Cara Mengimbas Foto Lama dan Menjadi Digital

86

Foto lama mempunyai banyak daya tarikan, itulah sebabnya ramai orang menyimpannya walaupun kita berada jauh ke era digital.

Cara Mengimbas Foto Lama dan Menjadi Digital

Malangnya, gambar lama mempunyai beberapa kelemahan. Kerana ia dicetak di atas kertas, ia terdedah kepada kerosakan dan boleh pudar dari semasa ke semasa. Selain itu, foto fizikal mengambil banyak ruang. Jadi, cara terbaik untuk menyimpan kedua-dua foto dan ruang adalah dengan mendigitalkannya.

Artikel ini akan memberitahu anda cara mengimbas foto lama dan menjadi digital.

Tiga Kaedah untuk Mengimbas Foto

Terdapat tiga pertimbangan penting semasa mengimbas foto: berapa banyak masa yang anda akan luangkan untuk proses itu, memperoleh imbasan berkualiti dan mengekalkan kos projek yang rendah.

Faktor-faktor ini, dalam kebanyakan kes, akan memberi kesan antara satu sama lain. Jika anda mempunyai kaedah mengimbas foto yang lebih murah, ia mungkin akan lebih memakan masa. Begitu juga, pendekatan terpantas mungkin akan lebih mahal. Dan kualiti imbasan yang baik akan memerlukan anda sama ada menumpukan lebih banyak masa atau melabur lebih banyak wang.

Tiga kaedah berikut menggambarkan perkara ini dengan sempurna.

Pengimbasan Rumah

Anda boleh mengimbas foto lama menggunakan peralatan rumah anda. Ini termasuk komputer, pengimbas dan, idealnya, perisian penyuntingan foto.

Kaedah ini akan datang pada harga yang sederhana dan pelaburan masa yang berat. Kualiti produk akhir bergantung pada kemahiran, kesabaran dan alatan yang anda gunakan.

Perkara terakhir ini juga merupakan aspek paling penting dalam pengimbasan rumah. Dengan membiasakan diri anda dengan perisian, anda akan dapat mengawal sepenuhnya cara foto akan didigitalkan, diedit dan disusun. Berikut ialah cara untuk menyediakan proses ini untuk mendapatkan hasil yang terbaik:

 1. Pastikan komputer dan pengimbas anda berfungsi.
 2. Semak tetapan pengimbas. Khususnya, anda perlu menetapkan resolusi pengimbasan atau DPI (titik per inci). Tetapan ini akan memberi kesan kepada kualiti foto yang diimbas. Untuk foto dengan kualiti yang baik, nilai terkecil yang perlu anda pilih ialah 300. Sebaik-baiknya, ia mungkin 600, walaupun DPI yang lebih tinggi akan melambatkan proses pengimbasan.
 3. Ketepikan banyak masa. Jika anda mempunyai banyak foto lama, mengimbasnya boleh mengambil masa berjam-jam. Anda perlu mencipta suasana yang cekap untuk tempoh itu untuk menjadikan proses itu kurang menyusahkan.
 4. Semak foto anda dan pilih foto yang sebenarnya anda mahu simpan. Mengimbas setiap foto akan mengambil masa beberapa saat, yang nampaknya tidak terlalu lama sehingga anda menambah puluhan atau ratusan foto. Selain itu, jika anda mengedit setiap gambar pada komputer anda, ini bermakna masa tambahan dibelanjakan untuk setiap foto. Itulah sebabnya anda harus memilih calon fotografi anda untuk pendigitalan dengan berhati-hati.
 5. Tentukan cara anda menyusun foto. Anda boleh memilih untuk menyusun koleksi anda mengikut tempat, tarikh, orang yang muncul di dalamnya atau dengan cara lain. Walau apa pun yang anda putuskan, anda harus memilih sistem dan mematuhinya sepanjang masa untuk memudahkan proses.
 6. Pertimbangkan cara anda menyimpan foto yang diimbas. Anda mungkin ingin mendapatkan unit storan baharu (contohnya pemacu keras luaran) untuk foto, terutamanya jika terdapat banyak. Selain itu, adalah lebih baik untuk membuat keputusan tentang penamaan dan penomboran foto sebelum anda mula mengimbas untuk memastikan anda boleh menemui perkara yang anda cari kemudian.
 7. Bersihkan pengimbas dan semua foto. Gunakan kain yang tidak melelas, kering dan bersih untuk mengelap sebarang spesifikasi habuk yang mungkin muncul pada imbasan.
 8. Biasakan diri dengan perisian penyuntingan foto anda. Sesetengah foto lama akan mengalami kerosakan atau perubahan warna dan anda boleh membetulkan isu tersebut dengan program yang betul. Sudah tentu, anda perlu tahu cara menggunakan perisian untuk tujuan itu.

Gunakan Perkhidmatan untuk Pendigitalan Foto

Jika anda ingin menyelesaikan pengimbasan tanpa memberikan terlalu banyak masa dan usaha, anda boleh mengupah perkhidmatan untuk melakukan kerja untuk anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah menghantar foto ke perkhidmatan dan tunggu untuk menerima versi digital.

