Cara Mengimbas & Membetulkan Pemacu Keras dengan CHKDSK dalam Windows 10

77

CHKDSK (sering disebut “Check Disk”) ialah alat yang berguna dan penting untuk memantau kesihatan HDD atau SSD anda. Alat ini menggunakan aktiviti imbasan berbilang laluan untuk mengesahkan bahawa kesihatan dan kefungsian pemacu adalah utuh. Menggunakan CHKDSK untuk memastikan HDD dan SSD anda berjalan dengan betul ialah cara yang bagus untuk mempercepatkan Windows 10dan kami mencadangkan anda menggunakan alat ini setiap beberapa bulan untuk memastikan pemacu anda selamat dan sihat.

Cara Mengimbas & Membetulkan Pemacu Keras dengan CHKDSK dalam Windows 10

Artikel ini menerangkan butiran CHKDSK, cara ia berfungsi dan cara anda boleh menggunakannya untuk membaiki cakera keras anda dalam Windows 10.

Bagaimana Windows CHKDSK Berfungsi

CHKDSK bermula dengan mengimbas sistem fail pada HDD/SSD dan menganalisis integriti fail, sistem fail dan metadata fail pada pemacu.

Apabila CHKDSK menemui ralat sistem fail logik, ia membetulkannya di tempatnya, menyimpan data yang ada pada cakera supaya tiada apa-apa yang hilang. Ralat sistem fail logik termasuk beberapa perkara, seperti entri rosak dalam jadual fail induk pemacu (MFT)—jadual yang memberitahu pemacu cara fail disambungkan dalam labirin keruh perkakasan pemacu.

CHKDSK juga membetulkan setem masa yang tidak sejajar, data saiz fail dan bendera keselamatan pada fail HDD. CHKDSK kemudiannya boleh menjalankan imbasan pemacu cakera lengkap, mengakses dan menguji setiap sektor perkakasan. Pemacu keras dibahagikan kepada sektor logik, kawasan yang ditentukan di mana kuantiti data tertentu akan disimpan.

Sektor boleh membangunkan “kesilapan lembut,” di mana data telah disalah tulis ke medium magnet. Mereka juga boleh mendapatkan “kesilapan yang sukar,” apabila pemacu mempunyai kecacatan fizikal sebenar di kawasan yang ditetapkan sebagai sektor. CHKDSK membetulkan ralat lembut dengan menulis semula data yang salah dan menyelesaikan ralat keras dengan menandakan bahagian cakera itu sebagai rosak dan “di luar sempadan” untuk kegunaan masa hadapan.

Oleh kerana CHKDSK telah dikemas kini dan dinaik taraf berulang kali dengan setiap generasi baharu perkakasan storan, program ini terus berfungsi dengan betul untuk menganalisis dan membaiki cakera keras dan SSD. Proses tepat yang digunakan untuk menganalisis cakera liut yang memegang 160K hari ini boleh dilaksanakan untuk menganalisis SSD yang memegang 15 terabait.

Menjalankan CHKDSK pada Windows 10

Walaupun terdapat beberapa cara berbeza untuk anda menggunakan CHKDSK pada mesin Windows 10, setakat ini, tempat yang paling biasa dan biasa untuk menjalankan utiliti ialah Windows PowerShell, pengganti yang dimaksudkan untuk Windows Command Prompt.

Walau bagaimanapun, kerana CHKDSK bercakap terus untuk memacu perkakasan, ia memerlukan tahap kebenaran sistem pengendalian tertentu yang dikenali sebagai keistimewaan pentadbiran. Ini bermakna CHKDSK dibenarkan berjalan seolah-olah ia adalah akaun yang bertanggungjawab ke atas komputer.

 1. Klik kanan “menu Mula” dan pilih “Windows PowerShell (Pentadbir).”Menu Windows
 2. Dalam tetingkap Kawalan Akaun Pengguna (UAC), pilih “Ya” untuk memberinya kebenaran melancarkan Pemproses Perintah Windows dan membuat perubahan.
 3. Taip “chkdsk c: /x /r” tanpa petikan untuk menyahpasang pemacu, mengimbasnya untuk ralat dan membaikinya. Anda juga boleh menaip “chkdsk /scan” untuk menyemak cakera dalam talian dan cuba membetulkannya. Windows PowerShell
 4. Jika anda menghadapi masalah menjalankan perintah di atas kerana pemacu dicatatkan sebagai “sedang digunakan” oleh proses lain, itu kerana anda cuba mengimbas pemacu utama anda (pemacu but) apabila OS menggunakannya. But semula ke mod pemulihan untuk melakukan imbasan atau cipta Alat Pemulihan Windows untuk mengendalikan proses tersebut.

