Cara Mengurus Kawalan Ibu Bapa pada Apple TV

36

Adakah anda bimbang anak anda boleh mengakses semua jenis kandungan yang tidak sesuai apabila anda tidak melihat? Anda tidak mahu anak anda terjumpa kandungan matang dalam apa jua bentuk dan terdedah kepada adegan keganasan atau bahasa tidak senonoh. Perlu menjelaskan sebab mereka tidak sepatutnya menggunakan perkataan baharu yang menyeronokkan yang mereka pelajari tetapi tidak faham boleh dielakkan dengan menetapkan kawalan ibu bapa pada Apple TV anda.

Cara Mengurus Kawalan Ibu Bapa pada Apple TV

Rancangan TV dan filem diberi penarafan umur atas sebab tertentu. Menetapkan kawalan ibu bapa akan memberi anda sedikit fikiran dan memastikan anak anda menikmati masa skrin mereka dengan selamat.

Mengehadkan Kandungan

Pengguna Apple boleh menyediakan kawalan ibu bapa dengan mengehadkan akses dalam Apple TV, apl Apple TV atau konfigurasi Apple TV +. Sebelum menetapkan sekatan individu, anda perlu mendayakan pilihan Sekatan untuk dapat mengakses semua yang lain. Ini membolehkan anda mengehadkan akses kepada kandungan tertentu dengan mendayakan atau melumpuhkan ciri tertentu.

Kod laluan yang anda tetapkan dalam proses ini akan diperlukan setiap kali anda menyediakan atau menukar sekatan individu.

Mengurus Kawalan pada Apple TV

Peranti Apple TV menggunakan peranti Siri Remote. Anda boleh menghidupkan Sekatan dengan mudah dengan alat kawalan jauh Siri anda hanya dalam beberapa langkah mudah:

 1. Tahan butang TV dan buka Pusat Kawalan.
 2. Pergi ke tab Tetapan Umum dengan 2 togol padanya.
 3. Tukar butang Sekatan dengan mengklik pada butang kunci dan memasukkan kod laluan empat digit.

Pilih sekatan individu dengan alat kawalan jauh sama ada dengan menekan pusat pad klik untuk alat kawalan jauh gen kedua atau lebih baharu, atau dengan menekan permukaan sentuh untuk alat kawalan jauh gen pertama.

Apabila anda ingin mengalih keluar sekatan, ikut satu set langkah di atas dan matikan Sekatan, kemudian masukkan kod laluan empat digit untuk mengesahkannya.

Kawalan Ibu Bapa pada Apl Apple TV

Jika anak anda menggunakan apl Apple TV, anda perlu mengaksesnya melalui peranti Apple anak anda untuk menyediakan kawalan ibu bapa.

Untuk menghidupkan sekatan kawalan ibu bapa, ikut langkah berikut:

 1. Buka apl Apple TV dan navigasi ke Tetapan.
 2. Pergi ke Umum dan klik pada Sekatan untuk menghidupkannya.
 3. Masukkan kod laluan empat digit.

Berikut ialah cara untuk mengalih keluar sekatan:

 1. Buka apl Apple TV dan pergi ke Tetapan.
 2. Navigasi ke Sekatan dan matikan tetapan.
 3. Masukkan kod laluan empat digit.

Mengesahkan Kod Laluan pada Jauh TV iPhone

Apabila anda menyediakan sekatan Apple TV anda, anda mungkin mahu menyembunyikan kod laluan anda. Jika anak anda rapat dan anda tidak mahu mereka melihat perkara yang anda taip melalui Siri Remote, anda boleh melakukannya melalui iPhone atau iPad juga:

 1. Buka Pusat Kawalan dengan meleret ke bawah dari bahagian atas skrin (atau ke atas dari bawah jika anda menggunakan iPhone 8 atau lebih awal).
 2. Cari ikon jauh kecil dan ketik padanya.
 3. Pilih TV yang anda ingin kawal.
 4. Tetapkan kod laluan empat digit.
 5. Masukkan semula kod laluan untuk pengesahan.

Jika anda tidak dapat melihat ikon jauh dalam Pusat Kawalan anda:

 1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda.
 2. Tatal ke bawah dan ketik pada Pusat Kawalan.
 3. Navigasi ke ikon kawalan jauh dan ketik butang tambah.

Kawalan pada Apple TV+

Pada Apple TV+ anda boleh menetapkan sekatan untuk Muzik, TV dan Filem. Sekatan kandungan ini sah untuk semua penyemak imbas, tetapi ia tidak digunakan pada apl Apple TV pada peranti Apple seperti Apple TV, iPhone, iPad dan Mac. Jika anda ingin menyediakan kawalan ibu bapa tambahan, seperti masa skrin, anda perlu melakukannya pada peranti individu yang anda gunakan Apple TV+.

 1. Pergi ke tapak web Apple TV pada pelayar anda.
 2. Ketik ikon profil di penjuru kanan sebelah atas dan pergi ke Tetapan.
 3. Tatal ke bawah ke bahagian Kawalan Ibu Bapa dan hidupkan Sekatan Kandungan.
 4. Masukkan empat digit, dan masukkan e-mel pemulihan anda.
 5. Navigasi ke rancangan TV dan Filem dan pilih penilaian umur yang sesuai untuk anak anda.

Mengkonfigurasi Sekatan Individu pada Apple TV

Selepas anda menghidupkan pilihan Sekatan dalam langkah sebelumnya, pilih pilihan yang anda mahu sekat, sembunyikan, sekat atau benarkan. Untuk setiap perubahan yang anda buat semasa persediaan, anda perlu memasukkan kod laluan. Memilih tetapan Sekat bermakna mengakses ciri ini pada Apple TV memerlukan kod laluan anda, manakala Sekat melumpuhkan ciri ini sepenuhnya.

Untuk Apple TV generasi ke-2 atau ke-3, anda akan mempunyai “Tanya” dan bukannya pilihan “Sekat”.

Berikut ialah beberapa sekatan yang boleh anda tetapkan pada Apple TV anda.

Penilaian Umur

Dengan mendayakan pilihan dinilai umur, anda mengehadkan akses anak anda kepada kandungan eksplisit atau tidak sesuai. Perkara pertama yang perlu anda sediakan ialah lokasi anda. Berdasarkan ini, bilangan dan nama semua kategori dinilai umur akan berbeza-beza. Penilaian umur ditentukan terlebih dahulu untuk semua filem, rancangan TV dan apl, jadi anda boleh menapis kandungan yang tersedia dengan mudah dengan memilih kategori penilaian umur yang sesuai untuk anak anda.

Menyekat

Jika anda ingin memastikan kandungan tertentu tidak muncul sama sekali dalam carian anak anda, anda harus menyekatnya. Dalam kategori “Kandungan Dibenarkan” anda boleh memilih untuk mengehadkan atau menyekat akses anak anda kepada muzik, podcast, profil muzik dan video.

Jika anda menyekat kandungan eksplisit anak anda tidak akan dapat memuat turun atau memainkannya. Walau bagaimanapun, ingat bahawa menyekat melalui Apple TV tidak menyekat kandungan dalam apl pihak ketiga individu, seperti Netflix atau HBO. Anda perlu menyediakannya secara individu.

Pembelian

Menghalang pembelian memastikan anak anda tidak boleh membeli apa-apa tanpa pengetahuan anda. Ini boleh menghalang caj kad kredit yang ketara jika anak anda memuat turun permainan dengan penekanan yang berat pada transaksi mikro. Ia juga menghalang pembelian rancangan TV atau filem baharu untuk penstriman.

Anda boleh melumpuhkan pembelian dan pembelian dalam apl dalam kategori iTunes Store.

Permainan

Sesetengah permainan boleh dimainkan di Apple TV dan anda boleh menyediakan sekatan tertentu untuk anak-anak anda dengan mudah dalam “Pusat Permainan.” Anda boleh menyekat atau mengehadkan akses anak anda kepada permainan berbilang pemain. Terdapat banyak pilihan berguna lain yang boleh anda sediakan juga, seperti menambah rakan, pemesejan peribadi, privasi profil dan rakaman skrin.

Pilihan Lanjutan

Untuk memastikan anak-anak anda tidak membuat sebarang perubahan yang lebih besar pada Apple TV anda, anda boleh Hadkan pilihan seperti AirPlay, Paparan Bilik Persidangan, Perkhidmatan Lokasi, Pembekal TV dan Penggandingan Apl Jauh.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mendayakan masa skrin untuk apl Apple TV?

Ya awak boleh. Mula-mula, anda perlu mendayakan pilihan masa skrin melalui Tetapan pada peranti anak anda. Dari situ, anda boleh mengakses apl individu (Apple TV) dan menjadualkan masa apl itu akan tersedia, tempoh masa anak anda boleh menggunakannya, malah memanjangkan masa berhenti mereka dengan pilihan “Minta Lebih Banyak Masa”.

Bolehkah saya menyediakan kawalan ibu bapa untuk apl Apple TV melalui Perkongsian Keluarga?

Ya awak boleh. Jika anak anda ditambahkan pada kumpulan Perkongsian Keluarga anda dan peranti mereka disediakan, anda boleh menjadualkan masa henti dan memantau penggunaan apl untuk apl Apple TV pada peranti mereka. Jika anda menghidupkan pilihan “Minta Beli” dalam Perkongsian Keluarga, anak anda akan digesa untuk mendapatkan kelulusan anda setiap kali mereka mencuba dan membuat pembelian, yang juga terpakai pada apl Apple TV.

Adakah menyediakan kawalan ibu bapa Apple TV mengehadkan kandungan pihak ketiga?

Tidak, tidak. Untuk mengehadkan kandungan pihak ketiga, anda mesti mengakses apl individu atau melakukannya dengan menetapkan had dalam Apl dalam Tetapan.

Selamat Menonton TV Tanpa Ribuan

Berbual panjang dengan anak anda tentang perkara mengelirukan yang mereka lihat di TV adalah perkara yang sudah berlalu! Dengan menetapkan pengehadan sama ada pada peranti atau apl, anda tidak perlu risau lagi tentang anak anda terdedah kepada sesuatu yang tidak sesuai untuk umur mereka. Sama ada anak anda gemar menonton TV pada peranti AppleTV mereka atau melalui apl, anda boleh mengawal perkara yang boleh mereka akses dan lihat.

Adakah anda menghadapi sebarang masalah dalam menyediakan kawalan ibu bapa? Adakah terdapat cara lain anda memantau masa skrin anak anda? Beritahu kami di bahagian komen.