Cara Mengubah Umur Anda di TikTok

136

Syarikat media sosial mempunyai tanggungjawab sosial untuk melindungi khalayak yang lebih muda daripada kandungan haram, spam dan pengguna lain. TikTok tidak berbeza, dan anda mesti berumur sekurang-kurangnya 13 tahun untuk mendaftar atau 18 tahun untuk berikan hadiah kepada pencipta kegemaran anda.

Jika anda lebih muda daripada ini, anda tidak boleh membuat akaun atau TikTok akan memadamkan akaun anda tidak lama lagi. Ia akan berlaku kerana kanak-kanak tidak dibenarkan berkongsi video di TikTok; ia bertentangan dengan Akta Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak. Syarikat media sosial terkenal kerana memadamkan akaun dengan hari lahir yang jelas palsu, jadi mungkin sudah tiba masanya untuk mengemas kini hari lahir anda yang sebenar.

Jika anda tertanya-tanya cara mengemas kini hari lahir anda di TikTok, kami akan menerangkannya dalam artikel ini. Tiada sebarang pilihan dalam apl untuk mengemas kini tarikh lahir anda. Bergantung pada umur anda dan umur akaun anda, mungkin lebih mudah untuk memulakan akaun baharu.

Menukar Umur Anda di TikTok

Walaupun ia bukan kaedah yang paling mudah, masih ada penyelesaian untuk membetulkan hari lahir anda di TikTok. Anda mungkin perlu menunggu sedikit sebelum umur anda benar-benar dikemas kini kerana anda bergantung pada pasukan sokongan TikTok untuk membuat perubahan.

Nota: Jika anda tidak dapat mengakses akaun TikTok anda, hantar e-mel ke [email protected] untuk meminta pertukaran akaun.

Inilah yang boleh anda lakukan – nasihat daripada pasukan TikTok sendiri.

 1. Lancarkan aplikasi pada telefon anda.
 2. Buka Profil anda.
 3. Ketik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Tatal untuk mencari bahagian Sokongan.
 5. Ketik pada Laporkan Masalah.
  privasi dan tetapan
 6. Ketik pada Akaun dan Profil.
 7. Ketik pada Mengedit Profil.
 8. Ketik pada Lain.
 9. Ketik pada Perlukan Lagi Bantuan?
 10. Beritahu TikTok bahawa umur yang dikaitkan dengan akaun anda adalah tidak betul. Berikan seberapa banyak butiran yang mungkin.
 11. Tunggu e-mel balasan daripada pasukan TikTok.

Apabila anda melaporkan masalah dengan apl, anda juga akan membuktikan umur anda, dan TikTok akan mengubahnya.

Malangnya, anda perlu memuat naik ID atau pasport keluaran kerajaan anda untuk tujuan pengesahan. Bentuk ID ini adalah satu-satunya bentuk yang disahkan sebagai boleh diterima oleh syarikat, tetapi patut ditanya sama ada anda boleh menggunakan ID sekolah atau bentuk pengenalan lain.

Kemungkinan penonton muda TikTok tidak mempunyai jenis pengenalan ini, tetapi itulah yang digunakan oleh syarikat untuk mengemas kini hari lahir anda. Kebanyakan negeri membenarkan kanak-kanak bawah umur mendapatkan ID negeri pada sebarang umur. Jika anda tidak mempunyai pengenalan yang betul, anda mungkin boleh mendapatkannya di DMV tempatan anda.

Bagaimana jika TikTok Memadam Akaun Anda?

Disebabkan tindakan undang-undang, syarikat itu terpaksa mengambil sikap terhadap pengguna muda. Malangnya, ini bermakna TikTok terpaksa memadamkan mana-mana akaun dengan umur yang disenaraikan di bawah 13 tahun. Menurut beberapa forum dalam talian, pemadaman ini berterusan hari ini.

Jadi, apakah yang boleh anda lakukan jika TikTok memadamkan akaun anda kerana usia anda?

Mula-mula anda perlu mengklik butang Laporkan Masalah di dalam apl TikTok atau laman web TikTok. Tindakan ini membolehkan anda mengisi borang dan memfailkan pertikaian dengan TikTok. Anda perlu memberikan ID Kerajaan yang membuktikan bahawa anda berumur lebih daripada 13 tahun.

Jika TikTok memadamkan akaun anda kerana anda berumur di bawah 13 tahun, mereka akan menghantar e-mel kepada anda dengan video anda dilampirkan. Anda boleh memuat turunnya ke komputer atau telefon anda. Bagi sesiapa yang menghadapi masalah memuat turun video mereka daripada lampiran e-mel ini, terdapat a Sambungan Chrome yang boleh membantu.

Walaupun belum ada maklumat rasmi sama ada syarikat akan mengaktifkan semula akaun sebaik sahaja pengguna berumur 13 tahun, ia tidak mungkin. TikTok memadamkan akaun yang dinyahaktifkan secara kekal selepas 30 hari, dan ramai pengguna mempunyai hari lahir yang salah, termasuk tahun mereka mencipta akaun mereka.

Mengedit Profil Anda di TikTok

Kami menukar, jadi secara semula jadi, anda ingin menukar beberapa maklumat dalam profil media sosial anda. Mungkin anda telah memasukkan nombor telefon atau tarikh lahir yang salah dan ingin menukarnya kepada yang betul.

