Cara Mengintegrasikan Peringatan Google Keep dalam Kalendar

41

Satu cara untuk mengoptimumkan nota Google Keep anda ialah menambahkan peringatan dan mengurusnya daripada Kalendar Google bersama-sama dengan peringatan daripada platform Google yang lain. Tetapi baru-baru ini, Google mengalih keluar penyegerakan Keep dan Kalendar, bermakna peringatan Google Keep anda tidak lagi muncul dalam Kalendar anda.

Cara Mengintegrasikan Peringatan Google Keep dalam Kalendar

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan lebih lanjut tentang peralihan ini dan cara mengurus peringatan Keep anda tanpa bergantung pada Kalendar.

Cara Peringatan Google Keep Disepadukan dengan Kalendar Google

Adalah perkara biasa bagi Google untuk menyegerakkan ciri serupa merentas aplnya untuk memberi pengguna pengalaman yang lebih baik dalam mengurus aktiviti harian mereka. Begitu juga dengan peringatan Google Keep dan Kalendar Google. Anda boleh menetapkan peringatan nota untuk tarikh, masa dan tempat tertentu, dan maklumat itu akan disegerakkan secara automatik ke Kalendar Google anda.

Apabila butiran peringatan anda menjadi kenyataan, Kalendar Google akan menghantar pemberitahuan, menggesa anda untuk mengambil tindakan. Kerjasama ini telah menghapuskan keperluan untuk menavigasi dari satu platform ke platform yang lain untuk melihat atau mengurus komitmen anda.

Kalendar Google Beralih daripada Peringatan kepada Tugas

Walaupun peringatan Google memaklumkan pengguna dengan cekap tentang tugasan yang perlu dibayar, peringatan tersebut tidak disegerakkan di seluruh ekosistem Google. Pada Mei 2023, Google mengumumkan hasratnya untuk menghapuskan peringatan secara berperingkat dan menggantikannya dengan tugasan.

Tugasan beroperasi seperti peringatan. Satu-satunya perbezaan ialah tugasan boleh mengendalikan butiran yang lebih kompleks daripada peringatan, seperti menambahkan sub-tugas kepada senarai tugasan dan menetapkan keutamaan. Selain itu, anda boleh mencari tugas hampir pada setiap platform Google, termasuk Dokumen Google, Google Drive dan Gmail. Walau bagaimanapun, tidak seperti peringatan, anda tidak boleh memberikan tugasan kepada orang lain untuk kerjasama masa nyata.

Norma Baharu untuk Peringatan Google Keep

Mulai Jun 2023, Google mula memindahkan data daripada peringatan kepada tugasan secara automatik untuk semua apl dengan Tasks. Satu-satunya pengecualian untuk peralihan ini ialah Google Keep. Ia perlu mengekalkan ciri peringatan, tetapi ini bukan tanpa kesan. Peringatannya kekal dalam Google Keep dan tidak lagi disegerakkan dengan Kalendar Google.

Positif Google Mengekalkan Peringatan Tidak Beralih kepada Tugasan

Walaupun peringatan Google Keep tidak beralih kepada tugas, ini memberi manfaat kepada anda dalam aspek berikut:

 • Anda mengekalkan rasa kebiasaan dan kesinambungan: Jika anda sudah biasa dengan peringatan Google, anda boleh terus menggunakannya di Keep tanpa perlu menyesuaikan diri dengan sistem baharu. Ini adalah kelebihan jika anda sukar menyesuaikan diri dengan perubahan.
 • Anda boleh terus bekerjasama dengan orang lain: Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda tidak boleh menyerahkan Tugasan Google kepada orang lain. Walau bagaimanapun, ciri ini kekal dalam peringatan Google Keep, yang boleh menjadi alternatif apabila anda ingin berkongsi peringatan dengan pasukan.
 • Gangguan minimum: Ketiadaan peralihan paksa memastikan anda mengekalkan aliran kerja semasa anda tanpa memindahkan data atau mempelajari ciri baharu.

Negatif Google Simpan Peringatan Tidak Beralih kepada Tugasan

Sebaliknya, berikut ialah keburukan tidak mempunyai Tugasan di Google Keep:

 • Anda terlepas pengurusan tugas lanjutan: Peringatan Google Keep adalah agak asas berbanding Tasks. Mempunyai Tugas di Google Keep adalah lebih baik jika anda menambahkan lebih banyak butiran pada peringatan Keep.
 • Kehilangan penyepaduan: Peringatan Google Keep dan Kalendar Google tidak disegerakkan. Jika anda biasa mengurus semua peringatan anda dari tempat pusat, anda mungkin mendapati perubahan ini menyusahkan.
 • Tugasan mempunyai peluang yang tinggi untuk menerima peningkatan: Oleh kerana Tugasan Google lebih menumpukan pada pengurusan tugasan, tugasan tersebut berkemungkinan besar menerima lebih banyak kemas kini daripada peringatan yang telah dihentikan oleh Google pada platform lain.

