Cara Menguji Kamera pada PC Windows 10

15

Jika anda ingin mengambil gambar dengan PC Windows 10 anda, anda perlu menguji fungsi kamera terlebih dahulu. Sama ada anda hanya mahu melepaskan beberapa swafoto kepada rakan, atau mengambil gambar dari keselesaan ruang hadapan atau pejabat rumah anda, artikel ini telah membantu anda.

Cara Menguji Kamera pada PC Windows 10

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menguji kamera anda pada PC Windows 10.

Menghidupkan Kamera Anda dalam Windows 10

Setiap PC Windows 10 dilengkapi dengan fungsi kamera. Jika anda mengklik pada butang Mula Tetingkap, anda akan melihatnya dipaparkan di bar sisi. Tetapi untuk memastikan ia berfungsi dengan betul, adalah lebih baik untuk menguji ciri tersebut terlebih dahulu.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Klik pada butang Mula Windows, dan kemudian Tetapan.
 2. Seterusnya, cari pilihan Privasi dan klik padanya.
 3. Dari bar sisi kiri, pilih pilihan Kamera. Ini akan memaparkan skrin dengan senarai butang yang anda boleh togol hidup atau mati.
 4. Pilih Tukar dan togol pada pilihan yang dipaparkan.
 5. Seterusnya, berikan apl anda kebenaran untuk mengakses kamera. Untuk berbuat demikian, togol pada Benarkan Apl Mengakses Kamera Anda. Ini memastikan bahawa apl individu pada PC anda boleh menggunakan kamera anda.
 6. Anda juga boleh membenarkan apl individu mengakses kamera. Tatal ke bawah halaman dan togol pada akses kepada apl khusus yang anda fikirkan.

Itu sahaja yang ada. Anda kini telah berjaya mengaktifkan kamera anda untuk digunakan dengan apl dan Windows anda.

Semak Tetapan Privasi Penyemak Imbas Anda

Jika anda menggunakan media sosial atau panggilan video daripada PC Windows 10 anda, tapak tersebut akan memerlukan akses kepada kamera dan mikrofon anda juga. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda dan klik pada tiga titik di sudut kanan atas.
 2. Daripada menu lungsur turun, klik Tetapan.
 3. Imbas untuk pilihan yang dipanggil Privasi.
 4. Seterusnya, navigasi ke menu Privasi. Dari sana, anda sepatutnya boleh menghidupkan akses kepada kamera.

Uji Kamera Dalam Talian

Terdapat beberapa perkhidmatan dalam talian yang berguna yang memudahkan untuk menguji kamera anda. Salah satunya ialah webcammictest.com. Berikut ialah cara untuk memanfaatkannya sebaik mungkin:

 1. Lawati laman web ujian mikrofon.
 2. Klik pada butang Ujian Webcam.
 3. Beri tapak web akses kepada kamera, jika digesa.
 4. Anda akan melihat pandangan kamera anda, iaitu, gambar diri anda pada skrin.

Petua Keselamatan: Kebanyakan peranti terkini dilengkapi dengan ciri untuk keselamatan tambahan, termasuk peluncur keselamatan dan/atau penunjuk cahaya yang dihidupkan apabila anda menggunakan kamera. Gelangsar keselamatan memberi anda pilihan untuk menutup kamera apabila anda tidak menggunakannya. Pastikan anda menggunakan ciri keselamatan terbina dalam kerana tujuan utamanya adalah untuk melindungi anda.

Uji Kamera dalam Apl Biasa

Kebanyakan apl komunikasi pasukan menawarkan pilihan terbina dalam untuk menguji kamera. Berikut ialah panduan kepada beberapa platform yang paling popular:

Zum: Klik ikon gear, kemudian pilih Video. Jika kamera berfungsi, anda akan melihat apa yang dilihatnya: diri anda sendiri.

Slack: Klik pada ikon profil anda, kemudian pilih Keutamaan. Pilih Audio & video daripada bar sisi. Jika kamera anda disediakan dengan betul, anda sepatutnya dapat melihat diri anda sendiri.

Skype: Klik ikon menu, kemudian pilih Tetapan. Pilih pilihan Audio & video daripada menu. Sekali lagi, anda akan melihat paparan kamera anda.

Perselisihan: Klik Tetapan. Pilih Suara dan Video, kemudian klik Uji Video. Jika kamera berfungsi, anda akan melihat gambar diri anda pada skrin.

