Cara Mengimbas Kod QR Dari iPhone atau Android

126

Kod QR membantu pengguna mengakses maklumat segera melalui peranti mudah alih. Ia digunakan di mana-mana untuk menyampaikan maklumat tersebut dengan cara yang cekap masa. Anda boleh mengimbasnya dalam sekelip mata dengan kamera telefon pintar anda. Berikut ialah panduan ringkas jika anda tidak tahu cara mengimbas kod QR pada iPhone atau Peranti Android anda.

Cara Mengimbas Kod QR Dari iPhone atau Android

Cara Mengimbas Kod QR Dengan Apl Kamera Terbina dalam

Memandangkan kod QR telah menjadi standard, banyak telefon mudah alih direka untuk mengimbasnya. Dalam kebanyakan kes, anda boleh mengimbas kod QR dengan Android atau iPhone secara automatik apabila anda membuka apl kamera anda.

Imbas Kod QR Dari Android

Android adalah salah satu sistem pengendalian yang paling biasa untuk telefon mudah alih. Banyak model telefon pintar yang menggunakan Android mempunyai pengimbas kod QR terbina dalam, yang boleh anda akses dengan mudah melalui apl kamera. Sebaik-baiknya, pengimbas harus melakukan kerjanya secara automatik dan mengecam kod sebaik sahaja anda menghalakan kamera anda kepadanya. Ia kemudiannya harus menghidupkan pengimbas dan membenarkan anda mengakses data yang terkandung dalam kod.

Berikut ialah cara mengimbas kod QR menggunakan apl kamera pada telefon Android anda:

 1. Buka apl kamera standard pada iPhone atau telefon Android anda.
 2. Halakan kamera anda ke kod QR dan bingkaikannya agar muat dengan sempurna.
 3. Jika kod itu mudah diimbas, URL akan muncul di bahagian bawah tetingkap.
 4. Ketik pautan untuk mengakses data kod atau mencetuskan tindakan kod.

Dengan beberapa model, kotak dialog dengan pautan akan muncul di bahagian atas skrin.

Jika Telefon Android Anda Tidak Mengimbas Kod QR Secara Automatik

Langkah yang dinyatakan sebelum ini akan berjaya jika kod berfungsi dengan baik dan kamera anda mempunyai pengimbas kod QR asli. Jika kamera anda tidak mengenali kod tersebut dengan segera, cuba yang berikut:

 • Tutup apl kamera dan buka semula
 • Pastikan kod sesuai dengan bingkai dan tidak terlalu jauh dari tepi bingkai
 • Pastikan lensa kamera anda tidak terlalu dekat dengan kod
 • Gerakkan lensa kamera anda sehingga pengimbas menangkap kod dengan betul

Sebagai alternatif, anda harus menyemak sama ada model telefon Android anda dilengkapi untuk pengimbasan QR jika ia tidak mengecam kod secara automatik. Terdapat cara cepat untuk menguji ini, dan kami akan menggariskan langkah-langkah di bawah.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah cuba mengimbas kod QR dengan memegang telefon anda sekukuh mungkin selama tiga hingga empat saat. Jika pilihan pengimbasan didayakan, tetingkap pop timbul dengan data kod akan muncul.

Jika tiada apa-apa berlaku, pengimbasan QR dilumpuhkan pada telefon anda. Untuk menghidupkannya, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Apl Sistem.”
 3. Pilih “Kamera.”
 4. Togol untuk mendayakan “Imbas kod QR.”

Jika kamera anda tidak mempunyai tetapan ini, malangnya telefon anda tidak mesra pengimbas QR asli. Walau bagaimanapun, masih terdapat penyelesaian untuk isu ini – memuat turun apl pihak ketiga.

Imbas Kod QR Dari iPhone

Peranti iOS seperti iPhone atau iPad mempunyai pembaca kod QR terbina dalam dalam apl kamera mereka dan tidak memerlukan penggunaan apl pihak ketiga untuk mengimbas kod. Apple memperkenalkan sokongan QR pada 2017, dan hari ini setiap peranti Apple yang menjalankan iOS 11 atau lebih baru boleh mengimbas sebarang kod QR tanpa menghadapi sebarang masalah.

Berikut ialah cara mengimbas kod QR menggunakan iPhone:

 1. Buka apl kamera asas.
 2. Pergi ke mod “Foto” dan pastikan anda telah menetapkannya kepada kanta menghadap belakang.
 3. Bingkai kod QR. Pegang telefon anda dengan stabil selama beberapa saat sehingga ia difokuskan.
 4. Ketik pemberitahuan yang muncul dan akses data yang terkandung dalam kod tersebut.

Google Lens

Google Lens ialah apl yang membolehkan anda mengakses maklumat tentang apa sahaja di persekitaran anda menggunakan lensa kamera anda. Ia adalah teknologi berasaskan pembelajaran mesin yang membolehkan anda mengesan objek tertentu. Google Lens kemudian menyambungkan data dengan Google Assistant.

Anda boleh menggunakan Google Lens jika anda tidak dapat mengimbas kod QR dengan Android atau iPhone anda atas apa jua sebab. Google mempunyai teknologi pengecaman imej pepejal yang membolehkan anda mengimbas kod QR dengan lebih tepat daripada kamera utama. Mengimbas kod QR dengan Google Lens juga memberi anda lebih banyak pilihan mengenai mengakses data kod tersebut. Anda boleh memuat turun apl Google Lens secara percuma daripada Kedai mainan.

Berikut ialah cara mengimbas kod QR menggunakan Google Lens:

 1. Buka apl Google Lens.
 2. Pergi ke mod “Cari”.
 3. Bingkai kod QR yang ingin anda imbas dan tahan telefon selama beberapa saat. Pastikan kod berada di tengah dalam bingkai dan difokuskan.
 4. Pemberitahuan akan muncul. Ketik tetingkap dialog untuk mengakses data atau membuka pautan.

Imbas untuk Lagi

Kod QR ialah salah satu trend komunikasi digital yang besar sekarang. Mereka juga praktikal. Apa yang anda perlu lakukan untuk mengakses maklumat ialah halakan telefon anda pada kod yang berkaitan.

Pengimbas kod QR pada peranti mudah alih anda boleh memudahkan pencarian maklumat dengan pantas. Banyak apl pihak ketiga di pasaran apl menawarkan ciri yang serupa atau lebih meluas. Pilih yang paling sesuai untuk anda dan nikmati maklumat yang sebaliknya tidak akan dapat diakses dengan segera.

Adakah anda menggunakan kamera klasik atau aplikasi serupa semasa mengimbas kod QR? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.