Seruan asas CHKDSK, seperti “chkdsk c:” akan mengimbas cakera dan memaparkan maklumat status, tetapi ia tidak akan membetulkan sebarang ralat yang dihadapi.

Itulah sebabnya anda perlu menambah beberapa parameter untuk menjalankan CHKDSK dalam mod yang akan membetulkan masalah yang dihadapinya. Dalam program Windows PowerShell, parameter ialah perintah tambahan yang ditambahkan pada penghujung nama program, dengan aksara “/” sebelum setiap parameter. Untuk mendapatkan CHKDSK melakukan imbasan penuh dan pas pembaikan, kami menaip “chkdsk c: /x /r” dalam konsol Powershell.

Parameter “/r” melakukan tugas yang sama seperti “/f,” yang membetulkan ralat pada cakera dan memberitahu CHKDSK untuk mencari sebarang sektor buruk dan memulihkan sebarang maklumat yang boleh dibaca.

Parameter “/x” memberitahu CHKDSK untuk mencabut pemacu (bawa ke luar talian daripada sistem pengendalian) sebelum proses bermula.

Parameter CHKDSK Tambahan

CHKDSK mempunyai perpustakaan luas parameter pilihan yang boleh anda gunakan untuk mengubah suai tingkah laku program.

 • – Parameter Volume membolehkan anda menentukan huruf pemacu (dengan titik bertindih) atau nama volum. Anda tidak memerlukan aksara < dan >.
 • [<Path>] – Parameter Path dan FileName hanya boleh digunakan pada pemacu menggunakan model organisasi FAT atau FAT32. Dengan Path dan FileName, anda boleh menentukan lokasi dan nama fail atau set fail yang anda mahu CHKDSK semak pemecahan. Anda boleh menggunakan “?” dan “*” aksara kad bebas untuk menentukan berbilang fail.
 • /f – Parameter /f mengarahkan CHKDSK untuk membetulkan ralat pada cakera. Cakera mesti dikunci. Jika CHKSDK tidak dapat mengunci pemacu, mesej bertanya sama ada anda mahu menyemak pemacu pada kali seterusnya anda memulakan semula komputer.
 • /v – Parameter /v memaparkan nama setiap fail dalam setiap direktori semasa cakera diperiksa.
 • /r – Parameter /r mencari sektor buruk dan memulihkan maklumat yang boleh dibaca. Cakera mesti dikunci. /r termasuk fungsi /f, dengan analisis tambahan ralat cakera fizikal.
 • /x – Parameter /x memaksa volum untuk diturunkan dahulu, jika perlu. Semua pemegang terbuka pada pemacu tidak sah. /x juga termasuk kefungsian /f.
 • /i – Parameter /i hanya boleh digunakan dengan pemacu yang diformatkan dengan model NTFS. Ini mempercepatkan CHKDSK dengan melakukan semakan entri indeks yang kurang cergas, yang mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk menjalankan CHKDSK.
 • /c – Parameter /c hanya boleh digunakan pada cakera NTFS. Ini memberitahu CHKDSK untuk tidak menyemak kitaran dalam struktur folder, yang mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk menjalankan CHKDSK.
 • /l[:<Size>] – Parameter /i hanya boleh digunakan dengan NTFS. Ia menukar saiz fail log yang terhasil kepada saiz yang anda taip. Jika anda meninggalkan parameter saiz, /l memaparkan saiz semasa.
 • /b – Parameter /b hanya boleh digunakan dengan NTFS. Ia mengosongkan senarai gugusan buruk pada volum dan mengimbas semula semua gugusan yang diperuntukkan dan bebas untuk ralat. /b termasuk kefungsian /r. Gunakan parameter ini selepas pengimejan volum ke pemacu cakera keras baharu.
 • /? – Yang /? parameter memaparkan fail bantuan yang mengandungi senarai parameter ini dan arahan lain untuk menggunakan CHKDSK.

Untuk meringkaskan, arahan penuh yang perlu ditaip ke dalam Command Prompt atau PowerShell ialah:

chkdsk [Drive:] [parameters]

Dalam contoh kami, ia adalah:

chkdsk C: /x /r

Menggunakan CHKDSK pada Pemacu But

Pemacu but ialah partition cakera keras anda yang komputer dimulakan. Pembahagian but adalah istimewa dalam banyak cara, dan salah satu daripada cara tersebut ialah ia memerlukan pengendalian khas untuk CHKDSK dapat menanganinya.

CHKDSK perlu boleh mengunci mana-mana pemacu but yang diimbasnya, bermakna ia tidak boleh memeriksa pemacu but sistem jika komputer sedang digunakan. Jika pemacu sasaran anda ialah cakera dalaman luaran atau bukan but, proses CHKDSK akan bermula sebaik sahaja kami memasukkan arahan di atas.

