Cara Mengunci Tetikus pada Satu Monitor

127

Ramai memilih untuk menyediakan tetapan dwi monitor atas beberapa sebab. Apabila terdapat persediaan berbilang paparan, tetikus boleh bergerak dengan bebas dari satu monitor ke monitor yang lain. Tetapi bagaimana jika itu adalah ciri yang anda tidak mahu miliki kerana ia menyebabkan perkara yang menjengkelkan dan tidak diingini?

Cara Mengunci Tetikus pada Satu Monitor

Dalam kes itu, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk mengunci kursor tetikus anda kepada satu monitor sahaja. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara anda boleh melakukannya dan membantu anda mengawalnya.

Cara Mengunci Tetikus ke Satu Monitor pada PC Windows

Syukurlah, terdapat cara yang cukup mudah untuk mengunci tetikus anda pada satu skrin. Apabila ia datang kepada PC yang mempunyai Windows 7 atau versi yang lebih baharu, anda mempunyai dua cara utama untuk mencapai ini.

Cara Paling Mudah: Tetapan Sistem Pengendalian

Di antara semua penyelesaian lain, ramai yang melupakan penyelesaian yang paling mudah dan paling ringkas – menukar tetapan dalam sistem pengendalian anda secara terus. Jika menggunakan apl pihak ketiga bukan perkara anda, penyelesaian ini adalah semua yang anda mungkin minta.

Pemantau biasanya disusun untuk berdiri antara satu sama lain, dan itulah sebabnya kursor mengalir dengan bebas di antara kedua-dua sepanjang sempadan.

Menukar tetapan sistem berfungsi untuk Windows 7, 10 dan 11, tetapi OS Windows lain biasanya mempunyai tetapan yang serupa. Inilah cara untuk melakukannya:

 1. Klik kanan pada desktop anda dan pilih “Tetapan paparan.”
 2. Pergi ke tetapan resolusi skrin untuk melihat penjajaran monitor anda.
 3. Pilih tempat anda ingin mengunci tetikus.
 4. Klik pada monitor yang anda ingin kunci tetikus anda dan seret ke atas atau ke bawah, supaya ia berdiri secara menyerong.

Dengan cara ini, kursor anda masih akan mengalir antara skrin, tetapi hanya jika anda menyeretnya secara menyerong dari tepi. Penyelesaian ini membetulkan kebanyakan isu yang disebabkan oleh tetikus terapung bebas.

Jika ini tidak sesuai untuk anda dan anda ingin mencapai penguncian monitor yang lengkap, anda perlu bergantung pada apl pihak ketiga.

Kunci Tetikus pada Satu Skrin Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Kebanyakan pengguna yang ingin mengunci tetikus pada satu penggunaan skrin Alat Dwi Monitor atau Apl Kunci Kursor. Kedua-dua alatan adalah percuma untuk dimuat turun.

Kunci Tetikus Menggunakan Alat Dwi Monitor

Alat Dwi Monitor ialah alat perisian yang direka untuk pengurusan tetapan berbilang monitor yang lebih mudah. Untuk mengunci tetikus anda pada satu skrin menggunakan alat ini, lakukan langkah berikut:

 1. Lancarkan Alat Dwi Monitor.
 2. Dalam bar pemberitahuan, klik pada ikon aplikasi untuk membuka tetingkap aplikasi.
 3. Apabila anda membuka apl, pergi ke “Umum” pada menu di sebelah kiri.
 4. Pilih pilihan bernama “Kunci kursor pada skrin.”
 5. Pilih “Tukar.”
 6. Tetingkap baharu akan muncul, di mana anda harus memilih “Dayakan kekunci pintas ini.”
 7. Tetapkan kekunci pintas pada pilihan ini kepada kombinasi butang percuma pilihan anda.
 8. Klik pada “OK” dan simpan tetapan.

Kunci Tetikus Menggunakan Kunci Kursor

Kunci Kursor ialah penyelesaian perisian untuk mengunci tetikus pada satu skrin yang menawarkan pilihan yang lebih kompleks. Mengunci tetikus anda ialah ciri percuma, tetapi jika anda perlu menggunakan tetapan yang lebih maju, versi premium juga tersedia.

Program ini menukar tepi fizikal monitor anda menjadi sempadan digital untuk tetikus. Alat ini membolehkan anda melihat kedua-dua monitor dan membolehkan anda memilih tempat untuk mengunci kursor. Dengan mengehadkan kawasan tetikus, anda menghalang tetikus anda merayau ke mana-mana kawasan yang tidak diingini di ruang kerja maya anda.

Apl ini menawarkan pilihan untuk menentukan dengan tepat kawasan yang anda ingin sekat tetikus anda, dan dengan menetapkannya, tetikus akan berfungsi di kawasan itu sahaja. Ia juga membolehkan anda memilih hotkey untuk mengunci tetikus.

Cara Mengunci Tetikus pada Satu Monitor pada Mac

Komputer Mac membolehkan anda menggunakan hampir semua peranti Apple sebagai skrin kedua. Apple menawarkan banyak ciri, pilihan dan cara untuk menyesuaikan pengalaman berbilang paparan pada Mac. Walau bagaimanapun, isu dengan kursor tetikus terapung adalah sama seperti pengguna Windows.

Mac tidak mempunyai pilihan berasaskan sistem untuk mengunci tetikus semasa menggunakan berbilang skrin. Terdapat juga kekurangan apl pihak ketiga percuma yang membetulkan isu ini.

Untuk penyelesaian yang berkesan, kami telah temui EdgeCase pada App Store. Ia adalah pakej utiliti kecil yang menghalang pergerakan tetikus antara monitor. Malangnya, ia berharga $14.99 untuk dibeli.

Sebagai alternatif, dengan hanya membesarkan kursor dalam tetapan paparan OS, anda akan dapat melihat gerakan kursor dengan lebih baik. Pilihan ini mungkin tidak menghalang kursor anda sepenuhnya daripada pergi ke skrin berdiri. Tetapi ia pasti akan membantu anda mengawalnya dengan lebih tepat dan menghalangnya daripada terapung secara rawak.

Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke menu Apple dan cari “Keutamaan Sistem.”
 2. Klik “Kebolehaksesan”.
 3. Tekan “Paparan” pada tab kiri.
 4. Pergi ke tab “Penunjuk” di tengah-tengah sebelah kanan tetingkap.
 5. Gerakkan peluncur untuk menetapkan saiz Penunjuk.

Lihat Penyelesaian Yang Paling Sesuai dengan Keperluan Anda

Mempunyai ruang maya tambahan mungkin meningkatkan pengalaman kerja atau permainan anda secara besar-besaran. Namun, ini hanya terpakai apabila anda tahu cara menetapkan monitor dengan betul. Pengesyoran kami untuk anda ialah mencuba penyelesaian yang berbeza untuk mengunci tetikus dan lihat perkara yang paling sesuai untuk anda.

Apakah alat pilihan anda untuk mengunci tetikus pada satu monitor? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!