenarkan anda lakukan ialah mengeksport banyak nota sekaligus. Anda boleh mengimbas dan mengeksport Nota sebagai PDF tidak kira apa peranti Apple kegemaran anda.

Mengimbas Nota Apple Anda

Anda boleh mengimbas dokumen sedia ada atau mencipta dokumen baharu seperti ini:

 1. Lancarkan apl Nota pada iPhone atau iPad anda.
 2. Beralih ke bar alat dan sentuh ikon “Kamera”.
 3. Pilih pilihan “Imbas Dokumen” daripada menu pop timbul.
 4. Letakkan dokumen anda di hadapan kamera setelah ia siap. Kamera akan mencari perkara untuk diimbas dan menunjukkan kotak separa lutsinar kekuningan di atas kawasan yang berbeza. Kamera akan mula mengimbas sebaik sahaja ia menemui paparan sempurna bagi keseluruhan teks
 5. Jika anda telah mendayakan “Mod auto”, kamera akan mengimbas secara automatik. Jika tidak, anda harus menangkap imbasan secara manual dengan mengetik butang “Pengatup”. Ulang langkah 4 dan 5 jika anda mempunyai banyak nota untuk diimbas.
 6. Sentuh “Ambil Semula” di penjuru kanan sebelah atas jika anda masih tidak menyukai imbasan anda. Beralih ke penjuru kiri sebelah atas dan tekan “Selesai” untuk menyambung semula skrin tangkapan.
 7. Klik “Simpan” untuk menyimpan. Jika anda ingin menambah lebih banyak teks pada dokumen yang diimbas, ketik “tambah imbasan tambahan pada dokumen”.
 8. Kembali ke menu Nota dengan mengetik “Folder.”

Mengeksport Dokumen Diimbas Dengan Banyak Halaman pada iPad atau iPhone

Jika dokumen anda lebih kompleks dan panjang kerana berbilang halaman, anda harus mengeksportnya sebagai PDF dengan cara ini:

 1. Lancarkan apl Nota dan pilih nota yang baru anda tangkap ke dalam dokumen yang diimbas dengan banyak halaman.
 2. Sentuh imej dokumen yang diimbas terus untuk mencetuskan skrin pengeditan.
 3. Beralih ke penjuru kanan sebelah atas skrin, sentuh ikon “Kongsi” dan ketik “Penanda”.
 4. “Annotate” dokumen anda sesuka hati.
 5. Tekan “Selesai” dan kemudian pilih “Simpan Fail Ke” untuk memilih lokasi storan terbaik untuk PDF anda.
 6. Sentuh “Simpan.”
 7. Untuk berkongsi PDF, pilih kenalan dan hantarkannya kepada mereka.

Mengeksport Nota Apple sebagai PDF pada iPad atau iPhone

Anda boleh mengeksport nota anda secara langsung sebagai PDF dengan cara ini:

 1. Lancarkan Apl Nota dan beralih ke “Nota.”
 2. Buka nota yang ingin anda kongsi sebagai PDF.
 3. Sentuh ikon kongsi di bahagian menu atas.
 4. Pilih “Hantar Salinan.”
 5. Untuk menghasilkan salinan PDF, tekan “Markup.” Pilih alat penanda, peribadikannya dan anotasi dokumen PDF anda.
 6. Sentuh “Selesai” jika anda menyukai penampilan PDF anda.
 7. Pilih “Simpan Fail Ke” dan cari kawasan storan yang sesuai pada iPad atau iPhone anda.
 8. Sekarang sentuh “Simpan” untuk menyelesaikan.

Menyimpan Nota Apple sebagai PDF Dengan Apl Pakar PDF

Apple baru-baru ini menyediakan kaedah yang sangat mudah untuk menyimpan nota anda sebagai PDF. Teknik baru memerlukan penggunaan Pakar PDF Aplikasi. Ia adalah aplikasi percuma yang anda pasang terus dari App Store Apple. Sebaik sahaja anda memasangnya pada iPhone atau iPad anda, anda boleh menyimpan banyak nota sebagai PDF.

Berikut ialah cara menggunakan apl Pakar PDF:

 1. Lancarkan “App Store” pada peranti anda.
 2. Cari apl “Pakar PDF” dan muat turunnya.
 3. Mulakan apl “Apple Notes”. Kemudian, buka nota khusus yang ingin anda tukar menjadi dokumen PDF dan kemudian simpannya.
 4. Beralih ke tepi kanan atas skrin anda. Sentuh ikon kongsi.
 5. Tekan “Hantar Salinan” untuk melihat skrin seterusnya.
 6. Sentuh “Cetak” untuk mencetuskan halaman pratonton cetakan imej anda.
 7. Besarkan halaman pratonton menjadi skrin penuh dengan gerak isyarat dua jari.
 8. Cari butang “Kongsi” di bahagian bawah, di sebelah kiri, dan sentuhnya.
 9. Ikon “Pakar PDF” akan muncul. Ketik padanya untuk menukar salinan nota anda kepada format fail PDF. Nota anda yang baru ditukar akan disimpan ke dalam apl “Pakar PDF” sebagai PDF.

