Cara Mengubah GIF Animasi Menjadi Kertas Dinding

112

Adakah anda mahu memberi nafas baru ke dalam kertas dinding statik anda yang membosankan? Latar belakang animasi ialah satu cara untuk melakukannya, dan cara terbaik untuk bermula ialah dengan menukar GIF. Dengan banyaknya yang tersedia di platform media sosial, anda boleh menukarnya sesuka hati.

Cara Mengubah GIF Animasi Menjadi Kertas Dinding

Perlu diingat bahawa menggunakan GIF sebagai kertas dinding sama ada pada komputer atau telefon mudah alih anda akan menggunakan lebih banyak sumber daripada imej statik.

Memandangkan setiap sistem pengendalian adalah berbeza, langkah konfigurasi untuk menukar fail GIF menjadi kertas dinding tidak akan sama. Tetapi jangan risau, kami telah menyusun panduan langkah demi langkah yang mudah untuk anda ikuti bergantung pada OS yang anda gunakan.

Mengubah GIF Beranimasi Menjadi Kertas Dinding pada iPhone

Proses menukar fail GIF kepada kertas dinding iPhone anda bermula dengan mencari yang sempurna, dan sudah tentu, iPhone mempunyai aplikasi untuk itu. Muat turun GIPHY ke telefon anda dan anda akan mendapat apl yang membolehkan anda mencipta kertas dinding langsung anda sendiri atau memuat turun satu daripada beribu-ribu yang tersedia dalam pustaka mereka.

Apabila ia datang untuk memilih kertas dinding untuk telefon anda, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ingat. Pertama, imej mesti menegak supaya ia kelihatan bagus pada skrin dan bukan hanya foto kuasa dua bertompok di tengah-tengah skrin. Kedua, GIF bermula daripada bingkai pegun, jadi pastikan ia kelihatan baik. Dan akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, luangkan masa anda untuk memilih fail GIF yang berkualiti tinggi dan beresolusi tinggi.

Jika anda memikirkan GIF yang sempurna, anda perlu menyimpannya pada peranti anda:

 1. Pergi ke pautan imej langsung pada platform GIF pilihan anda. Kami menggunakan GIPHY sebagai contoh.|
 2. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih “Tukar kepada foto langsung.”

Kini tiba masanya untuk menukar foto langsung itu menjadi kertas dinding telefon anda. Berikut ialah panduan mudah tentang cara melakukannya:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Kertas dinding.” Anda akan menemui beberapa pilihan kertas dinding.
 3. Pilih “Foto langsung.”
 4. Daripada galeri “Foto langsung” anda, anda boleh memilih GIF yang ingin anda gunakan.
 5. Sentuh skrin untuk mendapatkan pratonton pergerakan.
 6. Sahkan pilihan anda, dan anda sudah selesai.

Mengubah GIF Beranimasi Menjadi Kertas Dinding pada Peranti Android

Proses untuk menetapkan fail GIF sebagai kertas dinding pada Android sangat serupa dengan yang menggunakan iOS.

Anda boleh memuat turun GIPHY daripada Gedung Google Play untuk mendapatkan salah satu koleksi GIF terbesar di hujung jari anda. Jika tidak, anda juga boleh memuat turun terus mana-mana GIF yang anda temui semasa menyemak imbas. Peranti mudah alih boleh mengesan fail GIF sebagai kertas dinding yang mungkin tidak kira bagaimana ia berada pada telefon, jadi persediaannya mudah tanpa mengira.

Proses muat turun pada GIPHY adalah sangat mudah, tetapi kami akan memasukkannya untuk memudahkan anda lagi:

 1. Gunakan kaca pembesar untuk mengecilkan carian anda dan semak imbas fail GIF yang paling menarik minat anda.
 2. Sebaik sahaja anda telah memilih GIF yang anda ingin gunakan sebagai kertas dinding, ketik pada tiga titik di sudut.
 3. Pilih “Simpan” untuk memuat turun GIF ke galeri imej anda.

Selepas anda memuat turun GIF yang anda perlukan, berikut ialah langkah tentang cara menetapkan GIF sebagai kertas dinding:

 1. Buka “Galeri.”
 2. Pilih fail GIF yang anda mahu.
 3. Ketik pada ikon tiga titik di bahagian kanan butang.
 4. Pilih “Tetapkan sebagai kertas dinding.”
 5. Pilih antara skrin kunci, skrin utama atau kedua-duanya.
 6. Sahkan pilihan anda.

