Cara Mengurus dan Mengalihkan Tempat Perpuluhan dalam Excel

31

Jika anda berurusan dengan beberapa sel dalam Excel, menukar tempat perpuluhan secara manual adalah mudah. Anda hanya klik dua kali dan tambahkannya ke tempat yang anda mahu alihkan, dan anda sudah selesai. Walau bagaimanapun, apabila anda berurusan dengan hamparan yang lebih besar dengan beratus-ratus entri, ia menjadi lebih mencabar. Nasib baik, terdapat beberapa cara untuk mengalihkan tempat perpuluhan dalam Excel.

Cara Mengurus dan Mengalihkan Tempat Perpuluhan dalam Excel

Memindahkan Tempat Perpuluhan dalam Excel

Demi tutorial ini, katakan anda mempunyai lajur sel dengan nilai tertentu di dalamnya (ABAIKAN “$” DALAM GAMBAR), tetapi anda ingin menukar tempat perpuluhan. Jadi “lajur A” mempunyai “128.21” dan anda mahu ia menjadi “1.2821” atau “1.28” sebaliknya. Anda boleh melakukannya dalam beberapa cara, dengan mengandaikan jumlah dolar anda bermula di sel A2 dan seterusnya.

Kaedah 1: Gunakan Pengiraan Mudah (Sel Dibahagi Dengan Nilai)

 1. Salin dan tampal formula berikut ke dalam sel B2:
  =A2/100
  Imej ini mempunyai atribut alt kosong; nama failnya ialah Picture1-2.png
 2. Klik dan tahan pada “kotak kecil” di penjuru kanan sebelah bawah “sel B2”, kemudian seretnya ke bawah di sebelah nilai terakhir yang anda mahu tukar daripada “lajur A.”
  Imej ini mempunyai atribut alt kosong; nama failnya ialah Picture1-2.png
 3. Excel kini harus menukar secara unik setiap baris dalam “lajur A” kepada output yang baru dirumuskan dalam “lajur B.”

Contoh di atas harus mengalihkan tempat perpuluhan dua ruang ke kiri. Anda boleh menukar 100 untuk 10 (menggerakkan satu ruang ke kiri) atau 1000 (menggerakkan tiga ruang ke kiri) jika anda perlu mengalihkan tempat perpuluhan secara berbeza.

Kaedah 2: Gunakan Matematik Mudah

Selain daripada formula asas, anda boleh menggunakan matematik untuk mengira tempat perpuluhan yang dikehendaki. Begini cara melakukannya—ABAIKAN “$” DALAM IMEJ.

 1. Taip “100” ke dalam sel ganti dan salinnya.
 2. Serlahkan julat sel dalam “lajur A.”
 3. Pilih “Tampal Khas.”
 4. Pilih “Bahagi” dan klik “OK.”
 5. Padamkan sel dengan 100 di dalamnya untuk mengemas.

Anda berakhir di tempat yang sama tetapi menggunakan kaedah yang sedikit berbeza. Sekali lagi, anda boleh menggunakan 10 atau 1000 untuk mengalihkan lebih banyak tempat perpuluhan jika perlu.

Kaedah 3: Gunakan Alat Format

Selain menggunakan formula atau matematik, anda juga boleh menggunakan alat “Format” untuk menukar tempat perpuluhan dalam Excel.

 1. Serlahkan julat sel dalam “lajur A” yang ingin anda ubah dalam hamparan anda.
 2. Pilih reben “Rumah”, kemudian klik menu lungsur “Format” dalam bahagian “Sel”.
 3. Pilih “Format Sel” dalam senarai juntai bawah.
 4. Klik tab “Nombor” dalam tetingkap “format Sel” baharu dan tukar pilihan “Tempat perpuluhan” kepada nilai yang diperlukan (1, 2, 3, 4, dsb.)
 5. Pilih “OK” apabila selesai.

Langkah-langkah di atas membawa anda ke tempat yang sama dengan proses lain, hanya dengan cara yang sedikit berbeza.

Kaedah 4: Gunakan Formula

Selain menggunakan pengiraan mudah, matematik mudah dan alat Format dalam Excel, anda boleh menggunakan formula untuk menukar tempat perpuluhan. Dalam contoh ini, anda akan melihat perubahan dua tempat perpuluhan ke kiri, sama seperti contoh sebelumnya dalam proses lain.

 1. Salin dan tampal formula berikut ke dalam sel C2:
  =LEFT(A2,LEN(A2)-2)&"."&RIGHT((SUBSTITUTE(A2,".00","")),2)
 2. Klik kiri dan tahan “kotak grab” di penjuru kanan sebelah bawah sel C2 dan seret ke bawah ke nilai terakhir dalam “lajur A.”

Dengan mengandaikan lajur data anda masih bermula pada A2, ini sepatutnya menambah dua tempat perpuluhan untuk setiap nilai dalam “lajur A” kepada “lajur C” dengan cara yang sama yang dilakukan oleh proses lain.

Cara Menambah Perpuluhan Secara Automatik pada Sel Excel

Kadangkala, apabila anda menampal sekumpulan sel ke dalam Excel, ia akan mengalih keluar perpuluhan dan merosakkan data anda. Anda boleh memberitahu Excel untuk menambahkannya semasa anda memasukkan data atau menampalnya, menjimatkan banyak masa anda. Ia serupa dengan cara lain untuk mengalihkan tempat perpuluhan dan menggunakan arahan “Format Sel”.

Jika anda sentiasa menggunakan perpuluhan, anda boleh memberitahu Excel untuk menggunakannya sebagai lalai supaya ia akan memformatkannya secara automatik.

 1. Pilih “Fail”, kemudian pilih “Pilihan.”
 2. Klik pilihan “Lanjutan” di sebelah kiri dan tandai kotak di sebelah “Masukkan Titik Perpuluhan Secara Automatik.”
 3. Tambahkan bilangan tempat perpuluhan dalam kotak “Tempat” di bawah.
 4. Pilih “OK” untuk menyimpan perubahan.

Cara Membundarkan Perpuluhan dalam Excel

Jika anda berurusan dengan nombor besar, anda juga mungkin ingin membulatkannya kepada jumlah titik perpuluhan yang ditentukan untuk memudahkan data dibaca. Itu juga menjadikan hamparan lebih mudah untuk difahami sementara masih tepat kepada berapa pun banyak tempat perpuluhan yang anda perlukan. Begini cara melakukannya.

 1. Pilih “sel B2” dan klik tab “Formula” dari menu atas.
 2. Pilih “Matematik dan Trig” daripada reben.
 3. Pilih fungsi “BULAT” daripada menu.
 4. Masukkan sel untuk dibundarkan dalam kotak “Nombor”.
 5. Taipkan bilangan titik perpuluhan yang anda bundarkan dalam kotak “Num_digit”.
 6. Pilih “OK” apabila selesai.
 7. Klik kiri dan tahan “kotak ambil” di sudut kanan bawah “sel B” dan seret ke bawah lajur data anda untuk membulatkan semua sel daripada “lajur A” kepada “lajur C.”

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak cara untuk melaraskan tempat perpuluhan dalam sel apabila menggunakan Microsoft Excel, sama ada menukar entri semasa atau menghidupkan autopilot untuk yang baharu. Sesetengah berfungsi hebat untuk hamparan dan buku kerja yang lebih kecil, manakala yang lain menjadikan perkara lebih cekap untuk hamparan yang besar.