Selepas menyimpan dokumen PDF, anda boleh membuka apl Pakar PDF anda untuk melihatnya. Jika anda ingin mengedit dokumen, lakukan dalam apl. Ia memberi anda semua ciri penyuntingan, termasuk menambah graf, imej, anotasi, dll. Anda boleh memangkas, menggabungkan dan menukar PDF kepada sesuatu yang lain tanpa masalah.

Cara Menandatangani Dokumen yang Diimbas Sebelum Mengeksport sebagai PDF

Selepas mengimbas nota Apple anda untuk menyediakannya bagi penukaran kepada PDF, anda boleh menambah tandatangan. Orang yang akan anda hantar dokumen PDF akan melihat tandatangan anda. Anda juga boleh meninggalkan ruang kosong untuk mereka menambah tandatangan mereka dan mengembalikan dokumen kepada anda.

Berikut ialah cara untuk menandatangani dokumen:

 1. Sentuh butang “Kongsi”.
 2. Pilih ikon “Markup”.
 3. Tekan ikon “Tambah” dan pilih “Tandatangan.”
 4. Masukkan tandatangan anda dengan menambahkan tandatangan yang telah anda simpan pada peranti anda. Sebagai alternatif, buat tandatangan baharu.
 5. Laraskan saiz kotak tandatangan. Seret dan lepaskan kotak tandatangan ke tempat yang anda perlukan pada dokumen.
 6. Sentuh “Selesai.”

Cara Membuat Imbasan Dokumen Berkualiti Tinggi

Anda mesti menyediakan fail PDF yang kemas apabila mengimbas dokumen pejabat penting atau rekod peribadi. Ini akan lebih mudah dibaca dan menambah sentuhan profesional. Petua berikut boleh membantu anda menambah baik penampilan imbasan Apple Note anda:

 • Walaupun model iPhone yang lebih baharu boleh mengimbas dokumen dalam sebarang keadaan pencahayaan, adalah lebih baik untuk memilih persekitaran yang terang. Ini ialah persekitaran dengan cahaya semula jadi yang paling lembut, termasuk dekat dengan tingkap. Anda juga boleh menghidupkan lampu siling anda untuk memperbaiki keadaan pencahayaan.
 • Matikan dan hidupkan tetapan lalai denyar anda untuk memastikan ia tidak memudarkan dokumen anda. Hanya cari ikon pencahayaan pada skrin tangkapan dan ketik padanya.
 • Matikan mod pengimbasan automatik dengan menyentuh “Auto” semasa dalam mod tangkapan. Ini akan membolehkan mod manual memberi anda lebih kawalan ke atas cara telefon menangkap salinan pelbagai nota. Apabila bersedia untuk mengimbas, sentuh butang tangkap.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mengeksport nota Apple saya ke iCloud?

Anda boleh mengeksport nota anda ke iCloud dengan mendayakan pilihan. Pergi ke “Tetapan”, pilih [your name] untuk mengakses iCloud dan menghidupkannya. Sejak itu, nota anda akan memasuki iCloud secara automatik dan tersedia pada peranti Apple yang lain.

Bolehkah saya berkongsi nota Apple PDF saya?

Anda boleh berkongsi nota yang telah anda tukar menjadi PDF dalam apl Apple Notes dengan mengetik butang “Kongsi”. Menu ini membolehkan anda memutuskan sama ada untuk meminta orang ramai datang dan membincangkan nota itu atau menghantar setiap satu salinan.

Kongsi Nota Apple sebagai PDF

Mengeksport Nota Apple anda sebagai PDF ialah satu cara untuk mendapatkan salinan di luar iCloud. Sebelum anda mengeksport, anda boleh membuat dokumen yang diimbas daripada nota menggunakan kamera iPhone. Jika tidak, anda boleh terus menukar nota anda kepada PDF dan memilih lokasi storan pada peranti anda. Tugasnya mudah tanpa mengira jenis peranti Apple yang anda gunakan untuk mencatat nota.

Adakah anda cuba berkongsi Nota Apple anda sebagai PDF tidak berjaya? Adakah anda akan mencuba lagi selepas membaca panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.