Cara Mengubah Kaedah Pembayaran pada Oculus Quest 2

112

Banyak yang boleh anda lakukan dengan Oculus Quest 2, peranti VR semua-dalam-satu. Anda boleh menonton filem, meneroka gunung berapi, bersenam dan bermain permainan video. Tetapi hanya beberapa pengalaman ini yang percuma. Kebanyakan permainan dan apl memerlukan pembelian sekali, jadi anda perlu membuat akaun Oculus anda dan memilih kaedah pembayaran pada masa yang sama.

Cara Mengubah Kaedah Pembayaran pada Oculus Quest 2

Walau bagaimanapun, anda tidak bertanggungjawab untuk mengekalkan kaedah pembayaran yang sama sepanjang masa anda menggunakan set kepala VR. Anda boleh menukarnya dengan mudah pada telefon pintar atau apl desktop Oculus anda.

Apakah Pilihan Pembayaran Yang Tersedia dengan Oculus Quest 2

Sebelum kita menerangkan secara terperinci tentang cara menambah dan mengalih keluar kaedah pembayaran pada Oculus Quest, mari lihat pilihan anda terlebih dahulu.

Buat masa ini, anda boleh memautkan kad kredit atau debit Visa, Mastercard dan American Express anda secara rasmi. Mereka yang lebih suka membayar melalui dompet digital boleh menyambungkan akaun PayPal mereka sebagai kaedah pembayaran.

Cara Menukar Kaedah Pembayaran Oculus Quest 2 anda menggunakan Telefon

Salah satu cara paling mudah untuk menukar tetapan pembayaran anda untuk Oculus Quest ialah menggunakan apl mudah alih anda. Pastikan anda memuat turun versi terkini apl Oculus daripada sama ada Stor aplikasi atau Google Play kedai. Anda juga perlu memastikan anda log masuk dengan bukti kelayakan Oculus anda.

Dari sana, ikut langkah ini untuk menambah kaedah pembayaran baharu:

 1. Ketik Menu yang terletak di sudut kanan bawah.
 2. Pilih Tetapan.
 3. Pilih Kaedah Pembayaran.
 4. Pilih antara Tambah kad kredit atau debit atau Tambah akaun PayPal.
 5. Isikan semua maklumat pembayaran yang diperlukan.

Memandangkan anda telah menambahkan kaedah pembayaran baharu yang akan anda gunakan; anda boleh mengalih keluar yang anda tidak perlukan lagi. Ini caranya:

 1. Pergi ke Kaedah Pembayaran sekali lagi dengan mengetik pada butang Menu.
 2. Pilih pilihan pembayaran yang ingin anda padamkan dan pilih Alih keluar.

Itu sahaja yang ada. Oculus akan mengecaj pembelian anda menggunakan kaedah pembayaran baharu mulai saat itu.

Cara Menukar Kaedah Pembayaran Oculus Quest 2 anda menggunakan Komputer

Sesetengah orang lebih suka memasukkan maklumat pengebilan mereka melalui komputer. Berita baiknya ialah maklumat pembayaran Oculus boleh diubah suai menggunakan apl desktop Oculus.

Anda boleh memuat turun aplikasi daripada rasmi laman web dan log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan anda. Untuk menukar kaedah pembayaran anda, ikut langkah berikut:

 1. Lancarkan apl desktop Oculus pada komputer anda.
 2. Pilih Tetapan daripada panel sebelah kiri.
 3. Navigasi ke tab Pembayaran.
 4. Pilih sama ada Kad Kredit atau Debit atau Akaun PayPal.
 5. Masukkan maklumat pengebilan yang sah.

Jangan lupa bahawa anda perlu mengalih keluar kaedah pembayaran yang tidak akan anda gunakan lagi. Apa yang anda perlu lakukan ialah klik pada butang Alih Keluar di sebelah kaedah pembayaran.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah anda menggunakan apl Oculus untuk menukar kaedah pembayaran bagi set kepala Gear VR?

Ya awak boleh. Jika anda mempunyai set kepala Gear VR yang dicipta oleh Samsung dengan kerjasama Oculus, anda menggunakan apl Android Oculus rasmi untuk semua tetapan. Ini bermakna anda boleh menukar kaedah pembayaran dengan cara yang sama dilakukan oleh pengguna Oculus Quest 2.

Apakah yang berlaku jika Oculus tidak membenarkan kaedah pembayaran?

Setiap kali anda membeli sesuatu di kedai Oculus, permintaan ini diproses oleh bank atau PayPal. Jika ia tidak berjaya, anda berkemungkinan besar berhadapan dengan kekurangan dana dalam akaun anda. Sebaiknya semak dengan bank atau penyedia pembayaran untuk mengetahui masalahnya.

Menguruskan Pilihan Pembayaran Oculus Quest 2 Berjaya

Tidak kira berapa lama anda telah menggunakan satu kaedah pembayaran pada Oculus, anda boleh mengubahnya pada bila-bila masa. Memandangkan bilangan permainan, cabaran dan pengalaman Oculus VR semakin bertambah, adalah lebih baik untuk mengetahui semua pilihan anda mengenai pembayaran.

Jika anda ingin menggantikan kad debit dengan kad kredit, proses kemas kini agak mudah dan pantas. Selain itu, jika anda tidak mahu memasukkan semua maklumat pembayaran secara manual dan memautkan kad anda kepada Oculus, PayPal sentiasa menjadi pilihan.

Apakah kaedah pembayaran Oculus pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.