Cara Mengirim E-mel Secara Automatik dalam Outlook

114

Auto-forward ialah alat yang berguna untuk memastikan anda tidak terlepas e-mel di mana-mana sahaja anda berada. Pemajuan biasanya ditetapkan oleh peraturan yang dikonfigurasikan dalam alamat e-mel utama anda yang memberitahu pelayan e-mel atau klien e-mel anda (seperti Outlook) untuk memajukan e-mel tersebut secara automatik ke alamat lain. Pemajuan peringkat pelayan memerlukan akses pentadbir, tetapi untuk memajukan e-mel menggunakan klien Outlook itu sendiri adalah mudah untuk dilakukan oleh mana-mana pengguna Outlook, dengan mengandaikan mereka boleh membiarkan komputer mereka berjalan sepanjang masa dengan Outlook terbuka.

Cara Mengirim E-mel Secara Automatik dalam Outlook

Tutorial ini akan merangkumi cara memajukan e-mel secara automatik dalam Outlook 2013, 2016, Outlook.com dan Outlook 365.

Sebab Anda Mungkin Perlu Majukan E-mel

Jika anda tidak mempunyai akses kepada alamat e-mel pada masa tertentu, seperti alamat e-mel kolej atau tempat kerja, contohnya, anda boleh menetapkan peraturan dalam Outlook yang akan memajukan sebarang e-mel secara automatik ke e-mel rumah anda atau alamat lain. Jika anda sedang menunggu sesuatu yang penting dan tidak mahu menunggu sehingga hari berikutnya, pemajuan e-mel boleh membantu.

Versi Microsoft Outlook, Outlook 2013 dan Outlook 2016 yang dipasang boleh dikonfigurasikan dalam klien itu sendiri. Outlook 365 atau pemasangan yang menggunakan pelayan Exchange memerlukan klien dijalankan pada setiap masa. Ini bermakna meninggalkan sekolah atau PC tempat kerja anda semalaman dengan Outlook berjalan. Jika anda boleh melakukannya, teknik ini akan berkesan untuk anda.

Majukan E-mel secara automatik dalam Outlook 2013 dan Outlook 2016

Walaupun berusia lima tahun sekarang, Outlook 2013 masih merupakan klien e-mel yang paling popular digunakan. Banyak sekolah, kolej dan perniagaan masih menggunakannya kerana naik taraf adalah mahal dan melibatkan banyak kerja. Jika anda menggunakannya, berikut ialah cara untuk memajukan e-mel secara automatik dalam Outlook 2013. Kaedah yang sama juga berfungsi untuk Outlook 2016, kerana sintaksnya hampir sama.

 1. Buka Outlook dan pilih Fail dari menu atas di sebelah kiri. Menu Atas Outlook
 2. Sekarang, pilih Urus Peraturan & Makluman.Menu Fail Outlook
 3. Pilih alamat e-mel yang anda mahu gunakan peraturan jika anda mempunyai berbilang alamat.
 4. Kemudian pilih Peraturan Baharu…
  Peraturan dan Makluman
 5. Sekarang, klik pada Mula dari peraturan kosong > Gunakan peraturan pada mesej yang saya terima dan kemudian tekan Seterusnya. Wizard Peraturan
 6. Pilih keadaan anda. Di sini anda menetapkan sama ada anda memajukan e-mel daripada orang tertentu atau hanya yang ditandakan sebagai penting atau beberapa syarat lain bergantung pada keperluan anda dan kemudian mengedit perihalan peraturan.
  Wizard Peraturan Outlook 2
 7. Sekarang, klik pada e-mel yang anda ingin tambahkan peraturan dan klik OK.
  Pilihan Peraturan Outlook
 8. Setelah anda mengedit perihalan peraturan, pilih Seterusnya >. Wizard Peraturan Outlook
 9. Pilih pilihan majukan kepada orang atau kumpulan awam dalam tetingkap seterusnya. Pilih pautan dan tambahkan alamat e-mel alamat e-mel yang anda mahu e-mel dihantar semula. Wizard Peraturan 6
 10. Buat pengecualian jika perlu. Ini akan mengecualikan e-mel atau spam tertentu daripada dimajukan.
  Wizard Peraturan 4
 11. Namakan peraturan pemajuan anda dan pilih Hidupkan peraturan ini apabila anda sudah bersedia. Wizard Peraturan 5

