Cara Mengurus Sarikata untuk Amazon Prime Video [All Major Devices]

109

Amazon Prime Video memerlukan sedikit pengenalan; ia adalah salah satu platform penstriman yang paling popular dan serba boleh. Memandangkan popularitinya, mengetahui cara mengurus sari kata dalam Amazon Prime Video boleh menjadi perkara yang berguna untuk diketahui.

Cara Mengurus Sarikata untuk Amazon Prime Video [All Major Devices]

Artikel ini merangkumi cara mendayakan dan melumpuhkan sari kata Amazon Prime Video untuk Firestick, Roku, TV pintar dan banyak lagi. Di sebalik panduan ringkas, terdapat bahagian Soalan Lazim untuk membantu anda mengubah suai penampilan sari kata, dan terdapat juga beberapa petua penyelesaian masalah sekiranya anda menghadapi masalah.

video perdana

Cara Menghidupkan atau Mematikan Sarikata Video Amazon Prime daripada Peranti Firestick

Sebelum memainkan kandungan, anda perlu memilih bahasa yang dikehendaki.

 1. Semasa menonton rancangan pilihan anda, tekan butang 3 garisan mendatar pada alat kawalan jauh Fire TV Stick anda.
 2. Seterusnya, tekan butang atas dan pilih Sarikata.
  Tetapan Perdana Amazon
 3. Kemudian, pilih Sarikata sekali lagi.
  Tetapan Sarikata Perdana Amazon
 4. Sekarang, pilih sari kata pilihan anda.

Setiap kali anda menstrim video, ikon CC yang disebut sebelum ini muncul dalam menu main balik. Gunakan alat kawalan jauh anda untuk menavigasi ke ikon dan pilihnya. Tindakan ini serta-merta mendayakan sari kata untuk video itu sahaja, dan jika anda ingin mematikannya, ulangi proses tersebut.

Cara Menghidupkan/Mematikan Sarikata Video Amazon Prime daripada Konsol Xbox atau PlayStation

Jika anda mengakses Amazon Prime Video melalui konsol permainan, langkah untuk mendayakan/melumpuhkan sari kata adalah sama seperti yang diterangkan untuk Fire TV Stick. Tetapi daripada menggunakan alat kawalan jauh, anda boleh menggunakan butang dan penggoncang navigasi pada kayu bedik atau pengawal konsol.

Cara Menghidupkan/Mematikan Sarikata Video Amazon Prime daripada Peranti Roku

Bilangan ciri yang boleh anda akses bergantung pada peranti yang anda gunakan. Roku tidak menyokong sari kata pratetap, tetapi ini tidak bermakna anda tidak boleh menggunakannya. Tetapan sari kata ditukar daripada menu Roku. Begini cara melakukannya.

 1. Ambil alat kawalan jauh Roku dan tekan butang Utama.
 2. Kemudian, pilih Tetapan di sebelah kiri menu.
  Laman Utama Roku
 3. Navigasi ke Kebolehcapaian.
  Halaman Tetapan Roku
 4. Seterusnya, pilih mod Kapsyen, kemudian pilih salah satu daripada tiga pilihan—Hidup, Mati, Sentiasa atau Hidup Main Semula.
 5. Anda kini boleh memainkan video dan tekan butang Anak Panah Bawah pada alat kawalan jauh anda untuk memaparkan tetingkap maklumat.
 6. Ikon CC muncul di sebelah kanan tetingkap; pilihnya untuk mendayakan atau melumpuhkan sari kata.
mod kapsyen dihidupkan sentiasa

Catatan:

Jika anda menggunakan peranti Roku yang lebih awal, anda mengakses sari kata dengan menekan asterisk

kunci pada alat kawalan jauh anda. Tetapi pada Roku Ultra dan lebih baru, anda perlu menekan kekunci Bawah.

Cara Menghidupkan/Mematikan Sarikata Video Amazon Prime Daripada Android atau iPhone

Kaedah untuk mendayakan dan melumpuhkan sari kata pada aplikasi Amazon Prime Video adalah sama untuk peranti iOS dan Android. Sudah tentu, bahagian ini menganggap bahawa anda telah memasang dan melog masuk ke apl. [All Major Devices]
 1. Urus Sarikata untuk Amazon Prime Video
 2. Lancarkan apl Prime Video dan pilih kandungan yang anda ingin strim. Semasa video dimainkan, ketik pada skrin untuk mengakses kawalan main balik.

Ketik pada ikon gelembung teks di penjuru kanan sebelah atas skrin, kemudian pilih sari kata.