Walau bagaimanapun, jika pemacu sasaran ialah cakera but, sistem akan bertanya kepada anda sama ada anda ingin menjalankan arahan sebelum but seterusnya. Taip “ya” (atau “y”), mulakan semula komputer, dan arahan akan dijalankan sebelum sistem pengendalian dimuatkan, membolehkan ia mendapat akses penuh ke cakera.

Perintah CHKDSK boleh mengambil masa yang lama untuk dilaksanakan, terutamanya apabila dilakukan pada pemacu yang lebih besar. Setelah selesai, bagaimanapun, ia akan membentangkan ringkasan hasil, termasuk jumlah ruang cakera, peruntukan bait, dan, yang paling penting, sebarang ralat yang ditemui dan diperbetulkan.

CHKDSK Dalam Edisi Windows Sebelumnya

Perintah CHKDSK tersedia dalam semua versi Windows, jadi pengguna yang menjalankan Windows 7, 8 atau XP juga boleh melakukan langkah di atas untuk memulakan imbasan cakera keras mereka.

 1. Dalam kes versi Windows yang lebih lama, pengguna boleh pergi ke Arahan prompt dengan pergi ke Mula > Jalankan dan taip “cmd”.
 2. Setelah hasil Prompt Perintah dipaparkan, klik kanan padanya dan pilih Jalankan sebagai pentadbir untuk memberikan program keistimewaan yang diperlukan untuk melaksanakan CHKDSK dengan jayanya.

Satu nota amaran: jika anda menggunakan CHKDSK pada cakera keras yang lebih lama, anda mungkin mendapati ruang cakera keras anda berkurangan dengan ketara selepas menjalankan arahan. Keputusan ini disebabkan oleh a cakera keras yang gagalsebagai salah satu fungsi penting yang CHKDSK lakukan adalah untuk mengenal pasti dan menyekat sektor buruk pada pemacu.

Beberapa sektor buruk pada pemacu lama biasanya tidak disedari oleh pengguna. Namun, jika pemacu gagal atau mengalami masalah serius, anda mungkin mempunyai sejumlah besar sektor buruk yang, apabila dipetakan dan disekat oleh CHKDSK, nampaknya “mencuri” sebahagian besar kapasiti cakera keras anda.

Cara Lain untuk Melancarkan CHKDSK

Jika anda tidak suka menggunakan gesaan arahan, terdapat cara lain untuk menggunakan CHKDSK pada sistem anda. Mungkin yang paling mudah ialah terus melalui Windows Explorer.

 1. Buka “File Explorer,” klik kanan pada pemacu yang ingin anda semak, dan pilih “Properties.” Penjelajah Fail Windows
 2. Seterusnya, pilih tab “Alat” dan klik pada “Semak” untuk melancarkan CHKDSK dengan parameter standard. C Ciri Pemacu Cakera - Tab Alat

CHKDSK ialah alat yang sangat berkuasa untuk mengimbas dan membetulkan pemacu keras pada komputer Windows 10. Mengikuti langkah yang digariskan dalam artikel ini, anda boleh menggunakan fungsi CHKDSK untuk mengoptimumkan prestasi PC anda dan menyelesaikan masalah dengan pemacu anda.

Soalan Lazim Windows CHKDSK

Adakah chkdsk berfungsi pada pemacu luaran?

Anda boleh menggunakan arahan “chkdsk” pada pemacu luaran. Apa yang anda perlu lakukan ialah menunjukkan pemacu itu dalam arahan semasa melaksanakan.

Berikut ialah contoh:

1. Buka Windows Power Shell atau Command Prompt sebagai Pentadbir, seperti yang ditunjukkan di atas.

2. Kemudian, taip “chkdsk d: /f”, dan tekan Enter. Windows PowerShell

Untuk contoh ini, pemacu luaran disenaraikan sebagai pemacu D; arahan the/f mengimbas cakera dan cuba membaikinya.

Bagaimanakah anda melihat log keluaran imbasan chkdsk?

1. Taip kekunci Windows + R serentak untuk membuka program Run, taipkan “eventvwr”, dan tekan Enter. Run - Pemapar Acara

2. Sekarang, klik pada Windows Logs. Pemapar Acara

3. Seterusnya, klik pada Aplikasi. Pemapar Acara 2

4. Sekarang tatal melalui log dan cari “Wininit” dalam tab “Sumber”. Anda mahu yang mempunyai maklumat chkdsk dalam tab “Umum”.

Bagaimanakah anda mengimbas pemacu dengan CHKDSK yang sedang digunakan?

Kadangkala, mengimbas pemacu dengan chkdsk boleh menyebabkan mesej yang menyatakan pemacu masih digunakan. Jika ini berlaku kepada anda, anda sama ada perlu menyahlekap pemacu atau but pemacu kilat dengan Alat Pemulihan Windows padanya.