Perkhidmatan pengimbasan foto profesional akan, tidak mengejutkan, datang pada harga yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, apa yang anda simpan dalam masa mungkin berbaloi untuk dipertimbangkan.

Terdapat kaveat yang ketara untuk kaedah ini, walaupun. Anda mungkin tidak selesa menghantar foto anda kepada orang yang tidak dikenali atau malah mempercayakannya kepada sistem mel. Sudah tentu, perkhidmatan pengimbasan foto menjamin budi bicara, tetapi itu mungkin tidak mencukupi untuk sesetengah pelanggan.

Jika anda memutuskan untuk menggunakan kaedah perkhidmatan, anda harus menangani beberapa perkara penting sebelum menghantar foto anda:

 1. Pilih foto yang anda mahu diimbas. Terdapat dua sebab mengapa anda perlu berhati-hati dengan pemilihan foto anda. Pertama sekali, anda hanya mahu menghantar foto yang anda benar-benar mahu didigitalkan. Lebih banyak foto yang anda hantar, lebih tinggi harganya, jadi adalah lebih baik untuk berpegang pada perkara penting. Kedua, jika anda mempunyai foto peribadi yang anda tidak selesa berkongsi dengan sesiapa pun, adalah lebih baik untuk menyimpannya dan mengimbasnya sendiri.
 2. Pilih perkhidmatan pengimbasan foto yang bagus. Tidak semua syarikat akan menawarkan perkhidmatan yang sama – sesetengah mungkin berfungsi hanya dengan foto, manakala yang lain dapat mengimbas slaid atau gambar negatif. Tambahan pula, anda boleh mencari syarikat pengimbasan yang menawarkan proses dipercepatkan dengan harga tambahan.
 3. Dapatkan maklumat tentang harga. Jika anda menemui dua atau lebih perkhidmatan yang memenuhi jangkaan anda, harga mungkin akan menjadi faktor penentu.

Gunakan Apl Pendigitalan Foto

Ada kemungkinan untuk mendapatkan beberapa hasil yang mengejutkan dengan mengimbas foto menggunakan telefon anda. Walaupun ia mungkin kelihatan seperti penyelesaian peringkat rendah, pengimbasan telefon boleh berfungsi dengan baik dengan bantuan beberapa apl khusus.

Dengan cara ini, proses itu akan menjadi agak murah. Ia akan memerlukan pelaburan masa yang banyak bergantung pada bilangan foto yang anda perlukan untuk diimbas. Walau bagaimanapun, kaedah ini masih lebih pantas daripada mendigitalkan foto anda dengan komputer dan pengimbas.

Mengimbas foto dengan telefon anda memerlukan sedikit persediaan. Tidak seperti pengimbas desktop, telefon tidak mempunyai bahagian terpencil yang menghalang sebarang cahaya luar daripada masuk. Ini bermakna anda perlu melaraskan pencahayaan sendiri.

Berikut ialah perkara yang anda perlu lakukan untuk memastikan kualiti terbaik foto yang diimbas dengan cara ini:

 1. Pastikan anda mempunyai telefon pintar dengan kualiti kamera yang baik. Jika anda tidak berbuat demikian, anda dinasihatkan untuk menaik taraf model anda sebelum mengimbas. Atau anda boleh meminjam telefon dengan kamera yang lebih baik daripada rakan atau saudara.
 2. Pilih apl yang sesuai untuk kerja itu. Untuk mengimbas imej, anda tidak boleh salah PhotoScan oleh Google. Apl ini percuma untuk digunakan, tersedia untuk telefon Android dan iOS, dan menyampaikan imbasan berkualiti hebat. Sudah tentu, terdapat alternatif untuk kedua-dua platform, walaupun kebanyakannya datang dengan yuran sekali atau langganan.
 3. Jaga pencahayaan. Ini akan menjadi sangat penting untuk kualiti imbasan, tidak kira betapa canggihnya telefon anda. Anda tidak mahu cahaya tidak rata, bayang-bayang atau silau pada foto anda semasa anda mengimbasnya. Itulah sebabnya anda perlu melakukan proses di bawah cahaya neutral dan, jika boleh, jauh dari tingkap. Walaupun cahaya semula jadi biasanya merupakan pilihan terbaik, anda tidak mahu mengambil risiko perubahan disebabkan oleh waktu siang, awan, malah pokok atau burung.

Ambil Foto Anda Ke Zaman Moden

Mendigitalkan foto anda akan membantu mengekalkannya lebih lama berbanding jika ia kekal dalam bentuk fizikal sahaja. Lebih baik lagi, jika sesuatu berlaku pada yang asal, anda akan mempunyai sandaran digital untuk mengekalkan kenangan itu.

Dengan kaedah yang diterangkan di sini, anda sudah pasti dapat menyimpan momen berharga anda. Anda hanya perlu mengetepikan sama ada masa atau belanjawan untuk projek itu dan anda akan bersedia untuk pergi.

Bagaimanakah anda mengimbas foto lama anda? Berapa ramai yang ada? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.