Cara Mengunci Sel dalam Excel

35

Salah satu ciri Microsoft Excel yang paling mengagumkan ialah anda boleh berkongsi fail anda dengan orang lain untuk tujuan melihat/mengedit. Walau bagaimanapun, anda kadangkala tidak mahu mereka mengganggu data asal. Sebaliknya, anda hanya memerlukan mereka untuk memeriksa dokumen dan menghantarnya semula untuk semakan tanpa membuat sebarang pelarasan.

Cara Mengunci Sel dalam Excel

Di situlah sel pengunci masuk, tetapi bagaimana ia berfungsi? Berikut ialah panduan mendalam tentang cara mengunci sel dalam Excel.

Mengunci Sel dalam Excel

Excel telah wujud selama hampir empat dekad. Selama bertahun-tahun, ia telah mengalami perubahan yang meluas, tetapi beberapa ciri kekal hampir sama. Salah satunya ialah mengunci sel.

Langkah-langkah adalah serupa, jika tidak sama, dalam semua versi program hamparan ini.

 1. Buka hamparan anda.
 2. Serlahkan sel yang ingin anda lindungi. Anda boleh menggunakan tetikus anda atau pintasan “Butang Ctrl + Space” untuk berbuat demikian.
 3. Navigasi ke tetingkap “Rumah” anda.
 4. Pilih “Penjajaran” dan pukul simbol anak panah.
 5. Pergi ke menu “Perlindungan” anda.
 6. Pilih “Dikunci.”
 7. Tekan butang “OK” untuk meninggalkan menu.
 8. Akses “Semakan”, pergi ke “Perubahan”, pilih pilihan “Lindungi Buku Kerja” atau “Lindungi Helaian” dan gunakan semula kunci. Taipkan kata laluan yang perlu anda masukkan untuk membuka kunci sel.

Itu sahaja yang ada. Anda kini boleh berkongsi fail anda tanpa perlu risau sama ada pihak lain akan mengganggu data.

Bagaimana Anda Mengunci Semua Sel dalam Excel?

Langkah di atas membolehkan anda mengunci sel tertentu dalam Excel. Tetapi bagaimana jika anda ingin melangkah lebih jauh dan mengunci semua sel? Dengan cara itu, pengguna yang anda berkongsi data tidak akan dapat mengubah suai walaupun bahagian terkecil lembaran kerja anda. Selain itu, ia menghapuskan risiko membiarkan satu atau lebih sel tidak berkunci secara tidak sengaja.

Ia adalah langkah yang komprehensif, tetapi ia semudah kaedah pertama.

 1. Buka Excel dan cari hamparan yang ingin anda kunci.
 2. Pilih “Semak”, diikuti dengan “Perubahan” dan “Lindungi Helaian.”
 3. Anda kini boleh memilih beberapa pilihan untuk menghalang orang lain daripada menukar sel, bergantung pada pilihan anda:

  a. “Dikunci” menghalang pengguna daripada memadam atau memasukkan lajur dan baris.
  b. “Format Sel” menghalang pengguna daripada membesarkan atau mengurangkan lajur dan baris.
  c. “Gunakan Carta Pangsi” dan “Gunakan Jadual Pangsi” menghalang pengguna daripada mengakses carta pangsi dan jadual pangsi, masing-masing
  d. “Autolengkap” menghalang pengguna daripada melanjutkan bahagian terpilih dengan fungsi Autolengkap.
  e. “Sisipkan dan Padam” menghalang pengguna daripada menambah dan mengalih keluar sel.
 4. Tandai kotak di sebelah pilihan “Helaian”.
 5. Masukkan kod yang perlu digunakan oleh pihak lain untuk membuka kunci sel jika anda memutuskan untuk berkongsi kata laluan dengan mereka.
 6. Ketik butang “OK”, dan anda boleh pergi.

Bagaimana Anda Mengunci Sel dalam Excel Dengan Syarat?