Mengurus Peringatan di Google Keep

Memandangkan anda tidak boleh mengurus peringatan Keep daripada Kalendar Google lagi, mari lihat cara mengurusnya daripada aplikasi mudah alih Google Keep dan versi web. Untuk menampung pengguna yang tidak pernah menggunakan peringatan Keep, kami akan mulakan dengan membincangkan cara menetapkan peringatan Google Keep.

Menetapkan Peringatan Masa Google Keep

Jika anda menggunakan aplikasi mudah alih, teruskan seperti berikut:

 1. Buka aplikasi Google Keep anda pada Android atau iPhone anda.
 2. Ketik ikon “Tambah” pada halaman utama untuk membuat nota baharu.
 3. Apabila anda selesai membuat nota anda, ketik ikon “Loceng” di penjuru kanan sebelah atas. Anda akan mendapat masa lalai di bahagian atas, termasuk hari ini, esok dan minggu depan. Jika kedua-duanya tidak berkenaan dengan situasi anda, ketik “Pilih masa dan tarikh”.
 4. Ketik “Bulan” di bahagian atas untuk mendedahkan kalendar dari mana anda boleh memilih tarikh dan bulan peringatan anda.
 5. Seterusnya, tekan “Masa” di bawah bahagian bulan. Anda boleh memilih masa lalai yang dipaparkan atau ketik “Tersuai’ untuk memasukkan masa yang anda inginkan.
 6. Ketik “Tidak berulang” untuk melihat lebih banyak pilihan jika anda mahu peringatan anda berulang selepas tempoh tertentu. Jika lalai ulangan tidak digunakan pada peringatan anda, ketik “Tersuai” dan masukkan tempoh yang anda mahu.
 7. Ketik “Simpan” untuk menyimpan peringatan anda.

Jika anda menggunakan versi web, ikut langkah ini:

 1. Muatkan Google Keep pada penyemak imbas anda atau bukanya daripada akaun Google anda.
 2. Pada halaman utama, ketik “Ambil nota” di bahagian atas untuk membuat nota baharu. Taip kandungan nota anda.
 3. Ikuti langkah tiga hingga enam di atas dan tekan “Simpan” di bahagian bawah.

Menetapkan Peringatan Lokasi Google Keep

 1. Buat nota Keep anda pada apl mudah alih atau komputer anda seperti yang dijelaskan dalam kaedah di atas.
 2. Ketik ikon “Loceng” di penjuru kiri sebelah bawah nota.
 3. Pilih “Pilih tempat” dan masukkan nama tempat itu. Jika anda menerima pemberitahuan untuk memberi Google akses ke lokasi anda, ketik “Benarkan”.
 4. Selepas menaip lokasi, pilih lokasi dari menu lungsur. Ketik “Tanda Semak” di bahagian atas untuk menyimpan jika anda menggunakan apl mudah alih atau “Simpan” jika menggunakan versi web Keep. Peringatan lokasi anda kini akan aktif.

Melihat dan Memadam Keep Reminders

Untuk melihat peringatan Google Keep anda pada apl mudah alih, ketik ikon “Menu” di penjuru kiri sebelah atas dan pilih “Peringatan”. Pada versi web Keep, navigasi ke bar sisi kiri dan ketik “Peringatan.” Semua nota dengan peringatan akan dipaparkan.

Untuk memadamkan peringatan, buka nota dan tuding pada ikon peringatan di sudut kiri bawah. Ketik ikon “Padam” (X) di sebelah kanan. Apabila anda memadamkan peringatan, peringatan itu juga akan dipadamkan pada peranti disegerakkan yang lain. Walau bagaimanapun, anda boleh memulihkan sebarang peringatan yang dipadamkan dari tong sampah atau memadamkannya secara kekal dari sini.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak dapat melihat peringatan Google Keep saya pada Kalendar Google?

Jika anda tidak dapat melihat peringatan Google Keep anda pada Kalendar Google, ini kerana kedua-duanya tidak lagi disegerakkan sejak Google menghapuskan peringatan secara berperingkat pada Kalendar. Peringatan Google Keep anda kekal dalam apl Google Keep.

Mengapakah Google menukar peringatan Google Keep dan penyepaduan Kalendar Google?

Google menukar peringatan Google Keep dan penyepaduan Kalendar Google kerana peringatan tersebut telah dihapuskan secara berperingkat dan menggantikannya dengan tugasan. Ini membolehkan pengguna membuat peringatan yang lebih terperinci (kini tugas) merentas platform Google yang lain.

Tiada Lagi Simpan Peringatan pada Kalendar Google

Kemas kini Google akhirnya mendapat peringatan Google Keep. Kini, anda tidak boleh mengurus peringatan Keep daripada Kalendar. Walaupun ini mungkin mengecewakan jika anda suka melihat tugasan anda di satu tempat, Google Keep berfungsi dengan cekap – anda masih akan mendapat peringatan tepat pada masanya.

Bagaimanakah anda menyesuaikan diri dengan mengurus peringatan Google Keep? Adakah perubahan itu mempengaruhi pengalaman pengguna anda dalam apa jua cara? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.