Bagaimanakah anda mengedit butiran profil anda di TikTok? Anda boleh menukar beberapa perkara, daripada foto profil anda kepada nama pengguna anda. Ini caranya.

Menukar Gambar Profil atau Video Anda

Memberi diri anda gambar profil baharu adalah menyeronokkan dan menarik. Anda sentiasa boleh mengemas kini imej anda di bawah bahagian Edit Profil pada akaun TikTok anda.

Langkahnya mudah sahaja.

 1. Pergi ke Profil anda dan ketik pada pilihan Edit Profil.
 2. Pilih Tukar Foto (atau Video).
 3. Pilih foto baharu daripada telefon anda atau ambil gambar baharu untuk menetapkannya sebagai foto profil anda.

Menukar Nama Pengguna Anda

Nama pengguna anda ialah sesuatu yang boleh digunakan oleh pengikut anda untuk mengenali akaun anda, jadi anda tidak disyorkan untuk menukarnya jika anda bercadang untuk membina khalayak yang setia. Walau bagaimanapun, anda masih boleh melakukannya jika anda mahu.

 1. Buka Profil anda dan pergi ke Edit Profil.
 2. Padamkan nama pengguna semasa anda dan taipkan nama pengguna baharu.

Harap maklum bahawa anda tidak akan dapat menukarnya lagi untuk 30 hari seterusnya.

Menukar Bahasa Apl Anda

Jika anda ingin menukar bahasa apl semasa anda kepada bahasa lain, berikut ialah langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Buka Profil anda.
 2. Ketik ikon Tetapan.
 3. Cari tab Bahasa dan bukanya.
 4. Pilih pilihan Bahasa Apl dan pilih bahasa yang diingini daripada senarai.

Terdapat 39 bahasa yang tersedia pada masa penulisan.

Memadam Akaun Anda

Anda mungkin bosan membuat semua perubahan dan ingin memadamkan akaun anda sama sekali. Prosesnya mudah, dan hanya mengambil masa seminit. Walau bagaimanapun, fikirkan dahulu untuk memastikan anda mahu melakukannya sebelum kehilangan semua data dan kandungan yang anda siarkan.

 1. Pergi ke Profil anda.
 2. Buka Tetapan dengan mengetik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Cari Urus Akaun Saya dan ketik padanya.
 4. Pilih pilihan Padam Akaun.

Harap maklum bahawa anda tidak akan mendapat bayaran balik jika anda telah membeli sesuatu dalam apl.

Tukar Umur Anda di TikTok

Tambah Akaun

Nasib baik, TikTok membenarkan anda mempunyai berbilang akaun. Ini bermakna anda boleh membuat profil baharu tanpa memadamkan akaun lama anda jika anda mahu. Menggunakan ID log masuk yang berbeza, ikut arahan ini untuk membuat akaun kedua (dengan hari lahir yang betul):

 1. Ketik Saya di penjuru kanan sebelah bawah.
 2. Ketik tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Tatal ke bawah ke Tambah Akaun.
 4. Daftar sama seperti yang anda lakukan dengan akaun asal anda dengan hari lahir yang betul.

Walaupun ini tidak menyelesaikan teka-teki hari lahir anda, ia membenarkan anda mengekalkan akaun lama anda dan memulakan akaun baharu.

Soalan Lazim

Kami menyertakan beberapa maklumat yang lebih berguna dalam bahagian ini.

Pada umur berapa saya boleh menghantar dan menerima hadiah TikTok?

Disebabkan kontroversi pada masa lalu, TikTok melaksanakan dasar untuk melindungi pengguna yang lebih muda daripada penipu. Ini terutamanya berkaitan dengan keupayaan mereka untuk menghantar wang kepada orang lain dalam apl. Malangnya, garis panduan komuniti TikTok menyekat sesiapa di bawah umur 18 tahun daripada menghantar atau menerima hadiah TikTok.

Jika anda berumur di bawah 18 tahun, anda tidak akan mempunyai pilihan untuk menghantar dan menerima hadiah di TikTok. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna telah menemui penyelesaian untuk isu ini. Ramai pengguna TikTok meletakkan alamat peti surat dalam bio mereka supaya pengguna lain boleh menghantar hadiah sebenar kepada mereka dan juga memesan sesuatu daripada senarai hajat Amazon mereka. Hanya berhati-hati; kaedah ini mungkin tidak selamat.

Mengapa saya tidak boleh membuat siaran langsung di TikTok?

TikTok mempunyai dua peraturan sebelum pengguna boleh bersiaran langsung. Pertama, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 pengikut. Kedua, anda mesti berumur sekurang-kurangnya 16 tahun. Walaupun anda mengikuti langkah di atas dan TikTok berjaya mengemas kini umur anda, anda tidak akan mempunyai akses kepada ciri ini sehingga anda berumur 16 tahun.

Semak semula Maklumat

Apabila mendaftar pada platform, aplikasi, atau apa-apa yang serupa, berhati-hati agar tidak membuat kesilapan. Kini anda melihat bagaimana kesilapan menaip yang mudah boleh menyebabkan akaun anda dipadamkan, menyebabkan anda kehilangan akses kepada semua kandungan anda dan perlu bermula sekali lagi. Semak semula segala-galanya, luangkan masa anda dan jangan buat akaun dengan tergesa-gesa.

Apakah perubahan yang telah anda lakukan pada profil TikTok anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.