Majukan E-mel secara automatik dalam Outlook.com

Outlook.com ialah perkhidmatan mel web percuma Microsoft yang dahulunya dipanggil Hotmail. Ia tidak menggunakan klien e-mel yang dipasang atau pelayan Exchange tradisional. Semuanya dalam talian, jadi anda masih boleh memajukan e-mel.

 1. Log masuk ke akaun e-mel anda di Outlook.com.
 2. Klik pada cog Tetapan di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih Lihat semua tetapan Outlook.
 4. Klik pada Pemajuan dan kemudian sediakan alamat pemajuan anda.

Anda tidak boleh menetapkan jenis peraturan yang sama seperti yang anda boleh dengan Outlook 2013 dan Outlook 2016, tetapi proses ini menyelesaikan tugas dalam Outlook.com.

Majukan E-mel secara automatik dalam Outlook 365

Banyak perniagaan menggunakan Outlook 365 kerana ia hanya dalam talian dan tidak melibatkan bayaran lesen pendahuluan yang besar yang diperlukan oleh versi pemasangan suite pejabat. Outlook 365 ialah sebahagian daripada Office 365, yang merupakan versi Office berasaskan langganan, yang merangkumi aplikasi Office dalam awan, termasuk Outlook, Word, Excel dan sebagainya. Selain itu, Office 365 termasuk pengehosan e-mel, jadi anda boleh mengehos e-mel nama domain anda menggunakan Office 365.

Perkhidmatan berasaskan awan seperti Office 365 juga mempunyai kelebihan untuk membolehkan anda log masuk dari mana-mana sahaja untuk menyemak e-mel anda. Ia juga membolehkan anda memajukan e-mel secara automatik sekiranya anda mahu.

 1. Log masuk ke anda Akaun Office 365.
 2. Klik pada Peraturan di bahagian atas.
 3. Klik pada Edit Peraturan.
 4. Klik pada simbol + di bahagian bawah. Pengguna PC mungkin melihat peraturan Peti Masuk, pilih itu, kemudian pilih Baharu.
 5. Namakan Peraturan anda, tetapkan parameter, dan kemudian klik Forward To.
 6. Masukkan alamat pemajuan dan klik Ok.

Outlook 365 berbeza bergantung pada tempat di dunia anda berada. Dalam sesetengah pemasangan, anda akan memilih Pilihan dan kemudian Akaun dan Akaun Bersambung.

Dalam nada yang sama, tidak semua persediaan Outlook 365 memerlukan anda memilih Akaun Bersambung, tetapi ada yang melakukannya. Walaupun merupakan produk global, suite Outlook 365 yang berbeza kelihatan dan bertindak sedikit berbeza.

Jika anda perlu mematikan penghantaran semula e-mel, anda hanya perlu mengulangi langkah pertama dalam setiap proses dan nyahpilih peraturan. Setelah disimpan, pemajuan hendaklah berhenti serta-merta.

Mengirim semula E-mel secara automatik dengan Outlook

Syukurlah, menghantar semula e-mel secara automatik dan menyediakan peraturan tidak begitu rumit dalam Outlook. Tidak kira sama ada anda menggunakan Outlook 2013, Outlook 2016 atau Office 365, anda akan menghantar e-mel secara automatik dengan beberapa klik.

Adakah anda mempunyai sebarang petua atau helah untuk mereka yang ingin memajukan e-mel menggunakan Outlook? Jika ya, sila tinggalkan kami komen di bawah!