Tukar GIF Animasi Menjadi Kertas Dinding pada PC Windows

Windows 10 tidak menyokong kertas dinding animasi secara lalai.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aplikasi tersedia di internet yang membolehkan anda menetapkan GIF atau video sebagai latar belakang skrin komputer anda.

Antara aplikasi berbayar yang boleh anda gunakan, Enjin Kertas Dinding adalah salah satu yang paling popular. Ia mempunyai perpustakaan imej animasi yang luas untuk kemudahan anda.

Untuk bayaran $3.99, anda akan mendapat akses penuh kepada semua ciri apl ini. Berikut ialah cara untuk menetapkan GIF sebagai kertas dinding.

 1. Pasang apl dengan mengikut arahan di tapak web.
 2. Pergi ke tab “Temui”.
 3. Cari imej yang anda suka melalui kata kunci atau semak imbas terus.
 4. Klik pada imej.
 5. Pilih “Langgan.”

Satu lagi aplikasi popular yang perlu anda semak ialah Plastuer. Untuk $5.00 anda boleh menjalankan aplikasi ini yang membolehkan anda menetapkan GIF, video dan halaman web HTML5 sebagai kertas dinding. Berikut ialah cara untuk menetapkan GIF:

 1. Pasang apl dengan mengikut arahan di tapak web dan lancarkannya.
 2. Pilih fail GIF yang anda mahu daripada pustaka.
 3. Gunakan butang gelongsor di penjuru kanan sebelah atas untuk pelarasan saat akhir.
 4. Sahkan pilihan anda dengan mengikut arahan dalam apl.

Mengubah GIF Animasi Menjadi Kertas Dinding pada Mac

macOS tidak menyokong kertas dinding animasi secara asli. Nasib baik, anda boleh memasang aplikasi pihak ketiga yang membolehkan anda memperibadikan latar belakang skrin komputer anda.

Apl pertama ialah GIFPaper. Walaupun versi awal apl ini mempunyai beberapa ulasan negatif, ia telah dikemas kini dan kini dianggap sangat mesra pengguna. Begini cara anda boleh menetapkan fail GIF sebagai kertas dinding menggunakan aplikasi ini:

 1. Muat turun GIF kegemaran anda dari internet.
 2. Pasang GIFPaper pada komputer anda. Ini sepatutnya pautan muat turun yang berfungsitetapi semak imbas dengan teliti untuk mencari alternatif.
 3. Daripada fail zip yang telah anda muat turun, pasang yang dipanggil GIFPaperPrefs.
 4. Setelah dipasang, anda akan menemuinya dalam folder Keutamaan Sistem dalam mac anda. Lancarkannya dengan klik dua kali.
 5. Dalam panel Keutamaan anda akan menemui penyemak imbas. Gunakannya untuk mencari fail GIF pada komputer anda, dan anda sudah selesai.

AnimatedGIF ialah aplikasi lain yang boleh anda gunakan terima kasih kepada kemas kini terkini yang menambahkan ciri tersebut. Tetapkan GIF sebagai kertas dinding mengikut langkah berikut:

 1. Pasang AnimatedGIF daripada pautan ini dan ikut arahan.
 2. Ketik pada “Keutamaan Sistem.”
 3. Klik pada “Desktop dan Screensaver.”
 4. Pada bahagian itu, pilih “Penyimpan Skrin AnimatedGIF.”
 5. Klik pada pilihan “Penjimat Skrin”.
 6. Pilih GIF yang anda mahu, dan laraskan semua tetapan yang anda mahu.

Ambil perhatian bahawa AnimatedGIF mungkin tidak berfungsi pada semua versi macOS.

HADIAH Sejati

Jika anda ingin memberikan peranti anda lebih personaliti, kami harap panduan ini berguna. Tidak semua GIF menghasilkan kertas dinding yang bagus, dan kesemuanya akan menggunakan lebih banyak kuasa dan sumber untuk berfungsi supaya peranti yang lebih lama mungkin bergelut dengan kertas dinding animasi.

Tinggalkan kami ulasan di bawah untuk memberitahu kami tentang pengalaman anda memperibadikan komputer atau telefon anda dengan GIF yang paling kelakar.