Uji Kamera Dengan Apl Kamera

Windows 10 mempunyai apl kamera terbina dalam, memberikan anda semua yang anda perlukan untuk menguji kamera. Lebih baik lagi, ia agak mudah digunakan:

 1. Klik butang Mula Windows, taip kamera, dan tekan kekunci Enter. Secara pilihan, anda boleh menapis senarai abjad apl dalam menu Mula sehingga anda menemui apl Kamera.
 2. Jika ini kali pertama anda mengakses kamera melalui aplikasi kamera, anda mungkin digesa untuk memberikan akses kepada lokasi anda. Jika kotak mesej muncul, benarkan kamera mengakses lokasi tepat anda dengan mengklik butang Ya. Sila ambil perhatian bahawa anda juga boleh menukar ini kemudian, dengan melawati apl Tetapan.
 3. Apabila apl kamera dipaparkan, anda akan melihat diri anda pada skrin. Jika anda tidak berbuat demikian, maka ada sesuatu yang tidak kena. Rujuk bahagian penyelesaian masalah di bawah.

Menyelesaikan masalah Kamera

Isu kamera mengecewakan. Walau bagaimanapun, anda boleh menyelesaikan masalah biasa dalam beberapa langkah pantas.

Semak Sambungan Kamera

Kamera yang menyambung ke komputer melalui port USB boleh menjadi longgar atau port itu sendiri mungkin rosak. Pastikan anda memasang palam kamera ke dalam port USB dengan selamat. Sebagai alternatif, cuba port USB yang berbeza dan lihat jika itu membuat perbezaan.

Perisian Webcam

Kamera yang anda gunakan mungkin memerlukan perisian daripada pengilang untuk berfungsi dengan baik. Anda boleh melakukan carian pantas untuk model kamera anda atau melawati tapak web pengilang. Mungkin terdapat pautan yang boleh dimuat turun tersedia untuk versi terkini perisian kamera.

Lawati Semula Tetapan Privasi Windows dan Penyemak Imbas Anda

Seperti yang dinyatakan, pastikan anda menyemak tetapan privasi anda dalam kedua-dua Windows dan penyemak imbas anda sekali lagi. Dengan cara ini, anda boleh memastikan bahawa akses kepada kamera telah dibenarkan.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya akan tahu jika kamera pada PC Windows 10 saya berfungsi dengan betul?

Secara ringkas, anda akan dapat melihat diri anda pada skrin apabila anda mendayakan fungsi kamera. Jika tidak, anda mungkin menghadapi beberapa masalah ketersambungan. Nasib baik, kebanyakannya akan mudah untuk menyelesaikan masalah dan menghidupkan semula kamera anda dan berfungsi.

Adakah anda memerlukan apl pihak ketiga untuk menguji kamera pada PC Windows 10?

Tidak, anda boleh menguji kamera sendiri dengan hanya pergi ke butang Mula Windows pada PC anda, mengakses tetapan kamera dan memastikan pilihan kamera dihidupkan.

Apakah perkhidmatan dalam talian terbaik untuk menguji kamera saya pada PC Windows 10 saya?

Nasib baik, terdapat banyak pilihan yang tersedia. Tetapi mungkin pilihan terbaik ialah webcammictest.com. Ia percuma dan mudah digunakan.

Bagaimanakah cara saya menguji kamera pada PC Windows 10 saya dengan apl seperti Zoom dan Slack?

Apl paling popular mempunyai fungsi terbina dalam untuk menguji kamera pada PC Windows 10. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengikut arahan pada skrin untuk memastikan kamera berfungsi dengan baik untuk digunakan pada tapak seperti Zoom dan Slack.

Satu, Dua Menguji Kamera Anda pada Windows 10

Seperti kebanyakan sistem pengendalian, Windows 10 mempunyai pilihan kamera. Dan walaupun kebanyakan orang lebih suka mengambil gambar dengan telefon mereka atau peranti mudah alih lain, ia sentiasa berguna untuk mempunyai pilihan pada PC anda. Mungkin anda mempunyai beberapa keluarga atau rakan yang berkerumun di sekeliling komputer anda dan swafoto kumpulan terasa betul. Atau mungkin, telefon anda berada di bilik lain dan anda perlu mengambil gambar sesuatu dengan segera. Walau apa pun sebabnya, anda perlu memastikan kamera berfungsi dengan baik. Dengan ujian yang mudah, anda boleh yakin bahawa semuanya berfungsi.

Adakah anda tidak perlu mengambil gambar dengan PC Windows 10 anda? Adakah anda menggunakan mana-mana petua dan petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.