Jika anda ingin melumpuhkannya, ulangi tindakan dan pilih Mati di bawah Sarikata.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Sarikata Video Amazon Prime daripada PC atau Mac

Amazon Prime Video mempunyai pelanggan web yang sangat baik, dan sekali lagi, menghidupkan sari kata adalah sama untuk PC dan Mac. Bukan itu sahaja, tetapi langkah yang diperlukan juga mengikut logik yang sama seperti mana-mana peranti lain yang mungkin anda gunakan.
 1. sari kata
 2. Cari video yang anda ingin tonton dan mainkannya. Kemudian, akses menu main balik dan klik pada gelembung teks di penjuru kanan sebelah atas skrin.

Di bawah Sarikata, pilih bahasa sari kata dan dayakan ciri tersebut. Terdapat menu Audio di sebelah kanan tempat anda boleh memilih bahasa audio yang berbeza, jika tersedia.

Cara Menghidupkan/Mematikan Sarikata Video Amazon Prime daripada TV Pintar: Samsung, LG, Panasonic, Sony, Vizio

Pada masa ini, tidak sukar untuk meneka cara menghidupkan dan mematikan sari kata Prime Video melalui TV pintar. Mainkan video, akses menu main balik dan pilih ikon CC untuk menghidupkan dan mematikan sari kata.

Perkara yang menarik ialah aplikasi Prime Video tersedia pada semua jenama TV popular, ditambah dengan beberapa yang mungkin tidak pernah anda dengar sebelum ini. Begini caranya untuk mendayakan sari kata Amazon Prime Video pada TV Pintar terpilih.

 1. Kawalan Sari Kata Video Samsung TV Prime
 2. Untuk mendayakan sari kata pada TV pintar Samsung, akses Tetapan peranti.
 3. Seterusnya, navigasi ke Kebolehcapaian.
Kemudian, pilih Tetapan Kapsyen dan pilih pilihan Kapsyen. Apabila sari kata didayakan, bulatan di sebelah Kapsyen bertukar hijau.

tetapan kapsyen

Menu yang sama turut menampilkan Mod Kapsyen. Jangan ragu untuk mengekalkan tetapan ini sebagai lalai. Jika tidak, anda mungkin menjejaskan main balik sari kata.

 1. Kawalan Sari Kata Video LG TV Prime
 2. Ambil alat kawalan jauh LG anda dan tekan butang Utama, kemudian pilih ikon Tetapan di bahagian atas sebelah kanan skrin.

Pilih tab Kebolehcapaian di bahagian bawah skrin dan pilih Hidup atau Mati di bawah menu Kapsyen Tertutup. Kini, anda boleh mengakses Prime Video, memainkan kandungan yang anda ingin tonton dan tekan ikon CC di sana.

Kawalan Sari Kata Video Panasonic TV Prime

Jika anda mempunyai TV Panasonic yang lebih baharu, lihat pada alat kawalan jauh anda, mesti ada butang CC. Menekan butang CC menogol sari kata hidup atau mati serta-merta.

jauh

Mereka yang mempunyai model lama perlu mengakses menu TV dengan menekan butang yang sepadan pada alat kawalan jauh. Sebaik sahaja di dalam, pilih Persediaan dan tekan butang OK. Tatal ke bawah menu Persediaan sehingga anda mencapai CC dan tekan OK sekali lagi. Pilih Hidup atau Mati di dalam menu CC dan sahkan dengan menekan OK.

 1. Kawalan Sari Kata Video Sony TV Prime
 2. Pada alat kawalan jauh Sony, tekan butang Utama dan pilih Tetapan daripada menu utama.
 3. Kemudian, navigasi ke Persediaan Digital dan sahkan pemilihan dengan menekan butang bulat.
Pilih Persediaan Sarikata, tekan butang bulat sekali lagi dan pilih pilihan sari kata yang anda ingin gunakan. Untuk kembali, tekan butang Utama dua kali, lancarkan Prime Video, kemudian hidupkan atau matikan sari kata dalam video.

aplikasi

 1. Kawalan Sari Kata Video Vizio TV Prime
 2. Sekali lagi, semuanya bermula dengan menekan butang pada alat kawalan jauh. Kali ini, tekan butang Menu.
 3. Gunakan rocker navigasi untuk turun dan pilih Kapsyen Tertutup daripada menu.
Pilih Kapsyen Tertutup sekali lagi dan gunakan rocker kiri dan kanan pada alat kawalan jauh untuk menghidupkan dan mematikan sari kata. Vizio juga menawarkan Kapsyen Tertutup Analog dan Digital—selalunya, anda tidak perlu menukar apa-apa di sini.

kapsyen Tertutup

Walau apa pun cara anda melihatnya, Prime Video adalah satu kuasa yang perlu diperhitungkan. Tepatnya, anda akan sukar untuk mencari perkhidmatan penstriman lain yang menawarkan pratetap sari kata. Gabungkan itu dengan pilihan kandungan yang menakjubkan, dan Prime Video benar-benar perkhidmatan terbaik.

Soalan Lazim Tambahan

Seperti yang anda lihat, Amazon Prime Video mudah digunakan dan disokong dengan baik, dan tidak perlu menggunakan sebarang penggodaman untuk menggunakan sari kata. Namun, semak jawapan kepada beberapa soalan yang mungkin menarik.

Bolehkah saya menukar bahasa sari kata dalam Prime Video?

Jawapan pantas ialah ya, anda boleh. Apabila anda mengakses menu main balik, mengklik pada ikon kotak teks atau ikon CC mendedahkan bahasa yang tersedia. Tatal atau leret ke bawah menu sehingga anda mencapai bahasa yang ingin anda gunakan dan pilihnya.

sari kata bahasa inggeris

Tetingkap pop timbul yang sama membolehkan anda menukar main balik audio. Walau bagaimanapun, pilihan ini mungkin tidak tersedia untuk semua kandungan. Selain itu, ketersediaan bergantung pada peranti penstriman yang anda gunakan.

Sarikata Terus Dihidupkan Kembali. Apa yang boleh saya lakukan?

Tidak syak lagi, sari kata yang degil menjengkelkan. Tetapi anda sepatutnya dapat mencari punca dan menyelesaikan masalah dengan mudah.

Mulakan dengan memeriksa tetapan sari kata atau kapsyen tertutup pada peranti penstriman anda. Ini biasanya tidak boleh mengatasi keutamaan Video Perdana, tetapi tidak rugi untuk menyemak. Kemudian, teruskan untuk menyemak tetapan CC pada profil Amazon anda.

cara menguruskan sari kata untuk video perdana amazon – tangkapan skrin 15

Bolehkah Saiz Teks Dilaraskan?

Ya, anda boleh melaraskan saiz teks sari kata dalam Prime Video. Akses menu main balik dan pilih ikon kotak teks. Di bawah tetingkap pop timbul Sarikata, terdapat pilihan Tetapan Sarikata.

Reka letak menu Tetapan Sarikata mungkin berbeza bergantung pada peranti penstriman yang anda gunakan. Tetapi anda boleh memilih gaya sari kata, yang mengubah saiz dengan berkesan. Dan anda boleh melaraskan ciri individu seperti warna fon, garis besar, latar belakang, dsb.

Bolehkah Saiz Fon Ditukar?

Anda menukar saiz fon dengan cara yang sama anda menukar saiz teks. Setelah berada di dalam menu Tetapan Sarikata, pilih Saiz Fon dan pilih yang sesuai dengan pilihan tontonan anda.

Tetapi anda juga boleh membuat pratetap sari kata untuk Prime Video. Log masuk ke profil Amazon anda, klik pada ikon hamburger, pilih Video Perdana, dan pilih Tetapan.

cara menguruskan sari kata untuk video perdana amazon – tangkapan skrin 16

Navigasi ke tab Sarikata, klik pada pilihan Edit di bawah Pratetap, dan tetapkan saiz fon yang paling sesuai untuk anda.

Apakah yang boleh saya lakukan jika sari kata Prime Video saya tidak segerak?

Mula semula pantas sari kata atau main balik strim harus membetulkan isu penyegerakan sari kata, tetapi ia tidak selalunya semudah itu. Sesetengah penyiar menggunakan format sari kata yang berbeza dan anda mungkin perlu menukar tetapan pada peranti penstriman.

Untuk pilihan sari kata digital atau analog sekunder, anda mungkin perlu memilih CC2 atau CC3 di bawah tetapan. Senario ini biasanya berlaku apabila anda ingin menggunakan sari kata eksotik, tetapi anda perlu menyemak semula keperluan penyiar.

Sarikata Video Perdana

Memandangkan populariti dan jangkauan Amazon Prime Video, anda boleh mencari sari kata dalam beberapa bahasa untuk rancangan dan filem kegemaran anda dengan mudah. Walaupun anda mungkin tidak menemui sari kata yang anda cari hari ini, Amazon sentiasa mengemas kini sari kata yang tersedia, jadi daftar masuk kemudian.