Cara Mengosongkan Ruang dalam Foto Google

123

Walaupun Google Drive menawarkan 15GB storan percuma yang besar, pengguna lama boleh memuatkan memori ini dengan fail mereka. Sebaik sahaja anda mencapai had, anda mungkin tidak menerima mel baharu, yang boleh menyusahkan untuk diselesaikan. Memandangkan apa sahaja yang anda muat naik ke Google Photos akan mengambil bahagian dalam mengisi ruang Google Drive anda, fail besar ini boleh menjadi yang pertama pergi untuk menjimatkan ruang.

Cara Mengosongkan Ruang dalam Foto Google

Dalam artikel ini, kami akan memberikan butiran tentang mengalih keluar fail yang tidak diperlukan daripada Google Photos pada pelbagai peranti. Kami juga akan mempamerkan beberapa petua tentang cara memperkemas penggunaan memori Google Drive anda dan memanfaatkan sepenuhnya pelan storan percuma.

Cara Mengosongkan Ruang dalam Foto Google Daripada PC

Beginilah cara anda boleh mengalih keluar sebarang imej yang anda inginkan daripada Google Photo anda pada komputer anda:

 1. Pergi ke halaman Google Photos rasmi.
 2. Pilih imej yang anda ingin alih keluar. Anda boleh menuding pada penjuru kiri sebelah atas imej untuk memaparkan tanda semak. Menyemaknya akan membolehkan pemilihan berbilang imej, tetapi anda masih perlu menyemak satu imej pada satu masa.
 3. Klik pada ikon sampah (“Padam”) di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih “Alihkan ke sampah” untuk mengesahkan dan memadamkan imej.

Ini mungkin pilihan pemadaman besar-besaran yang paling mudah. PC membenarkan gambaran keseluruhan imej terbaik bagi item yang anda pertimbangkan untuk dipadamkan.

Cara Mengosongkan Ruang dalam Foto Google Daripada Peranti Android

Anda boleh menggunakan apl Google Photos khusus untuk mengalih keluar imej yang anda tidak mahu simpan dan menjimatkan ruang berharga. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka apl Google Photos dan log masuk ke Akaun Google anda.
 2. Pilih foto profil akaun anda di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Tekan pada “Tetapan Foto.”
 4. Beralih ke pilihan “Sandaran dan segerakan”.
 5. Dengan penyegerakan didayakan, pilih butang “Urus storan”.
 6. Selepas anda membuka pilihan untuk menyemak dan memadam data, anda akan melihat sekumpulan kategori yang berbeza. Pilih item yang anda ingin alihkan ke sampah anda.
 7. Langkah terakhir ialah mengetik butang “Alihkan item ke tong sampah” dan ketik “OK” data yang anda pilih sebelum ini akan hilang.

Cara Mengosongkan Ruang dalam Foto Google Daripada iPhone

Foto Google berfungsi pada iPhone melalui apl atau apl Foto bersepadu, bergantung pada versi sistem anda. Cuba arahan ini:

 1. Buka apl Google Photos pada iPhone anda dan log masuk ke Akaun Google anda.
 2. Pilih profil yang anda mahu uruskan.
 3. Dalam senarai foto, pilih item yang anda tidak perlukan.
 4. Butang “Padam” sepatutnya muncul. Ketik ia.
 5. Buka pustaka anda, ketik butang “Sampah” dan buang data yang anda tidak perlukan lagi.

Terdapat juga perkhidmatan langganan yang dipanggil Google One, yang menyepadukan akaun Google Drive anda, Gmail dan Google Photos untuk pengurusan yang lebih mudah. Mari lihat cara anda boleh mengosongkan ruang di sini:

 1. Lancarkan apl Google One pada iPhone anda.
 2. Pilih pilihan “Storan” di bahagian bawah.
 3. Cari pilihan “Bersihkan storan akaun”, dan kemudian kosongkan beberapa storan dalam akaun anda.
 4. Anda akan dapat melihat kategori yang berbeza. Google One mengesyorkan foto yang lebih besar dan imej lain (“Imej besar”) terlebih dahulu untuk menjimatkan ruang sebanyak mungkin sambil mengalih keluar imej yang lebih sedikit.
 5. Pilih fail yang ingin anda padamkan.
 6. Selepas sekurang-kurangnya satu item telah disemak, butang “Padam” akan muncul di bahagian atas. Tekan ia.
 7. Tekan “Padam secara kekal” untuk mengesahkan.