Sebahagian besar bekerja dalam Excel bergantung kepada keupayaan anda untuk menggunakan syarat. Jika anda telah mencapai kemajuan yang besar dengan keadaan anda dan tidak mahu sesiapa menjejaskannya, mengunci sel anda ialah pilihan yang bagus.

Tetapi ini tidak bermakna anda perlu mengambil tindakan menyapu dan mengunci semua sel. Excel membolehkan anda mengehadkan hanya mereka yang mempunyai keadaan anda.

 1. Bawa hamparan anda dan pergi ke bahagian “Semakan”.
 2. Navigasi ke “Perubahan” dan klik “Nyahlindungi Helaian.”
 3. Masukkan kata laluan yang anda gunakan untuk mengunci helaian anda dan ketik butang “OK”. Jika anda tidak mengehadkan helaian anda, teruskan ke langkah seterusnya.
 4. Serlahkan sel yang anda ingin buat di luar had dengan tetikus anda atau gabungan kekunci “Ctrl + Space”.
 5. Gunakan “Pemformatan Bersyarat” dan pergi ke “Syarat 1.”
 6. Pilih “Format” dan pilih “Format Sel.”
 7. Navigasi “Perlindungan”, tandai “Terkunci” di sebelah kotak yang sesuai, dan pilih “OK.”

Bagaimana Anda Mengunci Sel dalam Excel dengan Cepat?

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, ciri kunci sel telah menjadi ruji Excel selama bertahun-tahun. Ia tidak mengalami baik pulih besar, tetapi ia telah ditambah baik dalam versi terkini. Contohnya, edisi Excel yang lebih terkini membolehkan anda menambah butang kunci cepat pada bar alat anda. Ia membolehkan anda mengehadkan sel yang diserlahkan dengan satu tekan butang.

Mari lihat bagaimana anda boleh memasukkan fungsi ke dalam menu anda dan cara ia berfungsi.

 1. Buka hamparan dan pergi ke “Laman Utama”.
 2. Cari “Format” dan pilih ciri “Sel Kunci”.
 3. Klik kanan “Sel Kunci” dan pilih gesaan yang membolehkan anda memasukkan fungsi dalam bahagian “Akses Pantas” anda.
 4. Kembali ke hamparan anda dan lihat pintasan sel kunci di bahagian atas fail anda.
 5. Untuk menggunakan pintasan, hanya pilih satu atau lebih sel dan tekan simbol kunci dalam bar alat. Bergantung pada versi anda, program mungkin meminta anda memasukkan kata laluan. Anda akan tahu sel itu dihadkan jika kekunci pintasan mempunyai latar belakang gelap.

Bagaimana Anda Menghalang Pengguna Daripada Memilih Sel Terkunci?

Mengekalkan orang lain daripada memilih sel terkunci berguna dalam dua cara. Pertama, ia mengurangkan lagi risiko perubahan yang tidak diingini. Dan kedua, ia membantu meningkatkan produktiviti pihak lain dengan mengasingkan sel yang ada daripada yang tidak tersedia.

 1. Mulakan hamparan anda dan pergi ke “Semak”.
 2. Jika buku kerja anda dilindungi, tekan butang “Nyahlindungi Helaian” dalam tetingkap “Perubahan”.
 3. Pilih “Lindungi Helaian.”
 4. Pastikan pilihan “Pilih sel terkunci” ditandakan.
 5. Ketik “OK”, dan anda tidak akan dapat menyerlahkan sel terhad lagi. Anda boleh menavigasi antara sel yang tidak berkunci menggunakan kekunci anak panah anda, Enter atau Tab.

Lindungi Data Anda Daripada Prying Eyes

Walaupun perkongsian data tidak dapat dielakkan apabila bekerjasama dalam projek Excel, tidak ada sebab untuk membenarkan orang lain mengganggu maklumat sensitif. Dengan fungsi sel kunci di hadapan dan panggilan anda, anda boleh menyekat seberapa banyak sel yang anda mahu menghalang perubahan yang tidak dibenarkan.

Adakah anda pernah mengalami masalah kehilangan data/penggangguan data dalam Excel? Jika ya, apakah yang anda lakukan untuk melindungi data anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.