Cara mengukur Kebolehubahan Kadar Jantung (HRV) pada Apple Watch

78
Cara mengukur Kebolehubahan Kadar Jantung (HRV) pada Apple Watch anda

Perkara yang perlu diketahui sebelum mengukur HRV pada Apple Watch anda dalam watchOS 9:

 • HRV disokong oleh Apple Watch Series 4 dan lebih baru
 • Pengguna mestilah berumur 18 tahun ke atas

Mengukur Kebolehubahan Kadar Jantung anda menggunakan Apple Watch boleh memberikan pandangan penting mengenai kadar jantung dan kesejahteraan anda. HRV ialah penunjuk penting sistem saraf autonomi (ANS) anda – bahagian sistem saraf anda yang mengawal fungsi seperti pernafasan, degupan jantung dan pencernaan.

Dengan menjejaki metrik kritikal ini, adalah mungkin untuk mengesan perubahan dalam tahap tekanan badan anda dan mendiagnosis perubahan dalam kesihatan atau tenaga. Dalam panduan ini, saya akan memberikan cerapan tentang menjejak tahap HRV anda daripada Apple Watch.

Mengapa Kebolehubahan Kadar Jantung penting?

Kebolehubahan Kadar Jantung (HRV) ialah istilah yang digunakan untuk menerangkan variasi masa antara setiap degupan jantung. Pengukuran HRV telah menjadi cara popular untuk menjejaki kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan, dan Apple Watch ialah satu peranti yang boleh membantu anda berbuat demikian.

HRV juga boleh digunakan sebagai cara untuk mengukur kemajuan apabila melibatkan senaman dan kecergasan fizikal. Latihan dengan pemantau kadar jantung boleh membantu atlet menjejaki kemajuan mereka dan mencapai matlamat mereka. Ia boleh membantu memaklumkan keputusan tentang intensiti dan tempoh senaman, serta membantu mengenal pasti tanda-tanda keletihan dan latihan berlebihan.

Ia juga boleh mengesan perubahan dalam tindak balas badan terhadap tekanan dan ketegangan fizikal, yang membawa kepada diagnosis dan rawatan keadaan perubatan yang lebih tepat.

Secara keseluruhan, HRV ialah alat yang berharga untuk menilai kesihatan dan kecergasan keseluruhan, mengesan perubahan sebagai tindak balas kepada tekanan, dan memantau kemajuan dalam kecergasan fizikal.

Cara memantau kebolehubahan kadar jantung anda pada Apple Watch

 1. Sebelum anda memulakan senaman pernafasan, pastikan diri anda selesa dan berehat sepenuhnya.
 2. Akses apl Kesedaran daripada Apple Watch anda.
 3. Pilih pilihan Bernafas daripada menu ciri.
  Ketik Teruskan jika anda menggunakan apl itu buat kali pertama.
 4. Ikut arahan seperti yang dipaparkan. Anda akan melihat pilihan untuk menyedut dan menghembus nafas.
 5. Grafik pada jam tangan anda akan Mengembang dan Mengecil, membetulkan pernafasan yang perlu anda ikuti.

  Ketik Bernafas dan ikut arahan pada Apple Watch

 6. Sesi akan selesai sebaik sahaja jam tangan bergetar dua kali dan berbunyi.
  Anda mungkin melihat mesej Syabas.
 7. Antara muka berikut akan mendedahkan kadar degupan jantung anda dalam Denyut Semenit (BPM) yang sepadan.
 8. Jika anda ingin menghentikan sesi atas sebarang sebab yang tidak dapat dielakkan, hanya leret ke kanan dan ketik Tamat.

  Semak Kebolehubahan Kadar Jantung pada Apple Watch

Pemasa untuk latihan ini akan ditetapkan selama 1 minit secara lalai. Walau bagaimanapun, anda boleh menukarnya dengan mengetik ikon tiga titik bertentangan dengan logo bernafas→ Tempoh→ Tetapkan pemasa anda dengan sewajarnya.

Tukar pemasa senaman pada Apple Watch

Nota: Semua pemberitahuan akan diredamkan pada Apple Watch anda sebaik sahaja sesi bermula untuk membantu anda menumpukan perhatian. Jika anda berusaha keras untuk menerima panggilan masuk atau membuat pergerakan secara tiba-tiba, sesi anda akan tamat secara automatik dan anda perlu memulakan proses semula.

Bagaimana untuk melihat bacaan HRV pada iPhone

Jika anda mahukan gambaran terperinci bacaan degupan jantung anda, anda boleh mendapatkannya daripada iPhone anda dengan mematuhi beberapa langkah mudah:

 1. Buka apl Kesihatan pada iPhone anda.
 2. Ketik pilihan Semak imbas yang terletak di sudut kanan bawah skrin.
 3. Pilih pilihan Jantung di bawah Kategori Kesihatan.
 4. Untuk melihat perwakilan grafik yang sama, ketik mana-mana metrik yang anda inginkan.
  Buat masa ini, kami akan menumpukan pada Kebolehubahan Kadar Jantung.
 5. Kini, anda boleh melihat maklumat grafik terperinci status jantung anda. Bacaan tersebut dikategorikan kepada Hari, Minggu, Bulan, 6 bulan, dan tahun.
 6. Untuk mengkaji sesi tertentu, tatal ke bawah dan ketik Tunjukkan semua data di bawah menu Pilihan.

  Semak Kebolehubahan Kadar Jantung pada iPhone

 7. Kini, anda boleh mengakses mana-mana sesi pilihan anda daripada Semua Data yang Dirakam. Setiap sesi diklasifikasikan lagi dalam data yang diisih mengikut masa.

  Akses mana-mana sesi pilihan anda daripada Semua Data Dirakam pada iPhone

Mengikuti langkah ini, anda boleh merekod dan mengurus bacaan jantung berbilang dengan mudah pada masa yang sama tanpa perlu risau tentang kehilangan data daripada sebarang sesi spontan.

Faktor yang mempengaruhi ketepatan pengukuran HRV

Hubungan antara kadar denyutan jantung dan pernafasan ialah pengukuran kebolehubahan kadar denyutan jantung yang dibenarkan untuk memberikan pandangan yang berharga kepada banyak aspek kesihatan. Walau bagaimanapun, beberapa faktor boleh menjejaskan ketepatan pengukuran HRV:

 • Untuk memastikan bacaan yang tepat, sebaiknya lakukan pengukuran di dalam bilik yang tenang dan selesa dengan bunyi luaran yang minimum dan suhu yang ideal.
 • Sebarang pergerakan seperti makan, minum atau merokok sebelum atau semasa pengukuran juga boleh menjejaskan ketepatan pengukuran HRV.
 • Adalah lebih baik untuk mengukur HRV dengan rakaman berterusan selama beberapa minit. Ini akan memberikan purata yang lebih baik dan memberikan gambaran yang lebih tepat tentang keseluruhan HRV.
 • Orang yang mempunyai kadar denyutan jantung secara semula jadi lebih cepat atau lebih perlahan atau mereka yang mempunyai perentak jantung, usia lanjut atau sejarah penyakit jantung semuanya mungkin digesa oleh bacaan HRV yang pelbagai.

HRV yang baik adalah penting kerana ia berjalan seiring dengan kesihatan keseluruhan yang lebih baik. Ia boleh digunakan untuk mengukur tahap tekanan dan boleh membantu pemulihan dan prestasi senaman. Sebaliknya, HRV yang rendah telah dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan masalah kesihatan lain.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk menghidupkan monitor kadar jantung pada Apple Watch?

Untuk mendayakan pengukuran kadar denyutan jantung dalam Apple Watch, buka apl Tetapan pada jam tangan anda dan pilih Privasi→ Degupan Jantung. Pastikan Denyutan Jantung dihidupkan.

Adakah Apple Watch mengukur HRV dengan tepat?

Ya, jam tangan epal mampu mengukur HRV dengan tepat menggunakan penderia denyutan jantung terbina dalam dan pelbagai ciri pemantauan kesihatan seperti penjejakan zon. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Apple Watch bukanlah peralatan perubatan dan tidak boleh dipercayai untuk diagnosis atau rawatan mewah. Sebarang kebimbangan harus dibincangkan dengan profesional perubatan.

Semudah itu!!!

Pemantau degupan jantung terbina dalam Apple Watch dan apl kesihatan pada iPhone menjadikannya sangat mudah untuk anda menyimpan kira bacaan jantung anda. Adalah penting untuk diingat untuk mengambil bacaan yang kerap dan berunding dengan doktor jika anda bimbang tentang kesihatan jantung anda.

Dengan pemantauan berterusan HRV anda, anda boleh memastikan badan anda berfungsi pada tahap optimumnya. Ikuti panduan kami untuk mendapatkan lebih banyak petua dan helah Apple Watch.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk mematikan lampu hijau pada Apple Watch
 • Cara menggunakan mod Teater pada Apple Watch
 • Senarai negara yang disokong Apple Watch ECG