Cara Mengosongkan Ruang dalam Foto Google Daripada iPad

Apabila ia berkaitan dengan iPad, prosedur untuk mengalih keluar imej dan video yang tidak diingini adalah sama seperti iPhone. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke apl Google Photos.
 2. Pilih item yang ingin anda alih keluar. Selepas memilih foto pertama, anda sepatutnya dapat menanda semak lebih banyak item untuk pemilihan yang lebih cepat.
 3. Butang “Padam” sepatutnya muncul. Ketik ia.
 4. Dalam Pustaka, pilih tab “Sampah”. Anda boleh mengalih keluar item dari sana untuk mengosongkannya secara kekal daripada storan awan Google Photos.

Prinsip yang sama digunakan untuk Google One dan ini adalah cara anda boleh mengosongkan ruang di sini:

 1. Lancarkan Google One.
 2. Pilih “Storan” di bahagian bawah.
 3. Semak imbas pilihan penjimatan ruang yang tersedia. Google One menyiarkan senarai pengesyoran, seperti imej dan video besar, yang boleh dialih keluar terlebih dahulu.
 4. Tandai item yang ingin anda padamkan.
 5. Selepas memilih sekurang-kurangnya satu item, butang “Padam” akan muncul di bahagian atas. Anda boleh terus menambah item.
 6. Tekan “Padam” di bahagian atas apabila anda selesai memilih.
 7. Pilih “Padam secara kekal” untuk mengesahkan dan mengalih keluar item ini daripada storan awan.
 8. Ulangi Langkah 4-7 mengikut keperluan.

Beberapa Petua Lagi

Walaupun ia boleh memakan masa, melihat imej demi imej adalah cara terbaik untuk mengosongkan ruang, terutamanya jika anda tidak pasti bila anda memerlukannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa strategi untuk menyelaraskan cara memilih item yang hendak dialih keluar. Ia boleh berguna, terutamanya jika anda tidak pasti tentang jenis data yang anda boleh buang. Berikut ialah beberapa garis panduan kasar tentang cara mengutamakan mengalih keluar imej:

 • Tangkapan skrin: Adakah anda mengambil tangkapan skrin bagi jumlah iklan kereta yang tidak berkesudahan tahun lepas anda ingin membeli kereta? Dengan hanya menaip perkataan “shot skrin” dalam bar carian dalam apl Google Photos anda, anda akan dapat memilih yang anda tidak perlukan lagi.
 • Buang sampah: Memadamkan imej pada Google Photos akan menghantarnya ke folder sampah selama 60 hari. Jika anda memerlukan sedikit ruang dengan segera, kosongkan tong sampah dan kosongkan storan anda.
 • Alih keluar video yang tidak disokong: Google Photos boleh menyimpan format video yang tidak disokong, tetapi anda tidak akan dapat membuka atau berkongsinya. Padamkan video tersebut dan lepaskan lebih banyak ruang.
 • Video resolusi tinggi: Anda mungkin mahu memadamkan beberapa video seperti ini kerana ia boleh menjadi sebab utama kekurangan storan. Anda boleh mencari “video” dalam bar carian pada Foto Google anda dan menyingkirkannya.
 • Lumpuhkan Sandaran Foto: Google Photos boleh menyandarkan video dan imej secara automatik daripada WhatsApp dan apl lain pada peranti anda dan, oleh itu, membebankan ruang storan anda.

Berikut ialah gambaran ringkas tentang cara melakukan ini pada peranti Android:

 1. Buka apl Google Photos anda.
 2. Ketik pada foto profil anda di penjuru kanan sebelah atas dan pilih “Tetapan foto”.
 3. Gunakan pilihan untuk membuat sandaran dan penyegerakan.
 4. Lumpuhkan semua folder yang anda tidak mahu media anda disandarkan.

Apabila ia berkaitan dengan iOS (iPhone dan iPad), anda perlu membuka apl yang anda tidak mahu menyandarkan imej, seperti WhatsApp dan Instagram, dan melumpuhkan penjimatan media automatik.

Buat Lebih Banyak Ruang untuk Kenangan

Jika anda rasa anda masih tidak mendapat ruang yang mencukupi pada Google Photos anda walaupun selepas menggunakan petua dan kiat kami, sentiasa ada pilihan untuk membeli lebih banyak storan Google Drive atau menaik tarafnya kepada Google One.

Apakah perkara pertama yang anda alih keluar untuk mengosongkan ruang dalam Google Photos? Adakah menggunakan langganan untuk storan foto dalam talian berbaloi untuk anda? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah!